Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonskie desery

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Kuchnia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dumle



Dołączył: 18 Lut 2006
Posty: 23
Skąd: Gdańsk

 Post Wysłany: Sob Lut 25, 2006 7:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Zna ktos przepisy na japonskie desery ??
Z gory dziekuje :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Saku Yukihime
わさび


Dołączył: 06 Wrz 2005
Posty: 439
Skąd: Międzyrzec Podlaski - Siedlce

 Post Wysłany: Czw Mar 23, 2006 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
nie znam ale chętnie poznam chociaz ich nazwy aby może cosik poszukać ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Bebe



Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 4
Skąd: Gedynia

 Post Wysłany: Sro Mar 29, 2006 6:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Maccha aisu i lód plany syropem wocowym.

Maccha aisu można zrobić łatwo, jeśli dysponuje się sproszkowaną zieloną herbatą maccha. Wystarczy zastosować normalny przepis na lody domowe, ale jako składnika nadającego smak użyć maccha.

Lód polany syropem - chyba nie trzeba więcej komentarzy.

Ciasto serowe na bazie półkruchego spodu a na to masa serowa z serka Philadelphia (są już u nas dostępne) - wychodzi coś dziwnego, bo jednak ten serek jest zasadniczo słonawy. :)

Poza tym..... japońskie słodycze. Ale nie mam pojęcia jak się je robi. Te z cukru, te gdzie "skórka" (jakieś ciasto) nadziewana jest różnymi słodkimi nadzieniami. Zdarzają się dobre.

_________________
"W lesie żyją grzyby. Grzyb różni się od żyrafy tym, że nie nosi skarpetek." S.Lem :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Lina-chan



Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 71
Skąd: Kędzierzyn-Koźle

 Post Wysłany: Czw Lis 29, 2007 4:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Słodkie ziemniaki w zalewie cytrynowej SATSUMA-IMO AMANI

Składniki:
0.5 kg ziemniaków
1 cytrynka
3 łyżki stołowe cukru
1/8 łyżeczki soli (szczypta ;p)

Obrane ziemniaczki kroimy na plastry 2,5 cm, włożyć do miseczki z wodą, moczyć przez 10 min. W trakcie moczenia dwukrotnie zmienić wodę. Odcedzić.

Pokroić cytrynę na plasterki 3mm. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać 2,5 szklankami wody, dodać sól i cukier. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 10 min. dodać plastry cytryny i gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną (ok 20 min).
Odcedzić przełożyć do miseczki, podawać na ciepło, lub w temp. pokojowej :)

Smacznego

_________________
Kussezareba nobilu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sergioosh



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 1004
Skąd: Wrocław/Opole

 Post Wysłany: Pon Gru 03, 2007 1:51 am   Odpowiedz z cytatem
Parę tygodni temu miałem okazję zjeść u koleżanki studiującej japonistykę podobno tradycyjny japoński deser- lody zrobione z zamrożonych bananów polanych czekoladą. Przepis: właśnie podałem Wystarczy zamrozić obranego banana (najlepiej przedzielonego na pół i nadzianego na patyk do szaszłyków), a następnie polać polewą czekoladową. Można rozpuścić w garnku zwykłą czekoladę. Pycha!

Był tam też inny deser, ale nie mogę sobie przypomnieć jak się nazywał. To było coś co się z fasoli robi. Jeszcze sie wypytam o to.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
koralina



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 39
Skąd: Białystok

 Post Wysłany: Wto Sty 13, 2009 8:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Wprawdzie temat już od dawna stoi w miejscu, to wspomnę o jednym japońskim deserze
W sumie to nie mam pewności, czy jest to rdzennie japoński deser, jednak tam właśnie po raz pierwszy zetknęłam się z tym słodkim "zjawiskiem" xD Być może jedliście/piliście coś takiego jak "Cola Float"? Dla mnie była to absolutna nowość, nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam. Sam deser jest banalnie prosty! Jest to po prostu szklanka coli, na powiechni której pływa gałka lodów waniliowych xD *mmm!* Mamy do dyspozycji słomkę i łyżeczkę, więc podczas gdy jemy sobie lody, powoli topią się one pod spodem i mieszają z colą...pyyycha! xD Kilka razy próbowałam zrobićto w domu i wychodzi tak samo pysznie! ^3^v
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mika13



Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 66
Skąd: znienacka.

 Post Wysłany: Czw Sty 15, 2009 2:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Polecam ryżowe ciastka ze słodką fasolą brzmi nieco dziwnie ale naprawdę warte spróbowania Sergioosh, może właśnie o to Ci chodziło?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koralina



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 39
Skąd: Białystok

 Post Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakoś nie mogęsię przekonać do słodkiej fasoli dwa razy się skusiłam i dwa razy dosyć opornie mi się to jadło. Chyba, że z wersji z ciastkiem ryżowym smakuje lepiej, nie wiem 0.O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akiko Yoshitomi



Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 595
Skąd: Tokyo

 Post Wysłany: Pon Sty 26, 2009 12:17 pm   Odpowiedz z cytatem
koralina napisał:
Jakoś nie mogęsię przekonać do słodkiej fasoli dwa razy się skusiłam i dwa razy dosyć opornie mi się to jadło. Chyba, że z wersji z ciastkiem ryżowym smakuje lepiej, nie wiem 0.O


Dużo lepiej
Moje ulubione japońskie desery:
http://img177.imageshack....515nu0.jpg
http://img177.imageshack....479eo5.jpg (nie do końca deser, ale w końcu to placek )

Poza tym lubię wszelkiej maści ciastka ryżowe, japońskie żelki, wakame (np z papryką, cytryną), owoce (umeboshi, sakura itp), wata gamu itp...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koralina



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 39
Skąd: Białystok

 Post Wysłany: Wto Sty 27, 2009 9:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
koralina napisał:
Jakoś nie mogęsię przekonać do słodkiej fasoli dwa razy się skusiłam i dwa razy dosyć opornie mi się to jadło. Chyba, że z wersji z ciastkiem ryżowym smakuje lepiej, nie wiem 0.O


Dużo lepiej
Moje ulubione japońskie desery:
http://img177.imageshack....515nu0.jpg
http://img177.imageshack....479eo5.jpg (nie do końca deser, ale w końcu to placek )

Poza tym lubię wszelkiej maści ciastka ryżowe, japońskie żelki, wakame (np z papryką, cytryną), owoce (umeboshi, sakura itp), wata gamu itp...


whaa, jakie pyszne zdjęcia xD powiedz jeszcze co to wogole jest i z czym to się je xD to drugie (plackopodobne) wygląda przesłodko!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sergioosh



Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 1004
Skąd: Wrocław/Opole

 Post Wysłany: Nie Lut 01, 2009 3:35 pm   Odpowiedz z cytatem
To drugie, to chyba popularne w Ameryce naleśniki z syropem klonowym. Tak czy siusiak rzeczywiście pysznie wygląda...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
koralina



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 39
Skąd: Białystok

 Post Wysłany: Nie Lut 01, 2009 7:23 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:
To drugie, to chyba popularne w Ameryce naleśniki z syropem klonowym. Tak czy siusiak rzeczywiście pysznie wygląda...

tak mi to zapachaniało amerykańskimi naleśnikami, dlatego zainteresowalo mnie jak muszą smakować w japońskim wydaniu, czy różną się czym w smaku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Akiko Yoshitomi



Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 595
Skąd: Tokyo

 Post Wysłany: Pon Lut 09, 2009 10:56 pm   Odpowiedz z cytatem
nie znam amerykańskich naleśników więc nie wiem czy smakuje tak samo
a to różowe to coś jak truskawkowy mus.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Inochi-chan



Dołączył: 24 Lut 2009
Posty: 3

 Post Wysłany: Sro Lut 25, 2009 12:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Podam Wam przepis na dorayaki, bo naprawdę łatwo to przyrządzić. A co najważniejsze: produkty są łatwodostępne.

Składniki:
- 10 dag mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- jedno duże jajo;
- 2 łyżki wody;
- 7-8 dag cukru trzcinowego;
- 2 łyżki słodkiej pasty fasolowej (ew. jakiegoś dżemu).

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona"). Na rozgrzaną (najlepiej suchą, nienatłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki). Gotowe placki należy przekroić na pół i przełożyć dżemem/pastą; podajemy z japońską zieloną herbatą.

Fotka:
http://img7.imageshack.us/img7/2687/dorayaki.jpg

Przepis jest sprawdzony przeze mnie :) Przygotowanie trwa naprawdę krótko. Gdy mowa o deserach, dużą rolę gra słodki smak, dlatego wspomnę, że dorayaki jest średniosłodkie. W miarę upodobania można eksperymentować z iloscią cukru.

_________________
Inochi-chan
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
rathaus23



Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 1
Skąd: Olsztyn

 Post Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Inochi-chan napisał:
Podam Wam przepis na dorayaki, bo naprawdę łatwo to przyrządzić. A co najważniejsze: produkty są łatwodostępne.

Składniki:
- 10 dag mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- jedno duże jajo;
- 2 łyżki wody;
- 7-8 dag cukru trzcinowego;
- 2 łyżki słodkiej pasty fasolowej (ew. jakiegoś dżemu).

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona"). Na rozgrzaną (najlepiej suchą, nienatłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki). Gotowe placki należy przekroić na pół i przełożyć dżemem/pastą; podajemy z japońską zieloną herbatą.

Fotka:
http://img7.imageshack.us/img7/2687/dorayaki.jpg

Przepis jest sprawdzony przeze mnie :) Przygotowanie trwa naprawdę krótko. Gdy mowa o deserach, dużą rolę gra słodki smak, dlatego wspomnę, że dorayaki jest średniosłodkie. W miarę upodobania można eksperymentować z iloscią cukru.


A czy można użyć zwykłego cukru?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Majutsutora Katsurui



Dołączył: 07 Lut 2009
Posty: 106
Skąd: Rzeszów

 Post Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 2:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Raz z moim lubym postanowiliśmy zaszaleć w Japan Center i kupiliśmy sobie po "japońskim słodyczu"
Ja wybrałam coś co wyglądało jak nasza szarlotka ale nadziewane było słodkim ziemniakiem (!!), a mój chłopak wybrał roladkę z kosmicznie zielonym nadzieniem z harbaty (wiadomo jakiej )
Moją opcję zmęczyłam tylko do połowy - okrutnie była słodka za to roladka była całkiem całkiem (bezczelnie mu podżarłam)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
videl5kr



Dołączył: 30 Paź 2011
Posty: 1
Skąd: Tomaszów Lubelski

 Post Wysłany: Pon Paź 31, 2011 8:56 am   Odpowiedz z cytatem
ja mam pytanie odnośnie tej pasty z czerwonej fasoli, chciałabym ją przyrządzić, ale nie wiem ską dorwać taką fasolę == bo ta z puszki chyba się nie nada prawda?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kolakinka



Dołączył: 13 Cze 2013
Posty: 2

 Post Wysłany: Czw Cze 13, 2013 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja ostatnio w Tekeda Sushi jadłam ciastko z zielonej herbaty. Bardzo dobre, i przyznam ze z wielką chęcią sama bym spróbowała. Moze macie przepis ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 
 


Kreator CV || Praca dla ciebie && Skuteczne Curriculum Vitae