| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Szanon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:12 pm |
|
|
|
| Jak ktoś nie lubi się przemęczać to generalnie nie polecam japonistyki... |
|
| Powrót do góry |
|
|
simpsonka18

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:45 pm |
|
|
|
Ja bardzo dobrze wiem ile pracy mnie czeka jeśli się zdecyduję na japonistykę.
Z drugiej strony jednak zaczęłam się niedawno zastanawiać, czy by nie pozostawić tego po prostu jako swoje hobby i nie wiązać z tym przyszłości. W większych miastach można chyba chodzić na specjalne kursy japońskiego. Na początku jakoś w ogóle na to nie wpadłam, ale przecież niepójście na japonistykę nie oznacza całkowitego rozstania się z Japonią... Można się dobrze nauczyć języka bez studiów? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Szanon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
simpsonka18

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Szanon

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:18 pm |
|
|
|
| simpsonka18 napisał: |
Nie no, myślałam o tym na poważnie. I nadal myślę. Ciągle się zastanawiam...
Ale teraz to i tak chyba nie ma większej różnicy- mam jeszcze prawie 4 lata żeby zdecydować o wyborze studiów, a i tak zaczynam się uczyć i tak. Właśnie rozpoczęłam kurs. Postanowiłam, że podejdę to tego wszystkiego na trzeźwo, a co ja się będę. Ale cieszę się, że trafiłam na to forum, bo w sumie to nie ma mi kto doradzić, nie znam nikogo zainteresowanego japońskim itp.
Teraz to się trochę lżej czuję  |
Ja zaczęłam się interesować Japonią jak byłam w Twoim wieku. Kiedy poszłam do liceum ktoś dał mi bardzo dobrą radę - Chcesz studiować japonistykę? Daj sobie spokój z językiem i zabierz się za polski i angielski. Podziałało :) W gimnazjum raczej nie musisz myśleć o maturze, ale od pierwszej klasy liceum, owszem. Wybór profilu może nie jest najważniejszy, ale na 100% ułatwia naukę. Dlatego też zastanów się przez ten rok czego chcesz. Żeby nie okazało się w 3 liceum, że marzysz o medycynie  |
|
| Powrót do góry |
|
|
simpsonka18

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:45 pm |
|
|
|
| Moja wizja przyszłości na ten jeden jedyny moment ( często zmieniam zdanie) to pójscie na jakieś studia dzienne do wrocka i w międzyczasie robienie kursu japońskiego. Szkoda tylko że już teraz takiego kursu nie mogę rozpocząć :/ |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:57 pm |
|
|
|
Czyli nie japonistyka, bo tej akurat nie ma we Wrocławiu . Na razie postaraj się jak najwięcej poczytać o Japonii (nie koniecznie na każdy temat ale to co cię interesuje). Tytuły książek znajdziesz m.in. na tym forum w różnych tematach lub możesz przejrzeć ten dział http://www.japonia.org.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=218. |
|
| Powrót do góry |
|
|
emka

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:02 pm |
|
|
|
Robienie kursów (system nauczyciel-klasa) chowa się przy "symulacji środowiska nativa". Polecam:
www.ajatt.com
filmy Steve Kaufmana na youtube
teorie Stephena Krashena
teoria uczenia się języka wg http://www.antimoon.com/wiki/Polish |
|
| Powrót do góry |
|
|