Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Gohatto / Tabu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japońskie kino    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shinsei Katso

Post Wysłany: Wto Lut 21, 2006 9:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Ostatnio wyświatlano u mnie ten własnie film - Tabu, Nagisy Oshimy. Nie wiem czy ktoś oglądał ten film, ale jeżeli tak to proszony jest o wypowiedź. Mnie (i moje koleżanki również) film osobiście urzekł do granic możliwości. Po takich filmach jak Lalki, Takeshi Kitano to wciąż doszukuje się człowiek nowych motywów. Postać Kanu, jak dla mnie, była świetna.

Póki co, nie będę wypowiadał się szerzej, nie wiem ile osób i czy w ogóle, ogladało ten film. ^_^'''
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Angel Original

Post Wysłany: Czw Lut 23, 2006 10:09 am   Odpowiedz z cytatem
może by tak jakas krotka recenzyjka ?? :wink:

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pią Lut 24, 2006 9:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Za pierwszym razem na nim zasnąłem...

Za drugim razem na nim zasnąłem....

Za trzecim razem stwierdziłem, że to świetny film...
Powrót do góry
ulpu

Post Wysłany: Nie Lut 26, 2006 11:27 am   Odpowiedz z cytatem
"Japonia, rok 1865. Epoka samurajów i szogunów ma się ku końcowi - wkrótce na tron wstąpi cesarz Mutsuhito, zarządzi ekspresową modernizację kraju i odrzucenie "przestarzałych poglądów". Tymczasem jednak w świątyni Nishi-Honganji w Kiotto, siedzibie wojowników Shinsen, panuje nieskażony duch epoki Edo. W tej enklawie samurajskich wartości szkolą się wojownicy, których ambicją jest stanie na straży starych porządków. Obowiązuje dyscyplina, posłuszeństwo i honor. Porządek zapewniają surowe kary - za najmniejsze wykroczenie ogolone głowy samurajów spadają na wysypany białym żwirem dziedziniec świątyni. Rytm dnia młodych mężczyzn wyznaczają ćwiczenia kendo i surowy samurajski kodeks. Wojownicy są utrzymywani w stałej gotowości do walki. Na razie nie ma jednak żadnej wojny i w szeregach Shinsen rośnie napięcie. W tę gęstą atmosferę wkracza nowy rekrut Sozaburo Keno (Matsuda). 18-letni wojownik o niepokojąco dziewczęcej urodzie jest niebezpiecznym szermierzem i lubi widok krwi. Połączenie sexappealu Sozaburo ze śmiertelną aurą, jaką wokół siebie roztacza, działa na kolegów, na nawet na przełożonych, jak stężony afrodyzjak. Erotyczne ciśnienie rozsadza dyscyplinę, a w zastępy Shinsen wkrada się chaos. Jak stwierdza jeden z dowódców szkoły, mistrz Toshizo Hijikata (Takeshi Kitano), Sozaburo Keno jest po prostu za piękny..."
(www.filmweb.pl)

Film widziałam, dobry, ale nie pamiętam, aby zrobił na mnie jakieś nadzwyczajne wrażanie :)

Kage

Post Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 9:55 am   Odpowiedz z cytatem
mam pytanie, ma ktoś może "Gohatto" na CD lib DVD??? wśród moich znajomych raczej ciężko z filmami o tematyce samurajskiej /może z wyjątkiem Zatoichiego

aha i jeszcze mały link, żeby nie było, że ja tak z pustymi rękami

http://www.youtube.com/watch?v=Sb66k334ybc

a nie wcześniej...
dlaczego żyję
i po co żyję...
przez całe życie
nie odkryję...
Powrót do góry
Sagasimon

Post Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 1:32 am   Odpowiedz z cytatem
Film byl nawet ciekawy...ale...troche im nie do konca wyszlo ukazanie Shinsengumi moim zdaniem...chociaz musze przyznac, ze przydaloby sie go obejrzec jeszcze raz. Teraz mam wiecej wiadomosci i inaczej na wiele rzeczy patrze. Chcialabym sobie porownac once again.
Wie ktos czy to wyszlo na DVD albo cus?

exeman

Post Wysłany: Sro Lut 14, 2007 6:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja wlasnie ogladalem ale troszke sie pogubilem
Mam takie pytania do osob co to ogladali:
1. Po co ten jeden mlody wrocil potem w miejsce zabicia tego kolegi z rekrutacji - koncowa scena
2. Kto w koncu wszystkich zabijal?

Powrót do góry
yuuutsu

Post Wysłany: Czw Lut 15, 2007 1:07 am   Odpowiedz z cytatem
Ja ten film ogladałam szmat czasu temu...i do dzis nie wiem dokladnie o co chodziło w niektorych momentach W zasadzie nie nastawiałam sie na nic mocnego, bo ilekroc ktos mi mowił cos na temat Gohatto to słyszałam tylko ze nudne i ze sie super na tym spało...ale o dziwo film wciagnał mnie dosc mocno, co nie zmienia faktu ze dalej go nie rozumiem :>

P.S. Jak ktos by jeszcze był zainteresowany posiadaniem tego to ja to posiadam u siebie na komputerze i mogłe sie nim podzielic :)
Powrót do góry
mottomo

Post Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 2:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja widziałem (mam na kompie jakby ktoś chciał) i w sumie to mam mieszane uczucia...
Film ogląda się dobrze , montaż, gra aktorów , scenografia i reali bardzo dobre. Niestety sama fabuła jakoś nie wywołała u mnie ani wstrząsów ani jakichś niesamowitych objawień.. Sporo niedopowiedzeń ,(no właśnie kto zabijał?) zakończenie też nie do końca jasne. Wychodzi na to ,że dla fanów japonii film jak najbardziej, dla szerszego grona - nie koniecznie. Takie jest moje zdanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Jowisz

Post Wysłany: Wto Wrz 23, 2008 5:40 pm   Odpowiedz z cytatem
SPOILER
[quote]Kto w koncu wszystkich zabijal?[/quote]
Zabijał Sozaburo, był zmęczony tym że wszyscy traktują go jak ... uhm...po za tym lubił zabijać no i chciał się przystawić bez przeszkód do tego młodego (tylko jak mu było xD). No i samego Sozaburo zabiła postać grana przez Bana Takashi (to symboliczne ścięcie drzewa wiśni).

kuroneko

Post Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 11:35 am   Odpowiedz z cytatem
Zdaje się, że Nagisa Oshima lubi eksploatować seksualne aspekty ludzkich namiętności.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japońskie kino Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1