Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kendo

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nani

Post Wysłany: Czw Mar 16, 2006 6:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Japońskie sztuki walki...I NIE MA KENDO???No no,widze duuuuże zaległości...W takim razie zacznijmy od początku...
Kendo("ken"-miecz,"do"-droga)czyli droga miecza...Z zewnątrz wygląda to raczej na sport ale w głębi...Hm,myślę że trzeba zaznać tego uczucia wzbierającego w człowieku podczas walki.Kendo jest absolutnie niesamowite.Zawsze chciałam trenować,a gdy już nadarzyła się okazja od razu poszłam,zakochałam się i chodziłam na każdy trening.Obecnie mam maturke,dyplom i inne,przez co nie mogę chodzić ale strasznie mi tego brakuje... Zmęczenie po treningu daje wspaniałą satysfakcję,a trening pozbywa negatywnych emocji i daje spokój ducha(można się wykrzyczeć ).Pierwsze treningi to suche ćwiczenie(w dresie i z mieczem:))ruchu nóg i rąk,podstawowe cięcia.Potem gdy przychodzi zbroja zaczyna się wyższa szkoła jazdy,bardziej męcząca ale ciekawsza .Samo to,że mogę sobie chodzić w tym cudownym ubranku z mieczem i w monumentalnej zbroi jest jest przyjemnym uczuciem .Jeśli was to interesuje to sobie możecie wejść na stronke www.kendo.pl(chociaż dla mnie jest trochę mało czytelna ).Łódz była w ogóle pierwszym miastem w Polsce w którym założono sekcję kendo(ja to mam szczęście )...Treningi odbywają się w Łodzi na stadionie "start" oraz w szkole podstawowej nr ileśtam na ul.Struga:D Prowadzone są także sekcje w Warszawie,Poznaniu,Krakowie,Kaliszu,Olsztynie,Bielsku-Białej,Moragu i w wielu innych miastach.
No i na koniec powiem,że kendo można trenować całe życie,ono się nie nudzi...Znam nawet takich(Japończyków oczywiście),którzy trenowali przed wojną jako gimnazjaliści i teraz jako dziadkowie pragną na nowo odkrywać tą sztukę walki.Jest to też świetny pretekst do wyjazdu do Japonii:DNo a ja tęsknię i czekam na koniec tych wszystkich egzaminów...ech... :wink:

Isawa Hitsuko

Post Wysłany: Czw Mar 16, 2006 7:29 pm   Odpowiedz z cytatem
No, brawo Nani... Gdy weszłam na to forum też zdziwiłam się, że nie ma nic o kendo, ale osobiście nie czuje się na siłach żeby taki temat rozpocząć...
Sama nie trenuje, ale od około pół roku słyszę o kendo cały czas od mojego chłopaka... Bardzo chciałabym zacząć, ale w moim boskim mieście nie ma czegoś takiego jak sekcja -_-
Będę musiała czekać do studiów... ^^

Kobayashi Issa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Nani

Post Wysłany: Pią Mar 17, 2006 8:34 pm   Odpowiedz z cytatem
No to jest przykre jak nie ma możliwości trenowania... :/ w Japonii to kendo jest najczesciej jednym ze sportów obowiązkowych w szkole... ech...no ale może Cię pocieszę:podoba mi się Twój avatar

Isawa Hitsuko

Post Wysłany: Pon Mar 20, 2006 11:21 am   Odpowiedz z cytatem
Och... dzięki xD

Małe japońskie dzieci mają fajnie, bo mogą sobie na w-f'ie wziąć jedną dodatkową dyscyplinę, którą ćwiczą<w tym także kendo>...
Niebo ^^

Kobayashi Issa
Powrót do góry
Xsellos

Post Wysłany: Pon Kwi 17, 2006 8:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Więc tak, na kendo uczęszczam dopiero od kilku miesięcy i muszę stwierdzić, że nie żałuję tego iż zapisałem sie do sekcji. Na początku wszystko wydaje się dość trudne, jednym z problemów może być częste używanie przez sensei'a i innych trenujących japońskich słów. Jednak po kilku treningach człowiek powoli przyzwyczaja się do wszystkiego. Dzięki treningom mogę się oderwać od szarej rzeczywistości. Pomimo, ze przede mną jeszcze mnóstwo nauki to z chęcią chodzę na treningi. Natomiast w kwestii japońskich dzieci, to pamiętam jak przez przypadek wszedłem na jakąś japońską stronę, traktującą o kendo. Jak zobaczyłem, że dzieci w wieku przedszkolnym, ubrane w hakamy i keikogi, ćwiczą sobie z shinai'ami to zaniemówiłem na moment. Oj tak, mają fajnie dzieciaki z Kraju Kwitnącej Wiśnii. Pozdrawiam

Powrót do góry
Nani

Post Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 7:46 pm   Odpowiedz z cytatem
ooooooooo..... jak miło,że w końcu ktoś się odezwał w sprawie kendo szczerze mówiąc nie wiedziałam,że w Bydgoszczy jest sekcja kendo ale pewnie nie zdawałam sobie z tego sprawy bo nie mam zadnych znajomych kendoków z Twojego miasta życzę powodzenia na shiai

kagemusha

Post Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 9:37 am   Odpowiedz z cytatem
w starym Budojo pisali, że w Polsce mamy 200 kendoków myślę, że ta liczba już wzrosla. podobno japońscy mistrzowie odwiedzający nasz kraj mówią o wysokim poziomie i zaangażowaniu Polaków w tę sztukę :wink:
co do kendo w Bydgoszczy, to pewnie na Gimnazjalnej wybieramy się ze znajomymi od roku i nie możemy, ale może po maturze się uda

<jakby co w tą sobotę jest II Bydgoski Festiwal Dalekowschodnich Sztuk i Sportów Walki w Palacu o 18:00. bylam w zeszlym roku i polecam wszystkim w Bydgoszczy!!!>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
DeXter

Post Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 7:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Od 13 roku życia interesuje się Japonią i chciałbym uprawiać Kendo jak wyprowadzęł się do większego miasta. Moje pytanie jest takie : Gdzie są dobre szkoły Kendo kładące nacisk na tradycję????????????

Jak cenowo by to wyglądało??????

Ile kosztyje sprzęt, to znaczy hachimaki, do , tare , shinai ,itd????????
Powrót do góry
Xsellos

Post Wysłany: Sro Maj 03, 2006 10:26 am   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem wszystkie kluby w Polsce owdołują się (a przynajmniej powinny) do pewnych tradycji, zachowań (choć to zależy co rozumiesz pod tym pojęciem). Pełna lista sekcji jest na stronce http://www.kendo.pl/kluby.htm?PHPSESSID=78bafe06933ceb78ba744f108828f710 Tam też masz linki do sklepów z akcesoriami i brońmi do Kendo. W kwestii cenowej trudno mi udzielić Tobie jakiejś porządnej odpowiedzi, bo wszystko jest zależne od klubu. Na przykład w mojej sekcji płaci się 40 złociszy na miesiąc (choć gdzie indziej może to być zupełnie inna kwota). Na Twoim miejscu kupiłbym bronie plus ew. hakamę i keikogi (choć to oczywiście zależy od Ciebie, nikt przecież nie zabroni Tobie kupić bogu, które kosztuje-bagatela-jakieś 700 dolców :wink: ). Pozdrawiam.

Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 7:53 am   Odpowiedz z cytatem
Ja chyba nie jestem w temacie ...no to znaczy ja wogule nie wiem cic o tej sztuce walki...czy byscie mogli mi powiedziac na czym to polega... :) bo z internetu sie nie dowiedzialam :)
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 9:21 am   Odpowiedz z cytatem
Nie znalazłaś nic o kendo?? Litości.
Kendo czyli "droga miecza" to usportowiona wersja szermierki. Walczy sie specjalnymi bambusowymi kijami shinai, które mają przypominać katanę.
Kendo w wersji sportowej polega na takim okładaniu przeciwnika aby uzyskać jak największą ilość pkt co daje zwycięstwo. Ważna jest szybkość i precyzja. Zawodnicy walczą w specjalnych zbrojach, więc mogą okładać się dowoli tymbardziej ,że shinai'e są dość elastyczne. Kendo jest bardzo popularne w japonii ,ćwiczone jest w ramach wf-u w większości liceów( nie jestem pewien ale można je wybrać alternatywnie do jakiichś innych sportów). Osobiście nie przepadam za kendo ,bo nie przypomina ono zbytnio starej ,prawdziej szermierki.
http://www.kendo.pl/
Powrót do góry
olusia

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 9:24 am   Odpowiedz z cytatem
A tak to oczyms takim czytałam :)
Powrót do góry
Xsellos

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 4:19 pm   Odpowiedz z cytatem
mottomo napisał:
Kendo w wersji sportowej polega na takim okładaniu przeciwnika aby uzyskać jak największą ilość pkt co daje zwycięstwo.

Dokładniej walczy się przez 5 minut lub też do chwili aż jeden z zawodników zdobędzie 2 punkty (oczywiście -podobnie jak w szermierce -trafiając w odpowiednie miejsca na ciele przeciwnika)

mottomo napisał:
Osobiście nie przepadam za kendo ,bo nie przypomina ono zbytnio starej ,prawdziej szermierki.
http://www.kendo.pl/

Ja właśnie znalazłem w kendo to czego mi w szermierce brakowało. Szermierka w porównaniu do kendo była IMO sportem trochę za cichym (po pierwszym treningu kendo zdarte gardło :wink: ) i jakby sztucznym. Ale to już moje własne odczucia. Co do linków:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kendo
http://www.kendo.hg.pl/wywiad/wywiadkb.pdf
http://www.kendo-world.com/

Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Czw Maj 04, 2006 8:36 pm   Odpowiedz z cytatem
No wiesz ja wychodzę z założenia chińskich mistrzów kung-fu ,które mówi ,że "prawdziwe kung-fu nigdy nie wygląda widowiskowo" i to raczej uznaję we wszystkich sztukach walki, które przecież mają być skuteczne a nie "ładne". Zresztą z szermierką jako taką w Polsce się jeszcze nie spotkałem.
Powrót do góry
Xsellos

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 8:39 am   Odpowiedz z cytatem
mottomo napisał:
No wiesz ja wychodzę z założenia chińskich mistrzów kung-fu ,które mówi ,że "prawdziwe kung-fu nigdy nie wygląda widowiskowo" i to raczej uznaję we wszystkich sztukach walki,

Masz rację. Choć też wszystko zależy do tego co kto rozumie pod pojęciem "widowiskowość". Czy chodzi tu o zbroję, ubiór a może też o jakieś konkretne zachowania? Bo dla niektórych już sam strój może wyglądać widowiskowo i bajerancko a jeszcze inni będą się zachwycali tylko wtedy, jak zobaczą jakiś efektowny cios.

mottomo napisał:
we wszystkich sztukach walki, które przecież mają być skuteczne a nie "ładne"

Tutaj też się zgodzę. Bo i cóż z tego, że pomachasz sobie shinai'em czy wyprowadzisz jakieś ciosy jeśli nie dadzą one żadnego efektu a przeciwnik zada tylko jedno uderzenie, mało ciekawe i "ładne", które jednak zadecyduje o jego zwycięstwie.

mottomo napisał:
Zresztą z szermierką jako taką w Polsce się jeszcze nie spotkałem.

Przez krótki czas trenowałem szermierkę w młodzieżowym domu kultury (ale teraz cała sekcja podobno się rozpada )tak więc trochę się orientuje o co tam chodzi. Poza tym trzeba przyznać, że zarówno szermierka jak i kendo nie są sportami szczególnie propagowanymi i znanymi w Polsce (przynajmniej nie aż tak mocno jak np. Karate czy inne podobne sztuki walki).

Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Maj 05, 2006 8:44 am   Odpowiedz z cytatem
Xsellos napisał:
Poza tym trzeba przyznać, że zarówno szermierka jak i kendo nie są sportami szczególnie propagowanymi i znanymi w Polsce (przynajmniej nie aż tak mocno jak np. Karate czy inne podobne sztuki walki).

No tu chyba nie przyznam racji. Nie wiem jak to wygląda w bilansie całego kraju ale u mnie w mieście jest conajmniej kilka sekcji i szkół karate i aikido natomiast kendo jest tylko w planach a zamiast tego jest jedna skromna sekcja iaido. Jakoś nie chce mi się wierzyć ,że kendo jest popularniejsze od karate. W Japonii pewnie tak ale u nas??
Powrót do góry
Xsellos

Post Wysłany: Sob Maj 06, 2006 8:53 am   Odpowiedz z cytatem
mottomo napisał:
Xsellos napisał:
Poza tym trzeba przyznać, że zarówno szermierka jak i kendo nie są sportami szczególnie propagowanymi i znanymi w Polsce (przynajmniej nie aż tak mocno jak np. Karate czy inne podobne sztuki walki).

No tu chyba nie przyznam racji. Nie wiem jak to wygląda w bilansie całego kraju ale u mnie w mieście jest conajmniej kilka sekcji i szkół karate i aikido natomiast kendo jest tylko w planach a zamiast tego jest jedna skromna sekcja iaido. Jakoś nie chce mi się wierzyć ,że kendo jest popularniejsze od karate. W Japonii pewnie tak ale u nas??

Oczywiście, zgadzam się z Twoją opinią co (jak myślałem) napisałem w poście, który cytujesz. Być może mi się poplątało i coś źle zapisałem, nieważne. Miejmy tylko nadzieję, że obecna sytuacja ulegnie poprawie i już niedługo w każdym większym mieście będzie przynajmniej jedna sekcja Kendo. Moim zdaniem w kwestii popularności tej sztuki walki nigdy nie dorównamy Japonii, ale warto próbować chociaż uświadomić większej grupie społeczeństwa, że coś takiego istnieje.

Powrót do góry
Nani

Post Wysłany: Sob Maj 06, 2006 2:13 pm   Odpowiedz z cytatem
chwila moment...(miałam maturke i nie miałam czasu wejść na forum )...Chcialam powiedziec,ze W KAZDYM WIEKSZYM MIESCIE JEST SEKCJA KENDO

Nani

Post Wysłany: Sob Maj 06, 2006 2:34 pm   Odpowiedz z cytatem
tzn nie wiem jakie miasta sa wedlug Ciebie tymi wiekszymi...
jesli chodzi
mottomo napisał:
No wiesz ja wychodzę z założenia chińskich mistrzów kung-fu ,które mówi ,że "prawdziwe kung-fu nigdy nie wygląda widowiskowo" i to raczej uznaję we wszystkich sztukach walki, które przecież mają być skuteczne a nie "ładne".

hm...w Japonii uczyli mnie,ze kendo ma byc piekne.Bo latwiej jest wykonywac prawidlowe ruchy cialem myslac i starajac sie zeby byly one piekne...Kendo samo w sobie jest piękne...

mottomo

Post Wysłany: Sob Maj 06, 2006 7:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale nie mylmy tu pojęcia piękna i widowiskowości dobrze? Samurai pełniący rolę kaishaku w ceremoni seppuku, tu można szukać piękna ale Chuck Norris kopiący jakiegos draba w mordę z półobrotu - jak dla mnie to jest widowiskowe a nie piękne. Natomiast kendo jak już wspominałem jest mocno usportowione i nie byłbym pewny ile w tym piękna zostało.. już prędzej szermierka no i iaido ale to już jest sztuka sama w sobie :)
W kendo chodzi przecież o punkty i szybkość a nie dystynkcję i perfekcję ruchów, tworzenie jednej spójnej całości z mieczem ,duszą i ciałem wojownika...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2