| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Shinsei Katso

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 9:45 pm |
|
|
|
Ostatnio wyświatlano u mnie ten własnie film - Tabu, Nagisy Oshimy. Nie wiem czy ktoś oglądał ten film, ale jeżeli tak to proszony jest o wypowiedź. Mnie (i moje koleżanki również) film osobiście urzekł do granic możliwości. Po takich filmach jak Lalki, Takeshi Kitano to wciąż doszukuje się człowiek nowych motywów. Postać Kanu, jak dla mnie, była świetna.
Póki co, nie będę wypowiadał się szerzej, nie wiem ile osób i czy w ogóle, ogladało ten film. ^_^''' |
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Czw Lut 23, 2006 10:09 am |
|
|
|
może by tak jakas krotka recenzyjka ?? :wink:_________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Pią Lut 24, 2006 9:28 pm |
|
|
|
Za pierwszym razem na nim zasnąłem...
Za drugim razem na nim zasnąłem....
Za trzecim razem stwierdziłem, że to świetny film... |
|
| Powrót do góry |
|
|
ulpu

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 11:27 am |
|
|
|
"Japonia, rok 1865. Epoka samurajów i szogunów ma się ku końcowi - wkrótce na tron wstąpi cesarz Mutsuhito, zarządzi ekspresową modernizację kraju i odrzucenie "przestarzałych poglądów". Tymczasem jednak w świątyni Nishi-Honganji w Kiotto, siedzibie wojowników Shinsen, panuje nieskażony duch epoki Edo. W tej enklawie samurajskich wartości szkolą się wojownicy, których ambicją jest stanie na straży starych porządków. Obowiązuje dyscyplina, posłuszeństwo i honor. Porządek zapewniają surowe kary - za najmniejsze wykroczenie ogolone głowy samurajów spadają na wysypany białym żwirem dziedziniec świątyni. Rytm dnia młodych mężczyzn wyznaczają ćwiczenia kendo i surowy samurajski kodeks. Wojownicy są utrzymywani w stałej gotowości do walki. Na razie nie ma jednak żadnej wojny i w szeregach Shinsen rośnie napięcie. W tę gęstą atmosferę wkracza nowy rekrut Sozaburo Keno (Matsuda). 18-letni wojownik o niepokojąco dziewczęcej urodzie jest niebezpiecznym szermierzem i lubi widok krwi. Połączenie sexappealu Sozaburo ze śmiertelną aurą, jaką wokół siebie roztacza, działa na kolegów, na nawet na przełożonych, jak stężony afrodyzjak. Erotyczne ciśnienie rozsadza dyscyplinę, a w zastępy Shinsen wkrada się chaos. Jak stwierdza jeden z dowódców szkoły, mistrz Toshizo Hijikata (Takeshi Kitano), Sozaburo Keno jest po prostu za piękny..."
(www.filmweb.pl)
Film widziałam, dobry, ale nie pamiętam, aby zrobił na mnie jakieś nadzwyczajne wrażanie :) _________________ Pozdrawiam :)
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kage

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Sagasimon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
exeman

|
|
| Powrót do góry |
|
|
yuuutsu

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 2:47 pm |
|
|
|
Ja widziałem (mam na kompie jakby ktoś chciał) i w sumie to mam mieszane uczucia...
Film ogląda się dobrze , montaż, gra aktorów , scenografia i reali bardzo dobre. Niestety sama fabuła jakoś nie wywołała u mnie ani wstrząsów ani jakichś niesamowitych objawień.. Sporo niedopowiedzeń ,(no właśnie kto zabijał?) zakończenie też nie do końca jasne. Wychodzi na to ,że dla fanów japonii film jak najbardziej, dla szerszego grona - nie koniecznie. Takie jest moje zdanie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jowisz

|
Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 5:40 pm |
|
|
|
SPOILER
[quote]Kto w koncu wszystkich zabijal?[/quote]
Zabijał Sozaburo, był zmęczony tym że wszyscy traktują go jak ... uhm...po za tym lubił zabijać no i chciał się przystawić bez przeszkód do tego młodego (tylko jak mu było xD). No i samego Sozaburo zabiła postać grana przez Bana Takashi (to symboliczne ścięcie drzewa wiśni). _________________ "Zawsze jest tak że razem z końcem czegoś rodzi się nowa nadzieja"Hoti z "Sailor Moon"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|