Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Od czego zaczęliście "obcowanie,, z Japonią?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nanishii

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 10:01 pm   Odpowiedz z cytatem
Od anime :) później zainteresowałam się origami, aż w końcu całą Japonią :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
shiro

Post Wysłany: Sob Maj 06, 2006 12:48 pm   Odpowiedz z cytatem
ja chyba też nie będę jakoś zbytni oryginalny . Oczywiście zaczynałem od anime. Pierwszym była chyba "Tygrysia Maska" a potem "Tsubasa", "Generał Daimos"

Krewetka

Post Wysłany: Pon Maj 08, 2006 1:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmm... najpierw było origami ( w wieku mniej więcej 9 lat), poźniej moje zainteresowanie Wschodem ucichło i przebudziło się po przeczytaniu Fushigi Yuugi Taaa... więc de facto tak na powąznie zapoczątkowały mangi (nie anime ).

Riko

Post Wysłany: Pią Maj 26, 2006 3:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Krewetka, u mie było prawie tak samo, jeśli chodzi o mangi tyle tylko, ze najpierw zaczęło się od Kawaii. Potem zaczęłam kupować mangi i dopiero potem weszło w uzytek anime, które ściągałam z Internetu ( bo mam tylko TVP 1 i 2, wiec nie miałam jak oglądać anime... - niestety). No, a dopiero na sam koniec doszło zainteresowanie Japonią! :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sakura

Post Wysłany: Nie Maj 28, 2006 2:21 pm   Odpowiedz z cytatem
hmmm, pewnego poranka obudziłam sie i pomyślałam, że gdzieś daleko na końcu świata jest kraj o zupełnie innej kulturze i obyczajach. I znalazłam go...to Japonia, fascynujacyi piękny kraj pełen ciekawych zakątków :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mosad

Post Wysłany: Pon Maj 29, 2006 2:30 pm   Odpowiedz z cytatem
gry, krajobrazy, ogrody i wszystko razem... zawsze siedzialem przed tv:] i ogldalem wszystko o japonii ;d

www.macross.wordpress.com
Powrót do góry
Lynar

Post Wysłany: Pią Cze 09, 2006 8:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Wprawdzie zanim pojawiło się jakieś większe zainteresowanie, oglądałem troszkę anime, ale jeszcze wówczas nie fascynowałem się jakoś szczególnie tym wszystkim - tak mi się przynajmniej wydaje. Bardziej się zainteresowałem, gdy w swoim LO zacząłem chodzić na zajęcia z japońskiego. Ale nie będę ukrywać, że na razie pojawiło się coś, co być może trafniej byłoby nazwać pociągiem, czyli rzecz naturalna na początku.
Powrót do góry
Keitaro

Post Wysłany: Nie Cze 11, 2006 9:14 am   Odpowiedz z cytatem
A u m n i e o d :
8 tomu Love Hina :) ależ jestem dokładny....
Tak mi się spodobał że musiałem kupić inne, podam ogulnie manga, anim, i w końcu japonia.

Farabelka

Post Wysłany: Nie Cze 11, 2006 11:01 am   Odpowiedz z cytatem
Jak prawie wiekszosc z Was zaczelam czytac mangi. podajrze moja pierwszą była Kamikaze Kaita Jeanne. Z czasem zaczelam chodzic do empika i czytac magi i w koncu przerodzilo sie w to w zainteresowanie Japonia. Zaczelam czytac o Japoni i powoli oswajac sie z jezykiem

Yuki-chan

Post Wysłany: Pon Cze 19, 2006 5:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystko zaczęło się od Kurosawy i jego.. '7 samurajów', a potem przyszły 'domki' - czyli zainteresowanie kaligrafią, i kształtami, bo samą nauką to jeszcze nie... i oczywiście Sailor Moon :) Do tej pory lubię oglądać Usagi :)

Mercurius

Post Wysłany: Pon Cze 19, 2006 7:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Zaczęło się od dni z Japonią na moim wydziale. A studiuję stosunki międzynarodowe. szczesliwym trafem zacząłem odbierać japoński kanał TV. Przy tym czesto się wkurzałem, że nie rozumiałem o czym mówią i piszą, więc zacząłem się uczyć japońskiego. Potem trafiłem na pasjonatów mangi i anime i juz calkowicie sie zaduzyłem w Japonii :-) no i znalazlem kilku fajnych ludzi w Japonii, ktorzy stali sie niezastąpionym źródłem informacji :-)

Takeda

Post Wysłany: Czw Lip 06, 2006 9:04 pm   Odpowiedz z cytatem
mottomo napisał:
najpierw.... hm nie wiem. W każdym razie jako pierwszy skrystalizował się kształt katany... takiej pięknej lśniącej i przecinającej ludzi jak masło. To było gdzieś na początku gimnazjum. Następnie za mieczem poszli szturmem Bushi (samuraje) ,bushido, średnowieczna japonia itd. W 2-giej gim. zapisałem się na Iaido. Wtedy też moje zainteresowania zaczęły oscylować w kierunku wszelakich tradycji i ogółu japońskiej kultury przednowoczesnej... Obecnie (czyli 3 lata od tego czasu) interesuję sie Japonią we wszelkich jej aspektach z naciskiem na współczesną jej postać.
Nigdy nie lubiłem specjalnie mangi i jestem z tego dumny ! :)
Chociaż muszę przyznać że Spirited Away jest znakomite;)

Ja zainteresowałem się Japonią dokładnie jak kolega wyżej. Najpierw kupiłem książkę "Mieczej Japońskie Nihonto" na początku 6 klasy podstawówki. Na iaido niestety nie chodzę, ale na razie starcza mi to, co mam. A manga moim zdaniem nie uczy nic o Japonii, jak czytałem jedną mangę to po 3 tomach odłożyłem ją. Jakieś bajki. Lepiej poczytać historyczną książkę. Ale dragon ball'a oglądałem, nie ma co

sqpek

Post Wysłany: Czw Lip 13, 2006 8:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmmm, u mnie w domu zawsze bardzo ważna była piłka nożna (nie tyle jej uprawianie, co część teoretyczna). Mówi się u nas "Jak jest mecz, to wszystko idzie precz". I tak oto 6-7 letni sqpek natrafił pewnego dnia na bajke o piłkarzach (nagroda niespodzianka, dla tego, kto odgadnie o jaką mi chodzi)! Wow! Cóż to było za przeżycie. Okazało się, że te latajęce ludziki były jakimiś Japończykami czy coś. Do dziś oglądnąłem kilka innych serii rodem z KKW, jednakże jakoś nigdy nie przeskoczyły w moim osobistym rankingu przygód Scooby Doo czy Smurf'ów (może prócz Cowboy Bebop, w każdym razie otaku to ja nie jestem raczej...).

Kolejnymi motywami ze wschodu, jakie nawiedzały mój młodzieńczy umysł byli ci "fajowi zakapturzeni goście z katanami", czyli niejacy "ninja", którymi w wieku około 10 lat zacząłem się interesować (choć teraz w pełni zdaję sobie sprawę, iż przegrywają z piratami, yarrr;)). I po raz kolejny okazało się, że Ci pochodzą z Japonii.

I tak oto doszedłem w końcu do tych dziwnych gier z młodzieńcami ratującymi światy przed zabójczymi chmurami, pełnymi wewnętrznych sprzeczności i z pokaźnymi bukiecikami ślicznych dziewczyn wokół- i tak oto poznałem kolejną rzecz z Japonii- jRPG'i.

Jako iż kapuję dosyć wolno, dopiero w tym momencie zrozumiałem, że skoro kolejna rzecz, która zajęła mój malutki umysł na nieco dłużej pochodzi z tej miycznej Japonii, należałoby się owej krainie bliżej przyjrzeć.

Wtedy też (po przejściu dosyć standardowej drogi) zacząłem interesować się tym arcyciekawym krajem, w szczególności jednak ludźmi go zamieszkującymi, których to kultura wydaje się być tak inna od naszej. Aha no i tą tajemniczą gospodarką (co to rośnie i pęka niczym guma balonowa) też.

No i przepraszam za częste używanie stereotypów :) Ani anime, ani jrpg'ów ani tym bardziej ninja (nie śmiełbym!) obrażać ani wyśmiewać- w końcu poniekąd to one przyprowadziły mnie wczoraj przed drzwi sekretariatu japonistyki UJ.

EDIT: aha, ja też oglądałem Dragon Balla;]
Powrót do góry
Takeda

Post Wysłany: Sob Lip 15, 2006 10:40 pm   Odpowiedz z cytatem
sqpek napisał:
(...) I tak oto 6-7 letni sqpek natrafił pewnego dnia na bajke o piłkarzach (nagroda niespodzianka, dla tego, kto odgadnie o jaką mi chodzi) (...)

kojarze, kojarze, pamiętam, że jako mały chłopiec też oglądałem to anime Kurczę jak ono się nazywało... Kapitan jastrząb/sokół? Wiem, że coś w tym stylu. Normalnie uwielbiałem to! Chyba o to Ci chodziło??

pozdrawiam

kumiciaczek

Post Wysłany: Sro Lip 19, 2006 9:52 am   Odpowiedz z cytatem
od Mangi, Anime, a teraz kurs Japońskiego Heh..

Zirael

Post Wysłany: Pią Lip 21, 2006 10:27 am   Odpowiedz z cytatem
kumpela, która ma chyzia na punkcie Japonii, zespoły : Gackt, Dir en Grey, Pierrot, potem manga, anime, a teraz mjuż wszystko...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
anulka:)

Post Wysłany: Sro Lip 26, 2006 5:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Joł:)
Możecie mnie zabić , ale ja nie wiem co to manga, co to anime(tzn troszkę wiem, ale zagłebiona w tym temacie nie jestem wogóle..) a Japonią zainteresowałam się po przeczytaniu książki pt. "Japonia daleka czy bliska.." Ewy Kamler i wogóle zafascynowało mnie to wszystko, ten "inny świat" bo inny od naszego europejskiego, jednocześnie wspaniały, zadziwiający, zaskakujący i chcę poznać go bardziej na tyle ile się da..a co jest w tym wszystkim najlepsze??to, że nigdy go nie poznam, nawet jeśli miałabym całe życie na to poświęcić..i do końca go nigdy nie zrozumiem...
Powrót do góry
Takeda

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:58 am   Odpowiedz z cytatem
A więc mój wielki szacun dla Ciebie!

Zacząć obcowanie z Japonią jak Ty czy ja to jest wielkie wyzwanie. Bo przecież nie można powiedzieć, że ktoś się interesuje Japonią, kiedy przeczytał kilka mang, w których większość informacji jest wyssanych z palca.

pozdrowionka

anulka:)

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 10:03 am   Odpowiedz z cytatem
Widzę, że ktoś podobnie zaczynał i bardzo mi miło!!Bo jak czytam sobie, że prawie wszyscy zaczynali od mang i anime a ja jestem zielona w tym temacie to sobie pomyślałam, że może jestem jakaś dziwna hehe tak masz rację, to wielkie wyzwanie, ale cieszmy się, że nas interesuje ta prawdziwa Japonia, bo ona jest piekna a nie bajki o niej..również pozdrawiam.
p.s. Takeda a Ty studiujesz japonistykę czy wybierasz się może na ten kierunek??
pozdrawiam
Powrót do góry
Takeda

Post Wysłany: Czw Lip 27, 2006 3:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie, nie studiuję japonistyki i prawdopodobnie się nie będę wybierał. Choć kto wie- możę z czasem rozważę taką możliwość. A póki co to mam szkołę:)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6