Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

yyy... <nieśmiało> pomocy...?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szanon

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 6:41 pm   Odpowiedz z cytatem
simpsonka18 napisał:
Dzięki :) Teraz tak myślę, że z tą japonistyką to już chyba na poważnie jest. Zamierzam kupić jakąś książkę z gramatyką, no i coś o kulturze i historii. Nie mogę się doczekać :) A nawet jeśli to praca się gdzieś zawsze znajdzie, a i drugi kierunek można zrobić (chociaż u mnie to małe szanse są, nie lubię się przemęczać...)

Wiesz, marzenia trzeba spełniać. Życzę Ci tego. Nie mogę jednak przejść obojętnie obok ostatniego zdania. Nie lubisz się przemęczać? Niestety nie wróżę Ci zatem wspaniałej kariery... W takim układzie i nad japonistyką zastanów się jeszcze raz...

EDIT: Tak mi teraz przyszło na myśl, że nie wyraziłam się zbyt jasno. Samo dostanie się na japonistykę wymaga dużego wkładu pracy. Mówię z autopsji. Trzeba mieć naprawdę bardzo dobre wyniki. Jeśli Ci na tym zależy, zostaw naukę japońskiego na później. Na studiach nauczysz się wszystkiego. Skup się na tym, co potrzebne na wybraną uczelnię. W innym przypadku czeka Cię niemiłe rozczarowanie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak ktoś nie lubi się przemęczać to generalnie nie polecam japonistyki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
simpsonka18

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja bardzo dobrze wiem ile pracy mnie czeka jeśli się zdecyduję na japonistykę.

Z drugiej strony jednak zaczęłam się niedawno zastanawiać, czy by nie pozostawić tego po prostu jako swoje hobby i nie wiązać z tym przyszłości. W większych miastach można chyba chodzić na specjalne kursy japońskiego. Na początku jakoś w ogóle na to nie wpadłam, ale przecież niepójście na japonistykę nie oznacza całkowitego rozstania się z Japonią... Można się dobrze nauczyć języka bez studiów?
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:57 pm   Odpowiedz z cytatem
simpsonka18 napisał:
Ja bardzo dobrze wiem ile pracy mnie czeka jeśli się zdecyduję na japonistykę.

Z drugiej strony jednak zaczęłam się niedawno zastanawiać, czy by nie pozostawić tego po prostu jako swoje hobby i nie wiązać z tym przyszłości. W większych miastach można chyba chodzić na specjalne kursy japońskiego. Na początku jakoś w ogóle na to nie wpadłam, ale przecież niepójście na japonistykę nie oznacza całkowitego rozstania się z Japonią... Można się dobrze nauczyć języka bez studiów?

Wiadomo zatem, że decyzja o japonistyce nie była jednak na poważnie :) Można. Jeśli mam być szczera - przy tym właśnie zostań Powodzenia~~
Powrót do góry
simpsonka18

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie no, myślałam o tym na poważnie. I nadal myślę. Ciągle się zastanawiam...
Ale teraz to i tak chyba nie ma większej różnicy- mam jeszcze prawie 4 lata żeby zdecydować o wyborze studiów, a i tak zaczynam się uczyć i tak. Właśnie rozpoczęłam kurs. Postanowiłam, że podejdę to tego wszystkiego na trzeźwo, a co ja się będę. Ale cieszę się, że trafiłam na to forum, bo w sumie to nie ma mi kto doradzić, nie znam nikogo zainteresowanego japońskim itp.

Teraz to się trochę lżej czuję
Powrót do góry
Szanon

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:18 pm   Odpowiedz z cytatem
simpsonka18 napisał:
Nie no, myślałam o tym na poważnie. I nadal myślę. Ciągle się zastanawiam...
Ale teraz to i tak chyba nie ma większej różnicy- mam jeszcze prawie 4 lata żeby zdecydować o wyborze studiów, a i tak zaczynam się uczyć i tak. Właśnie rozpoczęłam kurs. Postanowiłam, że podejdę to tego wszystkiego na trzeźwo, a co ja się będę. Ale cieszę się, że trafiłam na to forum, bo w sumie to nie ma mi kto doradzić, nie znam nikogo zainteresowanego japońskim itp.

Teraz to się trochę lżej czuję

Ja zaczęłam się interesować Japonią jak byłam w Twoim wieku. Kiedy poszłam do liceum ktoś dał mi bardzo dobrą radę - Chcesz studiować japonistykę? Daj sobie spokój z językiem i zabierz się za polski i angielski. Podziałało :) W gimnazjum raczej nie musisz myśleć o maturze, ale od pierwszej klasy liceum, owszem. Wybór profilu może nie jest najważniejszy, ale na 100% ułatwia naukę. Dlatego też zastanów się przez ten rok czego chcesz. Żeby nie okazało się w 3 liceum, że marzysz o medycynie
Powrót do góry
simpsonka18

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Moja wizja przyszłości na ten jeden jedyny moment ( często zmieniam zdanie) to pójscie na jakieś studia dzienne do wrocka i w międzyczasie robienie kursu japońskiego. Szkoda tylko że już teraz takiego kursu nie mogę rozpocząć :/
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 8:57 pm   Odpowiedz z cytatem
Czyli nie japonistyka, bo tej akurat nie ma we Wrocławiu . Na razie postaraj się jak najwięcej poczytać o Japonii (nie koniecznie na każdy temat ale to co cię interesuje). Tytuły książek znajdziesz m.in. na tym forum w różnych tematach lub możesz przejrzeć ten dział http://www.japonia.org.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=218.

emka

Post Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Robienie kursów (system nauczyciel-klasa) chowa się przy "symulacji środowiska nativa". Polecam:

www.ajatt.com
filmy Steve Kaufmana na youtube
teorie Stephena Krashena
teoria uczenia się języka wg http://www.antimoon.com/wiki/Polish
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2