Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

sztuki tajemne

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mottomo

Post Wysłany: Pon Sty 15, 2007 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Dragon Rage rzucił trochę światła na cienie spowijające mit ninja ;D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Dragon Rage

Post Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Dawno mnie tutaj nie było... praktycznie zapomniałem o was Teraz już wróciłem i mam zamiar częściej sie udzielać.

Zapraszam www.shadowsclub.pl

japonia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzychos7

Post Wysłany: Sro Cze 06, 2007 8:11 pm   Odpowiedz z cytatem
Niezła stronka. Najbardziej mnie zaskoczyła galeria "Broń z kolekcji sihana Macieja Lisowskiego" - ileż tego jest, normalnie jak w muzeum no i te sale treningowe, kasy na to poszło.

P.S. Ja to jednak i tak jestem wyznawcą czerwonego przycisku.

Dragon Rage

Post Wysłany: Czw Cze 07, 2007 9:16 am   Odpowiedz z cytatem
To jeszcze nic W te wakacje ma powstać kolejna sala (Bo mamy jeden wielki budynek tylko część jest wyremontowana) I tam będziemy mogli rzucać shuriken, nożami, będzie tor przeszkód ścianka do wspinaczki i ogólnie ba być pięknie

japonia
Powrót do góry
FoToSzOpEk

Post Wysłany: Nie Lip 08, 2007 7:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Czy premiera waszego klubu miala juz miejsce? bardzo chcialbym zaczac uczyc sie tajemnych sztuk walki, najlepiej z mieczami, katana. super!!
Powrót do góry
Dragon Rage

Post Wysłany: Sob Sie 11, 2007 8:24 am   Odpowiedz z cytatem
żeby bawić sie z katana trzeba być już "trochę" wyższym poziomie, ale przecież są bokkeny. Klub funkcjonuje cały czas, tylko sala będzie robiona.

japonia
Powrót do góry
Dragon Rage

Post Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 2:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszystkich interesujących sie ninjitsu/ninjutsu zapraszam na seminarium! Więcej informacji pod adresem:

www.shadowsclub.pl

japonia
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 3:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Zgadzam się z przedmówcą. Mam tez pytanie- skąd można wzbogacić się o książki na temat Shinobi ?
Powrót do góry
KAMAKURA

Post Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 11:36 am   Odpowiedz z cytatem
Na rynku, w księgarniach pojawiają się coraz częściej książki o tematyce Japonii. Fakt jest taki, że zdecydowanie jest jeszcze mao tłumaczeń. Jednak można trafić i na takie perełki. Shinobi czy ninjitsu również i ten temat pomału wchodzi na rynek. Wydawnictwo BELLONA lud DIAMOND BOOK specjalizuje się w tego typu tematyce (japonia) Można poszukać w internecie lub na allegro......coś się trafi, bądź zapisać autora w porannej medytacji wizualizować , że rynek w końcu zrozumie, że jest zapotrzebowanie..... ......... Na początek dobrą pozycją jest SEKRETY SAMUROJÓW /aut. Oskar Ratti i Adele Wesbrook/ to przekrój naprawdę dużej ilości sztyk, form i czego dusza zapragnie. Każda książka zawierara bibliografię to też pole do przestudiowania.

Dragon Rage

Post Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
A ja dodam tylko tyle że odradzam zakup książek Ashida Kim, mało on ma wspólnego z ninjitsu a pisze, hm.., właśnie ciężko powiedzieć co on pisze by nie obrazić...

A i teraz została otwarta oficjalna szkoła Bujinkan'u w Polsce.
www.ninjutsu.com.pl

japonia
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 3:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Powiedzice mi jeszcze... Przy trenowaniu Ninjutsu sa specjalizacje? Czy uczy sie wszystkiego po trochu. NP. jeżeli czułbym sie lepiej z kijem w ręku niż z kataną to czy i tak musiałbym się wyszkolić w posługiwaniu się resztą broni ?
Powrót do góry
Dragon Rage

Post Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 2:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Żeby "bawić" sie broniami trzeba mieć jako taka opanowaną walkę w ręcz. I nie ma specjalizacji. lepiej po prostu umieć walczyć każdym rodzajem broni (ale to po paru latach treningu).

P.S. Ninjitsu/Ninjutsu, ma mało wspólnego z Naruto.

japonia
Powrót do góry
Frezio-kun

Post Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękować za info ! Domyślam się, że z Naruto wyjechałeś bo mam miniaturke z Hinatą i Uzumakim Cóż...jeżeli chciałeś mnie w jakiś sposób zbić z tego szlaku to nie trafiłeś. I moje zainteresowanie(jeżeli tak to można nazwać) tym nie narodziło się po obejrzeniu Anime, ale po poczytaniu troche na ten temacik (czysta teoria). Nie zamierzam stac się bohaterem z zapieczętowanym Kyubim i ratować "co popadnie"(rzucać shurikenami, kunaiami etc.)

P.S. A co sądzisz o filmie "Wielki Biały Ninja" ?

Edit. Najwięcej info zaczerpnąłem bodajże ze strony "Shadow Club". :)
Powrót do góry
Marv

Post Wysłany: Sro Gru 26, 2007 1:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Oh moma! Temacik dla mnie, postaram się wam opowiedzieć nieco o ninjutsu.

Ninjutsu było nie tyko sztuką walki ale przede wszystkim sztuką szpiegostwa. Młodzież tamtych czasów zamieszkująca (głównie) prowincje Iga i Koga (dzisiejsze prefektury Mie i Shinga) stawała się Ninja przez całe życie, ich wychowanie było bardzo podobne do Spartan, tyle że głównym celem Spartan było "produkowanie" potężnych wojowników a celem ninjutsu było stworzenie wyszkolonych agentów. Zarówno spartanie jak i ninja poświęcali całe życie na doskonaleniu swoich umiejętności zabijania. U japończyków nie przyjął się zwyczaj zrzucania ze skał niesprawnych fizycznie dzieci. Ninja byli mistrzami wielu rodzajów broni ale najniebezpieczniejszymi byli oni sami, można tu wymienić różne taktyki np. "Joei no jitsu" - taktyka w której ninja przechodził na terytorium wroga aby mu "służyć" tuż przed wybuchem działań wojennych, "Katagatae no jitsu" - taktyka polegająca na wywołaniu paniki w obozie wroga w czasie gdy większość oddziałów bierze udział w nocnym wypadzie, "Minomushi no jitsu" - taktyka polegająca na nakłanianiu do zdrady najbliższych współpracowników wroga. Jak już wspomniałemNinja byli mistrzami wielu systemów walki, można tu wymienić np. "Koppo" - sztuka łamania kości, "Kenjitsu" - sztuka szermierki, "Yarijitsu" - sztuka walki włócznią i wiele innych. Ninja potrafili tworzyć także świetne gadżety których nie powstydził by się sam James Bond, oto przykładowe:

"Mizugumo" - "pająk wodny", konstrukcja zbudowana z czterech kawałków drewna tworzących okręg. W środkowej części powieszono na sznurach prostokątną deseczkę długości stopy, na której ninja mógł oprzeć nogę przed wyruszeniem w wędrówkę po powierzchni stawu lub fosy.

"Kyobako-fune" - rodzaj tratwy przypominający drewnianą skrzynkę szczelnie obitą futrem

"Shinobi-zue" - miecz ukryty w drewnianym kosturze

"Jirai" - miny lub bomby

Na koniec powiedzmy sobie że Ninjutsu to średniowieczna sztuka walki i wywiadu, łącząca zasady bushido ze znajomością wszystkich systemów walki znanych w ówczesnym okresie, a Ninja to adept sztuki Ninjutsu, szpieg, wywiadowca.

Całe to Ninjutsu przypomina mi trochę czasy zimnej wojny :)

EIDORIAN

Post Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:53 pm   Odpowiedz z cytatem
A może wie ktoś dokładniej co to jest te całe "koppo".
Powrót do góry
Dragon Rage

Post Wysłany: Sob Sty 12, 2008 5:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Koppo? To są techniki słurzące do złamania kosci xD jak przedmówca wspomniał.

Btw.

W dniach 26 - 27.01.2008 odbędzie się seminarium Ninjitsu organizowane przez Bujinkan Shinden Dojo i Shadows Club!!!

Więcej informacji pod adresem:
http://www.shadowsclub.pl

japonia
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Sport i Szuki Walki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2