| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Falka

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 4:48 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| Ja powiem tyle , że mam szacunek do każdej Japońskiej sztuki walki , nie znam sie na Judo . Ale nie osmielilbym sie porównywach np . co lepsze akido judo czy karate :) |
Przykro mi ale nie zgadzam się ze stwierzdeniem, że karate jest japońskie.
Po pierwsze znaki (空手) czyta się z chińska czyli w onyomi.
Po drugie, karate rozwinęło się na Okinawie, w czasach gdy ta jeszcze wcale a wcale nie należała do Japonii i niewiele miała z nią wspólnego.
Po trzecie karate zawdzęcza swoją postać sporym wpływom chińskim - to ich mieszknka w połączeniu z rodzimymi technikami wspomnianych już Okinawa -jinów dała obecny efekt.
Ja juudou (ja, czemu nikt nie przykłada wagi do iloczasu??) "trenuję" od jakiś dwóch miesięcy. Jest super! Z zewnątrz to wygląda jak takie średnie wywracanie się i obściskiwanie na macie, ale tak naprawdę jest bardzo rozwijające fizycznie i siłowo.
Zdobywanie kolejnych stopni nie polega na odmierzaniu pewnych odcinków czasu tylko pewnych zasobów umiejętności. Z tego co wiem, biały i żółty pas zdobywa się po kolejnych min. 50 treningach, to raz, i dwa, w momencie gdy trener uzna, że jesteś gotowy. Moja mglista pamięć mówi mi, że na biały pas wymagane są tylko pady i kwestie teoretyczne typu historia juudou i takie bajery.
(Nie jestem pewna, ale czy ktoś napisał herezję pt. kopnięcia w juudou?) _________________ Twój Stary
|
|
| Powrót do góry |
|
|