| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
TakuanSoho

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pią Kwi 21, 2006 11:06 am |
|
|
|
O ninjutsu wiem niewiele, ogólne wiem jeszcze bardzo niewiele.
napiszę więc to, co wiem na pewno.
Pochodzenie ninjutsu jest niejasne, rozkwit przypada na okres Heian, kiedy to wrodzy sobie daimyo wykorzystywali ninja do usuwania niewygodnych osób lub do zdobywania informacji.
Ninja to nazwa powszechna, odpowiedniejszym określeniem jest "shinobi", czyli "ten który wkrada się potajemnie".
Czarne stroje shinobi w zachodnich produkcjach są mitem. Dawni shinobi nosili stroje szare, niebieskie, beżowe. Zimą przede wszystkim biel-w tym kolorze noszono shinobishozuki, miecze, chusty na twarz i tabi.
Shinobi nie mają specjalnych mieczy shinobikatana lub czegoś w tym rodzaju, z dużą kwadratową gardą itp. Należy pamiętać, że klany zaopatrywaly się w broń u swoich kowali. Klany nie wydawaly wielkich sum na dobrą stal na klingi. Bronią nie bywaly w zasadzie miecze, lecz krótkie proste sztylety. Ich jakość pozostawiala wiele do życzenia, często się zginaly i można je bylo niechcący zlamać czy zniszczyć. Walka mieczem byla dla ninja ostatecznośćią. Mając do dyspozycji trucizny, proszki oślepiające, shurikeny, tonki, fukiya i dmuchawki metsubushi z pewnością nie decydowali się na walkę mieczem ze strażnikiem-samurajem uzbrojonym w dobrej jakości katanę.
Ninja nie są wymyslem legend. Ich zdolności są zazwyczaj przesadzone lub nieprawdziwe. Trzeba pamiętać, że to nadal byli ludzie z tylko ludzkimi możliwościami. Co prawda trening rozpoczynal się odkąd dziecko kończylo 2-3 lata, a trwal do końca życia, większość umiejętności zdobywal shinobi przed ukończeniem 25 roku życia.
"Ninjutsu to sztuka żwyciężania". Sztuka powstala jako umiejętność zabijania i pokonywania wroga. Dziś stracila wiele z tajemniczości i niesamowitości, na rzecz sztuki walki o stopniu bezpieczeństwa porównywanym z karate i judo.
Przedstawione przeze mnie informacje są wynikiem kilkuletniej już fascynacji okresem Heian i zbrojnym bujutsu. Jeśli pojawily się blędy -przepraszam.
Więcej nie zdradzę, należy z szacunku dla tej sztuki pozostawić element niedopowiedzenia. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ana

Dołączył: 20 Kwi 2006 Posty: 57 Skąd: Mugen Tenshin Ninjutsu Tenjinmon Dojo
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 8:46 am |
|
|
|
| tego nie wiem, z kolei wiadomo, że ninja często wspólpracowali z "zielonymi domami",a kunoichi niejednokrotnie zostawaly kurtyzanami, by podczas upojnych nocy zdobyć najważniejsze informacje od swoich ważnych klientów. Często ponoć klan sprzedawal dziewczynkę do burdelu, by później czerpać z tego korzyści. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 9:48 pm |
|
|
|
| słyszałem ,że ktośtam założył szkołę iaijutsu + cośtam ale to tylko taka ściema reklamowa tak naprawe to nie ma to wiele z ninjutsu wspólnego. Byćmoże kagemusha te informacje ,które masz to tylko plotki bez pokrycia :wink: |
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tarik

Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 90 Skąd: 15NM from EPKT (50° 18' N 19° 10' E)
|
Wysłany: Nie Maj 21, 2006 10:56 pm |
|
|
|
| z tego co mi wiadomo wspolczesni adepci "ninja" ucza sie tai jutsu, a takie szkoly istnieja np. http://kempotaijutsu.webpark.pl/. Samo ninjutsu nie jest tylko sztuka walki a filozofia zycia, a tego chyba nie sposob nauczyc na kursie. _________________ "... Sa rzeczy ktore trzeba w zyciu zrobic i robi sie je, ale nigdy o nich nie mowi ..."
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 10:55 am |
|
|
|
wiadomo, że prawdziwej sztuki walki nie można się nauczyć na jakimś rocznym czy kilkuletnim kursie. albo wchodzisz w to calym sobą, albo nie zaczynasz wcale. sztuka walki wymaga wyrzeczeń, ale jest tego warta. takie jest przynajmniej moje zdanie na ten temat.
co do taijutsu, owszem, wspólczesne ninjutsu sklada się w przeważającym procencie z taijutsu, tak na marginesie prawie wszystkie japońskie systemy walki wręcz wywodzą się w bardziej lub mniej prostej linii z shaolin kempo, zatem ninjutsu ma i tam swoje bardzo dalekie korzenie. _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 1:08 pm |
|
|
|
myślicie, że dziś można spotkać jeszcze prawdziwych ninja?
mamy komandosów i specjalne jednostki które można powiedzieć przejely rolę cichych zabójców od wszystkiego. dzisiejsze ninjutsu to przede wszystkim biznes i wielkie show. po to powstaly muzea i szkoly ninjutsu np. Kogakai. z prawdziwą sztuką ninja niewiele ma to wspólnego, niestety. gdyby wspólcześni adepci ninjutsu choć w polowie byli tak wyszkoleni jak slynni shinobi z Kaga lub Iga, możnaby powiedzieć, że jest to żywa sztuka walki.
poza tym cechą ninjutsu jest tajemniczość. wszelki zbyt duży rozglos niszczy piękno i niesamowitość tej sztuki. ninjutsu powstalo jako sztuka zabijania a dziś jest to tylko wiekie show... _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 5:18 pm |
|
|
|
| Cytat: |
| myślicie, że dziś można spotkać jeszcze prawdziwych ninja? |
Nie sądzę. Po pierwsze nikt zbytnio tego nie potrzebuje i mało kto byłby wstanie niepostrzeżenie szkolić siebie czy innych w takiej sztuce od dzieciństwa. A po drugie nawet jak spotkasz prawdziwego ninja to albo będą to twoje ostatnie chwile życia ,albo nie będziesz o tym wiedział (że to był ninja).
No bo tak logicznie na to patrząc : po co ktoś ma szkiolić się przez długie lata i sprzedawać swoje umiejętności za ciężką kasę skoro to samo może zrobić koleś potrafiący budować bomby, znający się trochę na elektronice i posiadający dwie beretty z tłumikami? Na dodatek zrobi to połowę taniej.
Myślę że ninja to już przeszłość której echo odbija się w popkulturze i na taśmach filmów klasy B. :wink: |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
Wysłany: Czw Maj 25, 2006 2:35 pm |
|
|
|
| dokladnie. era ninjutsu skończyla się z końcem okresu Heian. to co mamy teraz, nie dorasta do pięt prawdziwej sztuce "bycia ninja" niestety. a w dodatku ulega strasznym wypaczeniom _________________ dlaczego jestem
i czym jestem...
dlaczego teraz
a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Oro

|
Wysłany: Nie Lis 05, 2006 9:16 pm |
|
|
|
| Według informacji, które posiadam, ninja byli wysoce wykfalifikowanymi szpiegami. Przebrania, podsłuch, "gadgety", ukrywana broń, czy w końcu wyciąganie informacji na drodze pokojowej, jak i poprzez tortury były normą. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
sebaxxx

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Dragon Rage

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 2:15 pm |
|
|
|
Witajcie. Dołączyłem do waszych szeregów tak jak kilka miesięcy temu do szeregów adeptów Ninjitsu. Muszę przyznać: Prawdziwi ninja nie istnieją. No może są szkoleni potajemnie, lecz oficjalnie można być adeptem Ninjitsu, lecz nie ninja.
Odnośnie walki: Tak to prawda wykorzystujemy Tai jitsu, jest ono alternatywą dla Ju jitsu. Jak zapewne wiecie Ju jitsu zgłębiali samuraje, a ninja z nimi walczyli najczęściej. Cóż tu jeszcze o walce powiedzieć, dla przykładu powiem że Soke Hatsumi uczył się bodajże 10 lat samej walki wręcz by móc używać broni. Po prostu by dobrze władać bronią (chociaż by Kyoketsu-shoge) musiał znać wiele dźwigni, rzutów.
Odnośnie taktyki, ninja byli niewątpliwie rozwarzni, nigdy nie atakowali pierwsi, chyba ze ze zaskoczenia, zawsze czekali na posunięcie wroga, Przykład: Kilku samurajów biegnie na ninje, na otwartym polu, on ucieka przed nimi, oni go gonią, lecz się męczą szybciej (zbroja miecz to wszystko warzy "trochę" wiecej od wyposażenia ninji), ninja rzuca im pod nogi kolce, (najczęściej były zatrute) i tym sposobem uwalnia się od pościgu, lecz jeden dzielny samuraj nie trafił na "niespodziankę", ninja biegnie kawałek by tamten kontynuował pościg, teraz ma większe szanse we walce wiec sie odwraca, ten biegnie na niego, ninja rzuca w niego parę shuriken, trafia w lewą rękę, dobywa miecza i czeka na samuraja ustawia swoje ostrze tak by wydawało się dłuższe (samuraje byli przyzwyczajeni do katany a ninja ken był dużo krótszy), samuraj atakuje, ninja wykonuje "szybkie cięcie" (tego też nas tam uczą) i zmienia kierunek w którym uciekał by zmylić pościg.
Odnośnie ubrania: prawda, ninja używali najczęściej szarych ubrań, dlaczego? Czyż czarny nie jest ciemniejszy od cienia? wyobraźcie sobie że stoicie jesteście na polu, co łatwiej zauważyć? kogoś ubranego na czarno czy szaro?
Odnośnie samego Ninjitsu. Wiecie dlaczego tak mało osób wie "coś", trenuje ninjitsu? rzad japoński zakazał tej sztuki walki, dopiero w latach50/60 została ona na nowo "odkryta". Lecz nadal rząd nie promuje jej (jeśli chcecie wiedzieć więcej poczytajcie o tym).
Odnośnie umiejętności: Ninja po prostu mieli genialne pomysły, chodzenie po wodzie, latanie, znikanie w ciemności itp da się wytłumaczyć, lecz polecam parę ksiąg na ten temat. Skąd wiem tyle na ten temat? jestem twórcą nowej strony mego klubu, nie została jeszcze umieszczona na serwerze właściwym lecz umieszczam tam spore zasoby informacji. trener dał mi tyle książek ze zapełniają mi szufladę.
Oto adres starej, jeszcze nie uaktualnionej strony:
http://www.shadowsclub.pl
We ferie będę miał czas wiec może dokończę nową.
Pozdrawiam wszystkich miłośników Japonii. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 4:15 pm |
|
|
|
| świetny post. Czekamy z niecierpliwością na premierę strony Waszego klubu. |