Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka we Wrocławiu.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kopytko

Post Wysłany: Czw Sty 27, 2011 5:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam!
Być może niedokładnie przeszukałam forum, jednakże nigdzie nie zauważyłam podobnego tematu. A mój problem jest następujący: chcę iść na japonistykę. Na początku planowałam pójść do poznańskiego WSJO, ale zniechęciły mnie ceny - obiło mi się o uszy, że jest to nawet 6 tysięcy złotych za rok, a ja chciałabym iść na studia magisterskie, aby mieć większe szanse na zdobycie pracy (wiadomo, jeśli pracodawca ma do wyboru pracownika, który ukończył studia licencjackie i tego, który ukończył studia magisterskie, na logikę wybierze tego drugiego...). Teraz jednak biorę pod uwagę możliwość pójścia na japonistykę do Wrocławia (zwłaszcza że mój dobry kumpel również planuje tam iść). Jednakże nie ustaliłam jeszcze konkretnej uczelni, a Internet wcale mi w tym nie pomaga...
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć coś więcej w tym temacie? Może jest tu ktoś, kto studiuje/studiował japonistykę we Wrocławiu? Jakie są wymagania, kryteria, aby się tam dostać?
Prosiłabym o szybką odpowiedź, te obszerne i wyczerpujące mile widziane.

SchwarzerEngel

Post Wysłany: Czw Sty 27, 2011 7:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak na razie japonistyka jest tylko na 4 publicznych uniwerkach, i na pewno żaden z nich nie znajduje się we Wrocławiu.
Jak zrobisz licencjat na WSJO, to możesz zrobić studia magisterskie na jakiejkolwiek państwowej uczelni, pod warunkiem, że pomyślnie przejdziesz rekrutację - zasady takie same dla wszystkich osób z tytułem licencjata.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norek

Post Wysłany: Czw Sty 27, 2011 10:44 pm   Odpowiedz z cytatem
We Wrocławiu japonistyki nie ma.

Kryteria przy przejściu z licencjatu na magisterskie?
Opowiedzieć o swojej pracy, po polsku :P

A niekiedy nic nie trzeba robić.

Pozdrawiam :)

SchwarzerEngel

Post Wysłany: Czw Sty 27, 2011 11:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Niestety nie zawsze jest tak łatwo. Podobno w Warszawie zdarzało się, że brakowało miejsc, dla osób, które skończyły dzienne, bo dostają się ludzie z wieczorowych. To tylko plotki, więc nie wiem ile w tym jest prawdy, a ile nastraszania, bo przecież na UAMie od tego roku też są wieczorowe
Powrót do góry
Kopytko

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 1:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Hm... W takim razie, może mi ktoś powiedzieć, ile wynoszą opłaty za rok na poznańskim WSJO? Miałam dobre informacje, że 6 tysięcy?

Niltinco

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 3:48 pm   Odpowiedz z cytatem
Ze strony uczelni:
opłata za 1 semestr: 2850 zł (przy płatności do 25.09 w przypadku sem. zimowego)
opłata za 1 rok: 5600 zł (przy płatności do 25.09)

Szanon

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 4:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie jestem w stanie tego powiedzieć na 100%, ale nie sądzę, żeby na UW były aż takie problemy z dostaniem się na magisterkę. A props tego straszenia, hummm... Na pierwszym roku licencjatu jest teraz ok. 20 osób na dziennych i drugie tyle na wieczorowych. Z tego co wiem, do następnego roku może odpaść co najmniej kilka osób (2 z dziennych zrezygnowały przed rozpoczęciem roku i 2 w trakcie). Słyszałam, że na magisterce tłumów nie ma To chyba powód tragicznie małej ilości zajęć językowych. U mnie na roku kilka osób planuje w ogóle tu nie składać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 5:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem chyba jednak lepszą opcją są wieczorowe, zresztą nie widzę za bardzo sensu w zakładaniu z góry, że się nie dostanie na dzienne. Próg spada z roku na rok i w porównaniu z UJ i UW progi na UAM są i tak najniższe, aczkolwiek zasady rekrutacji wyglądają ciut inaczej.

A co do magisterskich na UW to są informacje bezpośrednio od tamtejszych studentów.
Większość osób, które odchodzą robi to na 1. roku, a potem już bardzo mało osób odchodzi. Poza tym trzeba doliczyć osoby, które brały dziekanki, wyjeżdżały na stypendia itp. Nas teraz jest 15 na roku, ale za rok kilka osób wróci z dziekanek i będzie nas 20.
A na UAM trzeba jeszcze właśnie osoby ze WSJO doliczyć, tak więc za 2 lata może się tłoczno zrobić.
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 5:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmmm... Ja oczywiście nie podważam niczyich słów, mówię tylko to co wiem od swoich sempaiów i ze słyszenia :) U nas może nie tyle dużo odchodzi, co odpada. Sesja wygląda naprawdę koszmarnie. Na dzień dobry, sesja zimowa pierwszego roku to 10/11 egzaminów z czego z 5 nie można mieć warunku. No i czas zapychają cudowne przedmioty ogólnouniwersyteckie i wydziałowe =='. Już pewne jest, że jedna osoba będzie miała poprawkę albo warunek z pisma.

Jeśli zaś chodzi o wybór między wieczorowymi a prywatnymi, też polecałabym wieczorowe. Na UW kompletnie niczym nie różnią się od dziennych i jest bardzo dużo zdolnych osób. Nie wiem jak wygląda sytuacja na UAMie.
Powrót do góry
Kopytko

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 6:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki, dzięki. Do podjęcia decyzji mam jeszcze trochę czasu, dokładniej jakieś 3-4 lata.

Niltinco

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 7:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Na wieczorowe, w porównaniu z prywatnymi, też trzeba się dostać z rekrutacji, ale przynajmniej szanse są większe niż na dzienne państwowe. Wieczorowe na UAMie to cenowo to samo co WSJO, a zajęć jest więcej. Gdyby za moich czasów była taka opcja to sama bym z niej skorzystała zamiast pchać się na prywatną uczelnię.
Co do problemów z pójściem na magisterskie to 2 lata temu na UW i UJ brali jak leciało i nie było żadnych problemów z dostaniem się. Przy wyborze uczelni na studia 2 stopnia trzeba tylko wziąć pod uwagę, że na UW jest kulturoznawstwo więc ilość zajęć z japońskiego na magisterskich jest znacznie okrojona w porównaniu z tym co oferuje UJ czy UAM.

SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Szanon napisał:
Hmmm... Ja oczywiście nie podważam niczyich słów, mówię tylko to co wiem od swoich sempaiów i ze słyszenia :) U nas może nie tyle dużo odchodzi, co odpada. Sesja wygląda naprawdę koszmarnie. Na dzień dobry, sesja zimowa pierwszego roku to 10/11 egzaminów z czego z 5 nie można mieć warunku. No i czas zapychają cudowne przedmioty ogólnouniwersyteckie i wydziałowe =='. Już pewne jest, że jedna osoba będzie miała poprawkę albo warunek z pisma.

Jeśli zaś chodzi o wybór między wieczorowymi a prywatnymi, też polecałabym wieczorowe. Na UW kompletnie niczym nie różnią się od dziennych i jest bardzo dużo zdolnych osób. Nie wiem jak wygląda sytuacja na UAMie.

Na UAMie mamy zapewnione w regulaminie studiów, że nie może być więcej niż 8 egzaminów rocznie, no i bardziej się skupiamy na języku. Jest za to na prawdę sporo testów w ciągu roku, 2-3 tygodniowo - na 1 roku. Większość osób porezygnowała sama, z różnych powodów, tylko dwie oblały japoński. Oczywiście warunku nie można wziąć.
Na wieczorowych na UAMie jest prawie sam japoński i zajęcia z pisma. Poza tym chyba tylko jakiś 1 przedmiot naokoło Japonii, przynajmniej tak jest na razie na 1. roku.
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Zazdroszczę regulaminu My mamy 6 językowych i 2 kulturowe i 2 wydziałowe w tym semestrze. W następnym zapowiada się jeszcze większa masakra: 6 językowych 4 kulturowe i 2 wydziałowe... Żyć nie umierać Tutaj też póki co największy nacisk jest na język, bo nasz sensei od praktycznej nauki wymagającym człowiekiem jest Co z resztą z jego strony bardzo fajne i rozsądne
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:42 pm   Odpowiedz z cytatem
A możesz wyjaśnić co to znaczy 6 egzaminów języków? (rozumiem, że jeden z nich to pismo).
Tak z ciekawości pytam
Wiem przez co przechodzicie bo jak studiowałam na UJ (nie japo.) też miałam po 8 egzaminów w jednej sesji... i to z różnych przedmiotów a na koniec do tego wszystkiego jeszcze egzamin lic. z całych studiów... stare dzieje.

My za to nie mamy praktycznie zajęć kulturowych... Szczerze powiedziawszy brakuje mi trochę takich bardziej praktycznych zajęć typu "Realia", które jakoś są na wszystkich innych filologiach, a na takiej "egzotycznej" nie ma, chociaż byłyby szczególnie potrzebne... Trochę tego było u Majewicza na 1. roku, ale u niego na zajęciach było dosłownie wszystko
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Poza zajęciami u Majewicza dobrym źródłem wiedzy są po prostu... książki.
Jest tego od groma, więc nie widzę problemu, by we własnym zakresie rozwijać swoje zainteresowania.

SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Tylko że używając terminu "realia" nie chodziło mi o wiedzę stricte książkową, a bardziej praktyczną. No np. w której książce znajdziesz informację, że można kupić mapę drogą, w której są spisane wszystkie publiczne toalety przydrożne łącznie z informacjami czy jest w nich papier i czy ładnie pachnie
Oczywiście przemyka to tu i ówdzie na różnych zajęciach, ale to są dosłownie strzępy. Przede wszystkim przydałyby się takie zajęcia, które by ograniczyły szok kulturowy po przyjeździe do Japonii do absolutnego minimum taka praktyczna wiedza
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 8:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Pismo, praktyczna nauka języka, wiedza o języku, konwersacje wideo, laboratorium i gramatyka. Wszystko kręci się mniej więcej wokół tego samego, ale każdy z przedmiotów kładzie nacisk na coś innego.
Jeśli chodzi o przedmioty typowo kulturowe. Hmm. Literatura mnie trochę zawiodła, moglibyśmy czytać chociaż te przełożone na polski książki. Czyta teoria jest trochę nudna.
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 9:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Szanon napisał:
Pismo, praktyczna nauka języka, wiedza o języku, konwersacje wideo, laboratorium i gramatyka. Wszystko kręci się mniej więcej wokół tego samego, ale każdy z przedmiotów kładzie nacisk na coś innego.
Jeśli chodzi o przedmioty typowo kulturowe. Hmm. Literatura mnie trochę zawiodła, moglibyśmy czytać chociaż te przełożone na polski książki. Czyta teoria jest trochę nudna.

My mamy japoński podzielony na kilka części, tylko, że nazywamy to 1 egzaminem mimo że każda z części jest w inny dzień, ale to się składa na 1 ocenę. Chociaż takich wypasionych zajęć to nie mamy... Szczególnie wiedza o języku brzmi co najmniej ciekawie
Macie lit. z Żeromską?
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pią Sty 28, 2011 9:08 pm   Odpowiedz z cytatem
My mamy 6 egzaminów i 6 ocen :)
Wiedza o języku... Hum Zależy czego oczekujesz. To raczej wiedza lingwistyczna. Czyta teoria. Honoryfikatywność, benefaktywność, cześci zdania, mowy itp.
Niee, z profesorem Melanowiczem
Powrót do góry
Kopytko

Post Wysłany: Pon Sty 31, 2011 3:59 pm   Odpowiedz z cytatem
A czy którejś z publicznych uczelni, na których można studiować japonistykę, partneruje jakaś japońska uczelnia? Bardzo mi zależy, by móc w czasie studiów wyjechać w ramach wymiany studenckiej... :/

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3