Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Trochę pytań od zainteresowanego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Naomi7

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 4:39 pm   Odpowiedz z cytatem
wiem, że kiepska ale nie mogłam znaleść normalnej więc napisałam własną i prostą Co do Bożego Narodzenia to nie ma ono nic wspólnego z narodzinami Jezusa czy kościołem tak po prawdzie więc nie wiem czy to taka obraza. Ale boję się rozwijać tą myśl żeby mnie tu zaraz nie skrzyczeli, że robie jakiegoś offtopa. Mówiąc szczerze nie do końca rozumiem kiedy jest offtop a kiedy nie bo czasem ktoś pisze coś nie na temat i reszta podejmuje dyskusje i jest fajnie a czasem jak ktoś coś takiego napisze to inni tak go zjadą, że szkoda gadać dlatego mam czasem "strachy" żeby się tu wypowiadać:/ A szkoda bo forum jest świetne i jest tu dużo osób z wielką wiedzą i czasem aż chce się zrobić tego offtopa żeby zobaczyć jak się powypowiadają ci ludzie na troszkę inny temat...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 5:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:
wiem, że kiepska ale nie mogłam znaleść normalnej więc napisałam własną i prostą Co do Bożego Narodzenia to nie ma ono nic wspólnego z narodzinami Jezusa czy kościołem tak po prawdzie więc nie wiem czy to taka obraza.

A z czym?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
verde94

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 5:16 pm   Odpowiedz z cytatem
offtop nie jest offtopem jeśli ów offtop wiąże się chociaż pośrednio z założeniem/zapytaniem/ zamysłem/............. jeśli masz pomysł dopisz coś markerem na monitorze (niepotrzebne skreśl) tematu.

A i żebym ja ofttopa nie zrobił, choć nie jest to potrzebne dopisze coś o zwrocie itadakimasu.

czasownik 頂く czyli itadaku oznacza poniekąd tyle co dostawać/otrzymywać
forma ugrzeczniona -masu tego czasownika to właśnie słynne itadakimasu,
zapisujemy je hiraganą, dlaczego nie wiem ale podobnie jest przy おやすみなさい oyasuminasai  który pochodzi od 休む yasumu czyli odpoczywać.
zatem itadakimasu to ugrzeczniona forma czasownika itadaku co znaczy otrzymywać, w formie wypowiadanej przed posiłkiem, jest to (moje domysły) jak by podziękowanie spożywającego, skierowane do bogów, czy kogokolwiek innego (bo tłumaczenie 神 kami jako bóstwo jest błędne, no ale z braku laku nie mamy lepszego) za możliwość spożycia tego posiłku, czyli za jego otrzymanie... widzimy ze nie ma to nic wspólnego z polskimi życzeniami aby potrawa przypadła do gustu jedzącego.

jeśli się gdzieś walnąłem lub napisałem jakieś głupstwo, proszę wielkich o korektę, gdyż ja tam się za bardzo nie znam...
Powrót do góry
Naomi7

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 5:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Z pogańskimi obchodami rozpoczęcia się zimy i objęcia panowania przez Rogatego Boga. No a poganie byli przyzwyczajeni świetować tego dnia więc chrześcijanie nie zmienili daty tylko zmienili to co się wtedy świetuje a ich Rogatego Boga zmienili w Szatana. Bo zwykle starzy bogowie w nowej religii zmieniają się w "tych złych" żeby ludzie przestali ich czcić lub w razie gdyby nadal to robili mieli powody by ich ukarać To samo się tyczy Wielkanocy zresztą...
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Cokolwiek bierzesz..... daj mi namiary na dilera

EDIT> Dobra żeby nie było. Ogólnie też się zniechęciłem do wypowiadania na tym forum z paru przyczyn, którymi nie chcę się z wami dzielić.
Zauważ Naomi, że nawet jeśli tak było, a nie było - więcej ludzi by o tym wiedziało. Zapytaj się KOGOKOLWIEK to odpowiedzią będzie, że 25-tego grudnia świętuje się Boże Narodzenie.
To o czym teraz piszesz przypomina mi sytuację z całym obecnym szałem na teorie spiskowe w sprawie katastrofy smoleńskiej (no właśnie KATASTROFY..... no właśnie BOŻE NARODZENIE).

Jeśli chodzi o samobójców to moje zdanie jest takie jak ktoś wcześniej się wypowiadał "każdy sobie rzepkę skrobie". Jeśli człowiek potrafi być takim imbecylem, żeby sobie skoczyć to co w tym złego? Tzn. jeśli tego chce to kto mu zabroni się zabić? Patrząc na to z drugiej strony, kraj na tym zyskuje bo społeczeństwo jest biedniejsze o jednego idiotę , przez co staje się silniejsze. Przecież każdemu z nas wpajano, że są inne rozwiązania prawda, czyli tacy ludzie są po prostu słabi. Myślę, że gdyby miała powstać jakaś organizacja (państwowa) "zwalczająca samobójstwa" była by kolejnym interesem na wyłudzenie pieniędzy od ludzi. Jeśli potencjalnemu samobójcy nie podoba się swoje życie, albo je zmieni, albo uda się do psychologa... lub wedle życzenia odbierze sobie je.

EDIT2> Dokładniej mówiąc - społeczeństwo powinno guzik obchodzić czy problem samobójstw istnieje czy nie.
Powrót do góry
Naomi7

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 8:05 pm   Odpowiedz z cytatem
jak chcesz jego namiary to zagadaj na priv bo tu tego pisać nie będę

Nie rozumiem ludzi, którzy wypowiadają się na jakiś temat jak nie wiedzą czegoś i to jeszcze z taką pewnością. Ja nie wiem aż tyle na tematy związane z Japonią co sporo ludzi tu więc takie tematu głównie tu czytam i nic nie piszę a odnośnie Bożego Narodzenia wiem ze sprawdzonych zródeł a nie z jakiegoś bestsellera. Nie wiem czy to ile osób coś wie na jakiś temat może być wyznacznikiem tego czy jest to prawda

No a na tematu związane z religią chrześcijańską wiem sporo jako zatwardziały ateista i krytykant kościoła.
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sob Sty 29, 2011 9:59 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
- Czy rzeczywiście w japoni młodzi ludzie są nie dojrzali czyli np. "wiek studenta zachowanie licealisty" , zachwycanie mangą w wieku 30 lat tak jak wyczytałem na forum

Japończycy są bardzo dziecinni. Fakt 30 letni faceci lubią grać w gry itp ale gorsze są Japonki. 30 letnie Japonki mają mózgi polskich 10 latek, nie potrafią gotować, ani się ubrać porządnie, nie umieją się wysłowić, interesują się tylko kawaii pierdołami i mejkapem.

Cytat:
- Czy uczennice szkół rzeczywiście noszą krótkie spódniczki (Czy to już jest jakiś stary przesąd w anime)

Niektóre noszą tzn podnoszą wysoko spódnicę i wyglada na krótką.

Cytat:
- Czy większość reklam w japoni jest taka kolorowa i "humorystyczna" z jakimiś malowidłami anime

Nie wszystkie.

Cytat:
- Czy japończycy wolą konsole od komputerów z windowsem (Do grania)? Bo z tego co mi sie wydaje to góruje PlayStation i Nintendo

Zdecydowanie tak!

Cytat:
- Czy nauka japońskiego jest trudna w porównaniu z angielskim (bo niestety języki to moja pięta achil.)

Pismo japońskie jest trudne. Gramatyka japońska jest trochę skomplikowana ale łatwiejsza niż angielska.

Cytat:
- Czy japońskie dziewczyny są rzeczywiście takie " nieśmiałe" jak to pokazują w anime?

Nie! Są rozpustne xD

Cytat:
- Czy jak japończyk jest chory nosi taka biała maske na usta?

Tak, ale nie tylko wtedy. W zimie w okolicach Tokyo jest bardzo suche powietrze i niekrórzy wolą nosić w takich sytuacjach maski (ochrona przed suchością w gardle i bólem) a latem ochrona przed kurzem.

Cytat:
- Czy uczniowie chodzący do szkoły noszą teczki? a nie plecaki?

Tak.

Cytat:
- Czy japonia jest hmm" tak szalona" jak to mass media opisuj. Co mam przez to na myśli : dziwne kawiarnie, dziwny ubiór czyli takie rzeczy które by zdziwiły przeciętnego polaka

Poprostu inna kultura.

Cytat:
- Nosi się kimono na festiwal i czy się organizuje taki festiwale?

Latem nosi się Yukaty (nie Kimona) na tradycyjne festiwale i pokazy sztucznych ogni.

Cytat:
- Są jakieś japońskie strony www na topie jak w polsce demtywatory.pl, komixxy.pl, mistrzowie.org lub jakieś filmiki amatorskie które był na topie?

Nico Nico Douga jedynie mi na myśl przychodzi xD

Cytat:
- Czy był jakieś dziwne zasady, tradycji które was za kłopotały?

hmmmmm not really

Cytat:
- Czy przed jedzeniem składacie ręce i mówicie itadakimasu? Wiadomo to jest odpowiednik smacznego w polsce ale rzadko kto to mówi przed obiadem a jeszcze składać ręce

Tak ale to nie jest odpowiednik smacznego.

Cytat:
- Jaka jest standardowa, średnia szybkość internetu w japoni? A właściwie szybkość w takiej przystępnej cenie

My mamy 100 mgb/s

Cytat:
- Czy na śniadanie ~ kolacje jecie ryż i czy w japoni to standard jak chleb w pl?

Na śniadanie jem chlebuś ^_^ Ryż raz dziennie, jako danie główne, ale nie codziennie.

Cytat:
- Lubicie japońskie potrawy? Ramet,kulki ryżowe itp.

TAAAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cytat:
- W japoni obchodzą wigilie? jako wydarzenie marketingowe? kończy sie tylko na dawaniu prezentów czy też jest kolacja wigilijna?

W Japonii wigilia to tylko i wyłącznue dobra okazja dla sklepów na wyłudzenie kasy od ludzi. Ok 3 tygodnie przed wigilią zzamawia się tort i w sklepach jest pełno świątecznych pierdól, natoniast rano 25-go grudnia wszystko już znika bo skończył się wigilijny biznes i zaczął noworoczny xD

Cytat:
- Czy sprzęt RTV jest tańszy z powodu produkcji krajowej? niż ten w polsce?

Nie. Poprawdzie coś made in Japan w Japonii jest droższe niż produkty z innych krajólw.

Cytat:
-Odnośnie szkoły
* Pływanie jest jako przedmiot i szkoły mają baseny (Jest to popularne)?
* Każdy ma swoją osobną ławkę w szkole?
* Są szafki i obuwie zmienne?
* Czy w szkołach na dachach uczniowie mogą przebywać (są specjalne kraty i ławki)

Raczej tak.
Tak.
Tak.
Nie wszędzie.

.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2