Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

rekrutacja UAM 2006

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 6:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Dla wszystkich zainteresowanych podaję do informacji iż dnia 18.03 o 14.00 ul. Matejki odbędą się tzw. dni "drzwi otwarte" szczegóły. Zainteresowanych zapraszam również na strone Creativy.

Chyba już czas najwyższy, żeby zdający się ujawnili i wiadomo było, komu kibicować :) Gambatte nee :wink:

bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 6:38 pm   Odpowiedz z cytatem
No tak,zastanawiam się czy przyjsc bo w poznaniu i tak bede a ze nie bede mial co robic to moze... Tak czy siak w tym roku rowniez podejmuje wyzwanie rzucone mi przez UAM .Jestem bogatszy o nowe doswiadczenia,szczegolnie z zakresu"jak nie pasc ze strachu przed komisja".Co moze okazac sie niewatpliwym atutem(,iejmy nadzieje).Tylko jak mi sprawdza mature to...oj,zeby nie zabraklo punktow i zebym przypadkiem nie stanal na pierwszym etapie....rocznik 86 juz tak ma...

nezumi
芸者

Post Wysłany: Sob Mar 04, 2006 6:45 pm   Odpowiedz z cytatem
えっと・・・
a jak tam wyniki z matury?... Bo ten, chyba rozmowa kierunkowa Cie ominie, z tych informacji, które obecnie są na stronie instytutu..

A drzwi otwarte to niepowtarzalna okazja do podziwiania członków Creativy life, którzy zostaną tam zesłani na odpowiadanie pytań

trycha

Post Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:15 pm   Odpowiedz z cytatem
witam, małe pytanko: czy możecie mi podpowiedzieć jak najlepiej przygotować się na rozmowę kwalifikacyjną? Materiały, zakres (coś więcej niż na stronce uam) , etc,etc.? Będę wdzięczny. Z góry dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nezumi
芸者

Post Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Co powiesz na TO ? Zdajesz w tym roku po nowej maturze?... :>

trycha

Post Wysłany: Nie Mar 05, 2006 10:32 pm   Odpowiedz z cytatem
upraszam wybaczenia. zaraz po napisaniu tego posta zapoznałem się z treścią tej stronki, więc chyba już wszystko wiem. chyba że jest jeszcze coś o czym tam nie wspomniano. Ja jeszcze ze starej matury, rocznik '83
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Pon Mar 06, 2006 8:51 am   Odpowiedz z cytatem
w razie pytań niestandardowych służę pomocą (o ile już na nie nie ma gdzieś indziej odpowiedzi (; ) Ach... a ja już się boję tego, tego czegoś co przyjmą po nowej maturze bez rozmowy, oby to zmienili /:

trycha

Post Wysłany: Wto Mar 07, 2006 3:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Mam podobne odczucia, co do sposobów przyjmowania "nowych tworków'. O ile nie mogę się dokładnie orientować jakie predyspozycje - niezbędne minimum - powinien mieć kandydat na japonistykę, o tyle na pewno bez rozmowy można zapomnieć o jakimkolwiek przesiewie. Czyli jest spora szansa że znajdą się tam ludzie kompletnie nieprzygotowani:( i tym samym zajmą miejsce tym którzy włożyli sporo serca i pracy w swoje zainteresowania, a niekoniecznie cudownie poszło im na maturze.Jest to proble nie tylko tego kierunku ale także innych, bazujących napewnych umiejętnościach osobowych...
A powracając do tematu - niestandardowe pytanie :) Czy nie padł gdzieś tam pomysł przygotowania listy zagadnień dla kandydatów? Chodzi mi o takie niezbędne minimum, bez którego nawet nie podchodź
Myślę że to by sporo ułatwilo
pozdr
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Pon Mar 20, 2006 4:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
o tyle na pewno bez rozmowy można zapomnieć o jakimkolwiek przesiewie. Czyli jest spora szansa że znajdą się tam ludzie kompletnie nieprzygotowani:(

Dokładnie. Jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną się tam ludzie, którym po prostu dobrze poszło na maturze, ale nic a nic się nie interesują Orientem - nazwijmy ich zapychaczami miejsc - ciekawe ile później osób zrezygnuje po pierwszym roku ? No ale cóż, to nie pomysł Instytutu ale "tych z góry" z MENiS.
Nie przemyślane jest również to, że starych maturzystów nadal obowiązyje rozmowa - co jak co, ale znacznie łatwiejsza niż matura. Czy nie sprawiedliwiej byłoby zrobić to tak jak na UW, gdzie kandydaci ze starą zdają egzaminy podobne do matury?
Co prawda na wyniki z matury nie mam co aż tak narzekać ( ang. 95%, 76%, pol. 83%, 89% ), ale nie chciałbym, żeby znów zabrakło mi setnych punkta żeby się dostać :/ ( na co się niestety zanosi patrząc na to jak to wyglądało na ujocie , gdzie w zeszłym roku trzeba bylo mieć bodajże po 95% żeby się dostać ). Mam nadzieję, że chociaż matura 2006 będzie trudniejsza od zeszłorocznej .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Pon Mar 20, 2006 7:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Nie przemyślane jest również to, że starych maturzystów nadal obowiązyje rozmowa - co jak co, ale znacznie łatwiejsza niż matura. Czy nie sprawiedliwiej byłoby zrobić to tak jak na UW, gdzie kandydaci ze starą zdają egzaminy podobne do matury?

Nie zgodzę się z Tobą, nie uważam żeby egzaminy na UAMie były łatwiejsze od nowej matury. Myślisz, że sprawiedliwiej by było gdyby nowi maturzyści mieli podliczane tylko punkty z matury a starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali? Obecnie już jest niesprawiedliwie, że starzy muszą zdawać egzaminy wstępne a nowi nie :/.
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Wto Mar 21, 2006 10:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
nie uważam żeby egzaminy na UAMie były łatwiejsze od nowej matury.

Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie: na językach luźna rozmowa ( no może angielski przypominał bardziej wresję maturalną, ale np. francuski - luźnagatka o tym, co robię w wolnym czasie, co nieco o moim mieście, a na koniec dostałem nawet piosenkę do przesłuchania ), "polski" to samo ( o ile można to byo tak nazwać - też czym się interesuję, dlaczego ten a nie inny kierunek, jakie filmy ogladam, co czytam, ulubieni aktorzy, itp. itd. ). Przecież w grucie rzeczy dotychczasowe egzaminy polegały na przedstawieniu siebie, swoich zainteresowań, jakiejś ogólnej wiedzy - nie były tak sformalizowane jak matura - ale coż, nie będę się sprzeczać - każdy ma prawo myśleć, że mówienie o sobie, o zainteresowaniach jest trudniejsze niż analiza i interpretacja tekstu np. Dziadów

Cytat:
Myślisz, że sprawiedliwiej by było gdyby nowi maturzyści mieli podliczane tylko punkty z matury a starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali?

Po pierwsze nie jestem w ogóle za liczeniem punktów z matury - najlepej byłoby, gdyby pozostał stary system dla WSZYSTKICH. Ale jeśli już tak jest to dlaczego "starzy" mają tylko przyjemnie rozmwiać sobie z komisją o rzeczach, które ich interesują, z chwilą gdy "nowi" mają z góry narzucone zagadnienia egzaminacyjne już ma maturze?

Cytat:
starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali

Hm.. jasne, też chciałbym pisać maturę z kanapkami i soczkiem na stole ( tudzież z misiem ) i żeby sprawdzała ją moja anglistka / polonistka. :)
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sro Mar 22, 2006 7:02 am   Odpowiedz z cytatem
Akira napisał:
Cytat:
starzy musieliby zdawać egzaminy podobne do nowej matury mimo, że swoją maturę już zdawali

Hm.. jasne, też chciałbym pisać maturę z kanapkami i soczkiem na stole ( tudzież z misiem ) i żeby sprawdzała ją moja anglistka / polonistka. :)

Całkowicie popieram (; Zarówno rozmowom jak i nowej maturze nie można jednego zarzucić - braku obiektywności. A porównannie co jest trudniejsze - matura czy rozmowa, zależy jak wyżej powiedziano od osobistych preferencji. Z moim obserwacji wynika, że ludzie dobrze piszący nowa maturę miewają problemy z twórzym myśleniem, elestycznością i zaprezntowanie się w przed obcymi ludzmi w celu zrobienia dobrego wrażenia niekoniecznie możeby być tak proste jak np. napisanie pracy ze schematem. Pozostaje mieć nadzieje, że w przyszlym roku da się coś zmienić... i tyle /:

Niltinco

Post Wysłany: Sro Mar 22, 2006 8:34 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie: na językach luźna rozmowa ( no może angielski przypominał bardziej wresję maturalną, ale np. francuski - luźnagatka o tym, co robię w wolnym czasie, co nieco o moim mieście, a na koniec dostałem nawet piosenkę do przesłuchania ), "polski" to samo ( o ile można to byo tak nazwać - też czym się interesuję, dlaczego ten a nie inny kierunek, jakie filmy ogladam, co czytam, ulubieni aktorzy, itp. itd. ).

Fakt egzaminy z języków obcych były proste ale z polskiego to już inna sprawa. Zdarzały się proste pytania typu czym się interesujesz itp. ale niektóre niestety były trudniejsze np. na jakim prawie niemieckim budowano pierwsze polskie grody i z którym zdarzeniem historycznym to powiązać :/?
Cytat:
Po pierwsze nie jestem w ogóle za liczeniem punktów z matury - najlepej byłoby, gdyby pozostał stary system dla WSZYSTKICH. Ale jeśli już tak jest to dlaczego "starzy" mają tylko przyjemnie rozmwiać sobie z komisją o rzeczach, które ich interesują, z chwilą gdy "nowi" mają z góry narzucone zagadnienia egzaminacyjne już ma maturze?

Tak, najbardziej sprawiedliwie było by gdyby wszyscy mieli rozmowy tak jak to było do tej pory. Myślisz, że "starzy" nie mieli narzuconych zadań na maturze tylko gadali o jakiś głupotach zapijając soczkiem?
Cytat:
Hm.. jasne, też chciałbym pisać maturę z kanapkami i soczkiem na stole ( tudzież z misiem ) i żeby sprawdzała ją moja anglistka / polonistka.

Niestety nie zawsze Twoją pracę sprawdzał Twój nauczyciel (w mojej klasie znaczna większość osób miała sprawdzane prace przez nauczycieli, którzy nas nie uczyli co mnie z resztą cieszy). A co jeśli Twoja anglistka / polonistka miała do ciebie jakieś „ale” i specjalnie obniżyła Ci ocenę? Sprawdzanie prac tak jak jest obecnie przy nowej maturze pozwala je ocenić obiektywnie i żałuje, że wcześniej czegoś takiego nie wprowadzili.
Powrót do góry
nezumi
芸者

Post Wysłany: Sro Mar 22, 2006 1:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Zdarzały się proste pytania typu czym się interesujesz itp. ale niektóre niestety były trudniejsze np. na jakim prawie niemieckim budowano pierwsze polskie grody i z którym zdarzeniem historycznym to powiązać :/?

Ja będę obstawać przy wersji, że to o co było się zapytanym podczas rozmowy pt. język polski zależało tylko i wyłącznie od tego, co się mówiło komisji, mnie naprzykład, jeśli dobrze pamiętam, nie spotkało żadne pytanie, które nie miało by związku z tym, co mówiłam wcześniej; Akurst myśle, że tutaj to jest kwestia umiejętności... nie do końca wiedzowych, tylko takich "jak pokazać, że jestem miła osobą, która ma coś do powiedzenia na wybrane przez siebie temety i o tych tematach sporo wie i ich otoczeniu też". Co chyba takie trudne nie jest... Jedyne co może łapać to stres, bo w to, że każdy ma coś do powiedzenia nie wątpie...

Niltinco

Post Wysłany: Sro Mar 22, 2006 4:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Akurst myśle, że tutaj to jest kwestia umiejętności... nie do końca wiedzowych, tylko takich "jak pokazać, że jestem miła osobą, która ma coś do powiedzenia na wybrane przez siebie temety i o tych tematach sporo wie i ich otoczeniu też".

Nezumi poniekąd masz rację bo gdy drugi raz podchodziłam do egzaminów to spokojnie mogłam opowiadać o tym co chciałam i to ja prowadziłam rozmowę :). Natomiast za pierwszym razem zostałam zasypana pytaniami zupełnie ze sobą nie powiązanymi i niestety komisja jakoś nie pozwoliła mi na zmianę tematu rozmowy . Być może egzaminatorzy mieli zły dzień . Wtedy na pierwszy ogień poszło to pytanie o prawie niemieckim, później coś o polskich poetkach i jakieś pytania z gramatyki :/.
Powrót do góry
Lina-chan

Post Wysłany: Pon Mar 27, 2006 12:22 pm   Odpowiedz z cytatem
hej, ja się tu nie orientuję jednak strasznie mnie los pokarał...

Bardzo długo marzyłam o japonistyce, jednak nigdy nie wiedziałam jakie są warunmi rekrutacji... w tym roku zdaję maturkę, więc się tym zainteresowałam i co się okazało???

Że jest obowiązkowy Angielski, a ja biedna ze wsi jestem i mnie nikt nie uczył angielskiego, tylko niemieckiego, w liceum tez mi nie zapewnili nauki angielskiego i tym samym moje marzenia o Japonistyce legły w gruzach...

chociarz nie do końca, mam zamiar stydiować pedagogikę i pzrez te lata nauczyć się angielskiego(wiem, że jest on bardzo potrezbny) i zgłębiać dalej kulture tego cudownego kraju, no i kto wie morze za 5 lat wyląduję na mojej ukochanej Japonistyce i spełnię swoje marzenia!!!
Buziaki dla wszystkich

Niltinco

Post Wysłany: Pon Mar 27, 2006 1:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Lina-chan o czym ty mówisz??!! Czas nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

Tryb I „nowa matura”

1) uwzględniane są wyniki egzaminu maturalnego pisemnego na poziomie podstawowym i rozszerzonym z następujących przedmiotów: języka polskiego, języka obcego nowożytnego;

w celu ustalenia listy rankingowej przelicza się procentowe wyniki wskazanych egzaminów maturalnych, z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku,
w następujących proporcjach:

0,25 wyniku procentowego za poziom podstawowy;
0,75 wyniku procentowego za poziom rozszerzony.

Gdzie niby jest napisane, że wymagany jest angielski?
Powrót do góry
Akira

Post Wysłany: Pon Mar 27, 2006 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
No własnie nic takiego nie ma - jedynie na UW język obcy jest określony jako angielski.

Ostatnio zmieniony przez Akira dnia Wto Mar 28, 2006 1:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Saku Yukihime
わさび

Post Wysłany: Wto Mar 28, 2006 11:20 am   Odpowiedz z cytatem
Akira napisał:
a i tak podstawę do rekrutaci stanowi język z przedmiotów obowiązkowych , który nota bene można zdawać tylko na poziomie podstawowym, i z którego można mieć gorszy wynik :/). Mam nadzieję, że nie pokręciłem za nadto

ee? jak to 'TYLKO NA POZIOMIE PODSTAWOWYM'?
przecież można wziąść go na rozszerzony...
Powrót do góry
Lina-chan

Post Wysłany: Sro Mar 29, 2006 12:11 pm   Odpowiedz z cytatem
ale ja przecież czytałam...
a nawet jak j. obcy jest do wyboru, to podobno jest dodatkowy egzamin wewnętrzny właśnie z j. angielskiego bo dużo podręczników jest w j. angielskim...

ja juz nic nie rozumiem...
chyba przeczytam dokładnie te warunki...
w sumie czytałam w zeszłym roku...

ej ja roztrzepana jestem

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3