| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Niltinco

|
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 9:21 am |
|
|
|
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem strony z recenzjami podręczników do japońskiego (+ opis słowników, książek do pisma, ćwiczeniówek). Oczywiście chodzi również o książki, które nie są dostępne na polskim rynku, ale chcąc nie chcąc krążą po necie i po nie najczęściej sięgają osoby uczące się samodzielnie.
W związku z tym mam następującą prośbę. Byłby ktoś w stanie zająć się stroną techniczną tego przedsięwzięcia? Ja niestety kompletnie się na tym nie znam, a nie chce stworzyć totalnej kaszany.
Ktoś obeznany w temacie i chcący od czasu do czasu wrzucić jakąś własną recenzję również mile widziany .
Proszę również o wszelkie sugestie co do tego projektu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 7:40 am |
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy
Nie chodzi mi o nic wyszukanego.Nie mam jeszcze konkretnej wizji, ale chodzi o jakiś prosty layout w klimatach pasujących do treści strony + odpowiednie działy z boku (podręczniki, ćwiczeniówki, słowniki, rozmówki, programy). Zastanawiam się czy nie byłoby też dobrym pomysłem dodanie możliwości komentowania danych recenzji.
Wszelkie dalsze propozycje i opinie mile widziane. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 7:53 am |
|
|
|
To będzie strona tylko z recenzjami czy w przyszłości planujesz rozbudować ją w kirunku pomocy/tipsy/uwagi itp dla samouków, ew. jakieś podstawowe lekcje japońskiego?
Z racji tego, że jestem w Japonii i mam niedaleko dużego toshokana mogę Ci pomóc z recenzjami książek po japońsku i angielsku do nauki japońskiego (plus jakieś skany okładki i przykładowych stron).
Kiedyś planowałam zrobić podobną stronę, ale bardziej zawierającą jakieś lekcje japońskiego plus pomoce naukowe._________________ "すべての方法で愛を見つかることはいい"
. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 8:09 am |
|
|
|
Raczej bez podstawowych lekcji bo tego w necie jest już od groma. Co do uwag no to taki mini poradnik już zrobiłam, ale wszelkie dalsze uwagi byłyby podkreślane w recenzji danej książki bo same porady już są np. na [ur]forum.japonka.pl.[/url], a nie chcę powielać czegoś co już istnieje.
Okłada + z 2 przykładowe strony byłyby dość pomocne.
Na dzień dobry planuję napisać recenzje do "Minna no nihongo" i "Genki" bo akurat z tymi podręcznikami cały czas pracuję i z tego co widzę to sporo osób sięga, albo wypytuje o te książki. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 10:16 am |
|
|
|
Mam jeszcze ok 1 mieś. wakacji więc mógłbym zrobić.
Tylko proszę o listę elementów jakie mają być, jak ułożone etc.
Z doświadczenia wiem że pisanie bez planu mija się z celem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 10:40 am |
|
|
|
| Ok chodzi o coś w tym stylu http://www.iik.pl/ksiazki.php z tym że oczywiście w miejsce kategorii: książki, recenzje,e-booki itd. byłyby te podane przeze mnie powyżej. Ewentualnie + jakieś inne jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to i chce się dołączyć do tworzenia strony. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Pekka (^_^)

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 8:27 pm |
|
|
|
| Projekt jeszcze nie ruszył. W sumie miałam się zająć banerem czy coś, ale mi nie idzie XD. Za to napisałam już co nieco o "Genki" tak żeby było co wrzucić na stronę jak w końcu powstanie (hmmm nad nazwą trzeba by pomyśleć). |
|
| Powrót do góry |
|
|
SorrowShadow

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 9:25 pm |
|
|
|
Napisałaś, że najczęściej sięgają po takie podręczniki osoby, które uczą się same, więc może nazwać stronę "Sam jestem sobie nauczycielem", czy coś w tym stylu, po Japońsku oczywiście.
Edit: Sorki ale jestem dyslektykiem, i mylą mi się czasem literki, może to wydaje się dziwne, ale byłem przekonany, że piszesz o sobie w rodzaju męskim. _________________ Dzień dołączenia do forum, jest dniem moich urodzin.
Ostatnio zmieniony przez SorrowShadow dnia Czw Wrz 23, 2010 1:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 9:31 pm |
|
|
|
No tak, a potem w adresie będzie cały pierdyliard liter. Nazwa musi być krótka.
Btw, jestem kobietą choć wiem że mój nick może mylić. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Pekka (^_^)

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 9:32 pm |
|
|
|
Ponad miesiąc minął i bawisz się z banerem? He, he, skąd ja to znam? Przez pół roku przetłumaczyłem sześć haseł z "A Dictionary of Basic Japanese Grammar" i utknąłem, bo nie mogę zrobić spisu treści w OpenOffice, który by zgrabnie wyglądał i jednocześnie działał.
Sądzę, że parę osób zgodzi się ze mną, jeśli napiszę, że wypasione layouty, mrugające banery i odrzutowe obrazki nie muszą być mocną stroną tej... yyy... strony. Znalazłem kiedyś prostą stronę o podręcznikach do japońskiego (mam nawet kilka tamejszych książek) [Beam me up, Scotty]. Może coś w tym stylu? Albo jako punkt wyjścia chociaż? Miejsca na baner jest całkiem dużo.
I pisz, jak Ci idzie. Może wspólnymi siłami coś się uda zdziałać. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 9:37 pm |
|
|
|
| Szkic strony już mniej więcej jest dzięki uprzejmości Alaxisa. Problem z banerem polega na tym, że nigdy nie bawiłam się w programach graficznych XD (no chyba, że wliczamy w to painta). |
|
| Powrót do góry |
|
|
Emiel

|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 10:32 pm |
|
|
|
| Może poprostu książka/podręcznik po japońsku? W sensie zromanizowane jako nazwa? w przyszłym tygodniu będę już w poznaniu na spokojnie to moge pomóc z designem troche w tym siedziałem swojego czasu. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 7:54 am |
|
|
|
本 (hon) - książka; 教科書 (kyoukasho) - podręcznik - jakoś tak średnio pasują mi na nazwę strony.
Co do tego jak ma wyglądać strona to myślałam o banerze na górze i po prostu jakimś kolorze strony (np. jakiś jeden kolor powoli przechodzący w biel). Chcę by to mniej więcej wyglądało jak choćby to:http://www.iik.pl/recenzje.php.
Jeśli znasz się na designie i chcesz pomóc to będę bardzo wdzięczna . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 11:47 am |
|
|
|
Spokojnie . Sama mam spore problemy żeby się za to zabrać, co widać właśnie po problemie ze zrobieniem takiej pierdoły jak baner XD. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 12:35 pm |
|
|
|
Nie no jasne, może być skrót w adresie, ale strona sama w sobie też musi mieć jakąś nazwę, a tej nie mogę wymyślić.
Hmm chociaż w sumie jak tak siedzę to mi przez głowę przeszła myśl 何を選ぶかな ~ ("co by tu wybrać") i może to by wrzucić na nazwę XD. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 12:40 pm |
|
|
|
| Albo zrób jakiś plebiscyt na forum =) |
|