| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Lina-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 1:26 pm |
|
|
|
| Duży wpływ ma manga i japońskie gry. Praktycznie większość osób jakie poznałam właśnie tak zaczynało swoją przygodę z Japonią. Część z nich rozwija dalej swe zainteresowania i zaczęła czytać książki o kulturze, historii itp. a część nadal wyłącznie czyta mangi :/. Biorąc pod uwagę fakt, że na japonistykę praktycznie co roku jest większa ilość kandydatów to można dojść do wniosku, że zainteresowanie Japonią wzrasta. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Watanabe

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 10:21 pm |
|
|
|
| Jestem dosc młody wiec moze sie wypowiem. U mnie zaczeło sie od mangi i anime jak wspomniano przedemną. Ale na tym sie nieskonczyło. Zaczałem uprawiac karate, interesują mnie samuraje i w ogle sredniowieczna japonia :) po niedługim czasi zaczarował mnie sam jezyk japoni:) Teraz bardziej interesuje sie ogolnie japonia niz tak jak z poczatku mangą i amine.:) |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Wto Mar 28, 2006 6:03 am |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
| Biorąc pod uwagę fakt, że na japonistykę praktycznie co roku jest większa ilość kandydatów to można dojść do wniosku, że zainteresowanie Japonią wzrasta. |
Nie wiem jak w na UJ i UW, ale na UAM spada bardzo nieznacznie ta liczba chetnych... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Alucard

|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 8:55 am |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
| Duży wpływ ma manga i japońskie gry. Praktycznie większość osób jakie poznałam właśnie tak zaczynało swoją przygodę z Japonią. |
Witam. Ja natomiast zacząłem od nauki walki japońskimi mieczami a potem zakochalem się wręcz w twórczości X-Japan i Megumi Hayshibary.
A potem to już tradycujnie poszły w obroty japońskie kreskowki i gry. A tak swoją drogą to nie wie ktoś może gdzie w gdańsku można sie uczyć języka japońskiego chodzi mi tu o profesjonalne kursy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 10:39 am |
|
|
|
tak też yślałam, że manga i anime mają duży wpływ...
a co sądzicie o Filmach Kurosawy??
Czy są osoby, które przygodę z Japonią rozpoczeły od niego??? _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Enki

|
|
| Powrót do góry |
|
|
pucek

|
Wysłany: Czw Kwi 06, 2006 1:59 pm |
|
|
|
Hmm... U mnie zainteresowanie Japonia zaczelo sie od tego, ze moj wujek studiowal na UAMie japonistyke. Pozniej tez latal wielokrotnie do Kraju Kwitnacej Wisni. Bylam wtedy bardzo mala, wiec bardzo mi sie podobalo, gdy przywozil mi rozne pamiatki czy zabawki.
Pozniej byla M&A. To znaczy byla juz wczesniej, ale jako dziecko nie bylam w stanie rozroznic, ze te wszystkie "bajki", ktore ogladalam byly to anime! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
olusia

|
Wysłany: Nie Kwi 09, 2006 12:20 pm |
|
|
|
| Hmmm... umnie to sie zaczelo od sailor moon (hehe) a potem zaczelam czytac ksiazki i ogladac rozne filmy..... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Nie Kwi 09, 2006 8:31 pm |
|
|
|
| Coż, a nie uważacie, że czytanie/oglądanie mangi i anime to trochę mało, by określać się jako osoba zainteresowana Japonią? Z tego co słyszałem, to poważni Japończycy mają troche za złe ludziom z zachodniego kręgu kulturowego to całe spłycanie (sorry za uogólnienie...). Jeśli ma być to wstępem do dalszego zgłębiania poznawania Japonii, to ok. Ale przyznacie, że jest sporo osób, które na mangach i anime poprzestają - jednoczesnie uważając się za "zafascynowanych" Japonią... Wydaje mi się to troszkę śmieszne, nie sądzicie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
Wysłany: Nie Kwi 09, 2006 9:35 pm |
|
|
|
| no bynajmniej dlatego ja ostatnio wypoiżyczyłem książke "zatonięcie Japonii" jakiegoś Japońskiego autora, niestety nie chce mi się sprawdzać ;p i niestety ale narazie matura i nie mam czasu przeczytać, chociaż pierwsze strony fajne były ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2006 12:17 pm |
|
|
|
co do "zatonięcia Japonii", to faktycznie trochę nudna, oczekiwałam czegoś więcjej po tytule, przebrnełam tylko przez połowę, ale kiedyś mam zamiar dokończyć :)
Ja przez rok interesowałam się samą mangą, dopiero później zapragnełam dowiedzieć się czegoś o tym kraju, chyba dzięki Kawaii, bo miał 2 stronki poświęcone Japonii...
to mnie zaciekawiło i teraz brnę w to dalej (ile czas pozwoli)]
:) :) :) _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gosia

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Spairatox

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Yuki

|
Wysłany: Sro Kwi 12, 2006 1:53 pm |
|
|
|
| Nagi Mahori napisał: |
| Coż, a nie uważacie, że czytanie/oglądanie mangi i anime to trochę mało, by określać się jako osoba zainteresowana Japonią? Z tego co słyszałem, to poważni Japończycy mają troche za złe ludziom z zachodniego kręgu kulturowego to całe spłycanie (sorry za uogólnienie...). Jeśli ma być to wstępem do dalszego zgłębiania poznawania Japonii, to ok. Ale przyznacie, że jest sporo osób, które na mangach i anime poprzestają - jednoczesnie uważając się za "zafascynowanych" Japonią... Wydaje mi się to troszkę śmieszne, nie sądzicie? |
Tacy ludzie są raczej zafascynowani m&a, a nie japonią, ale przyznasz że wielu z nich potem zaczyna interesować się kulturą,historią itd, japonii. Fakt,niektórzy pozostaja przy mangach,ale nie wszyscy na szczęście.
Moja "przygoda" z japonią zaczęła się od treningów karate Shogyu w przedszkolnych latach, potem zainteresowałam się m&a, w filmach, w ich języku, kulturą,historią itd. _________________ Hito wa mikake ni yoranu mono...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Nagi Mahori

|
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 2:29 pm |
|
|
|
| Lina-chan napisał: |
| wiadomo, że od czegoś trzeba zacząć, a choćby i od M&A, ja nie widze w tym nic złego, zresztą sama tak zaczynałam !!! |
Ależ oczywiście. Tak zaczynało prawdopodobnie 95% użytkowników tego forum i też nie widzę w tym nic złego. Radzę za to bardziej dokładnie przeczytać mojego poprzedniego posta " chodzi mi o to, że Japonia to nie tylko manga i anime. Niestety większość nastolatków zachowuje się jakby tak było. Japonia to cudowny kraj i naprawdę z czasem warto zainteresować się nim troszkę głębiej.
I nie myślcie sobie, że jestem aż tak stary, żeby móc powiedziec, że sam "wyrosłem" już z mangi, hiehie :) _________________ Oki, oki yo!
Waga tomo ni sen,
Neru - kocho!
|
|
| Powrót do góry |
|
|