Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Zainteresowanie Japonią polskiej młodzieży

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Czw Cze 21, 2007 8:46 am   Odpowiedz z cytatem
Na starej maturze można było zdawać japoński, jedna dziewczyna go zdawała jakieś 2-3 lata temu. Można było wybrać jakikolwiek języka jaki się chciało ale nie zawsze szkoła była w stanie znaleźć egzaminatora do danego języka. Nie wiem jak jest w przypadku nowej matury. Jeśli też jest dowolny wybór języka obcego, który chcesz zdawać to możesz zapytać nauczycieli jak wygląda sprawa ze sprowadzeniem egzaminatora z japońskiego do Twojej szkoły.

Ceny za naukę japońskiego są różne, zależne od tego gdzie chcesz się uczyć i od kompetencji nauczyciela. Czasem godzina nauki japońskiego jest tańsza niż angielskiego. Tu masz link z ogłoszeniami osób udzielających korepetycji z różnych miast: http://korepetycje.ekorki...-japonski/ .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Lisa

Post Wysłany: Pon Lip 02, 2007 12:50 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie zainteresowanie Japonią wzięło się, jak u sporego procentu młodzieży z m&a. I nie chodzi mi tu o sam fakt oglądania anime choćby jako maluch w telewizji. Potem było zdaje się j'music i książki o feudalnej Japonii. Dalej to już samo poszło... Artykuły, felietony, a teraz także i język, którego mam nadzieję się nauczę...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piroko

Post Wysłany: Pią Sie 10, 2007 11:55 am   Odpowiedz z cytatem
Mam takie pytanie, czy wiecie gdzie można w Łodzi zacząć uczyć się języka japońskiego???? Mam 17 lat i bardzo bym chciał uczyć się tego języka
Z góry dziękuje za pomoc
Doumo Arigato
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Phase

Post Wysłany: Pią Sie 10, 2007 2:22 pm   Odpowiedz z cytatem
W Łodzi uczyć się języka możesz na jednej z wyższych uczelni. Mianowicie w Wyższej Szkole Studiów Miedzynarodowych. Uczelnia posiada specjalizacje - Japonistyka, która obejmuje ona nauke:
- języka japońskiego,
- historia Japonii
- prawo
- gospodarka
- kultura.

Szczegóły znajdziesz na oficjalnej stronie uczelni:
http://www.wssm.edu.pl/index.php?art=28

Pozdrawiam.

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pią Sie 10, 2007 4:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Na WSSM japońskiego się nie nauczysz bo to lipna uczelnia. Co do korepetycji z japońskiego w Łodzi to link jest w moim poście powyżej.
Powrót do góry
Ahiru

Post Wysłany: Sob Sie 11, 2007 8:59 am   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem chodzi o tą 'inność'. Gdy młodzi ludzie np. w Krakowie spotkaja rodzine Japończyków oglądają się. Bo to jest cos innego niż Polska CZy Europa. Chcąc nie chcą to własnie kultura, zachowanie, język Japończyków trudno pojąć i dlatego to wszystko wydaje nam się takie egzotyczne
Pozdrawiam
Powrót do góry
Phase

Post Wysłany: Nie Sie 12, 2007 12:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Ahiro napisał:
to wszystko wydaje nam się takie egzotyczne

I vice versa. Dla nie jednego Japończyka nasz kraj, to co się w nim dzieje jest egzotyką

Nie dyskutuj z debilem !
Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Powrót do góry
Sonya

Post Wysłany: Nie Maj 18, 2008 9:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam ;] .

Jestem Sonia (pewnie trudno się domyślić xD ) i mam 15 lat. Chodzę do 3 klasy gimnazjum, teraz właśnie wybieram się do liceum.

U mnie zainteresowanie Japonią zaczęło się od kolegi, który uczył się kiedyś japońskiego. Miałam chodzić na kurs hiszpańskiego, ale niestety nie wypaliło, bo grupa rozpadła się dzień przed pierwszymi zajęciami (i bardzo dobrze, jak patrzę na to z perspektywy czasu =P ), więc postanowiłam pójść na inny język. Kolega namówił mnie na japoński. Mieszkam w Krakowie, więc nie było tak trudno znaleźć jakiś kurs. Języka japońskiego uczę się od października ubiegłego roku i bardzo mi się on podoba =] . Mam szczęście do fajnych nauczycieli. Od początku tego semestru mam nowego, studenta czwartego roku japonistyki i (całe szczęście) lubi robić mojej grupie (ogromnej, bo aż trzyosobowej, ale podobno i tak najliczniejszej z jego grup xD ) tzw. kulturówki, po prostu wstawki z kultury i historii Japonii (ostatnia lekcja była nawet cała temu poświęcona). Zainteresowało mnie to i zaczęłam szukać na własną rękę. Nauczyciel oczywiście dalej robi takie kulturówki i mam nadzieję, że nie przestanie =] .

Co do M&A, to nie interesuję się tym zbytnio. Pamiętam, że jeszcze jak byłam małą dziewczynką (naprawdę małą =P ), oglądałam Sailor Moon, ale niewiele z tego pamiętam. Ostatnio sprawdzałam to na YouTubie i porównywałam wersję japońską (z napisami oczywiście) do wersji angielskiej. Załamałam się. Było to zupełnie inaczej przetłumaczone i zmienione zostały nawet imiona postaci. Nie oglądałam tego zbyt dużo. Natomiast bardzo mi się spodobało anime Ranma 1/2 . Mangi niestety nie mam =[ . Jest to dla mnie przyjemną rozrywką.

Muzyki japońskiej nie zdążyłam jeszcze wysłuchać zbyt wiele, ale już zafazowałam się na zespół Arashi xD . Może ktoś mógłby mi coś polecić, ale to już w dziale muzyki.

Co do oryginalności, to zgadzam się, że to właśnie ona przyciąga wielu ludzi, w tym również mnie =] . Ta kultura jest bardzo odmienna od naszej, z pewnością bardzo interesująca i nie da się jej poznać w ciągu kilku tygodni, czy nawet miesięcy. Potrzeba na to całego życia. Pod warunkiem, że ktoś się tym naprawdę interesuje, a nie po prostu "zafazował" się na to. Naprawdę warto poświęcić temu dużo czasu. Niedawno zaczęłam czytać mitologię Japonii i wciągnęła mnie ona. Najbardziej podoba mi się, jak uzasadniono w niej różne zwyczaje, wierzenia, począwszy od wyższości cesarza, na przesądach skończywszy.

Ech, głód wiedzy taki duży a czasu tak mało! To nie fair. Jestem osobą początkującą jeśli chodzi o historię czy kulturę Japonii, i chociaż znam jakieś ciekawostki, to jest tego baaaaaaaaaardzo mało. To forum jest czymś, czego potrzebuję. To moje pierwsze forum o tego typu tematyce, więc czuję się trochę zagubiona, ale mam nadzieję, że jakoś się odnajdę =] .

No i to by było na tyle. Wiem, wiem, rozpisałam się strasznie. Jestem gadatliwa i już nic na to nie poradzę. Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłam, jeśli ktokolwiek przeczytał ten mój post, pierwszy zresztą =D . To forum bardzo mi się spodobało, dużo się z niego dowiedziałam, ale nie zamierzam na tym poprzestać (nie zrozumcie mnie źle). I będę molestować mojego kyoushiego o więcej wstawek z kultury i historii tego pięknego kraju.

Dziękuję za uwagę xD .

Anysha.

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Od dziecka uwielbiałam Azję. Kochałam malować gejsze i azjatyckie klimaty..
Ale tak na poważnie zaczęłam się interesować Japonią, przez jrock.
Kiedyś gdy byłam `uzależniona` od www.epuls.pl. [o zgrozo!]
W pewnym klubie ktoś napisał o An Cafe, przesłuchałam kilka piosenek i tak sie to zaczęło!

W tym roku tak pochłonęła mnie Japonia, że postanowiłam się nauczy języka. Kupiłam se tzw. samouki, ponieważ tu gdzie mieszkam dość trudno o nauczyciela (szczególnie dobrego). No i w wakacje przysiądę nad tym bardziej, bo teraz muszę nadrobić oceny w szkole... eh.

Co do m&a to w sumie zaczęłam się tym interesować dopiero teraz tj. jakieś 2-2 miesiące temu

Ale wracając do tego czemu wzrasta takie zainteresowanie Japonią..
Jak ktoś już wcześniej powiedział- anime.
Przede wszystkim anime! Ale także `egzotyka` Bo jakby nie patrzec, ale człowieka zawsze interesuje to co inne i niepowtarzalne.. "

No to moje zdanie na ten temat. :)
Pozdrawiam!

yummi_chan

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 7:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja do kiedy była no.. powiedzmy w 3 klasie oglądałam anime.
Właściwie to o tym nie wiedziłam, ponieważ wtedy liczyło sie oglądanie i nic więcej.
Później dowiedziłam się, że kreskowki ( tak je nazywalam), które oglądałam w rzeczywistości nazywane są anime, ale nie wszyskite.
Np. takie pokemony czy megamen to bylo anime, ale takie Dexter juz nie .
I tak szło to coraz głębiej i głębiej.
Najbardziej cieszyło mnie to, ze jestem jedyna osobą, którą to interesuje.
Byłam z siebie bardzo dumna itd.
Ale do czasu.
Gdy teraz poszłam do gimnazjum moja najlepsza przjaciółka nagle zaczęła sie tym straszliwie interesować.
Tak więc kiedy ja coś oglądałam ona też, gdy cos czytałam ona też, gdy postanowiłam sie uczyc języka ona tez.
Na początku cieszyłam się bardzo, że nie jestem sama. Jednak potem sie okazało, że zrobiła to ( chyba) bo "brzmi to fajnie". Spolszczła wyrazy japońskie, smiała sie z j-music, lolity, harajuku itd.
Nie czułam sie z tym dobrze, szczególnie, ze wciągnęła w to inne osoby z mojej klasy.
Tak więc tutaj masz przykład typowego, nagłego zainteresowania Japonią.

..:Colinka:..

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:43 pm   Odpowiedz z cytatem
U większości objawia się j-music oraz M&A.

don't you know I'll never let you down.
You've oppened me,
To so many different endings.
But baby,
I know that you'll always be around... --> by U.H. :..
Powrót do góry
junest1992

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:50 pm   Odpowiedz z cytatem
yummi_chan napisał:
Ale do czasu.
Gdy teraz poszłam do gimnazjum moja najlepsza przjaciółka nagle zaczęła sie tym straszliwie interesować.
Tak więc kiedy ja coś oglądałam ona też, gdy cos czytałam ona też, gdy postanowiłam sie uczyc języka ona tez.
Na początku cieszyłam się bardzo, że nie jestem sama. Jednak potem sie okazało, że zrobiła to ( chyba) bo "brzmi to fajnie". Spolszczła wyrazy japońskie, smiała sie z j-music, lolity, harajuku itd.
Nie czułam sie z tym dobrze, szczególnie, ze wciągnęła w to inne osoby z mojej klasy.

Dlatego ja swoimi zainteresowaniami dzielę się z nielicznymi osobami. Robię tak z powodu podobnych doświadczeń.
Powrót do góry
Sonya

Post Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Niestety u mnie jest podobnie. To znaczy, wiele osób jest zaskoczonych moimi zainteresowaniami, ale odbierają je pozytywnie, natomiast niektórzy myślą, że robię to "dla szpanu". Zazwyczaj, jeśli nie zawsze, są to takie osoby, które same dobierają swoje zainteresowania tak, żeby się przypodobać innym. Ja interesuję się Japonią, bo mnie naprawdę zaciekawiła i chcę poznać lepiej jej kulturę. Trochę mi przykro, iż niektórzy myślą w ten sposób, ale po prostu nie zwracam na to uwagi. Co do tego, komu to mówię, a komu nie, to staram się nie bębnić o tym na każdym kroku, bo wtedy rzeczywiście dałabym podstawy takim ludziom do myślenia, że chcę zaszpanować, ale to po prostu wychodzi samo (zwłaszcza, że koleżanka z japońskiego napisała mi na piórniku 2 zdania po japońsku =P ).

Medi

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 8:06 am   Odpowiedz z cytatem
No! To ja akurat jestem wyjątkiem .
Moje zainteresowanie Japonią pojawiło się w czasie kiedy z czystej nudy przeczytałem sobie jakiś artykuł o samurajach czy jakoś tak to było... Oczywiście to mi się spodobało więc potem była biblioteka ( ale w tej zbiory raczej były marne) potem nastała era internetu no i możliwości szersze:) itd.
Miałem wtedy chyba z 14 czy 15 lat więc zapał był i to spory
i tak mi zostało, odziwo jakoś np. Anime z początku nie trawiłem (przypominam że na tamte czasy w TV był tylko DBZ i chyba jakieś laski z księżyca) te bajki jakoś do mnie nie przemawiały zwłaszcza ze DB był po francusku...
A np jeśli chodzi o JRocka ... hmmm to jednak do mnie nie przemawia Nielubie japońskiej muzyki( rock , pop ... innych raczej nieznam)

Anysha.

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 9:06 am   Odpowiedz z cytatem
yummi_chan napisał:

Ale do czasu.
Na początku cieszyłam się bardzo, że nie jestem sama. Jednak potem sie okazało, że zrobiła to ( chyba) bo "brzmi to fajnie". Spolszczła wyrazy japońskie, smiała siez j-music, lolity, harajuku itd.

Cos mi to przypomina... ->mnie.
Ze mna było podobnie, ale w innych sprawach
bo m&a mnie tak nie interesują. Wolę bardizej kulturę i jrock'a...
ale no cóż.

yummi_chan

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 5:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiecie ja teraz tak jakby skierowałam swoja strone bardziej na kulture język itd.( nie mówie że wczesniej tego nie było)
Teraz oglądam mniej m&a jak rok temu.

himonoonna

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 5:56 pm   Odpowiedz z cytatem
junest1992 napisał:
yummi_chan napisał:
Ale do czasu.

Dlatego ja swoimi zainteresowaniami dzielę się z nielicznymi osobami. Robię tak z powodu podobnych doświadczeń.

Czy z wami jest coś nie tak? Potrzebujecie nietypowego hobby, żeby poczuć się wyjątkowymi? Marnie to o was świadczy. Indywidualizm i ta "specjalność"- to się ma w sobie, a nie w swojej zewnętrznej postawie >_< Mówicie, jakbyście jakaś wielką tajemnicę posiadły i trzeba pilnować sekretu >_< To samo zainteresowanie Japonią, czy nauka języka dla szpanu. Żałosne. Tak samo jak te wszystkie śmieszne osoby, które nie chcą się "dzielić " j-rockiem, nie chcą, żeby o nim mówiono, pisano, bo jeszcze, nie daj boże, stanie sie popularne i już nie będziemy tacy fajni i cool. A już najgorsze, ze piszą o tym w jakichś młodzieżowych gazetach, bo inni, "nieodpoiwedni" ludzie sie o nim dowiedzą i świat zejdzie na psy. Fora zamknięte i tylko dla "wiernych fanów". Im mniej jrockowych "undergroundowych" imprez tym lepiej, i żeby ludzie z zewnątrz nie przychodzili. Heloł?! Czy was pogięło, że tak brzydko napiszę...?
Całe szczęście, ze status mangi i anime sie powoli "normalizuje", bo choć mnie to nie dotyczy, to lubię widzieć zmiany na lepsze.

Ja tam chcę popularyzować japońskość we wszechświecie i nie ważne kto i w jakim wieku będzie sie interesował. I im mniej to bedzie dziwne, specjalne i tajemnicze dla ogół społeczeństwa, tym lepiej. Może wreszcie przestana sie pojawiać te wszystkie głupie komentarze pod artykułami o Japonii na portalach wszelakiej treści. Może będzie się wydawać więcej książek, i to nie tłumaczonych z ang. tylko z japońskiego. Może pojawią się więcej filmów w kinach. Może pojawi sie jakaś cykliczna audycja w radiu czy TV.

Im więcej nas, tym lepiej.
Powrót do góry
yummi_chan

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Boże nie popłacz się ... -,-

Medi

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 6:34 pm   Odpowiedz z cytatem
Himonoonna , powinieneś wiedzieć że młodość rządzi się swoimi prawami, weź to na miękko . Bardzo często w pewnych środowiskach są "zajawki"
czasem zajawki okazują się pasją a czasem są odstawiane na bok... ale to wychodzi dopiero po jakimś czasie:)
Owszem, im więcej zainteresowanych tym lepiej^^ , na mnie moi znajomi już się wkurw.... jak co imprezę , wstawiony zaczynam gadać o anime i historii samurajów myślę że mimowolnie znają pewne fakty w tym samym stopniu co ja

Rocky

Post Wysłany: Wto Maj 20, 2008 7:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Medi napisał:
co imprezę , wstawiony zaczynam gadać o anime i historii samurajów myślę że mimowolnie znają pewne fakty w tym samym stopniu co ja

Kurde, a myślałem, że tylko ja tak mam xD Chociaż ja częściej mówię o języku, albo buddyzmie. A co ciekawe ludzi to na prawdę interesuje czasami i nawet zdarza się, że to znajomi jak są wstawieni zaczynają mnie o coś pytać
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7