Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Od czego zaczęliście "obcowanie,, z Japonią?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yukari

Post Wysłany: Czw Sie 03, 2006 2:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja zaczęłam fascynować się Japonią od muzyki
a głównie od J-rocka Pierwszym zespołem, który pokochałam był L'arc~en~Ciel...
Potem zaczęłam oglądać anime
Pozdrawiam :*
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
wampo

Post Wysłany: Nie Sie 06, 2006 12:20 pm   Odpowiedz z cytatem
A ja nie lubie ani mangi ani anime : P Moze ktoś zapytać co ja tu robie, nie krepujcie się : p
Moja historia z Japonią zaczęła się od karate. Tak. Wszystko dzięki Karate : P Cudowna sprawa. ; )

kenshin

Post Wysłany: Pon Sie 07, 2006 7:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak wogule to chcialem sie przywitac Konnichiwa evry bady !

Moja przygoda z Japonia zaczela sie od MANGI & ANIME pozniej kopilem ksiazke o nauce japonskiego.

Katae^^

Post Wysłany: Czw Sie 31, 2006 2:11 pm   Odpowiedz z cytatem
hehe nie będeoryginalna jak miałam 5-6 lat Yattaman i Generał Daimos i wszystko temu podobne co leciało na Poloni 1 ^_^ Potem Sailor Moon, karate a nastepnie Sama w sobie Japonia i chęć nauczenia się japońskiego Uwielbiam ten język, mogłabym słuchaćgodzinami jak ktoś do mnie nawija po japońsku
Powrót do góry
mistcz_ironji

Post Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 11:14 pm   Odpowiedz z cytatem
od "karate kid" buhahaha

Kage

Post Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 12:54 pm   Odpowiedz z cytatem
mi się tam od zawsze podobały japońskie domki, kimona, kwitnące wiśnie i origami oczywiście. w podstawówce to była mania z resztą do dziś składam bilety na przystankach i paragony ^_^. rodzice byli spokojni, bo to było "takie dziewczęce".
ale w końcu poznałam szerzej dwa słowa: samuraj i bushido. no i się powolutku zaczęło -filmy, książki, rysunki gryzmoliłam w zeszytach miecze i wojowników, koślawo stawiałam podejrzane gdzieś kanji, ktoś nawet nazwał mnie kiedyś w żarcie "małym smokiem", a ja nie wiedziałam o co chodzi. ale gdy idąc tym tropem poczytałam trochę na temat Bruce'a Lee i obejrzałam wejście smoka, sprawa była przesądzona
od tego czasu już ponad 8 lat minęło, a pasja jest taka sama
i dziś jestem tym kim jestem i jedyne czego żałuję, to tego, że nie miałam możliwości poznać i wejść na drogę budo wcześniej.

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
buka

Post Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 11:05 am   Odpowiedz z cytatem
Paradoksalnie zaczęło się od mangi i anime, za którymi teraz nie przepadam (a było to bodajże w podstawówce). Później przyszło wszystko, co związane z kulturą, literatura, obyczaje, w mniejszym stopniu muzyka. W końcu także kino azjatyckie (bo w szczególności koreańskie). Gdzieś po drodze było jeszcze karate/samuraje/architaktura itp.
Własciwie to od zawsze mnie to (Japonia) kręciło
Powrót do góry
Andrzej

Post Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 11:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Zaczęło się w wieku może 10 lat - Dachy. Chińskie, Koreańskie itd. Dachy. Potem architektura, sztuka i pismo (kana, dekoracyjne Hanzi i Hangul - piękne!) i jakaś stara książka o architekturze Japońskiej (starej i nowej). Potem z górki. Język, Historia, Polityka...
Mangi i Anime kiedyś nie znosiłem. Potem troszkę się zagłębiłem, ale traktując to raczej ciekawostkę z *tego* kraju.

I generalnie, cała wschodnia Azja jest w sferze moich zainteresowań. Ale Japonia w szczególności.
Powrót do góry
margoq

Post Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 3:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich jestem noiwiutka, zatem moj experience jest troche male. Mam nadzieje, ze szybko sie tu zadomowie
Wlasciwie Japonia zainteresowalam sie teraz, wczesniej bylo troche mangi itp, ale niespecjalnie.
Teraz mieszkam w boarding school, gdzie w 90% sa Azjaci, w iekszosci wlasnie Japonia i Chiny. W swiat 4 wysp zaczela mnie wprowadzac moja nauczycielka - Miss Matsuura - wlasnie z Japonii. I stad jestem tu teraz
Powrót do góry
Yukari

Post Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Także witam *.-
Powrót do góry
Kosuke

Post Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 11:11 am   Odpowiedz z cytatem
u mnie... niewiem. samo przyszło. zaczeło się w gimnazjum(5 lat temu). Na początku interesowała mnie współczesna Japonia. Zainteresowałem się też piłką nożną w Japonii(mięlismy z kolegami taką grę w karty, ja prowadziłem klub piłkarski z Japonii właśnie). Jeszcze wcześniej była manga i anime. Jedyny tom mangi jaki mam to "Kenshin", oglądałem "Jedenastkę Marzeń" . Potem przeszedłem transformację. Zaczęło się od samurajów, ninja itd. Obecnie pochłaonęło mnie zupełnie. czytam o wszystkim związanym z Nipponem(historia, kultura, sport...). Zamierzam poduczyc sie trochę więcej jezyka. Niestety nie będę studiował Japonistyki tylko Anglistykę(ale zawsze coś).

"W dawnych czasach zręczni wojownicy najpierw czynili się niezwyciężonymi, a potem szukali słabości swoich przeciwników."
Sun Tzu - "Sztuka Wojny"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Angry Girl

Post Wysłany: Wto Paź 10, 2006 12:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Pociąga mnie praktycznie wszystko, co składa się na kulturę japońską. Zaczęło się chyba od kina azjatyckiego, a konkretnie od chińskich filmów akcji. Potem od Chin zaczęła mnie odciągać kultura geish i samurajów. Następnie ciągnęło mnie w stronę białej broni, aż odkryłam nowy sposób na życie – kendo. Książki, filmy, muzyka, styl ubioru, język, broń – fascynowało mnie wszystko, co choć w najmniejszym stopniu miało jakiś związek z tym krajem. Zaczęłam nałogowo oglądać filmy w których pojawia się choć cień katany. Ponad to uwielbiam oglądać fanarty geish na dA i wsłuchiwać się w delikatny dźwięk shamiseny.
Powrót do góry
bobon

Post Wysłany: Wto Paź 10, 2006 5:15 pm   Odpowiedz z cytatem
kumpel mnie zaraził mangą a dokładniej naruto, teraz jestem jedynym mangomaniakiem w gronie moich kumpli :/

dharmakaja

Post Wysłany: Sob Paź 14, 2006 9:03 pm   Odpowiedz z cytatem
na początku to się może przywitam, bom nowa na forum, a jeszcze tematu do tych celów przeznaczonego nie wyczaiłam, o ile takowy w ogole istnieje
u mnie to zaczelo sie dawno temu, gdy zaczelam grac w gry wideo. chcac nie chcac natknelam sie w koncu na dymki z nic mi nie mowiacymi krzaczkami i stwierdzilam ze to tak nie moze byc, ze ja nie umiem ich przeczytac ;] . w rzeczywistosci to to poczatki nauki tego jezyka to okres o wiele pozniejszy (znaczy jakies pol roku ;p).
po wspomnianych juz grach, standardowo pojawilo sie anime (jak sie okazalo0 - zwiazane z grami wideo i komputerowymi). jednak nie wciagnelo mnie to od razu tym bardziej, że nie do końca byłam świadoma czym jest. wlasciwie to wtedy w moim zyciu pojawil sie buddyzm. i zainteresowanie japonia oscylowalo raczej w tamtych rejonach. w miedzyczasie doszly sztuki walki (konkretnie karate, potem iaido - to drugie po dzień dzisiejszy) i dopiero po kilkuletniej przerwie "powrocilam" w rejony m&a, ktora dopiero wtedy wciagnela mnie na dłużej. bardziej jednak interesowała mnie literatura Kraju Kwitnącej Wiśni. tak samo zreszta jak i cala Japonia. ;]

Ostatnio zmieniony przez dharmakaja dnia Sro Sie 08, 2007 11:51 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Pavel

Post Wysłany: Nie Lis 05, 2006 5:25 pm   Odpowiedz z cytatem
A ja już jakiś czas interesowałem się Azją, szukałem różnych informacji dotyczących początkowo krajów Azjatyckich. Ale stopniowo co raz bardziej zaczynała mi się podobać Japonia, jej kultura, tradycja i samurajowie oczywiście. A teraz chce tam pojechać ale do tego jeszcze długa droga niestety.
Powrót do góry
Zed

Post Wysłany: Nie Lis 05, 2006 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Na początku to była gra Shogun. Może trochę infantylne, ale co zrobić. Dzięki tej grze, zacząłem interesować się Japonią. Szczególnie ciekawa jest dla mnie historia tego kraju do wieku XIX.

hitomi

Post Wysłany: Sro Lis 15, 2006 9:30 pm   Odpowiedz z cytatem
ja od niedawna Japonią zaczęłam się interesować =]
w wakacje byłam w Londynie i poznałam tam wiele Japończyków. zżyłam się z nimi nieźle i te znajomości sprawiły że zaczęłam interesować się wszystkim co z Japonią związane.. teraz głównie interesuję się jrockiem oraz samym językiem =]
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Czw Lis 16, 2006 10:57 am   Odpowiedz z cytatem
hitomi napisał:
w wakacje byłam w Londynie i poznałam tam wiele Japończyków.

ja tylko Chińczyków spotkałem i jeszcze jakąś dziewczyne z Taiwanu chyba ale nikogo z Japonii...
hmmm
chyba że w restauracji Wagamama ale to nieświadomie

ps. wie ktośco oznacza Wagamama pisana Katakaną? ;D bo ja w Wakanie znalazłem tylko znaczenie "selfish" czyli samolub ;D

http://totalny.hardcore.pl
Powrót do góry
hotomi

Post Wysłany: Wto Sty 16, 2007 2:50 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie też anime (sailor moon)
Powrót do góry
Kfiacik

Post Wysłany: Sro Sty 17, 2007 10:53 pm   Odpowiedz z cytatem
A mnie mam jak byłem mały zapisała na ju-jitsu tradycyjne no i od tego się zaczęło.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6