Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Od czego zaczęliście "obcowanie,, z Japonią?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slawek15

Post Wysłany: Wto Sty 08, 2008 10:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie istnieje, a by się przydał.
LOL :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh

Post Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Kto przy zdrowych zmysłach chciałby się zrzec polskiego obywatelstwa na rzecz japońskiego? Pomijam już fakt, że jest to bardzo trudne.

Swoją drogą, a co z Japonii jest w "Tokio Drift"? Żeby było ciekawie większość scen gdzie się ścigali po mieście była nakręcona w stanach xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Sro Sty 09, 2008 12:03 am   Odpowiedz z cytatem
Chyba już łatwiej było by nadawanie niektórym postom statusu "LOL" niż przenoszenie ich do innego działu bo sporo tych LOLów na tym forum, a myślę, że to dopiero preludium do prawdziwego wysypu .
Powrót do góry
Katsumi

Post Wysłany: Sro Sty 09, 2008 4:51 pm   Odpowiedz z cytatem
No tak, ale widz to odbiera, że akcja jest w Japonii
A nie wiem tak mnie jakoś to przyciągnęło :)

..:Colinka:..

Post Wysłany: Sro Sty 09, 2008 6:11 pm   Odpowiedz z cytatem
"Obcowanie z Japonią" zaczęłam właściwie już w dzieciństwie, kiedy oglądałam anime. Jednak wtedy była to najzwyklejsza bajka, i nawet nie pomyślałabym, że to japońskie, a własciwie co to jest Japonia..?
Zreszta.. Szczerze mówiąc nigdy nie rozróżniałam Chin od Japonii, tak jak mojej kumpelki od jej całkiem innej siostry (to już rzecz, że jedna jest blondynka, a druga brunetką, jedna jest gruba a druga chuda).. Ach, no fakt.. Offtopik
Na czym ja skończyłam?
Ach, tak.. Japonia mi sie zaczęła podobać, jak w trzeciej klasie podstawówki mieliśmy wycieczke do muzeum japońskiego w Krk.. Tam troche pisaliśmy, ogladaliśmy film i takie tam...
Niedługo później mój brat przyniósł do domu remixy Ayu, bo słucha techno, Ayumi była dla mnie cudem... Wtedy jeszcze nie było internetu, znów niedługo później był i tak sie zaczęły poszukiwania Ayu, jakiejś Chińskiej piosenkarki
"Wow, Ayumi jest Japonką"... Potem szukałam innych !japońskich! wykonawców i Japonia już stała sie bliższa, chociaż zawsze to było jmusic... Uczyłam sie tam jakichś podtswowych słówek, kolorów, dni tygodnia, i takie tam... 3 fora i jestem tu, a Japonia jest The Best!

P.S. Wzruszająca historyjka, nie? xD

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ryuu

Post Wysłany: Sro Sty 09, 2008 7:14 pm   Odpowiedz z cytatem
wszystko zaczęło się od mitologii - przeszłam przez Egipt, Rzym, Grecję, Azteków, Majów, aż w końcu dotarłam do Japonii... no i - zauroczyłam się. potem kilka(naście) książek o kulturze, obowiązkowo a&m ;> teraz uczę się mówić i pisać po japońsku ;>

klik,hm?
Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Wto Sty 15, 2008 2:01 am   Odpowiedz z cytatem
Ja uwielbiam mitologię i podobnie jak Ryuu pierw zgłebiałem wiedzę o mitologii rzymskiej i greckiej, by później zatracić się na pewien czas w mitologii japońskiej.

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Raito

Post Wysłany: Sob Sty 19, 2008 11:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Cytat:
"Zamieszkać w Japoni i mieć japońskie obywatelstwo *-*"

No powodzenia bo tego nie rozdają jak Mikołaj cukierki, a i jest jeden mały szczegół, musisz zrzec się polskiego obywatelstwa jeśli chcesz mieć japońskie.

-----------------------------------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=g0G9vDKcdLg
Moim zdaniem ten metaforyczny kiwi jest "pragnieniem - cierpieniem", więc wzbudza to co najlepsze czyli współczucie.

aniloratka

Post Wysłany: Czw Sty 24, 2008 7:31 pm   Odpowiedz z cytatem
od anime Naruto
kolega mi pokazał i powiedział, ze dobre i podobne do Dragon Ball (a bardzo lubiłam Dragon Ball zanim dowiedziałam się, że to anime )
Potem poszło.. oglądałam każde anime jakie mi w ręce wpadło. Potem zaczęłam kupować mangę. Interesować się Japonią i wszystkim co z nią związane. Nawet składałam na studia japonistyczne, ale się nie udało ale nie tracę nadziei, będę próbować raz jeszcze :)!
Powrót do góry
matsumoto

Post Wysłany: Czw Sty 31, 2008 11:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam,
Moje zainteresowanie Japonia wybuchło nagle i gwałtownie( bo okolo 2msc temu)- a zaczeło sie od anime tak jak u wielu z Was.
I od tamtej chwili czuje straszny głód wiedzy o tym kraju: chcialabym poznac wszystko : historie, religie, obyczaje, język, kuchnie, architekture, muzyke...wprost nie moge sie doczekać końca sesji, wtedy wreszcie bede mieć czas na nauke katany
Moja uczelnia oferuje wymiane studencka z Hiroszima i pomyslałam czemu nie?... wprawdzie rekrutacja ciagle przede mna, ale moja motywacja jest ogromna:P
Żałuje tylko, że to "uzależnienie" przyszło tak póżno...
Powrót do góry
Kroczix22

Post Wysłany: Pią Lut 01, 2008 12:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zacząłem interesować się Japonią czytając Kawai :) i uwielbiam filmy o samurajach

Anysha.

Post Wysłany: Nie Mar 09, 2008 10:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zaczęłam się interesować Japonią, jakiś rok temu, ale kilka miesięcy temu tak `na poważnie`. Zaczęło się od muzyki. :
Zawsze lubiłam sie `wyróżniać` i j-rock to potwierdził.

...
to tyle "

LittleTatsu

Post Wysłany: Pon Mar 10, 2008 1:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Kroczix22 napisał:
Ja zacząłem interesować się Japonią czytając Kawai :)

i ja to samo, z tym że do Kawaii dobrnęłam poprzez Dragon Balla.

Miyamoto

Post Wysłany: Wto Mar 11, 2008 11:25 am   Odpowiedz z cytatem
Ja tam tez nie bede oryginalny u mnie tak samo zaczelo sie od anime,przez DB do jezyka i ksiazek

yadid

Post Wysłany: Sob Mar 22, 2008 12:05 am   Odpowiedz z cytatem
A mnie zaintrygował ten piękny kraj, kiedy usłyszałam opowieści od wujka, który często tam jeździł. Sam tez był zakochany w Japoni i przekazał mi wszystko co wiedział na ten temat. Było to jakieś 2 lata temu. Potem zaczęło się czytanie mang, oglądanie anime, zasięganie do różnych ksiązek na temat Japoni, literatury japońskiej, aż wkońcy przerodziło się to w "obsesje". ;P
Powrót do góry
Diamond Evil

Post Wysłany: Czw Cze 12, 2008 8:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja swoją przygodę z Japonią zaczęłam od 'Czarodziejka z Księżyca'. Zbierałam wszystkie naklejki, karteczki z tym anime, ale później to jakoś odeszło w niepamieć... Drugi raz kiedy zaczęłam sie interesować Japonią to wpłynęła na mnie manga. Chciałam ją rysować bo wydwała mi sie piękna... ale niestety później to znowu odeszło w zapomnienie... Po raz trzeci zaczęłam sie interesować Japonią po oglądnieciu filmu 'Szybcy i wściekli - Tokyo Drift' dwa lata temu. Może początki mojej 'znajomości' z Japonią nie były zbyt oryginalne i wyszukane, ale ważne, że trwa to aż do dziś
Powrót do góry
Drankun

Post Wysłany: Nie Paź 19, 2008 2:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Chyba tak jak wiekszosc, czyli anime :) Captain Tsubasa, Yattaman i te klimaty
Powrót do góry
Gromek-kun

Post Wysłany: Nie Paź 19, 2008 5:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak kolega u Gory, czyli Anime, jak slyszlaem te openingi to az spiewac mi sie chcialo i nadal chce , ale takze Drifting i nie chodzi mi tu o film 'Tokyo Drift' tylko o to ze japonczycy zaczeli driftowac w gorach... no i tez troche mnie pociagnela kolezakna do tematu japonii a teraz z przyjaciolmi szukamy kursu jezyka japonskiego

Ostatnio zmieniony przez Gromek-kun dnia Nie Paź 19, 2008 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Paź 19, 2008 6:13 pm   Odpowiedz z cytatem
lol a ja się tu jeszcze nie wypowiadałam xD (chyba, że przeoczyłam mój post)

Mój "japoński" życiorys wygląda mniej więcej tak....
Z tego co pamiętam od zawsze interesowałam się Azją, a konkretniej sztukami walki i oglądałam dużo tego typu filmów.

Pamiętam też jak pani w przedszkolu zapytała mnie co chciałabym umieć, a ja odpowiedziałam, że pisać chińskie znaki

hmm... mając 6-7 lat chciałam wyglądać jak Azjatka i zaczełam oglądać filmy o kulturze Chin i Japonii xD

W szkole podstawowej pojechałam z klasą na wycieczkę do Wrocławia i widziałam kilku Japończyków jak zmieniali rejstracje samochodowe (na szybie była naklejka JP) z japońskich na polskie i mówili dziwnym ale bardzo ciekawym językiem

Później.... *myśli* dostałam od kumpeli bransoletkę ze znakami kanji, co sprawiło, że 12-letnia Iwonka spisywała z encyklopedii hiraganę i katakanę układając dziwne słowa

Pamiętam też że jak byłam w gimnazjum śniło mi się, że mam chłopaka Japończyka....

Będąc w szkole sredniej szukając na youtube filmików kung-fu natrafiłam na zespół Asian Kung Fu Generation, spodobała mi się ich muzyka i na jakiejś stronie wyczytałam, że po japońsku śpiewają więc wyszukiwałam innych j-bandów i znalazłam kilka ale zaczęło mnie ciekawić co śpiewają więc w internecie szukałam stron do nauki japońskiego.

Zaczełam konkretną naukę języka, czytanie o kulturze japońskiej jak i zawierać internetowe znajomości z Japończykami

w 2007 roku Iwonka wyjeżdza do UK gdzie poznaje Japończyka Y. Zaczełam uczyć się języka bardziej "obficie" xD

W tym roku całe wakacje rezydowałam u Y. w Japonii, poznając prawdziwą Japonię i tajniki języka w szkole językowej

future looks very good
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sumel

Post Wysłany: Nie Paź 19, 2008 6:39 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie zaczęło się od ninja, samurajów, mieczy samurajów (katan) i gwiazdek ninja (shurikenów). Potem się zainteresowałem pokemonami itp., następnie różne inne anime. W końcu wszedłem na google, wyszukałem "kurs języka japońskiego" i teraz się uczę ;D
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6