Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Amelie Nothomb, Z pokorą i uniżeniem

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Sob Cze 04, 2005 12:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Amelie Nothomb, „Z pokorą i uniżeniem”
Słów kilka o autorce.
Pochodzi ze starej i znanej rodziny. Jej prapradziadek był współtwórcą konstytucji Belgijskiej. Dzieciństwo spędziła poza granicami kraju, ciągle podróżując. Mając siedemnaście lat wróciła do ojczyzny gdzie obecnie mieszka. Swoje książki jednak, wydaje w Paryżu.

„Z pokorą i uniżeniem” jest ósmą książką pani Amelii. Jest to autobiografia opowiadająca o pracy w „typowej” Japońskiej korporacji. Typowej na realia Japońskie rzecz jasna.
Wszystko, co nowe, uderza od razu.„Hierarchiczność”,traktowanie kobiet „z dystansem”, ubliżanie, to wszystko, czego nie doświadczy się w firmach europejskich bądź amerykańskich a jest ewidentnym standardem w kraju kwitnącego jena.
Autorka opowiada o swoich doznaniach. O przepaści dzielącej mentalność Japończyków a wszystkich innych gaijin-ów(obcokrajowców). Książka napisana jest w sposób humorystyczny, pokazująca pewne dobre i złe strony narodu Japońskiego.
Pani Amelia zaczęła prace od stanowiska tłumaczki. Wpadki i nieznajomość japońskiej mentalności doprowadzały ją do ciągłej degradacji swojej pozycji w firmie. Sytuacja ta, wpędza ją w coraz to większe „przygody”. Książka została uznana przez krytyków za najlepszą z dotychczasowego dorobku pisarki. We Francji przez długi czas zajmowała pierwsze miejsce na liście bestsellerów.

Zachęcam do rozwijania wątka...

Kaiou

Post Wysłany: Pon Lip 04, 2005 2:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Jest też film na niej oparty ale wiadomo że książka zawsze będzie rządziła.

No i gdyby ktoś nie wierzył w to co w tej książce opisane... no cóż, pani Nothomb to optymistka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Sro Lip 06, 2005 10:03 am   Odpowiedz z cytatem
tia :)...ksiazka spodobala mi sie bardzo...szczegolnie moment kiedy autorka miala za zadanie bojowe kserowac jakies dokumenty.

Kaiou

Post Wysłany: Sro Lip 06, 2005 10:07 am   Odpowiedz z cytatem
Problem w tym, że to wcale nie jest przebarwione ani przesadzone... Czasami przebić się przez formalność jest rzeczą wręcz niemożliwą...
Powrót do góry
ling_chou

Post Wysłany: Sro Lip 20, 2005 1:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Ostatnio (dzisiaj ) oglądałem film na podstawie tej książki. Fajny i ciekawy ale momentami troszkę zakręcony i taki jakiś... dziwny ??? Tak czy inaczej to co obejżałem dało mi do myślenia i teraz wiem co robić a czego nie jak pojadę (taaa.... jasne....) do kraju kwitnącej wiśni

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kanashii

Post Wysłany: Wto Sie 09, 2005 9:52 am   Odpowiedz z cytatem
ling_chou napisał:
Ostatnio (dzisiaj ) oglądałem film na podstawie tej książki. Fajny i ciekawy ale momentami troszkę zakręcony i taki jakiś... dziwny ??? Tak czy inaczej to co obejżałem dało mi do myślenia i teraz wiem co robić a czego nie jak pojadę (taaa.... jasne....) do kraju kwitnącej wiśni

he to może podasz oryginalny tytuł oraz jakiegoś linka do opisu także bym sobie obejrzał

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1