Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Gejsze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:54 am   Odpowiedz z cytatem
"Kręcenie na podstawie" jeszcze nie o wszystkim świadczy... np. "Władca pierścieni" był kręcony na podstawie Tolkiena, ale reżyser dodał kilka rzeczy od siebie.

A co do "Wyznań Gejszy" - ten film opisuje akurat dzieje jednej, wyjątkowo utalentowanej i pięknej gejszy w dość dziwnych czasach (wojna...). Książka też nie opisuje *typowej* gejszy. Pięćdziesiąt lat wcześniej w większości to tak nie wyglądało. I właśnie to mnie teraz troszkę denerwuje, że wiele osób utożsamia życie każdej gejszy z tym pokazanym na filmie... z happy endem i księciem z bajki na koniec

olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 7:25 pm   Odpowiedz z cytatem
No moze i tak jest ze nie kazdej gejszy sie tak uklada zycie...ale jednak bylo pokazane po czesci ich zycie....Przeciez zanim zostala ta ''super'' gejsza to przeciez bylo pokazane jak mniej wiecej zaczyna sie poczatek karjery gejszy..... :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 10:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi się, że i tak było to dość łagodnie pokazane... ale nie o to chodzi. Według mnie zepsuli całkiem dobry film wstawką a'la Hollywood wstawiając "księcia z bajki". A w filmach wolę raczej brak happy endu (co innego w anime...)

olusia

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 8:20 am   Odpowiedz z cytatem
Ale na podstawie ksiazki byl ten ''happy end''....a zreszta dlaczego mial by nie byc
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 10:15 am   Odpowiedz z cytatem
Tak, ten happy end był na podstawie książki. W sumie w porównaniu z książką film wypada dość przeciętnie i odnoszę wrażenie, że gdybym nie czytała książki to niewiele bym zrozumiała o co właściwie chodziło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
mottomo

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja nie czytałem książki ale film widziałem ostatnio i muszę przyznać że jest średni. Najbardziej nie podobała mi sie taka melodramatyczność ,której było w nim sporo. No i jak dla mnie był to raczej dramat obyczajowy w japonii niż japoński dramat obyczajowy. Spotkałem się z opinią ,że pod kątem wiedzy o Japonii film prezentuje się raczej średnio i chyba mogę teraz się z tym zgodzić. Niemniej jest to całkiem ciekawy i fajny film.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
olusia

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 8:47 pm   Odpowiedz z cytatem
No tak to prawda ze byl troche melodramatyczny , wedlug mnie to bardziej film dla kobiet.........taki bardziej romantyczny , o ile wiem to faceci nie lubia takich filmow.......nie wiem moze sie myle
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 9:34 pm   Odpowiedz z cytatem
szufladkujesz

mottomo

Post Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 11:54 pm   Odpowiedz z cytatem
olusia napisał:
No tak to prawda ze byl troche melodramatyczny , wedlug mnie to bardziej film dla kobiet.........taki bardziej romantyczny , o ile wiem to faceci nie lubia takich filmow.......nie wiem moze sie myle

też odniosłem takie wrażenie ale może to przez to że głównymi postaciami filmu są kobiety. Prawde powiedziawszy były momenty że film bardzo nużył i miałem ochotę go przewinąć kilka minut do przodu... raczej nie poleciłbym go żadnemu facetowi który nie interesuje się Japonią. Szkoda tylko że warstwa filozoficzna wypadła tak średnio bo można byłą ją dużo lepiej zrealizować i dzięki temu film byłby wstanie się wybronić.
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 10:24 am   Odpowiedz z cytatem
Teloniusz napisał:
szufladkujesz

N o nie wiem czy szufladkuje...są filmy dla kobiet i bardziej dla mężczyzn, oglądałeś dziennik Bridget Jones....nie sadze ze ci sie podobal bo to bardziej film dla kobiet....niestety musisz się z tym pogodzic
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:35 am   Odpowiedz z cytatem
Olusia nie można generalizować bo np. mimo, że ja jestem kobietą to romansideł nie trawie, a wiem, że niektórzy faceci lubią sobie od czasu do czasu obejrzeć coś bardziej romantycznego.
Powrót do góry
Gosia

Post Wysłany: Pon Maj 01, 2006 1:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Jedyne co mi się podobało w tym filmie to kostiumy...

Niltinco

Post Wysłany: Wto Maj 02, 2006 8:42 am   Odpowiedz z cytatem
Film z pewnością boski nie był. Za to był nudny, żadnej akcji tylko ciągła gadanina, fabuła zbyt skrócona w stosunku do książki. Ogólnie filmy wypadł blado.
Powrót do góry
a_ja_taka_nieuczesana

Post Wysłany: Nie Cze 04, 2006 10:04 am   Odpowiedz z cytatem
Witam serdecznie

Film oglądałam niedawno i muszę przyznać,że mimo kilku niezgodności wcześniej wymienionych i hoolywoodzkiego rozmachu,wzruszył mnie i bardzo mi sie podobał.Po książkę sięgnę już wkrótce, dla porównania.

Być może moja opinia wyda Wam się płytka,ale jestem z natury osobą staroświecko-romantyczną.Łatwo mnie wzruszyć i zadowolić

Co do "szufladkowania" - wg mnie jest to kwestia charakteru i gustu.Mężczyznom zdarza się oglądać romantyczne wyciskacze łez, a kobietom pełne akcji thrillery.

Pozdrawiam

shimamoto

Post Wysłany: Nie Cze 11, 2006 2:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla mnie w "Wyznaniach gejszy" rzeczywiście nie widać ich tańca...
Polecam za to "Lalki " T. Kitano.... tam można zobaczyć cały urok i sztukę tego tańca... każdy ruch nadgarstka wygląda tak jak powinien.
A swoją drogą ten film to kopalnia wiedzy o kulturze kraju kwitnącej wiśni...( zwłaszcza o bunraku)

Mitsuko-san

Post Wysłany: Wto Cze 20, 2006 10:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Wyznania gejszy były boskie mam to na płytce gejsze mialy przerąbane to fakt, ale nie lubie jak ktoś je nazywa japońskimi prostytutkami nie wiedząc o nich nic

へんたい
どこ わ じじい
わたし の いとおし です
どこ に いかます か
ひどい はと
ひさしぶり
どしたの
ふしぎ がん
ごめん なさい
Powrót do góry
iwan_czarny.

Post Wysłany: Nie Paź 08, 2006 2:21 pm   Odpowiedz z cytatem
ja wlasnie nie widzialam tego filmu, ale musze zobaczyc..
Za to ostatnio spedzilam kupe czasu w Empiku na czytaniu ksiązki/albumu o gejszach
Niesamowite kobiety.
Powrót do góry
Sara

Post Wysłany: Wto Paź 10, 2006 2:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Filmik jest świetny ale powiedzmy sobie szczerze nigdy film nie dorówna temu co sie tam dzieje i nie pokaze teko jak nalezy... w filmie tym wystepuje pare niedociagnieć..ale za co ich winic.. jedynie japończycy mogli by to idealnie przedstawić.. ale nie narzekajmy... Film jest piekny

Na ścianie.
_________
Basho
Powrót do góry
Dawid

Post Wysłany: Nie Paź 15, 2006 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Jestem zafascynowany gejszami. Ostatnio kupilem naprawdę dobrą książkę "Gejsza-świat japońskiej tradycji,elegancji i sztuki " autorstwa Johna Gallaghera wyd. Arkady. Wielkim plusem książki jest to , ze zawiera kilka ilustracji na kalkach ,które ukazjuą poszczególne etapy nakładania tradycyjnego makijażu i strojów. A teraz przepisze cos z ksiazki "Podążając za autorem, odkryjemy dzieje japońskiej obyczajowości,wszelkie niuanse pozycji społecznej gejsz,a także subtelne zmany w ich wyglądzie, które można spostrzec w ciągu całego roku, wypełnionego sezonowymi imprezami.Od peruk po drewniaki,John Gallagher omawia cały specjalistyczny ekwipunek,którego gejsze potrzebują do wypełnienia swych niełatwych obowiązków... ...Ta książka wyjaśnia,jak rozwija się skomplikowany i często źle rozumiany świat gejsz, jak dopasowuje się do ciągle zmieniającej się scenerii Japonii i jak się zmienia, by w nim przetrwać." Cena książki: ok.60zl. Gorąco polecam
Powrót do góry
Toy

Post Wysłany: Sob Lut 03, 2007 10:34 am   Odpowiedz z cytatem
Ja jestem zafascynowana gejszami, zwłaszcza po filmie "Wyznania gejszy". I książce "Gejsza z Gion" Mineko Iwasaki.

Gdzie można kupić coś jeszcze o gejszach? Bo w mojej najbliższej ksiągarni(w mieście mam z cztery) nie ma nic :/

Czy w empiku coś będzie?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3