| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
satooshii

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 9:13 pm |
|
|
|
Mam kilka pytań dotyczących prywatnej Japonistyki na wsjo.
Właściwie to wiem jedynie to, ze semestr kosztuje około 2300 zł.
Ale NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŹĆ NIC NA TEMAT REKRUTACJI. Co mam zdawać i na ile procent? Czy rozszerzenie z angielskiego i polski na podstawie wystarczą? Jest tam jakis limit miejsc, jak na państwowych?
Proszę o szybką odpowiedź, bo czasu niewiele. |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 10:05 pm |
|
|
|
| Nic nie musisz zdawać w czasie "rekrutacji". Maturę możesz mieć byle jaką byleby była. Masz przyjść, złożyć wymagane papiery, podpisać umowę i zapłacić. |
|
| Powrót do góry |
|
|
satooshii

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 11:15 pm |
|
|
|
Naprawdę? Znajoma która studiuje prywatnie japonistykę, mówiła, że musi byc minumum 40 procent z każdego rozszerzenia. widocznie mam złe źródła informacji...
A co do ceny to mam rację? około 2 tys. za semestr?
A jaki jest termin zgłoszeń? Myślicie, że mogę zadzwonić na uczelnię i o wszystko wypytać?
Niestety podpisałam już deklarację - zdaję rozszerzony angielski, rozszerzony niemiecki i podstawę z polskiego.
(przy czym wiem, że niemiecki mi nie pójdzie za dobrze) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 11:19 pm |
|
|
|
| Wszystkie informacje znajdziesz na http://wsjo.pl/. |
|
| Powrót do góry |
|
|
satooshii

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 11:34 pm |
|
|
|
"Kandydaci przyjmowani są na podstawie złożenia kompletu wymaganych dokumentów do wyczerpania limitu miejsc." - a więc żadnych wymagań maturalnych nie ma.
Jestem zaskoczona i to naprawdę. Bo chciałam startować na japoński państwowy, a tu taka niespodzianka.
Mam nadzieję, ze chociaż poziom nie jest niższy? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 8:03 am |
|
|
|
| Jest niższy bo jest mniej zajęć z japońskiego. Nie wiem jak obecnie idzie się z programem, ale mój rocznik jak kończył to w stosunku do uczelni państwowych byliśmy do tyłu z podręcznikiem o kilka lekcji. Na WSJO mieliśmy też mniej zajęć z konwersacji, a właściwie te co były były przez długi czas źle prowadzone (ale to akurat nie jest wyłącznie domeną WSJO). Jest też niższy próg % przy zaliczeniu egzaminów w sesji. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Szanon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
satooshii

|
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 1:23 pm |
|
|
|
Tak, w lutym bodajże można zmienić deklarację.
Czyli mogę zdawać polski i niemiecki na podstawie + rozsrzerzenie z angielskiego i mam szanse się tam dostać?
Wybaczcie pytania, ale chcę się upewnić. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 3:47 pm |
|
|
|
| satooshii napisał: |
| Czyli mogę zdawać polski i niemiecki na podstawie + rozsrzerzenie z angielskiego i mam szanse się tam dostać? |
Było to już wałkowane setki razy. Z podstawą nie ma szans dostać się na państwową japonistykę. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 4:29 pm |
|
|
|
| No to ta kwestia też już została wyjaśniona w tym jak i wielu innych tematach o prywatnych japonistykach - nie ważne jaka i z czego matura byleby była. |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 3:10 pm |
|
|
|
| Od tego roku jest też wieczorowa japonistyka na UAMie, może warto rozważyć, skoro i tak wybierasz się do Poznania. Z tym, że z tego co słyszałam "rekrutacja" była strasznie późno, bo dopiero jakoś we wrześniu, ale to może się jeszcze zmienić. Godzin japońskiego jest tyle samo co na dziennych, z tego co patrzyłam na plan, ale właściwie nie ma żadnych innych zajęć. |
|
| Powrót do góry |
|
|
satooshii

|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 11:10 am |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi. Najpierw jednak startuję na japonistykę państwową i mam nadzieję, że mi się uda, skoro na prywatce poziom jest nizszy...
Pozdrawiam i może do zobaczenia za rok |
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 4:25 pm |
|
|
|
| satooshii napisał: |
Dziękuję za odpowiedzi. Najpierw jednak startuję na japonistykę państwową i mam nadzieję, że mi się uda, skoro na prywatce poziom jest nizszy...
Pozdrawiam i może do zobaczenia za rok |
Pamiętaj, że na państwową tylko z rozszerzeniem (ze wszystkich przedmiotów!). Inaczej nie ma w ogóle sensu startować. Tak że - roz. polski, angielski i niemiecki. |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 1:04 am |
|
|
|
| Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś z studentów WSJO wie może jak jest z zawaleniem kursu? Jak wygląda procedura "ratowania" takiego studenta? Są IKZtki? Kursy powtórkowe? Warunki? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 8:28 am |
|
|
|
| Jest warunek. Nawet jak się zawali japoński na 1 roku to można się ratować warunkiem, ale o szczegóły co i jak musiałbyś albo zapytać w dziekanacie albo poszukać na serwisie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:11 am |
|
|
|
| To ja Ci powiem o szczegółach - rzucasz money na ladę i dostajesz warunek, yo! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Amek

|
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 2:56 pm |
|
|
|
Skorzystam z tematu i zadam kilka pytań odnośnie WSJO.
Jest jakaś górna granica przyjmowanych ludzi? Jest szansa na to, żebym został nieprzyjęty, jeżeli papiery złożę już piętnastego maja?
Czy jesteście zadowoleni ze studiów?
Jakie zajęcia dokładnie odbywają się na japonistyce?
Mam nadzieję, że wykładowcy są wymagający? :)
Na teraz to wszystko, jeżeli coś mi się przypomni to dam znać. |
|
| Powrót do góry |
|
|