| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Toy

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Leiko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Helipoli

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 8:48 pm |
|
|
|
moja przygoda z japonią zaczęła się dość banalnie bo od muzyki... w trakcie słuchania piosenek szukałam tekstów i szlag mnie trafiał, że nie mogę sobie sama ich przetłumaczyć...później zaczął mnie on fascynować,jak jeszcze nic do tej pory.... no i w trakcie poszukiwań różnych kursów japońskiego czytałam o japoni, więcej i więcej i więcej....
(tyle,ze jakoś do mani i anime nigdy mnie nie ciągnęło, nie licząc Sailor Moon w dzieciństwie, która nie miała raczej żadnego wpływu na moją fascynację japonią)
teraz planuję studiować filologię japońską, bo chciałabym większy nacisk kłaść na umiejętność posługiwania się językiem...o kulturze mogę zawsze sama coś wyczytać :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
seeed

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 2:28 pm |
|
|
|
| przyznam się, że zacząłem interesować się Japonią dzięki anime, i pomyślałem sobie "Kurcze. Fajnie by było poznać bliżej ojczyzne anime." i stąd to moje zainteresowanie... _________________ - Jeżeli skrzywdzisz któregoś z moich dzieciaczków...
- To co mi zrobisz ty grubasko?
- Zaj*bie ciÄ™ poczwaro. Jak szkodnika.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mikage

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 7:47 pm |
|
|
|
| U mnie zaczęło się od samotności, która była przyczyną poszukiwań, które to z kolei zakończyły się na lekturze Harukiego Murakami..... To był koniec początku w moim życiu! _________________ life is a neverending beauty!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
_tenshi_

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Migotka

|
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 5:16 pm |
|
|
|
| U mnie wszystko zaczęło się od Chin. Miałam przewodnik w domu i po jakimś czasie zaczęło mnie interesować wszystko, co związane z Chinami, ale nie tylko, bo także z innymi krajami azjatyckimi, np. Japonią, Koreą, Malezją, Tajlandią, Indonezją, Singapurem, Tajwanem i Nepalem. Uwielbiałam (i uwielbiam) oglądać filmy azjatyckie na Cinemax (to jedyny kanał, jaki mam, na którym dosyć często je wyświetlają). Kiedy zaczęłam poznawać wszystkie te kraje, zainteresowała mnie szczególnie Japonia. W tym czasie dostałam w prezencie Przewodnik National Geographic po Japonii, a wyd. MUZA zaczęło wydawać książki Murakamiego. Przyznam, że lubię anime (nie wszystkie oczywiście), ale jeszcze ok. rok temu nie wiedziałam, czym różni się manga od anime. Tak więc zainteresowanie ogólne jest od mniej więcej 2 lat, a takie wzmożone od roku, czyli od kiedy przeczytałam moją pierwszą książkę Murakamiego, "Norwegian Wood" (btw. polecam!!!) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kinga-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
madoka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
EmiyaShiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sora

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 8:27 am |
|
|
|
Moja pasja Japonią...Manga i Anime swoją droga, wpierw było słowo, słowo brzmiało ono kawaii. Jednak po kolei.
Mała, 9 letnia Daria, zła na caly świat, siedziala sobie na krawęzniku. Za ną podwórko, przed nią jak zwykle kilka wycieczek zwiedzających Kazimierz, na jej kolanach książka (dziewczynka bardzo lubiała czytać), kartka i ołówek, czyli to co jej bylo do pełni szczęścia potrzebne. Dziewczynka zaczela rysować, pogrążajac się w marzeniach. Nagle na ulice wtoczyła sie jakaś wycieczka. Dużo skosnookich ludzi. Dziewczyka stanęła jak na baczność, poczela przygladać sie przybyszą. Wsuchiwała się ich rozmowie, lecz nic nie rozumiała, nie był to angielski, ani niemiecki, które znała, jedynie tlumacz mowił po angielsku. Wsuchala sie jeszcze bardziej rozmowie grupy...Szybko mowili...Nagle dziewczynce wyslizgnela się kartka z rysunkiem, a że wtedy byl wiatr to porwał kartkę. Wleciala pod nogi jednego z turystów, ten to podniósł. Dziewczynka spaliła buraka, chciała pójśc po rysunek, bo był dla niej cenny, jednak sie wstydzila. Menzczyzna usmiechnął się i pokazał palcem aby dziewczynka podeszła. Dziecko niechetnie to zrobiło. Skosnooki podał rysunek, mówiąc cos czego dziewczynka nie zrozumiala, jako że miała pamięć sluchową, zapamiętała jedno słowo- kawaii. Wicieczka oddaliła sie, a Daria zostala sama.
Słówko nie dawało jej spokoju. Dziewczyna probowala zrozumiec, dopytac się, z jakiego to języka, co to znaczy. Pewnego dnia dostała internet, jako że juz wtedy lubiła, anime (ale nie wiedziala, ze to sie tak nazywa), poczęla ściagać Czarodziejki z księzyca, dowiedziała się że to z Japoni. Potem inne anime, aż w koncu kiedyś ktoś jej (przyjaciółka kóra się daaaleko od krakowa przeprowadzila) pokazał gazetkę "Kawaii". Dziewczyna skojarzyła to ze słowem z młodości. Spytała sie czy wieco oznacza to slowo. Oczywiście uzyskała odpowiedź i dowiedziala sie jak jest kot i kilka innych słów. Dowiedziala sie, ze to j. Jepoński. Od tamego dnia pogłebiała się w Japonię. Zaczęla uczyć się jezyka no i tak jest doteraz.
Ale siÄ™ rozpisalam.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Artashi

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rina

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ahiru

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pan_Kot

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 4:43 pm |
|
|
|
| Ja również zaczęłam od anime....a puźniej to już się samo pociągneło...kilka innych serii anime jakies mangi a w końcu marzenie życia..."Zamieszkać w Japoni i mieć japońskie obywatelstwo *-*" |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 4:58 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| "Zamieszkać w Japoni i mieć japońskie obywatelstwo *-*" |
No powodzenia bo tego nie rozdają jak Mikołaj cukierki, a i jest jeden mały szczegół, musisz zrzec się polskiego obywatelstwa jeśli chcesz mieć japońskie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Frezio-kun

|