Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Trochę pytań od zainteresowanego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ulq

Post Wysłany: Czw Sty 13, 2011 11:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak mnie zainteresowało to forum że aż się zarejestrowałem a szczególnie zainteresowały mnie wypowiedzi ludzi przebywających w japoni bo wreszcie mogę poznać " japonie od kuchni" że tak to ujmę.

Więc mam trochę własnych pytań które mnie zawsze ciekawiły (Niektóre pewnie głupie, niektóre wywnioskowane z anime)

- Czy rzeczywiście w japoni młodzi ludzie są nie dojrzali czyli np. "wiek studenta zachowanie licealisty" , zachwycanie mangą w wieku 30 lat tak jak wyczytałem na forum

- Czy uczennice szkół rzeczywiście noszą krótkie spódniczki (Czy to już jest jakiś stary przesąd w anime)

- Czy większość reklam w japoni jest taka kolorowa i "humorystyczna" z jakimiś malowidłami anime

- Czy japończycy wolą konsole od komputerów z windowsem (Do grania)? Bo z tego co mi sie wydaje to góruje PlayStation i Nintendo

- Czy nauka japońskiego jest trudna w porównaniu z angielskim (bo niestety języki to moja pięta achil.)

- Czy japońskie dziewczyny są rzeczywiście takie " nieśmiałe" jak to pokazują w anime?

- Czy jak japończyk jest chory nosi taka biała maske na usta?

- Czy uczniowie chodzący do szkoły noszą teczki? a nie plecaki?

- Czy japonia jest hmm" tak szalona" jak to mass media opisuj. Co mam przez to na myśli : dziwne kawiarnie, dziwny ubiór czyli takie rzeczy które by zdziwiły przeciętnego polaka

- Nosi się kimono na festiwal i czy się organizuje taki festiwale?

- Są jakieś japońskie strony www na topie jak w polsce demtywatory.pl, komixxy.pl, mistrzowie.org lub jakieś filmiki amatorskie które był na topie?

- Czy był jakieś dziwne zasady, tradycji które was za kłopotały?

- Czy przed jedzeniem składacie ręce i mówicie itadakimasu? Wiadomo to jest odpowiednik smacznego w polsce ale rzadko kto to mówi przed obiadem a jeszcze składać ręce

- Jaka jest standardowa, średnia szybkość internetu w japoni? A właściwie szybkość w takiej przystępnej cenie

- Czy na śniadanie ~ kolacje jecie ryż i czy w japoni to standard jak chleb w pl?

- Lubicie japońskie potrawy? Ramet,kulki ryżowe itp.

- W japoni obchodzą wigilie? jako wydarzenie marketingowe? kończy sie tylko na dawaniu prezentów czy też jest kolacja wigilijna?

- Czy sprzęt RTV jest tańszy z powodu produkcji krajowej? niż ten w polsce?

-Odnośnie szkoły
* Pływanie jest jako przedmiot i szkoły mają baseny (Jest to popularne)?
* Każdy ma swoją osobną ławkę w szkole?
* Są szafki i obuwie zmienne?
* Czy w szkołach na dachach uczniowie mogą przebywać (są specjalne kraty i ławki)

To na tyle co mi przyszło w tej chwili

Oczywiście wiem że nie każdy musi znać odpowiedź na każde pytanie bo np. nie uczestniczył do japońskiej szkoły czy też oglądał aniem itp. ale komu by sie chciało odp. to będzie mi miło
pozdr.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurimon

Post Wysłany: Pią Sty 14, 2011 1:02 am   Odpowiedz z cytatem
Ulq napisał:

- Czy rzeczywiście w japoni młodzi ludzie są nie dojrzali czyli np. "wiek studenta zachowanie licealisty" , zachwycanie mangą w wieku 30 lat tak jak wyczytałem na forum
Imo, mezczyzni zecydowanie tak, kobiety raczej nie.
Ulq napisał:

- Czy uczennice szkół rzeczywiście noszą krótkie spódniczki (Czy to już jest jakiś stary przesąd w anime)
Spodnice sa dlugie (za kolana) wiekszosc z nich je podwija co jest wbrew regulom ale ich egzekwowanie zalezy od szkoly. Czeste sa np. patrole nauczycielskie przy bramie szkolnej gdzie sprawdza sie poprawnosc ubioru czy kolor wlosow.
Ulq napisał:

- Czy większość reklam w japoni jest taka kolorowa i "humorystyczna" z jakimiś malowidłami anime
Wiekszosc chyba nie.
Ulq napisał:

- Czy japończycy wolą konsole od komputerów z windowsem (Do grania)? Bo z tego co mi sie wydaje to góruje PlayStation i Nintendo
Oczywiscie, ze tak.
Ulq napisał:

- Czy nauka japońskiego jest trudna w porównaniu z angielskim (bo niestety języki to moja pięta achil.)
Imo, mniej wiecej podobny poziom trudnosci.
Ulq napisał:

- Czy japońskie dziewczyny są rzeczywiście takie " nieśmiałe" jak to pokazują w anime?
Niektore sa ale generalnie nie.
Ulq napisał:

- Czy jak japończyk jest chory nosi taka biała maske na usta?
Nie tylko jak jest ale i w ramach ochrony (zarazki, suche powietrze, itp.)
Ulq napisał:

- Czy uczniowie chodzący do szkoły noszą teczki? a nie plecaki?
Jak kto chce. Plecaki i takie torby skorzanopodobne.
Ulq napisał:

- Czy japonia jest hmm" tak szalona" jak to mass media opisuj. Co mam przez to na myśli : dziwne kawiarnie, dziwny ubiór czyli takie rzeczy które by zdziwiły przeciętnego polaka
No ba.
Ulq napisał:

- Nosi się kimono na festiwal i czy się organizuje taki festiwale?
Organizuje sie. Ale nosi sie yukaty nie kimona.
Ulq napisał:

- Są jakieś japońskie strony www na topie jak w polsce demtywatory.pl, komixxy.pl, mistrzowie.org lub jakieś filmiki amatorskie które był na topie?
Pewnie sa (nico, etc.)
Ulq napisał:

- Czy był jakieś dziwne zasady, tradycji które was za kłopotały?
Byly, sa i beda.
Ulq napisał:

- Czy przed jedzeniem składacie ręce i mówicie itadakimasu? Wiadomo to jest odpowiednik smacznego w polsce ale rzadko kto to mówi przed obiadem a jeszcze składać ręce
Tylko w niektorych sytuacjach.
Ulq napisał:

- Jaka jest standardowa, średnia szybkość internetu w japoni? A właściwie szybkość w takiej przystępnej cenie
50-100 Mbit
Ulq napisał:

- Czy na śniadanie ~ kolacje jecie ryż i czy w japoni to standard jak chleb w pl?
Ja nie.
Ulq napisał:

- Lubicie japońskie potrawy? Ramet,kulki ryżowe itp.
Niektore bardzo, inne mniej.
Ulq napisał:

- W japoni obchodzą wigilie? jako wydarzenie marketingowe? kończy sie tylko na dawaniu prezentów czy też jest kolacja wigilijna?
Nie obchodzi sie.
Ulq napisał:

- Czy sprzęt RTV jest tańszy z powodu produkcji krajowej? niż ten w polsce?
Nie jest.
Ulq napisał:

-Odnośnie szkoły
* Pływanie jest jako przedmiot i szkoły mają baseny (Jest to popularne)?
* Każdy ma swoją osobną ławkę w szkole?
* Są szafki i obuwie zmienne?
* Czy w szkołach na dachach uczniowie mogą przebywać (są specjalne kraty i ławki)

Tak.
Tak.
Tak.
Zalezy od szkoly.

Niltinco

Post Wysłany: Pią Sty 14, 2011 8:32 am   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Czy przed jedzeniem składacie ręce i mówicie itadakimasu? Wiadomo to jest odpowiednik smacznego w polsce ale rzadko kto to mówi przed obiadem a jeszcze składać ręce

Nie jest to odpowiednik "smacznego" i daleko mu do tego bo "smacznego" mówimy do kogoś, a "itadakimasu" do siebie. Najbliższym znaczeniowo i w użyciu odpowiednikiem naszego "smacznego" jest "meshi agatte kudasai".

Ulq

Post Wysłany: Pią Sty 14, 2011 11:32 am   Odpowiedz z cytatem
kurimon dzięki za odpowiedzenie są interesujące a z ta szybkością internetu choć niema sie co dziwić to Japonia

Niltinco zainteresowałeś mnie tym co piszesz ogólnie na Google znalazłem regułkę:

"Itadakimasu - słowo wypowiadane przed rozpoczęciem jedzenia. Najbliższym tłumaczeniem jest tu polskie "Smacznego!", jednak "Itadakimasu" nie jest skierowane do nikogo konkretnego i japończyk powie je nawet, jeśli jest sam. "

To co właściwie oznacza - jakie ma przesłanie Itadakimasu?
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Pią Sty 14, 2011 11:48 am   Odpowiedz z cytatem
Ulq napisał:

To co właściwie oznacza - jakie ma przesłanie Itadakimasu?

Oznajmienie innym bestiom w poblizu, ze bedzie sie spozywac i maja sie powstrzymac od paskudzenia.

Naomi7

Post Wysłany: Pon Sty 17, 2011 2:43 pm   Odpowiedz z cytatem
co do tej wigilii to przecież obchodzi się w Japonii Wigilię. Czemu piszecie, że nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SorrowShadow

Post Wysłany: Pon Sty 17, 2011 3:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie wiem czy to można nazwać wigilią, właściwie to są drugie walentynki.

kurimon

Post Wysłany: Pon Sty 17, 2011 3:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:
co do tej wigilii to przecież obchodzi się w Japonii Wigilię. Czemu piszecie, że nie?

A gdzie konkretnie?
O ile mozna to nazwac "obchodzeniem" to obchodzi sie Boze Narodzenie czyli 25 grudnia.

Naomi7

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 2:08 pm   Odpowiedz z cytatem
obchodzi się wigilie bo przecież w Wigilie się je tą kolacje, daje prezenty itp Gdzie konkretnie? Tzn chodzi Ci o miasto? Zdaje się, że japonka która się wypowiadała na ten temat jest z Tokio. No poza tym Boże Narodzenie pojawiło się jako święto japońskie jakoś w latach 70 XIX w.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 2:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
obchodzi się wigilie bo przecież w Wigilie się je tą kolacje, daje prezenty itp

No nie bardzo i nie ma to nic wspólnego z naszą Wigilią podczas której zbiera się rodzina i dzieli opłatkiem. W Japonii Wigilia to okazja do spotkania się ze znajomymi w pubie, a prezentami wymieniają się przeważnie zakochani, znajomi, zamerykanizowani rodzice dający zabawki swoim dzieciakom ale nie jest to święto rodzinne.

Naomi7

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 3:05 pm   Odpowiedz z cytatem
a ja nie mówiłam, że to święto rodzinne tylko ktoś napisał, że nie obchodzi się wigilii a obchodzi się. Inaczej niż my jednakowoż obchodzi się hehe
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 4:39 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:
a ja nie mówiłam, że to święto rodzinne tylko ktoś napisał, że nie obchodzi się wigilii a obchodzi się. Inaczej niż my jednakowoż obchodzi się hehe

Na tej samej zasadzie "obchodzi" sie wszystkie popularne swieta - Wigilia, sw. Patryk, Oktoberfest itd.

hifi100

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 4:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:

<ściana>
Nic innego nie przyszło i do głowy, a próbuję coś napisać od 4 min.

Co do "Itadakimasu" - to ja słyszałem opcję , że to znaczy coś w rodzaju "przyjmuję". Bo spotkałem się kilkukrotnie z tym słowem, ale nikt niczego nie zaczynał jeść/pić. Fakt, otrzymali napoje, ale nie spożywali ich "na miejscu" ani w przeciągu najbliższych 2 godzin.
Powrót do góry
Naomi7

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 5:12 pm   Odpowiedz z cytatem
no ale się obchodzi i tylko o to mi chodziło a wam o co chodzi bo się pogubiłam? czasem mi się wydaje, że na tym forum każdy chce komuś pojechać i pokazać, że jest mądrzejszy i czepia się o każde g....
No więc jakby ktoś zapytał czy w Polsce obchodzi się dzień sw Patryka i ktoś by powiedział, że nie to też bym sprostowała, że obchodzi się, Jej ale macie problem
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 5:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Chyba nie bardzo rozumiesz, co to znaczy "obchodzić" jakiś dzień, czy jakieś święto. Jakbyś komuś "sprostowała" że w Polsce obchodzi się dzień Św. Patryka to byłaby to po prostu bzdura. To, że gdzieś, w paru miejscach są jakieś wydarzenia w tym związane, czy też w tymże dniu irlandzkie puby są bardziej zatłoczone niż zwykle nie znaczy jeszcze, że to święto się w Polsce obchodzi.
Podobnie z wigilią w Japonii. Nie obchodzi się jej i tyle. Dla wielu jest dniem wolny dlatego, że jest między urodzinami cesarza (23.12) a Bożym Narodzeniem (25.12). Nic specjalnego wtedy Japończycy nie robią i dla wielu z nich jest to dzień jak każdy inny, zresztą Boże Narodzenie również.

Naomi7

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 6:11 pm   Odpowiedz z cytatem
obchodzić jakiś dzień tzn że Cię to obchodzi, że dziś jest ten dzień i coś robisz w związku z tym:D Ja nie mieszkam w Japonii ale japonka od której to usłyszałam powiedziała : "opowiem wam jak w Japonii obchodzimy Boże Narodzenie" a koleś od historii Japonii powiedział: " Japończycy zaczeli obchodzić Boże Narodzenie wtedy a wtedy". Więc wydaje mi się, że obchodzą ale w sumie czy to takie ważne.
Powrót do góry
Alaxis

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 7:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:
obchodzić jakiś dzień tzn że Cię to obchodzi, że dziś jest ten dzień i coś robisz w związku z tym:D

Można też obchodzić bokiem

IT(W temacie): Obchodzenie Bożego Narodzenia a Wigilii Bożego Narodzenia to różnica
Powrót do góry
MAKabra_88

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 8:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Mnie bardziej interesuje zjawisko samobójstw w Japonii, jak to jest postrzegane przez społeczeństwo? Interesuje się tym czy raczej założenie jest "twoje życie twoje kredki jak chcesz to je połam". Czytałem jakiś czas temu, że w Japonii rośnie skala samobójstw, są witryny internetowe na których możesz umówić się z kilkoma osobami i skoczyć sobie z urwiska. Wiem, że tam jest nie co inne spojrzenie na śmierć samobójczą ponieważ religia tego nie potępia tak jak jest to u nas samobójstwo=grzech śmiertelny=potępienie. Ciekawi mnie jak to jest na prawdę? Generalnie z tych artykułów, które czytałem dotychczas wynikało, że społeczeństwo zbytnio się tym nie przejmuje i aprobuje to.
Powrót do góry
SorrowShadow

Post Wysłany: Wto Sty 18, 2011 8:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Problem samobójstw w Japonii był zawsze. Samuraj + wakizashi = krrrrr do brzusia. Nie wiem nic na ten temat, ale to chyba z tego powodu nikt się tym zbytnio nie przejmuje. Czekamy na opinie ekspertów!

slawek15

Post Wysłany: Sro Sty 19, 2011 4:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Naomi7 napisał:
obchodzić jakiś dzień tzn że Cię to obchodzi, że dziś jest ten dzień i coś robisz w związku z tym:D

Kiepska jakaś ta definicja, ale mniejsza z tym.
Ja nadal uważam, że stwierdzenie, iż Japończycy obchodzą Boże Narodzenie byłoby obrazą dla tej części świata, w której się to rzeczywiście robi jak i znieważeniem tegoż święta.

A co do samobójstw.
Cytat:
Ciekawi mnie jak to jest na prawdę? Generalnie z tych artykułów, które czytałem dotychczas wynikało, że społeczeństwo zbytnio się tym nie przejmuje i aprobuje to.

Społeczeństwo bardzo się przejmuje, ale samo w sobie nie bardzo może cokolwiek zrobić. Bo cóż z tego, że ludzie potępią samobójców, skoro oni i tak już nie żyją? Problem samobójstw w Japonii jest bardziej złożony i jednym z celów nowego rządu jest zmniejszenie ich liczby, bo 2010 był kolejnym rokiem, kiedy liczba samobójstw przekroczyła 30 tys.

Tak wysoka ich liczba może być kubłem zimnej wody na głowę tych, którym się wydaje, że Japonia to kraj mlekiem i miodem płynąca, gdzie ludziom żyje się świetnie, zero stresu i w ogóle wakacje cały rok. Otóż nie, skala tego zjawiska jest m.in. spowodowana tym, że wielu ludziom żyję się naprawdę ciężko i nie mają przed sobą żadnych perspektyw, a będąc pozostawionym samym sobie ze swoimi problemami wybierają takie a nie inne rozwiązanie.

Zmniejszyć liczbę samobójstw może tylko poprawa sytuacji gospodarczej (na którą się nie zanosi) i zmiana mentalności ludzi (= ściślejsze związki międzyludzkie - na to też jakoś się nie zanosi).
Osobom ze skłonnościami samobójczymi może pomóc rozmowa z kimś zaufanym. W Japonii od groma jest różnych organizacji, czy telefonów zaufania, ale jednak chyba najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa z zaufanymi przyjaciółmi, a skąd takich wziąć w kraju, gdzie ludzie są od siebie nawzajem tak wyalienowani?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2