Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

O religiach......to chyba ciekawy temat........

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Historia Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olusia

Post Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 9:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmmmm..... temat chyba mowi sam za siebie.....a wzielam taki temat bo sama nie wiem za duzo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Spairatox

Post Wysłany: Wto Kwi 11, 2006 6:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale o co ci dokładnie chodzi? O charakterystyke religijności w Japonii czy raczej o dywagacje? Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś na ten temat nie lepiej poszukać po prostu przydatnych informacji? A jak chcesz dyskusji, to po prostu podaj temat
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 7:05 am   Odpowiedz z cytatem
Chcialam zeby w tym temacie było no. jakie sa tam religie, tradycjach religii no i takie tam
Powrót do góry
Spairatox

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Religie występujące( lub które występowały i są teraz w zaniku) w Japonii :
Buddyzm
Jodo
Kami
Konfucjonizm
Nichiren
Shinto
Tendai
Zen
I o której chcesz teraz rozmawiać :)?
Myśle, że ciekawym pomysłem byłoby przedstawianie swoich ulubionych ( lub znanych ) japońskich mitów. I dyskusja na ich temat :)
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Zaskocze cie o chrzescijanstwie chciala bym wiedziec czy tego jest durzo bo wiem ze shinto i buddyzm to najwieksze tam religie.

A co to jest ten Zen i tendai,Jodo,Kami,Konfucjonizm,Nichiren ja pierwszy raz o tym slysze
Powrót do góry
Spairatox

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Japończycy to w ogóle podchodzą do sprawy religii dość hmm otwarcie. Jest taka zabawna plotka, że najchętniej dane uroczystości wyprawialiby w różnych religiach - które są w danej religii najbardziej huczne :). Chrześcijaństwo jest, ale w bardzo niewielkim stopniu - takiej samej ilości jak u nas np. Adwentyści Dnia 7 . A o tych innych religiach możesz przeczytać na stronce - http://www.strazprzyboczna.konnichiwa.pl/. Nawet napisałam je w takiej samej kolejności jak tam są .
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 5:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem jak jest tam teraz z chrześcijaństwem, ale w przeszłości było niesamowicie tępione.
Podczas pierwszych kontaktów Japoni z Europą (XVI wiek) na wyspach zaczął swoją działalność Franciszek Ksawery. Wraz z misjonarzami na wyspy przybywali kupcy, więc byli oni szanowani chętne ich przyjmowano. Nie wiedomo zatem, dlaczego w 1587 Hideyoshi wydał edykt antychrześcijański.
Wprowadzno go w życie dopiero 10 lat później - życie straciło 26 chrześcijan. Późniejsze represje i wyroki były najprawdopodobniej wykorzystywane w grze politycznej: np. w 1605 roku w Yamaguchi ścięto 102 osby z jednej rodziny (+krewni, powinowaci i służba).
Za panowania Ieyasu początkowo stosuki z chrześcijanami były dobre, ale oni sami (a dokładnie jezuici, franciszkanie i augustianie) prowadzili między sobą spory, więc w 1611 i 1614 wyszły kolejne edykty antychrześcijańskie. W 1622 po raz pierwszy skazano i wykonano egzekucję na misjonarzu - cudzoziemcu (jak dotąd karano jedynie Japończyków). Represje się nasiliły a kary stały się bardzo okrutne.
W 1637 roku w Shimabarze wybuchło powstanie chłopsko - chrześcijańskie (większość buntowników była chrześcijanami). 37 tys. powstańców zebrało się w zamku Hara-jo
i głosząc hasła *chrześcijańskie* sprzeciwili się uciskowi feudalnemu. Powstańców zmasakrowano w kilka miesięcy później - przeżyło jedynie 150 osób. Był to początek końca zamykania Japonii przed wpływami Europejskimi.
Chrześcijaństwo wróciło do Japonii dopiero w XIX wieku po przymusowym "otwieraniu na świat".
Źródło: "Historia Japonii" Jolanta Tubielewicz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:18 am   Odpowiedz z cytatem
Tak czy siak większośc "rligii" wymienionych wyżej to nie religie a systemy filozoficzne...
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:35 am   Odpowiedz z cytatem
A ja slyszalam ze tam jest wielka tolerancja co do religii.......
Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:42 am   Odpowiedz z cytatem
Teraz tak - zapewnia to konstytucja. A co było dawniej to już pisałem, że różnie bywało...
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:24 am   Odpowiedz z cytatem
Co do prześladowań chrześcijan, to raczej sami sobie byli winni - kłócili się między sobą i wprowadzali sporo zamieszania w życie Japończyków, no i w końcu miarka się przebrała...

Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:43 am   Odpowiedz z cytatem
To czyli tam jest w malej mierze chrzescijanstwo, A czy w japonii sa koscioly katolikie
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Kilka na pewno jest :) Ale te parę procent chrześcijan żyjących w Japonii to głównie protestanci.

Powrót do góry
Teloniusz

Post Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Katolicy też są. Ale niewielu. Raz nawet czytałem, że mieli problemy bo kilka osób złożyła skargę na "podejrzane praktyki religine" (chodziło o Drogę Krzyżową).
Powrót do góry
Nani

Post Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:04 pm   Odpowiedz z cytatem
jest naprawdę pełno kosciołow katolickich i protestanckich w Japonii(no moze nie TYLE co w Polsce ,wiem,bo sama byłam w obu.Jeśli chodzi o religie to w Japonii jest liberalnie,a shinto to raczej dla mnie pod kulture podchodzi niz pod religie... :wink:

Spairatox

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 3:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou - co do systemów filozoficnzych też nie zgodizłabym się z nazwą, bo to raczej filozofia życia jak buddyzm. Dlatego bardziej mi to podeszło pod religie niż system filozoficznym - o który można się kłócić, można dyskutować, można go mieć ale niekoniecznie wyznawać.
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 9:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale konfucjonizm? Religią?
Z tego co wiem to, większość przeciętnych japończyków nie zgłębia zbytnio wiary nawet tej ,z którą się utożsamia(nie wspominając już o innych ,mniej znanych jak choćby chrześcijaństwo). Świadczyć o tym może drastyczny przykład wystroju świątecznego jednego z marketów. Ktoś stwierdził ,że ma być po europejsku a więc jakiś symbol wielkanocny chrześcijański byłby mile widziany. No więc nasi wspaniali skośnoocy przyjaciele wystawili.... ukrzyżowanego św Mikołaja! Spowodowane było to oczywiście brakiem wiedzy. No albo już wcześniej wspomniany przez teloniusza przykład drogi krzyżowej. Japończykom nie przeszkadza raczej odwiedzenie (np w nowy rok) wszystkich znanych świątyń , różnych religii , po prostu "tak na wszelki wypadek" pomodlić się do różnych bóstw o pomyślność
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:50 am   Odpowiedz z cytatem
Spairatox napisał:
(...) co do systemów filozoficnzych też nie zgodizłabym się z nazwą (...)

Litość, ile literówek w jednym zdaniu A co filozofii i religii - mottomo mądrze pisze, że u japończyków dominuje praktyka, brak refleksji i np. shinto wywodzi się z wierzeć pogańskich i z religią niewiele ma wspólnego. (Bo definicja religii jest dość komplikowana i wymagająca).

Pozatym, obecenie w Japonii jest bardzo wiele dziwacznych sekt, a nie wiem, czy coporanne 15 mint śmiania się nazwiesz religią... Pozatym - czepanie się nazw i pojęć, jest takie posmodernistyczne...

Takeda

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 9:23 am   Odpowiedz z cytatem
(...)
Spairatox napisał:

Buddyzm
Jodo
Kami
Konfucjonizm
Nichiren
Shinto
Tendai
Zen
(...)

Uważam, że wymienione religie są prawdą, lecz nie dokońca mogę się zgodzić z jadną z nich. Chodzi mi o kami. Wiadomo, że kami to duchy, które żyją w każdej rzeczy. Japończycy praktykowali (oraz dalej praktykują) wiarę w te duchy ale... Duchy kami są częścią religii shinto!. Na tym właśnie polega ta stara religia japońska- na wierze w obecność dobrych i złych duszków, dusz dzielnych samurajów, a nawet ukochanych przez Japończyków rzeczy jak np. mieczy, zwierciadeł itp. Do niedawna czczony był nawet cesarz!!!

Buddyzm i chrześcijaństwo to jedne z najbardziej rozprzestrzenionych tam religii. Prawie każdy buddysta (a zdarzają się także chrześcijanie) wierzy w shinto. Bo shinto samo w sobie teraz prawie już nie jest religią... praktykują ją, żeby wskrzesić pamięć o starych samurajach, shogunach... przywołać dawne wieki...

mottomo

Post Wysłany: Sob Cze 24, 2006 12:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Dodatkowo shinto jest tak obrośnięte różnymi estetycznymi aspektami takimi jak festyny, figurki, tańce, ceremonie itd ,że jego praktykowanie jest w Japonii rodzajem wspólnej rozrywki japończyków.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Historia Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2