| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Teloniusz

|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:54 am |
|
|
|
"Kręcenie na podstawie" jeszcze nie o wszystkim świadczy... np. "Władca pierścieni" był kręcony na podstawie Tolkiena, ale reżyser dodał kilka rzeczy od siebie.
A co do "Wyznań Gejszy" - ten film opisuje akurat dzieje jednej, wyjątkowo utalentowanej i pięknej gejszy w dość dziwnych czasach (wojna...). Książka też nie opisuje *typowej* gejszy. Pięćdziesiąt lat wcześniej w większości to tak nie wyglądało. I właśnie to mnie teraz troszkę denerwuje, że wiele osób utożsamia życie każdej gejszy z tym pokazanym na filmie... z happy endem i księciem z bajki na koniec _________________ Take it easy!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 10:15 am |
|
|
|
| Tak, ten happy end był na podstawie książki. W sumie w porównaniu z książką film wypada dość przeciętnie i odnoszę wrażenie, że gdybym nie czytała książki to niewiele bym zrozumiała o co właściwie chodziło. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 1:08 pm |
|
|
|
| Ja nie czytałem książki ale film widziałem ostatnio i muszę przyznać że jest średni. Najbardziej nie podobała mi sie taka melodramatyczność ,której było w nim sporo. No i jak dla mnie był to raczej dramat obyczajowy w japonii niż japoński dramat obyczajowy. Spotkałem się z opinią ,że pod kątem wiedzy o Japonii film prezentuje się raczej średnio i chyba mogę teraz się z tym zgodzić. Niemniej jest to całkiem ciekawy i fajny film. |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:35 am |
|
|
|
| Olusia nie można generalizować bo np. mimo, że ja jestem kobietą to romansideł nie trawie, a wiem, że niektórzy faceci lubią sobie od czasu do czasu obejrzeć coś bardziej romantycznego. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Gosia

|
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 1:04 pm |
|
|
|
| Jedyne co mi się podobało w tym filmie to kostiumy... _________________ Nikt nie jest sam mając gumową kaczuszkę:)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Maj 02, 2006 8:42 am |
|
|
|
| Film z pewnością boski nie był. Za to był nudny, żadnej akcji tylko ciągła gadanina, fabuła zbyt skrócona w stosunku do książki. Ogólnie filmy wypadł blado. |
|
| Powrót do góry |
|
|
a_ja_taka_nieuczesana

|
|
| Powrót do góry |
|
|
shimamoto

|
Wysłany: Nie Cze 11, 2006 2:55 pm |
|
|
|
Dla mnie w "Wyznaniach gejszy" rzeczywiście nie widać ich tańca...
Polecam za to "Lalki " T. Kitano.... tam można zobaczyć cały urok i sztukę tego tańca... każdy ruch nadgarstka wygląda tak jak powinien.
A swoją drogą ten film to kopalnia wiedzy o kulturze kraju kwitnącej wiśni...( zwłaszcza o bunraku) _________________ shimamoto
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Mitsuko-san

|
Wysłany: Wto Cze 20, 2006 10:47 pm |
|
|
|
Wyznania gejszy były boskie mam to na płytce gejsze mialy przerąbane to fakt, ale nie lubie jak ktoś je nazywa japońskimi prostytutkami nie wiedząc o nich nic  _________________ わたし わ みつこ さん
-----
どこ です か
へんたい
どこ わ じじい
わたし の いとおし です
どこ に いかます か
ひどい はと
ひさしぶり
どしたの
ふしぎ がん
ごめん なさい |
|
| Powrót do góry |
|
|
iwan_czarny.

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sara

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dawid

|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 7:13 pm |
|
|
|
Jestem zafascynowany gejszami. Ostatnio kupilem naprawdę dobrą książkę "Gejsza-świat japońskiej tradycji,elegancji i sztuki " autorstwa Johna Gallaghera wyd. Arkady. Wielkim plusem książki jest to , ze zawiera kilka ilustracji na kalkach ,które ukazjuą poszczególne etapy nakładania tradycyjnego makijażu i strojów. A teraz przepisze cos z ksiazki "Podążając za autorem, odkryjemy dzieje japońskiej obyczajowości,wszelkie niuanse pozycji społecznej gejsz,a także subtelne zmany w ich wyglądzie, które można spostrzec w ciągu całego roku, wypełnionego sezonowymi imprezami.Od peruk po drewniaki,John Gallagher omawia cały specjalistyczny ekwipunek,którego gejsze potrzebują do wypełnienia swych niełatwych obowiązków... ...Ta książka wyjaśnia,jak rozwija się skomplikowany i często źle rozumiany świat gejsz, jak dopasowuje się do ciągle zmieniającej się scenerii Japonii i jak się zmienia, by w nim przetrwać." Cena książki: ok.60zl. Gorąco polecam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Toy

|
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 10:34 am |
|
|
|
Ja jestem zafascynowana gejszami, zwłaszcza po filmie "Wyznania gejszy". I książce "Gejsza z Gion" Mineko Iwasaki.
Gdzie można kupić coś jeszcze o gejszach? Bo w mojej najbliższej ksiągarni(w mieście mam z cztery) nie ma nic :/
Czy w empiku coś będzie? |
|
| Powrót do góry |
|
|