| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Yukari

|
|
| Powrót do góry |
|
|
wampo

Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 1 Skąd: Ze Smerfojagodowej krainy.
|
Wysłany: Nie Sie 06, 2006 12:20 pm |
|
|
|
A ja nie lubie ani mangi ani anime : P Moze ktoś zapytać co ja tu robie, nie krepujcie się : p
Moja historia z Japonią zaczęła się od karate. Tak. Wszystko dzięki Karate : P Cudowna sprawa. ; ) _________________ Mówi się trudno i żyje sie dalej.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kenshin

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Katae^^

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mistcz_ironji

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 11:14 pm |
|
|
|
| od "karate kid" buhahaha _________________ olłejs bi jurself kos ju mej fajnt jurself baj jurself ent dats not fan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Sro Wrz 13, 2006 12:54 pm |
|
|
|
mi się tam od zawsze podobały japońskie domki, kimona, kwitnące wiśnie i origami oczywiście. w podstawówce to była mania z resztą do dziś składam bilety na przystankach i paragony ^_^. rodzice byli spokojni, bo to było "takie dziewczęce".
ale w końcu poznałam szerzej dwa słowa: samuraj i bushido. no i się powolutku zaczęło -filmy, książki, rysunki gryzmoliłam w zeszytach miecze i wojowników, koślawo stawiałam podejrzane gdzieś kanji, ktoś nawet nazwał mnie kiedyś w żarcie "małym smokiem", a ja nie wiedziałam o co chodzi. ale gdy idąc tym tropem poczytałam trochę na temat Bruce'a Lee i obejrzałam wejście smoka, sprawa była przesądzona
od tego czasu już ponad 8 lat minęło, a pasja jest taka sama
i dziś jestem tym kim jestem i jedyne czego żałuję, to tego, że nie miałam możliwości poznać i wejść na drogę budo wcześniej. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
buka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Andrzej

|
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 11:39 pm |
|
|
|
Zaczęło się w wieku może 10 lat - Dachy. Chińskie, Koreańskie itd. Dachy. Potem architektura, sztuka i pismo (kana, dekoracyjne Hanzi i Hangul - piękne!) i jakaś stara książka o architekturze Japońskiej (starej i nowej). Potem z górki. Język, Historia, Polityka...
Mangi i Anime kiedyś nie znosiłem. Potem troszkę się zagłębiłem, ale traktując to raczej ciekawostkę z *tego* kraju.
I generalnie, cała wschodnia Azja jest w sferze moich zainteresowań. Ale Japonia w szczególności. |
|
| Powrót do góry |
|
|
margoq

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yukari

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 4:26 pm |
|
|
|
| Także witam *.- |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kosuke

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Angry Girl

|
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 12:54 pm |
|
|
|
| Pociąga mnie praktycznie wszystko, co składa się na kulturę japońską. Zaczęło się chyba od kina azjatyckiego, a konkretnie od chińskich filmów akcji. Potem od Chin zaczęła mnie odciągać kultura geish i samurajów. Następnie ciągnęło mnie w stronę białej broni, aż odkryłam nowy sposób na życie – kendo. Książki, filmy, muzyka, styl ubioru, język, broń – fascynowało mnie wszystko, co choć w najmniejszym stopniu miało jakiś związek z tym krajem. Zaczęłam nałogowo oglądać filmy w których pojawia się choć cień katany. Ponad to uwielbiam oglądać fanarty geish na dA i wsłuchiwać się w delikatny dźwięk shamiseny. |
|
| Powrót do góry |
|
|
bobon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
dharmakaja

|
Wysłany: Sob Paź 14, 2006 9:03 pm |
|
|
|
na początku to się może przywitam, bom nowa na forum, a jeszcze tematu do tych celów przeznaczonego nie wyczaiłam, o ile takowy w ogole istnieje
u mnie to zaczelo sie dawno temu, gdy zaczelam grac w gry wideo. chcac nie chcac natknelam sie w koncu na dymki z nic mi nie mowiacymi krzaczkami i stwierdzilam ze to tak nie moze byc, ze ja nie umiem ich przeczytac ;] . w rzeczywistosci to to poczatki nauki tego jezyka to okres o wiele pozniejszy (znaczy jakies pol roku ;p).
po wspomnianych juz grach, standardowo pojawilo sie anime (jak sie okazalo0 - zwiazane z grami wideo i komputerowymi). jednak nie wciagnelo mnie to od razu tym bardziej, że nie do końca byłam świadoma czym jest. wlasciwie to wtedy w moim zyciu pojawil sie buddyzm. i zainteresowanie japonia oscylowalo raczej w tamtych rejonach. w miedzyczasie doszly sztuki walki (konkretnie karate, potem iaido - to drugie po dzień dzisiejszy) i dopiero po kilkuletniej przerwie "powrocilam" w rejony m&a, ktora dopiero wtedy wciagnela mnie na dłużej. bardziej jednak interesowała mnie literatura Kraju Kwitnącej Wiśni. tak samo zreszta jak i cala Japonia. ;] 
Ostatnio zmieniony przez dharmakaja dnia Sro Sie 08, 2007 11:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Pavel

|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 5:25 pm |
|
|
|
| A ja już jakiś czas interesowałem się Azją, szukałem różnych informacji dotyczących początkowo krajów Azjatyckich. Ale stopniowo co raz bardziej zaczynała mi się podobać Japonia, jej kultura, tradycja i samurajowie oczywiście. A teraz chce tam pojechać ale do tego jeszcze długa droga niestety. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Zed

|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 5:51 pm |
|
|
|
| Na początku to była gra Shogun. Może trochę infantylne, ale co zrobić. Dzięki tej grze, zacząłem interesować się Japonią. Szczególnie ciekawa jest dla mnie historia tego kraju do wieku XIX. _________________ I want you to hit me as hard as you can.
|
|
| Powrót do góry |
|
|
hitomi

|
Wysłany: Sro Lis 15, 2006 9:30 pm |
|
|
|
ja od niedawna Japonią zaczęłam się interesować =]
w wakacje byłam w Londynie i poznałam tam wiele Japończyków. zżyłam się z nimi nieźle i te znajomości sprawiły że zaczęłam interesować się wszystkim co z Japonią związane.. teraz głównie interesuję się jrockiem oraz samym językiem =] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Czw Lis 16, 2006 10:57 am |
|
|
|
| hitomi napisał: |
| w wakacje byłam w Londynie i poznałam tam wiele Japończyków. |
ja tylko Chińczyków spotkałem i jeszcze jakąś dziewczyne z Taiwanu chyba ale nikogo z Japonii...
hmmm
chyba że w restauracji Wagamama ale to nieświadomie
ps. wie ktośco oznacza Wagamama pisana Katakaną? ;D bo ja w Wakanie znalazłem tylko znaczenie "selfish" czyli samolub ;D |
|
| Powrót do góry |
|
|
hotomi

|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 2:50 pm |
|
|
|
| U mnie też anime (sailor moon) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kfiacik

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 10:53 pm |
|
|
|
| A mnie mam jak byłem mały zapisała na ju-jitsu tradycyjne no i od tego się zaczęło. |
|
| Powrót do góry |
|
|