Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Zainteresowanie Japonią polskiej młodzieży

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 4:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Sara dzięki za odpowiedź. Szkoda, że moi znajomi nie mają rodziny w Japonii .
Yume, jaki szaleniec zabronił Ci wbijania gwoździ w ścianę ? Nie daj się i wbijaj dowoli :).
Nagi Mahori życzę spełnienia marzeń o zabraniu drugiej połowy do Japonii. Skrycie marzę o tym, że moja druga połowa też mnie tam kiedyś zabierze .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Sara

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 4:41 pm   Odpowiedz z cytatem
No Najpier musze szukać osoby ktora ma rowniez marzenie pojechac do japoni...pozniej powiem ze to moja druga połowa...

Na ścianie.
_________
Basho
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Nagi Mahori

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 5:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Heh, zawsze to jakiś sposób na szukanie męża...

A co do motywów z żarówkami, tudzież innymi gwoździami - uśmiałem się stokrotnie Powiedzcie, proszę, że nie wszyscy Japończycy są tacy... dziwni...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Osuke

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 5:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Niektórzy są jeszcze dziwniejsi.
Powrót do góry
Yume

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 11:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltico ,to nie takie proste,za duzo razy wyszlam poprostu na glupka,ciezko sie prystosowac.M Nachori cale to nie jest smieszne// po prostu real life...jak by ktos byl zainteresoany to moge przytoczyc jeszcze wiecej takich akcji...troche sie tego nazbieralo...
niestety wiekszosc japonczykow jakich znam sa w tym kontekscie baardzo podobni...
kio tsukete,mina-san

Yume

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 11:36 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh,a jak inaczej zamontujesz obrazek na scianie?moze i sa zaawansowani technicznie ale nic lepszego nie wymyslili zeby powiesic cos na scianie... :)

Nagi Mahori

Post Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 11:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Yume napisał:
jak by ktos byl zainteresoany to moge przytoczyc jeszcze wiecej takich akcji...troche sie tego nazbieralo...

Dawaj!!

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 7:08 am   Odpowiedz z cytatem
Yume wszyscy dobrze wiemy, że Japończycy bywają dziwni i nie znając ich obyczajów łatwo jest się zbłaźnić. Jeśli Japończycy aż tak bardzo nie chcą żebyś używała młotka, bo w końcu gaijin + młotek może oznaczać jakąś straszna zbrodnię , to możesz użyć taśmy izolacyjnej do zawieszenia małego obrazka . Fakt, że nie będzie to pięknie wyglądać i obrazek szybko zleci ale nikt się nie doczepi . Aaa i opowiedz co jeszcze ciekawego Ci się przydarzyło .
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 2:03 pm   Odpowiedz z cytatem
yyyy... wiecie ten blad w temacie dyskusji troche razi

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 2:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Yume napisał:
sergioosh,a jak inaczej zamontujesz obrazek na scianie?moze i sa zaawansowani technicznie ale nic lepszego nie wymyslili zeby powiesic cos na scianie...
Niltinco napisał:
możesz użyć taśmy izolacyjnej do zawieszenia małego obrazka

Ja wlasnie myslalem o tasme, ale moze np dwustronnej? gorzej jakby komus sie odwidzial ten obrazek na scianie i chcial go zdjac...
Powrót do góry
Nagi Mahori

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 2:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Angel Original napisał:
yyyy... wiecie ten blad w temacie dyskusji troche razi

eee.. no właśnie... zresztą w drugim temacie autorstwa tej samej osoby jest to samo... są tu jacyś moderatorzy? :>

sorry za offtopic

Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 3:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Co do błędu w temacie to już wcześniej autorce zwracałam uwagę na ten błąd (jakby na to nie patrzeć powtórzony w innym temacie ). Jak widac ani jej ani moderatorom on nie przeszkadza .
Sergioosh przypomniało mi się, że zamiast taśmy można użyć kropelki, ośmiorniczki czy innego badziewia, które reklamowano, że nawet półkę przyklei .
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Kwi 26, 2006 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
ale wtedy o zdejmowaniu obrazka mozna zapomniec, no chyba ze razem z kawalkiem sciany
ciach!
koniec offtopa!
Powrót do góry
shiro

Post Wysłany: Wto Maj 02, 2006 8:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Yume, Tobie akurat nie zazdroszczę, że mieszkasz w Japonii bo co prawda chciałabym tam pojechać ale nie mieszkać (a przynajmniej nie na stałe). Przykry jest fakt, że dla sporej części Japończyków gaijin =alien.

Hmm.. Ciekawie by się żyło... najciekawiej w jakiejś spokojnej miejscowości w jednym z tych śmiesznych domków(nadal nie wiem, jak się nazywają xD) spokój, wolność. fuck. zazrdroszcze ci Yume ;]. Ciężko się utrzymać tam?

Hmm. Moja przygoda rozpoczęła się od dragon balla oczywiście ;] później zacząłem kupować kawaii (wtedy jeszcze było bardzo w porządku) później poczytałem trochę w internecie o zwyczajach, tradycji i wydało mi sięto ciekawe. Teraz id miesiąca uczę się języka, ale kurcze nie moge się skupić i nauczyć całego alfabetu ale już mi lepiej idzie ;]. Ostatni jeszcze geografia Japonii i się toczy. Mam 16 lat więc na razie nie miałem okazji jakoś specjalnie się dokształcić tylko tyle, co w internecie ;]. Teraz rozmawiam sobie z japonczykami przez skype'a (po angielsku oczywiście) i w razie jakichś problemów od razu pytam. Są bardzo pomocni i cierpilwi

aaa i cześć wszystkim ;]

Ostatnio zmieniony przez shiro dnia Wto Maj 02, 2006 8:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Wto Maj 02, 2006 8:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Shiro nauczyć się kany to nie problem 2 - 3 dni i po sprawie, a że trafiasz na pomocnych Japończyków to wyjątek do pozazdroszczenia. Z mojego doświadczenia i moich znajomych wiem, że jeśli nie jest się z jakiegoś kraju anglojęzycznego to Japończycy nie chcą gadać bo przecież z taką osobą nie podszkolą sobie angielskiego .
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Maj 02, 2006 9:08 pm   Odpowiedz z cytatem
wystarczy zrobić dobre wrażenie swoim angielskim, a to przecież w przypadku japończyków wcale nie jest takie trudne;)
A 2-3 dni na nauke kany to wg mnie przesada. Tabele po tym czasie można znać na pamięć, ale gdy przychodzi co do czego to w głowie swieci pustka, albo znalezienie znaku w głowie zajmuje zbyt dużo czasu. Do tego trzeba doliczyć tydzień ćwiczeń (mój ulubiony sposób to po prostu pisanie w kanie wszystkich słów po japońsku jakie mi się o uszy obijają).
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 6:57 am   Odpowiedz z cytatem
Tu nie chodzi o zaszpanowanie angielskim przed Japończykami ale często gdy się pytają skąd jestem i nie padnie odpowiedź: Anglia/USA/Australia to kończą rozmowę .
2-3 dni to nie przesada ale normalny czas na naukę. Ja uczyłam się tak jak Ty czyli starałam się zapisać każde znane mi słowo w hiraganie lub katakanie aż cała tabela przestała być mi obca i w ten sposób opanowanie tabelek nie zajęło mi więcej niż 3 dni.
Powrót do góry
shiro

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:04 am   Odpowiedz z cytatem
ehh to troche krótko ja na razie opanowałem tylko hiraganę dokładnie i aż mnie strzeliło, jak wszedłem na dział język japoński. Tam nie było zdania po polsku. zaawansowani jesteście gópki ;]. A co do japończyków to weźcie w wyszukiwarce skype zaznaczcie, ze z Japonii ma ktoś być i szukajcie kogoś z rozbudowanym profilem ;] Ja tak znalazłem 3 osoby (a 50 innych nie odpowiedziało ) I wysłałem im skany pisma mojego i stąd wiem, że na pewno umiem to dobrze ;].

Spairatox

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 3:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmm jeśli chodzi o Japończyków i ich zachowania to mogę się wypowiedzieć ze względu na korespondencje, którą prowadziłam z wyżej wymienioną narodowością :). Bardzo lubie pisać listy i rozszerzyłam to na znajomości z całego świata, aby po prostu trochę podszkolić swój język angielski :). I tak trafiłam na mieszkańców Japanlandu. W ogóle bardzo trudno znaleść sobie Japończyka do korespondencji długotrwałej i takiej no powiedzmy owocnej. Zazwyczaj kontakt urywa się po paru listach albo ich znajomość angielskiego jest na okropnym poziomie i nijak nie idzie się dogadać. Ciężko trafić też na swoją grupę wiekową, ponieważ zazwyczaj są to albo nastolatkowie ( z koszmarną znajomością języka) lub znudzone matki z dziećmi . Chociaż muszę przyznać, że obecnie mam korespondentkę z Japonii z którą za bardzo się nie przyjaźnię, ale wysyłamy sobie nawzajem drobne prezenty:). W ostatnim liście otrzymałam od niej piękny rozkładany kalendarz z 4 pięknymi najbardziej znanymi świątyniami japońskimi na 2006 rok, kolorowy cukier w kształcie liścia oraz suwenira Jednak wciąż nie mogę znaleść korespondentów " na stałe" np. z Chin czy Korei. :/ Zazwyczaj osoby z tych krajów reagują negatywnie gdy dowiadują się, że interesuje się Japonią :) A co zainteresowania Japonią przez młodzież to sądze, że wpływ ma na to kilka czynników :
1. Manga&Anime - popularne, niezbyt drogie, rozrywka którą można się pochwalić (" zobacz interesuje się japońskim komiksem jestem super oryginalny ! "). Śmieszne jest zachowanie - "lubie mange - lubie Japonie". Ludzie myślą , że przeczytają jakiegoś Kenshina czy Hiroshime 1945 i wiedzą wszystko na temat Japonii :)
2. Oryginalność - dziwnym trafem ludzie starają się być na siłe oryginalni poprzez swoje zainteresowania. O ile bardziej efektownie brzmi, że interesuje się Japonią niż np. totalnie nudnym i tak mało oryginalnym Egiptem
3. Bo coś tam wiem - obejrzałem/łam "Wyznania Gejszy", "Ostatniego Samuraja" itd. "Japonia jest taka klawa i fajna. Będe się tym interesować! ". Jasne a wiedza przyjdzie sama i na pewno bez twojego zangażowania...
Gdzie się podziali ci fascynaci
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 3:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Spairatox napisał:
Zazwyczaj osoby z tych krajów reagują negatywnie gdy dowiadują się, że interesuje się Japonią

Miałem tego dowód na żywo. W ramach jakiegośtam programu odwiedziło naszą szkołę 2 uczniów z zagranicy, Ukrainka i Koreańczyk. Jako, że już mi się obiło o uszy, że w azji nie przepadają za Japończykami, zapytałem się go czy to prawda. Odpowiedź wyglądała tak:
-well...um... we hate Japan.
Podobno nie lubią ich za przekłamania w historii.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7