Od czego zaczęliście "obcowanie,, z Japonią?
Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Od czego zaczęliście "obcowanie,, z Japonią?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastÄ™pny temat  
Autor Wiadomość
Toy

Post WysÅ‚any: Sob Lut 03, 2007 12:31 am   Odpowiedz z cytatem
Jakiejś wyraźnej granicy chyba nie było, mam to od zawsze, ale tak po głębszym namyśle...

Może zaiteresowanie mojego brata(które po nim przejęłam) katanami i shurikenami oraz innymi takimi cudeńkami. A potem film "Wyznania Gejszy". A potem namiętnie pochłaniane książki o Japonii. No i oczywiście ninja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Leiko

SkÄ…d: Zgorzelec

Post WysÅ‚any: Czw Mar 15, 2007 9:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmmm taki pierwszy kontakt to było oglądanie Sailor Moon w dzieciństwie

A tak bardziej poważnie moje zainteresowanie Japonią rozwinęło się po przeczytaniu książki Ewy Kamler "Japonia daleka czy bliska"

Poza tym anime i manga też miały w tym swój znaczny udział
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Helipoli

Post WysÅ‚any: PiÄ… Mar 16, 2007 8:48 pm   Odpowiedz z cytatem
moja przygoda z japonią zaczęła się dość banalnie bo od muzyki... w trakcie słuchania piosenek szukałam tekstów i szlag mnie trafiał, że nie mogę sobie sama ich przetłumaczyć...później zaczął mnie on fascynować,jak jeszcze nic do tej pory.... no i w trakcie poszukiwań różnych kursów japońskiego czytałam o japoni, więcej i więcej i więcej....
(tyle,ze jakoś do mani i anime nigdy mnie nie ciągnęło, nie licząc Sailor Moon w dzieciństwie, która nie miała raczej żadnego wpływu na moją fascynację japonią)
teraz planuję studiować filologię japońską, bo chciałabym większy nacisk kłaść na umiejętność posługiwania się językiem...o kulturze mogę zawsze sama coś wyczytać :)
Powrót do góry
seeed

Post WysÅ‚any: Pon Mar 19, 2007 2:28 pm   Odpowiedz z cytatem
przyznam się, że zacząłem interesować się Japonią dzięki anime, i pomyślałem sobie "Kurcze. Fajnie by było poznać bliżej ojczyzne anime." i stąd to moje zainteresowanie...

Powrót do góry
mikage

Post WysÅ‚any: PiÄ… Kwi 06, 2007 7:47 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie zaczęło się od samotności, która była przyczyną poszukiwań, które to z kolei zakończyły się na lekturze Harukiego Murakami..... To był koniec początku w moim życiu!

_tenshi_

Post WysÅ‚any: Sob Kwi 07, 2007 6:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmm... od anime, potem manga,język i architektura mniej więcej w tej kolejności

Migotka

Post WysÅ‚any: Nie Maj 13, 2007 5:16 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie wszystko zaczęło się od Chin. Miałam przewodnik w domu i po jakimś czasie zaczęło mnie interesować wszystko, co związane z Chinami, ale nie tylko, bo także z innymi krajami azjatyckimi, np. Japonią, Koreą, Malezją, Tajlandią, Indonezją, Singapurem, Tajwanem i Nepalem. Uwielbiałam (i uwielbiam) oglądać filmy azjatyckie na Cinemax (to jedyny kanał, jaki mam, na którym dosyć często je wyświetlają). Kiedy zaczęłam poznawać wszystkie te kraje, zainteresowała mnie szczególnie Japonia. W tym czasie dostałam w prezencie Przewodnik National Geographic po Japonii, a wyd. MUZA zaczęło wydawać książki Murakamiego. Przyznam, że lubię anime (nie wszystkie oczywiście), ale jeszcze ok. rok temu nie wiedziałam, czym różni się manga od anime. Tak więc zainteresowanie ogólne jest od mniej więcej 2 lat, a takie wzmożone od roku, czyli od kiedy przeczytałam moją pierwszą książkę Murakamiego, "Norwegian Wood" (btw. polecam!!!)
Powrót do góry
Kinga-chan

SkÄ…d: Wielkopolska

Post WysÅ‚any: Nie Maj 13, 2007 8:15 pm   Odpowiedz z cytatem
heh moja przygoda z Japan to czysty przypadek tak naprawde to zaczeło się od anime (sailormoon ) , później mangi... i tak przez wszytskie dziedziny;] To już będą dobre dwa lata trwania mojej fascynacji tym wspaniałym krajem
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
madoka

Post WysÅ‚any: Pon Maj 21, 2007 12:06 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm, każdy zaczynał od anime?
no ja tez oglądalam polonie 1 no ale nie powiem żebym w wieku 8 lat od razu zapałała miłością do KKW. Jednak miłość przyszła i to w konkretnych japońskich kształtach...
Powrót do góry
EmiyaShiro

SkÄ…d: Bytom

Post WysÅ‚any: Sob Maj 26, 2007 3:21 pm   Odpowiedz z cytatem
hmm....Niech ja pomyśle
Zaczęło sie jak byłem mały i oglądałem jakieś bajeczki w TV co się potem okazało było to anime&manga (ale najzabawniejsze jest to ze do tego co to jest anime dotarłem przez Hentai które przez przypadek widziałem w zaprzyjaźnionej kafejce internetowej no to sie tym tak jakoś zainteresowałem bo sie okazało ze znam te postacie skadś tyle ze w całkiem innych okolicznościach powiedziałbym normalnych . Doszedłem przez to do tego ze to co czasem oglądałem i podobało mi się to jest właśnie Anime) w międzyczasie po Anime odkryłem jRPG które równie dobrze mi się spodobało (wcześniej już wiedziałem że Anime pochodzi z japoni) i co się okazało to też jest z Japonii no i tak jakoś przyszło ze dostałem jopla na punkcie kraju kwitnącej wiśni
Powrót do góry
Sora

Post WysÅ‚any: PiÄ… Cze 01, 2007 8:27 am   Odpowiedz z cytatem
Moja pasja Japonią...Manga i Anime swoją droga, wpierw było słowo, słowo brzmiało ono kawaii. Jednak po kolei.
Mała, 9 letnia Daria, zła na caly świat, siedziala sobie na krawęzniku. Za ną podwórko, przed nią jak zwykle kilka wycieczek zwiedzających Kazimierz, na jej kolanach książka (dziewczynka bardzo lubiała czytać), kartka i ołówek, czyli to co jej bylo do pełni szczęścia potrzebne. Dziewczynka zaczela rysować, pogrążajac się w marzeniach. Nagle na ulice wtoczyła sie jakaś wycieczka. Dużo skosnookich ludzi. Dziewczyka stanęła jak na baczność, poczela przygladać sie przybyszą. Wsuchiwała się ich rozmowie, lecz nic nie rozumiała, nie był to angielski, ani niemiecki, które znała, jedynie tlumacz mowił po angielsku. Wsuchala sie jeszcze bardziej rozmowie grupy...Szybko mowili...Nagle dziewczynce wyslizgnela się kartka z rysunkiem, a że wtedy byl wiatr to porwał kartkę. Wleciala pod nogi jednego z turystów, ten to podniósł. Dziewczynka spaliła buraka, chciała pójśc po rysunek, bo był dla niej cenny, jednak sie wstydzila. Menzczyzna usmiechnął się i pokazał palcem aby dziewczynka podeszła. Dziecko niechetnie to zrobiło. Skosnooki podał rysunek, mówiąc cos czego dziewczynka nie zrozumiala, jako że miała pamięć sluchową, zapamiętała jedno słowo- kawaii. Wicieczka oddaliła sie, a Daria zostala sama.
Słówko nie dawało jej spokoju. Dziewczyna probowala zrozumiec, dopytac się, z jakiego to języka, co to znaczy. Pewnego dnia dostała internet, jako że juz wtedy lubiła, anime (ale nie wiedziala, ze to sie tak nazywa), poczęla ściagać Czarodziejki z księzyca, dowiedziała się że to z Japoni. Potem inne anime, aż w koncu kiedyś ktoś jej (przyjaciółka kóra się daaaleko od krakowa przeprowadzila) pokazał gazetkę "Kawaii". Dziewczyna skojarzyła to ze słowem z młodości. Spytała sie czy wieco oznacza to slowo. Oczywiście uzyskała odpowiedź i dowiedziala sie jak jest kot i kilka innych słów. Dowiedziala sie, ze to j. Jepoński. Od tamego dnia pogłebiała się w Japonię. Zaczęla uczyć się jezyka no i tak jest doteraz.

Ale siÄ™ rozpisalam.
Powrót do góry
Artashi

Post WysÅ‚any: Nie Cze 03, 2007 1:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam all. Sora ładna historia . U mnie fascynacja Japonią zapoczątkowała od serji Dragon Ball'i na RTL7, następnie sztuki walki, język, kultura...
Powrót do góry
Rina

Post WysÅ‚any: Czw Cze 07, 2007 12:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zaczęłam się interesować Japonią jak oglądałam anime...Potem mnie olśniło i potem było tak, że zaczęłam się uczyć Hiragany itd. itd.
Powrót do góry
Ahiru

Post WysÅ‚any: Sob Sie 11, 2007 9:25 am   Odpowiedz z cytatem
To sie wyda dziwne ale spotkałam Japończyka w Polsce zaczepił mnie i pytał o droge po angielsku.i tak jakoś sie zaczeło ze zaczełam czytac przewodniki i fora internetowe ;P I to tyle
Powrót do góry
Pan_Kot

Post WysÅ‚any: Nie Sty 06, 2008 4:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja również zaczęłam od anime....a puźniej to już się samo pociągneło...kilka innych serii anime jakies mangi a w końcu marzenie życia..."Zamieszkać w Japoni i mieć japońskie obywatelstwo *-*"
Powrót do góry
Niltinco

SkÄ…d: Olkusz

Post WysÅ‚any: Nie Sty 06, 2008 4:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
"Zamieszkać w Japoni i mieć japońskie obywatelstwo *-*"

No powodzenia bo tego nie rozdają jak Mikołaj cukierki, a i jest jeden mały szczegół, musisz zrzec się polskiego obywatelstwa jeśli chcesz mieć japońskie.
Powrót do góry
slawek15

Post WysÅ‚any: Nie Sty 06, 2008 5:06 pm   Odpowiedz z cytatem
jeez....
niektóre teksty mnie rozbrajają
Powrót do góry
Frezio-kun

Post WysÅ‚any: Nie Sty 06, 2008 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
"O kurde" - mówię sobie - 80% interesujących się Japonią zaczeło poszerzać swoją 'fascynację' od Anime bądź Mangi! - myślę dalej i ...- jeeyy! nie jestem sam ! Ale z samego Anime czy też mangi nie da się wyżyć. Tak więc innym motorem napędowym były sztuki walki, w które jak tylko były emitowane w tv to mały Dżakobson z otwartą japką wpatrywał się bez wytchnienia. Zaliczam też do tego wszystkie filmy azjatyckie z motywami sztuk walki. Wszystko to wywarło mniejszy czy większy wpływ na to co zwie się tak hucznie "moim hobby". (ale i tak bardziej pociąga mnie kosmologia :))
Powrót do góry
Katsumi

Post WysÅ‚any: Nie Sty 06, 2008 8:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Hahaha, a mi się zaczęło od filmu "Tokyo Drift"

Raito

Post WysÅ‚any: Wto Sty 08, 2008 10:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja wogóle proponuje ten topic przenieść do działu "LOL", o ile takowy istnieje.

Pozdro

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  NastÄ™pny
Strona 4 z 6