| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
bennosuke 鯉の殺人犯

|
Wysłany: Sob Cze 04, 2005 12:28 pm |
|
|
|
Amelie Nothomb, „Z pokorą i uniżeniem”
Słów kilka o autorce.
Pochodzi ze starej i znanej rodziny. Jej prapradziadek był współtwórcą konstytucji Belgijskiej. Dzieciństwo spędziła poza granicami kraju, ciągle podróżując. Mając siedemnaście lat wróciła do ojczyzny gdzie obecnie mieszka. Swoje książki jednak, wydaje w Paryżu.
„Z pokorą i uniżeniem” jest ósmą książką pani Amelii. Jest to autobiografia opowiadająca o pracy w „typowej” Japońskiej korporacji. Typowej na realia Japońskie rzecz jasna.
Wszystko, co nowe, uderza od razu.„Hierarchiczność”,traktowanie kobiet „z dystansem”, ubliżanie, to wszystko, czego nie doświadczy się w firmach europejskich bądź amerykańskich a jest ewidentnym standardem w kraju kwitnącego jena.
Autorka opowiada o swoich doznaniach. O przepaści dzielącej mentalność Japończyków a wszystkich innych gaijin-ów(obcokrajowców). Książka napisana jest w sposób humorystyczny, pokazująca pewne dobre i złe strony narodu Japońskiego.
Pani Amelia zaczęła prace od stanowiska tłumaczki. Wpadki i nieznajomość japońskiej mentalności doprowadzały ją do ciągłej degradacji swojej pozycji w firmie. Sytuacja ta, wpędza ją w coraz to większe „przygody”. Książka została uznana przez krytyków za najlepszą z dotychczasowego dorobku pisarki. We Francji przez długi czas zajmowała pierwsze miejsce na liście bestsellerów.
Zachęcam do rozwijania wątka..._________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kaiou 羊

|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 10:07 am |
|
|
|
| Problem w tym, że to wcale nie jest przebarwione ani przesadzone... Czasami przebić się przez formalność jest rzeczą wręcz niemożliwą... |
|
| Powrót do góry |
|
|
ling_chou

|
Wysłany: Sro Lip 20, 2005 1:35 pm |
|
|
|
Ostatnio (dzisiaj ) oglądałem film na podstawie tej książki. Fajny i ciekawy ale momentami troszkę zakręcony i taki jakiś... dziwny ??? Tak czy inaczej to co obejżałem dało mi do myślenia i teraz wiem co robić a czego nie jak pojadę (taaa.... jasne....) do kraju kwitnącej wiśni  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2005 9:52 am |
|
|
|
| ling_chou napisał: |
Ostatnio (dzisiaj ) oglądałem film na podstawie tej książki. Fajny i ciekawy ale momentami troszkę zakręcony i taki jakiś... dziwny ??? Tak czy inaczej to co obejżałem dało mi do myślenia i teraz wiem co robić a czego nie jak pojadę (taaa.... jasne....) do kraju kwitnącej wiśni  |
he to może podasz oryginalny tytuł oraz jakiegoś linka do opisu także bym sobie obejrzał |
|
| Powrót do góry |
|
|