Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

WSJO 2010: jak wygląda teraz japonistyka i kto się wybiera

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nac89

Post Wysłany: Sro Sie 04, 2010 7:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam :)
Jak w temacie:
Jak wygląda na chwilę obecną edukacja japonistyczna na WSJO ?(dużo było na ten temat, ale topiki z dawien dawna, a pozmieniać się mogło ciekawa jestem też, jak wygląda ten temat odnośnie kadry)oraz kto się na ową uczelnie w 100% wybiera? :) Ja już jestem po rekrutacji i czekam tylko na tego 5 Października, próbowałam na UAM, ale zabrakło mi 'skromnych'.......20 pktow hihi
Pozdrawiam wszystkich i czekam na odzew!!

michal9o90

Post Wysłany: Czw Sie 05, 2010 4:32 pm   Odpowiedz z cytatem
a co dokładnie chcesz wiedzieć, bo w zasadzie to raczej nic się nie zmieniło, oprócz 2 czy 3 nauczycieli, nie jestem na bieżąco bo musiałem przerwać naukę na 1 roku po 1 semestrze, ale wracam znowu na 1 rok i z tego co wiem, to odeszła taka jedna nauczycielka od pisma (polka) i jeden japonista od pisma, niestety zapomniałem w tej chwili jak się nazywali. Reszta pozostałą chyba bez zmian, wszyscy są raczej uprzejmi i wyrozumiali ale wiadomym jest, że musisz pracować, nie ma czasu na przelewki.

Jedynie administracja uczelnie jest trochę kiepska, chcesz zeby ci pomogli to babka z ciebie idiotę robi i nie wie o co chodzi, na szczęście nie wszyscy są tacy i jest taka jedna extra, co z nia wszystko miło, szybko sprawnie można załatwić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
DiAtemi

Post Wysłany: Czw Sie 05, 2010 4:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeżeli chodzi o to kto się w 100% wybiera na WSJO to ja się do tej grupy zaliczam i też już jestem po rekrutacji
Powrót do góry
Yine

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 2:11 pm   Odpowiedz z cytatem
witam,

Ja również wybieram się na WSJO , miło byłoby poznać grupę przed 27 września :)

p.s uczyliście się wcześniej japońskiego?

Pozdrawiam
Powrót do góry
DiAtemi

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 5:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja również chciałabym poznać innych przed rozpoczęciem roku
Co do nauki japońskiego, to uczyłam się sama tylko hiragany.
Powrót do góry
Nac89

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 5:21 pm   Odpowiedz z cytatem
michal9o90 - dzieki za odpowiedz, tyle mi wystarczy
Tez bym byla za spotkaniem, tylko nie wiem kiedy bede w Poznaniu, bo generalnie to jestem spoza
Uczylam sie kany, ale jak hiragana 'wchodzi mi' calkiem porzadnie, to z zapamietaniem znakow katakany, mam wiekszy problem...ale to dlatego ze nie bylam regularna podczas tej nauki, no i oczywiscie wszystko po amatorsku, nie chodzilam na zadne zajecia. A Wy wszyscy Poznaniacy? :)

Yine

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 6:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja aktualnie mieszkam w poznaniu :)
Nac89 co do kadry na WSJO to wiem, że się troszkę zmieniła, choć i tak większość wykładowców będziemy mieć z UAMu. Ma wrócić "stary" wykładowca od pisma ( ale to jeszcze nie jest pewne).
Za to słyszałam, że Polak od gramatyki jest trudnym przypadkiem i trzeba się z nim trochę namęczyć :)
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 6:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Ciekawe, kto mógłby wrócić z pisma - jeśli doktor Kanert, byłaby to z pewnością świetna wiadomość.
Obawiam się, że wiem o kogo chodzi w przypadku "Polaka od gramatyki", chociaż wolałbym, aby padło nazwisko :D

Co do nauki przed rozpoczęciem studiów - opanowanie hiragany w zupełności wystarczy, żadnych kursów do tego nie potrzeba.

Pozdrawiam!

DiAtemi

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 7:33 pm   Odpowiedz z cytatem
U mnie to samo, jestem spoza Poznania i też nie wiem kiedy będę tam w najbliższym czasie
Powrót do góry
Yine

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 7:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Norek , słyszałam od znajomej z 2 roku, że właśnie doktor ma wrócić, ale potwierdzeni można się spodziewać dopiero we wrześniu, jak podadzą plan.

Ps. nazwiska Polaka od gramatyki, wolała bym nie wymieniać z wiadomych względów , ale z tego co słyszałam to może być tylko jeden taki

Co do kursów to miło słyszeć , bo już się bałam... (Hiraganę i katakanę oraz trochę podstaw znam)

pozdrawiam
Powrót do góry
Yine

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 7:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak będziecie w poznaniu do piszcie, a jak by co to spotkamy się na pewno 27 w kolejce po indeks
Powrót do góry
michal9o90

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:05 pm   Odpowiedz z cytatem
co wy to pierdzielicie za przeproszeniem, sorry ale macie się zamair bawić na studiach czy uczuć? Może postrasze was tym, że z grupy około 100 osób przeszło bodajże 30 na 2 rok.

Polak od gramatyki jest zajebistym nauczycielem, jednym z najlepszych w tej szkole, dużo wymaga i trzeba sie namęczyć, ale jest też spoko kolesiem, pomoże ci we wszystkim a z tego co słyszałem to nawet z pewnym kumplem to chyba spotykał się grać na konsoli (nie bierzcie tego na pewno, bo to tylko plotki), ale ogólnie jest genialnym nauczycielem, drugi genialny to jest Pan Tsuda (japończyk od gramatyki), a według mnie najbardziej tajemniczy wydający się spoko a naprawdę surowy to pewna japonka :)

PS: Ja z poznania niestety nie, chciałoby się być z tąd, (chociaż nie może i nie, wolę jednak swoje miasto), ale w poznaniu pracowałem od niedawna, jednak teraz wracam na chatę żeby tam pracować i raczej możliwość spotkania się jest nikła :)

No chyba, że ktoś szuka mieszkania do wynajęcia lub pokoju, bo szukam nowego pokoju lub mieszkania, chociaż w sumie to mam już kilka ofert na oku :)
Powrót do góry
Nac89

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:13 pm   Odpowiedz z cytatem
michal9o90- Ale o co Ci chodzi?? Fakt, że chcemy się poznać, zanim rozpoczną się studia przemawia wg Ciebie za tym, że studiów nie bierzemy na poważnie? ^ ^ Ja się bardzo cieszę na wieść o wymagającyh nauczycielach i jestem nastawiona jak najbardziej na mega kucie, bo chcę nauczyć się języka, jak pewnie każdy z nas tutaj..... A i ta informacja o przesiewach, jakie robią jest zapewne każdemu, kto się czegoś próbował o japce na WSJO dowiedzieć, znana

Yine - Kurde, a skąd masz informacje , że 27 jest 'dzień indeksów'? Ja pierwszy raz słyszę... Proponuję się zmówić jakoś we wrześniu, co? Myślę, że od tego miesiąca będę już w Poznaniu a Ty DiAtemi?

Norek - Ty studiujesz już/jeszcze japonistyke? Czy dopiero zaczynasz, jak my?

DiAtemi

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:16 pm   Odpowiedz z cytatem
No jasne, jak nie teraz to zawsze zostaje 27 września albo później
A co do nauczycieli, to jak sama ich poznam to wtedy będę ich dopiero oceniać xD
Powrót do góry
michal9o90

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:20 pm   Odpowiedz z cytatem
nac89 nie o tym mówię, to było do tego, ze ktoś tam napisał, że się boi wymagającego polaka od gramatyki (tzn. ja tak tą wypowiedź odebrałem :) )

Btw., napisałem do ciebie na gg nac89 i nic :)
Powrót do góry
DiAtemi

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 8:23 pm   Odpowiedz z cytatem
Hymy powinnam być w Poznaniu we wrześniu xD ale dopiero jakoś pod koniec miesiaca wprowadzam się możliwe że przyjade w jakiś dzień z koleżanka do Poznania na zakupy xD co do tych indeksów to też nie wiem skąd Yine ma informacje o tym 27 września xD nic nigdzie nie pisze na stronie WSJO co do odbioru indeksów.
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 9:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Indeksy zdążycie odebrać później, spokojnie - nie będą Wam potrzebne do pierwszej sesji.

Po tym co pisaliście, zastanawiam się o kogo faktycznie chodzi z tą gramatyką. Śmiało niech ktoś napisze, przecież to nie jest żadna tajemnica :D
Gdyby doktor Kanert wrócił byłoby to z korzyścią dla studentów, którzy mieliby z nim zajęcia - to świetny nauczyciel i naprawdę kompetentny człowiek.

Terumichi Tsuda też jest świetny (zna 7 języków), pomagał mi przy sprawdzaniu tłumaczenia fragmentów książki do pracy licencjackiej. Mówi bardzo wyraźnie i czysto po japońsku, nawet jak mówi bardzo szybko, co jest budujące przy pierwszym kontakcie :)
@Nac89: studia na WSJO skończyłem w 2009 roku (obroniony liencjat:) i teraz kontynuuję naukę (w Krakowie).

W każdym razie uczcie się pilnie od samego początku, śmiało można przeznaczać sporą część wolnego czasu na zabawę, jeśli tylko trzyma się jakichś ustalonych przez siebie wcześniej reguł.

Pozdrawiam!

michal9o90

Post Wysłany: Sob Sie 07, 2010 9:32 pm   Odpowiedz z cytatem
cóż no jeśli mamy być już szczerzy to mówię o Panie Pawle Olejniczaku a ta japonka to Pani Norie Mogi.
Powrót do góry
Norek

Post Wysłany: Nie Sie 08, 2010 8:06 am   Odpowiedz z cytatem
O, to żeby pan Olejniczak tylko tego nie przeczytał, bo... Jest jednym z moderatorów na tym forum :) Na szczęście nie jest to osoba o której myślałem. Pan Olejniczak :) to solidna firma.

Co do Mogi - to wspominam ją bardzo miło, zaś jej zajęcia w pierwszym semestrze należały do jednych z najlepszych.

shambler

Post Wysłany: Nie Sie 08, 2010 8:54 am   Odpowiedz z cytatem
Jeśli pozwolicie, że się wtrącę, to pewnie o nauczycielu od pisma, który ma wrócić, macie na myśli przyszłego dr Nowaka?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6