| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
olusia

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 9:17 pm |
|
|
|
| Hmmmm..... temat chyba mowi sam za siebie.....a wzielam taki temat bo sama nie wiem za duzo |
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 7:05 am |
|
|
|
| Chcialam zeby w tym temacie było no. jakie sa tam religie, tradycjach religii no i takie tam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:34 pm |
|
|
|
Religie występujące( lub które występowały i są teraz w zaniku) w Japonii :
Buddyzm
Jodo
Kami
Konfucjonizm
Nichiren
Shinto
Tendai
Zen
I o której chcesz teraz rozmawiać :)?
Myśle, że ciekawym pomysłem byłoby przedstawianie swoich ulubionych ( lub znanych ) japońskich mitów. I dyskusja na ich temat :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 4:38 pm |
|
|
|
Zaskocze cie o chrzescijanstwie chciala bym wiedziec czy tego jest durzo bo wiem ze shinto i buddyzm to najwieksze tam religie.
A co to jest ten Zen i tendai,Jodo,Kami,Konfucjonizm,Nichiren ja pierwszy raz o tym slysze |
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 5:11 pm |
|
|
|
Nie wiem jak jest tam teraz z chrześcijaństwem, ale w przeszłości było niesamowicie tępione.
Podczas pierwszych kontaktów Japoni z Europą (XVI wiek) na wyspach zaczął swoją działalność Franciszek Ksawery. Wraz z misjonarzami na wyspy przybywali kupcy, więc byli oni szanowani chętne ich przyjmowano. Nie wiedomo zatem, dlaczego w 1587 Hideyoshi wydał edykt antychrześcijański.
Wprowadzno go w życie dopiero 10 lat później - życie straciło 26 chrześcijan. Późniejsze represje i wyroki były najprawdopodobniej wykorzystywane w grze politycznej: np. w 1605 roku w Yamaguchi ścięto 102 osby z jednej rodziny (+krewni, powinowaci i służba).
Za panowania Ieyasu początkowo stosuki z chrześcijanami były dobre, ale oni sami (a dokładnie jezuici, franciszkanie i augustianie) prowadzili między sobą spory, więc w 1611 i 1614 wyszły kolejne edykty antychrześcijańskie. W 1622 po raz pierwszy skazano i wykonano egzekucję na misjonarzu - cudzoziemcu (jak dotąd karano jedynie Japończyków). Represje się nasiliły a kary stały się bardzo okrutne.
W 1637 roku w Shimabarze wybuchło powstanie chłopsko - chrześcijańskie (większość buntowników była chrześcijanami). 37 tys. powstańców zebrało się w zamku Hara-jo
i głosząc hasła *chrześcijańskie* sprzeciwili się uciskowi feudalnemu. Powstańców zmasakrowano w kilka miesięcy później - przeżyło jedynie 150 osób. Był to początek końca zamykania Japonii przed wpływami Europejskimi.
Chrześcijaństwo wróciło do Japonii dopiero w XIX wieku po przymusowym "otwieraniu na świat".
Źródło: "Historia Japonii" Jolanta Tubielewicz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:18 am |
|
|
|
| Tak czy siak większośc "rligii" wymienionych wyżej to nie religie a systemy filozoficzne... |
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 8:35 am |
|
|
|
| A ja slyszalam ze tam jest wielka tolerancja co do religii....... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 10:42 am |
|
|
|
| Teraz tak - zapewnia to konstytucja. A co było dawniej to już pisałem, że różnie bywało... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:24 am |
|
|
|
| Co do prześladowań chrześcijan, to raczej sami sobie byli winni - kłócili się między sobą i wprowadzali sporo zamieszania w życie Japończyków, no i w końcu miarka się przebrała... _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 11:43 am |
|
|
|
| To czyli tam jest w malej mierze chrzescijanstwo, A czy w japonii sa koscioly katolikie |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:17 pm |
|
|
|
| Kilka na pewno jest :) Ale te parę procent chrześcijan żyjących w Japonii to głównie protestanci. _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Teloniusz

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:58 pm |
|
|
|
| Katolicy też są. Ale niewielu. Raz nawet czytałem, że mieli problemy bo kilka osób złożyła skargę na "podejrzane praktyki religine" (chodziło o Drogę Krzyżową). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nani

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 3:47 pm |
|
|
|
| Kaiou - co do systemów filozoficnzych też nie zgodizłabym się z nazwą, bo to raczej filozofia życia jak buddyzm. Dlatego bardziej mi to podeszło pod religie niż system filozoficznym - o który można się kłócić, można dyskutować, można go mieć ale niekoniecznie wyznawać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 9:23 am |
|
|
|
(...)
| Spairatox napisał: |
Buddyzm
Jodo
Kami
Konfucjonizm
Nichiren
Shinto
Tendai
Zen
|
(...)
Uważam, że wymienione religie są prawdą, lecz nie dokońca mogę się zgodzić z jadną z nich. Chodzi mi o kami. Wiadomo, że kami to duchy, które żyją w każdej rzeczy. Japończycy praktykowali (oraz dalej praktykują) wiarę w te duchy ale... Duchy kami są częścią religii shinto!. Na tym właśnie polega ta stara religia japońska- na wierze w obecność dobrych i złych duszków, dusz dzielnych samurajów, a nawet ukochanych przez Japończyków rzeczy jak np. mieczy, zwierciadeł itp. Do niedawna czczony był nawet cesarz!!!
Buddyzm i chrześcijaństwo to jedne z najbardziej rozprzestrzenionych tam religii. Prawie każdy buddysta (a zdarzają się także chrześcijanie) wierzy w shinto. Bo shinto samo w sobie teraz prawie już nie jest religią... praktykują ją, żeby wskrzesić pamięć o starych samurajach, shogunach... przywołać dawne wieki... _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sob Cze 24, 2006 12:24 pm |
|
|
|
| Dodatkowo shinto jest tak obrośnięte różnymi estetycznymi aspektami takimi jak festyny, figurki, tańce, ceremonie itd ,że jego praktykowanie jest w Japonii rodzajem wspólnej rozrywki japończyków. |
|
| Powrót do góry |
|
|