| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 6:28 pm |
|
|
|
Dla wszystkich zainteresowanych podaję do informacji iż dnia 18.03 o 14.00 ul. Matejki odbędą się tzw. dni "drzwi otwarte" szczegóły. Zainteresowanych zapraszam również na strone Creativy.
Chyba już czas najwyższy, żeby zdający się ujawnili i wiadomo było, komu kibicować :) Gambatte nee :wink: _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
trycha

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:15 pm |
|
|
|
| witam, małe pytanko: czy możecie mi podpowiedzieć jak najlepiej przygotować się na rozmowę kwalifikacyjną? Materiały, zakres (coś więcej niż na stronce uam) , etc,etc.? Będę wdzięczny. Z góry dzięki |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
trycha

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:32 pm |
|
|
|
| upraszam wybaczenia. zaraz po napisaniu tego posta zapoznałem się z treścią tej stronki, więc chyba już wszystko wiem. chyba że jest jeszcze coś o czym tam nie wspomniano. Ja jeszcze ze starej matury, rocznik '83 |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
trycha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 4:41 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| o tyle na pewno bez rozmowy można zapomnieć o jakimkolwiek przesiewie. Czyli jest spora szansa że znajdą się tam ludzie kompletnie nieprzygotowani:( |
Dokładnie. Jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną się tam ludzie, którym po prostu dobrze poszło na maturze, ale nic a nic się nie interesują Orientem - nazwijmy ich zapychaczami miejsc - ciekawe ile później osób zrezygnuje po pierwszym roku ? No ale cóż, to nie pomysł Instytutu ale "tych z góry" z MENiS.
Nie przemyślane jest również to, że starych maturzystów nadal obowiązyje rozmowa - co jak co, ale znacznie łatwiejsza niż matura. Czy nie sprawiedliwiej byłoby zrobić to tak jak na UW, gdzie kandydaci ze starą zdają egzaminy podobne do matury?
Co prawda na wyniki z matury nie mam co aż tak narzekać ( ang. 95%, 76%, pol. 83%, 89% ), ale nie chciałbym, żeby znów zabrakło mi setnych punkta żeby się dostać :/ ( na co się niestety zanosi patrząc na to jak to wyglądało na ujocie , gdzie w zeszłym roku trzeba bylo mieć bodajże po 95% żeby się dostać ). Mam nadzieję, że chociaż matura 2006 będzie trudniejsza od zeszłorocznej . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 7:05 pm |
|
|
|
| Nie przemyślane jest również to, że starych maturzystów nadal obowiązyje rozmowa - co jak co, ale znacznie łatwiejsza niż matura. Czy nie sprawiedliwiej byłoby zrobić to tak jak na UW, gdzie kandydaci ze starą zdają egzaminy podobne do matury? |
Nie zgodzę się z Tobą, nie uważam żeby egzaminy na UAMie były łatwiejsze od nowej matury. Myślisz, że sprawiedliwiej by było gdyby nowi maturzyści mieli podliczane tylko punkty z matury a starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali? Obecnie już jest niesprawiedliwie, że starzy muszą zdawać egzaminy wstępne a nowi nie :/. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 10:17 pm |
|
|
|
| nie uważam żeby egzaminy na UAMie były łatwiejsze od nowej matury. |
Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie: na językach luźna rozmowa ( no może angielski przypominał bardziej wresję maturalną, ale np. francuski - luźnagatka o tym, co robię w wolnym czasie, co nieco o moim mieście, a na koniec dostałem nawet piosenkę do przesłuchania ), "polski" to samo ( o ile można to byo tak nazwać - też czym się interesuję, dlaczego ten a nie inny kierunek, jakie filmy ogladam, co czytam, ulubieni aktorzy, itp. itd. ). Przecież w grucie rzeczy dotychczasowe egzaminy polegały na przedstawieniu siebie, swoich zainteresowań, jakiejś ogólnej wiedzy - nie były tak sformalizowane jak matura - ale coż, nie będę się sprzeczać - każdy ma prawo myśleć, że mówienie o sobie, o zainteresowaniach jest trudniejsze niż analiza i interpretacja tekstu np. Dziadów
| Myślisz, że sprawiedliwiej by było gdyby nowi maturzyści mieli podliczane tylko punkty z matury a starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali? |
Po pierwsze nie jestem w ogóle za liczeniem punktów z matury - najlepej byłoby, gdyby pozostał stary system dla WSZYSTKICH. Ale jeśli już tak jest to dlaczego "starzy" mają tylko przyjemnie rozmwiać sobie z komisją o rzeczach, które ich interesują, z chwilą gdy "nowi" mają z góry narzucone zagadnienia egzaminacyjne już ma maturze?
| starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali |
Hm.. jasne, też chciałbym pisać maturę z kanapkami i soczkiem na stole ( tudzież z misiem ) i żeby sprawdzała ją moja anglistka / polonistka. :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 8:34 am |
|
|
|
| Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie: na językach luźna rozmowa ( no może angielski przypominał bardziej wresję maturalną, ale np. francuski - luźnagatka o tym, co robię w wolnym czasie, co nieco o moim mieście, a na koniec dostałem nawet piosenkę do przesłuchania ), "polski" to samo ( o ile można to byo tak nazwać - też czym się interesuję, dlaczego ten a nie inny kierunek, jakie filmy ogladam, co czytam, ulubieni aktorzy, itp. itd. ). |
Fakt egzaminy z języków obcych były proste ale z polskiego to już inna sprawa. Zdarzały się proste pytania typu czym się interesujesz itp. ale niektóre niestety były trudniejsze np. na jakim prawie niemieckim budowano pierwsze polskie grody i z którym zdarzeniem historycznym to powiązać :/?
| Po pierwsze nie jestem w ogóle za liczeniem punktów z matury - najlepej byłoby, gdyby pozostał stary system dla WSZYSTKICH. Ale jeśli już tak jest to dlaczego "starzy" mają tylko przyjemnie rozmwiać sobie z komisją o rzeczach, które ich interesują, z chwilą gdy "nowi" mają z góry narzucone zagadnienia egzaminacyjne już ma maturze? |
Tak, najbardziej sprawiedliwie było by gdyby wszyscy mieli rozmowy tak jak to było do tej pory. Myślisz, że "starzy" nie mieli narzuconych zadań na maturze tylko gadali o jakiś głupotach zapijając soczkiem?
| Hm.. jasne, też chciałbym pisać maturę z kanapkami i soczkiem na stole ( tudzież z misiem ) i żeby sprawdzała ją moja anglistka / polonistka. |
Niestety nie zawsze Twoją pracę sprawdzał Twój nauczyciel (w mojej klasie znaczna większość osób miała sprawdzane prace przez nauczycieli, którzy nas nie uczyli co mnie z resztą cieszy). A co jeśli Twoja anglistka / polonistka miała do ciebie jakieś „ale” i specjalnie obniżyła Ci ocenę? Sprawdzanie prac tak jak jest obecnie przy nowej maturze pozwala je ocenić obiektywnie i żałuje, że wcześniej czegoś takiego nie wprowadzili. |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 1:33 pm |
|
|
|
| Niltinco napisał: |
| Zdarzały się proste pytania typu czym się interesujesz itp. ale niektóre niestety były trudniejsze np. na jakim prawie niemieckim budowano pierwsze polskie grody i z którym zdarzeniem historycznym to powiązać :/? |
Ja będę obstawać przy wersji, że to o co było się zapytanym podczas rozmowy pt. język polski zależało tylko i wyłącznie od tego, co się mówiło komisji, mnie naprzykład, jeśli dobrze pamiętam, nie spotkało żadne pytanie, które nie miało by związku z tym, co mówiłam wcześniej; Akurst myśle, że tutaj to jest kwestia umiejętności... nie do końca wiedzowych, tylko takich "jak pokazać, że jestem miła osobą, która ma coś do powiedzenia na wybrane przez siebie temety i o tych tematach sporo wie i ich otoczeniu też". Co chyba takie trudne nie jest... Jedyne co może łapać to stres, bo w to, że każdy ma coś do powiedzenia nie wątpie... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 12:22 pm |
|
|
|
hej, ja się tu nie orientuję jednak strasznie mnie los pokarał...
Bardzo długo marzyłam o japonistyce, jednak nigdy nie wiedziałam jakie są warunmi rekrutacji... w tym roku zdaję maturkę, więc się tym zainteresowałam i co się okazało???
Że jest obowiązkowy Angielski, a ja biedna ze wsi jestem i mnie nikt nie uczył angielskiego, tylko niemieckiego, w liceum tez mi nie zapewnili nauki angielskiego i tym samym moje marzenia o Japonistyce legły w gruzach...
chociarz nie do końca, mam zamiar stydiować pedagogikę i pzrez te lata nauczyć się angielskiego(wiem, że jest on bardzo potrezbny) i zgłębiać dalej kulture tego cudownego kraju, no i kto wie morze za 5 lat wyląduję na mojej ukochanej Japonistyce i spełnię swoje marzenia!!!
Buziaki dla wszystkich  _________________ Kussezareba nobilu
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 1:12 pm |
|
|
|
Lina-chan o czym ty mówisz??!! Czas nauczyć się czytać ze zrozumieniem.
Tryb I „nowa matura”
1) uwzględniane są wyniki egzaminu maturalnego pisemnego na poziomie podstawowym i rozszerzonym z następujących przedmiotów: języka polskiego, języka obcego nowożytnego;
w celu ustalenia listy rankingowej przelicza się procentowe wyniki wskazanych egzaminów maturalnych, z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku,
w następujących proporcjach:
0,25 wyniku procentowego za poziom podstawowy;
0,75 wyniku procentowego za poziom rozszerzony.
Gdzie niby jest napisane, że wymagany jest angielski? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akira

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 7:40 pm |
|
|
|
No własnie nic takiego nie ma - jedynie na UW język obcy jest określony jako angielski.
Ostatnio zmieniony przez Akira dnia Wto Mar 28, 2006 1:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Saku Yukihime わさび

Dołączył: 06 Wrz 2005 Posty: 454 Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Lina-chan