| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Nanishii

|
Wysłany: Pią Maj 05, 2006 10:01 pm |
|
|
|
| Od anime :) później zainteresowałam się origami, aż w końcu całą Japonią :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
shiro

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Krewetka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Riko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sakura

|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 2:21 pm |
|
|
|
| hmmm, pewnego poranka obudziłam sie i pomyślałam, że gdzieś daleko na końcu świata jest kraj o zupełnie innej kulturze i obyczajach. I znalazłam go...to Japonia, fascynujacyi piękny kraj pełen ciekawych zakątków :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Pon Maj 29, 2006 2:30 pm |
|
|
|
gry, krajobrazy, ogrody i wszystko razem... zawsze siedzialem przed tv:] i ogldalem wszystko o japonii ;d_________________
| Cytat: |
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
www.macross.wordpress.com |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lynar

|
Wysłany: Pią Cze 09, 2006 8:35 pm |
|
|
|
| Wprawdzie zanim pojawiło się jakieś większe zainteresowanie, oglądałem troszkę anime, ale jeszcze wówczas nie fascynowałem się jakoś szczególnie tym wszystkim - tak mi się przynajmniej wydaje. Bardziej się zainteresowałem, gdy w swoim LO zacząłem chodzić na zajęcia z japońskiego. Ale nie będę ukrywać, że na razie pojawiło się coś, co być może trafniej byłoby nazwać pociągiem, czyli rzecz naturalna na początku. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Keitaro

|
Wysłany: Nie Cze 11, 2006 9:14 am |
|
|
|
A u m n i e o d :
8 tomu Love Hina :) ależ jestem dokładny....
Tak mi się spodobał że musiałem kupić inne, podam ogulnie manga, anim, i w końcu japonia. _________________ DO WYNAJĘCIA!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Farabelka

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki-chan

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 5:20 pm |
|
|
|
| Wszystko zaczęło się od Kurosawy i jego.. '7 samurajów', a potem przyszły 'domki' - czyli zainteresowanie kaligrafią, i kształtami, bo samą nauką to jeszcze nie... i oczywiście Sailor Moon :) Do tej pory lubię oglądać Usagi :) _________________ 言わぬが花:)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Mercurius

|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 7:44 pm |
|
|
|
| Zaczęło się od dni z Japonią na moim wydziale. A studiuję stosunki międzynarodowe. szczesliwym trafem zacząłem odbierać japoński kanał TV. Przy tym czesto się wkurzałem, że nie rozumiałem o czym mówią i piszą, więc zacząłem się uczyć japońskiego. Potem trafiłem na pasjonatów mangi i anime i juz calkowicie sie zaduzyłem w Japonii :-) no i znalazlem kilku fajnych ludzi w Japonii, ktorzy stali sie niezastąpionym źródłem informacji :-) _________________ 軽々しく約束しない人が一番約束を大切にする。
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 9:04 pm |
|
|
|
| mottomo napisał: |
najpierw.... hm nie wiem. W każdym razie jako pierwszy skrystalizował się kształt katany... takiej pięknej lśniącej i przecinającej ludzi jak masło. To było gdzieś na początku gimnazjum. Następnie za mieczem poszli szturmem Bushi (samuraje) ,bushido, średnowieczna japonia itd. W 2-giej gim. zapisałem się na Iaido. Wtedy też moje zainteresowania zaczęły oscylować w kierunku wszelakich tradycji i ogółu japońskiej kultury przednowoczesnej... Obecnie (czyli 3 lata od tego czasu) interesuję sie Japonią we wszelkich jej aspektach z naciskiem na współczesną jej postać.
Nigdy nie lubiłem specjalnie mangi i jestem z tego dumny ! :)
Chociaż muszę przyznać że Spirited Away jest znakomite;) |
Ja zainteresowałem się Japonią dokładnie jak kolega wyżej. Najpierw kupiłem książkę "Mieczej Japońskie Nihonto" na początku 6 klasy podstawówki. Na iaido niestety nie chodzę, ale na razie starcza mi to, co mam. A manga moim zdaniem nie uczy nic o Japonii, jak czytałem jedną mangę to po 3 tomach odłożyłem ją. Jakieś bajki. Lepiej poczytać historyczną książkę. Ale dragon ball'a oglądałem, nie ma co  _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sqpek

|
Wysłany: Czw Lip 13, 2006 8:55 pm |
|
|
|
Hmmm, u mnie w domu zawsze bardzo ważna była piłka nożna (nie tyle jej uprawianie, co część teoretyczna). Mówi się u nas "Jak jest mecz, to wszystko idzie precz". I tak oto 6-7 letni sqpek natrafił pewnego dnia na bajke o piłkarzach (nagroda niespodzianka, dla tego, kto odgadnie o jaką mi chodzi)! Wow! Cóż to było za przeżycie. Okazało się, że te latajęce ludziki były jakimiś Japończykami czy coś. Do dziś oglądnąłem kilka innych serii rodem z KKW, jednakże jakoś nigdy nie przeskoczyły w moim osobistym rankingu przygód Scooby Doo czy Smurf'ów (może prócz Cowboy Bebop, w każdym razie otaku to ja nie jestem raczej...).
Kolejnymi motywami ze wschodu, jakie nawiedzały mój młodzieńczy umysł byli ci "fajowi zakapturzeni goście z katanami", czyli niejacy "ninja", którymi w wieku około 10 lat zacząłem się interesować (choć teraz w pełni zdaję sobie sprawę, iż przegrywają z piratami, yarrr;)). I po raz kolejny okazało się, że Ci pochodzą z Japonii.
I tak oto doszedłem w końcu do tych dziwnych gier z młodzieńcami ratującymi światy przed zabójczymi chmurami, pełnymi wewnętrznych sprzeczności i z pokaźnymi bukiecikami ślicznych dziewczyn wokół- i tak oto poznałem kolejną rzecz z Japonii- jRPG'i.
Jako iż kapuję dosyć wolno, dopiero w tym momencie zrozumiałem, że skoro kolejna rzecz, która zajęła mój malutki umysł na nieco dłużej pochodzi z tej miycznej Japonii, należałoby się owej krainie bliżej przyjrzeć.
Wtedy też (po przejściu dosyć standardowej drogi) zacząłem interesować się tym arcyciekawym krajem, w szczególności jednak ludźmi go zamieszkującymi, których to kultura wydaje się być tak inna od naszej. Aha no i tą tajemniczą gospodarką (co to rośnie i pęka niczym guma balonowa) też.
No i przepraszam za częste używanie stereotypów :) Ani anime, ani jrpg'ów ani tym bardziej ninja (nie śmiełbym!) obrażać ani wyśmiewać- w końcu poniekąd to one przyprowadziły mnie wczoraj przed drzwi sekretariatu japonistyki UJ.
EDIT: aha, ja też oglądałem Dragon Balla;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Sob Lip 15, 2006 10:40 pm |
|
|
|
| sqpek napisał: |
| (...) I tak oto 6-7 letni sqpek natrafił pewnego dnia na bajke o piłkarzach (nagroda niespodzianka, dla tego, kto odgadnie o jaką mi chodzi) (...) |
kojarze, kojarze, pamiętam, że jako mały chłopiec też oglądałem to anime Kurczę jak ono się nazywało... Kapitan jastrząb/sokół? Wiem, że coś w tym stylu. Normalnie uwielbiałem to! Chyba o to Ci chodziło??
pozdrawiam _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kumiciaczek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Zirael

|
Wysłany: Pią Lip 21, 2006 10:27 am |
|
|
|
| kumpela, która ma chyzia na punkcie Japonii, zespoły : Gackt, Dir en Grey, Pierrot, potem manga, anime, a teraz mjuż wszystko... |
|
| Powrót do góry |
|
|
anulka:)

|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 5:57 pm |
|
|
|
Joł:)
Możecie mnie zabić , ale ja nie wiem co to manga, co to anime(tzn troszkę wiem, ale zagłebiona w tym temacie nie jestem wogóle..) a Japonią zainteresowałam się po przeczytaniu książki pt. "Japonia daleka czy bliska.." Ewy Kamler i wogóle zafascynowało mnie to wszystko, ten "inny świat" bo inny od naszego europejskiego, jednocześnie wspaniały, zadziwiający, zaskakujący i chcę poznać go bardziej na tyle ile się da..a co jest w tym wszystkim najlepsze??to, że nigdy go nie poznam, nawet jeśli miałabym całe życie na to poświęcić..i do końca go nigdy nie zrozumiem... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:58 am |
|
|
|
A więc mój wielki szacun dla Ciebie!
Zacząć obcowanie z Japonią jak Ty czy ja to jest wielkie wyzwanie. Bo przecież nie można powiedzieć, że ktoś się interesuje Japonią, kiedy przeczytał kilka mang, w których większość informacji jest wyssanych z palca.
pozdrowionka _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|
anulka:)

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Takeda

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 3:13 pm |
|
|
|
| Nie, nie studiuję japonistyki i prawdopodobnie się nie będę wybierał. Choć kto wie- możę z czasem rozważę taką możliwość. A póki co to mam szkołę:) _________________ Spokojny niczym las, nieporuszony niczym góra, szybki niczym wiatr, zachłanny niczym ogień- na niebie i ziemi tylko mi należy się podziw - Fu-Rin-Ka-Zan
|
|
| Powrót do góry |
|
|