Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Marzenie-podróż

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kimie_Eiga

Post Wysłany: Nie Sie 01, 2010 10:35 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiem, że podobnych tematów było już sporo, ale część przeczytałam od deski do deski i chciałabym się zapytać o coś innego. Oczywiście jak wielu z Was marzę o podróży do Japonii. Wcześniej myślałam, że jest to zupełnie niemożliwe, ale czytając Wasze posty troche się podbudowałam, bo widzę, że mnóstwo osób miało szanse odwiedzić Kraj Kwitnącej Wiśni :) Mam tylko pytanie, jak to wszystko zorganizować? Działać raczej samodzielnie? Skorzystać z ofert biur podróży? Jak Wy (Ci co tam juz byli lub są oczywiście) sobie z tym poradziliście? Z góry dziękuję za pomoc

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Playboy223

Post Wysłany: Pią Sie 06, 2010 5:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Biura podrozy to zdziercy i zadne(polskie) nie oferuja wyjazdu do Japonii.. Pozatym co tam chcesz robic.. Jaki masz budzet..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hifi100

Post Wysłany: Pią Sie 06, 2010 8:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Playboy223 napisał:
Biura podrozy to zdziercy i zadne(polskie) nie oferuja wyjazdu do Japonii.. Pozatym co tam chcesz robic.. Jaki masz budzet..

Oferować, oferują. Tylko płacić 7500 zł, za 10 dni? Nie, tak mnie jeszcze nie pogięło (z czego 2 dni są niepełne; dzień przylotu i dzień wylotu)
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Wto Sie 10, 2010 9:09 am   Odpowiedz z cytatem
Kimie_Eiga napisał:
...Mam tylko pytanie, jak to wszystko zorganizować? ...

Jaki problem?
1) Zarezerwowac bilet.
2) Zarezerwowac hotel(e).
3)Zaplacic za wszystko i wyjazd.

Zadna filozofia. Tak samo jakbys wyjezdzala do babci na wies.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Wto Sie 10, 2010 10:15 am   Odpowiedz z cytatem
Zorganizuj wszystko sama. Biura ciągną prowizje za nic ;/ Za 2 tygodniowy pobyt w Tokyo trzeba płacić 10.000 zł minimum, za tyle to możesz spokojnie kilka tygodni wyżyć w Tokyo - trzeba być tylko odrobinę inteligentnym i nie gnać do drogich sklepów i hoteli jak to robi większość obcokrajowców.

.
Powrót do góry
Kimie_Eiga

Post Wysłany: Pią Sie 13, 2010 12:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki wszystkim za odpowiedź, . Myślałam, że będę potrzebowała wizy ( ale na pobyt bodajże do 90 dni nie trzeba jej posiadać) i ogólnie myślałam że taki wyjazd byłby niemożliwy, ale jak się okazuje nie jest to wcale aż takie trudne. Jedyną przeszkodą są fundusze, przydałoby się zebrać tak około 10-15 tys zł

ryuurui

Post Wysłany: Pią Sie 13, 2010 1:07 pm   Odpowiedz z cytatem
Kimie_Eiga napisał:
Dzięki wszystkim za odpowiedź, . Myślałam, że będę potrzebowała wizy ( ale na pobyt bodajże do 90 dni nie trzeba jej posiadać) i ogólnie myślałam że taki wyjazd byłby niemożliwy, ale jak się okazuje nie jest to wcale aż takie trudne. Jedyną przeszkodą są fundusze, przydałoby się zebrać tak około 10-15 tys zł

ehh tam zaraz, szukaj hoteli ktore oferuja promocyjne ceny (strony sa czesto po ang.), kup bilet w Chinach, albo gdzies gdzie jest tanio, sprobuj zuji:
http://www.zuji.com/

oferuja pakiety, moj znajomy z ktorym pracuje czesto ich uzywa.
Przylec poza sezonem, byle nie w pore deszczowa, i bilet bedzie 2x tanszy.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 4:49 am   Odpowiedz z cytatem
ryuurui napisał:
ehh tam zaraz, szukaj hoteli ktore oferuja promocyjne ceny...

Załatw sobie hostel card - hostele są tanie, albo wyjedz z kolegą i śpijcie w love hotelach Niby niektóre love hotele nie przyjmują gości obcokrajowców, ale jak pójdziesz z chłopem to czemu nie Inna wersja noclegu to spać pod namiotem lub w świątyniach.

.
Powrót do góry
Alaxis

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 6:59 am   Odpowiedz z cytatem
w świątyniach? mhm a orientujesz się jak to wygląda (cena etc.)
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:26 am   Odpowiedz z cytatem
Ja w życiu w Japonii nie nocowałam w hotelach czy w jakiś tym podobnych miejscach więc nie wiem Ktoś gdzieś napisał, że można w świątyniach spać za darmo. Ale nie we wszystkich. Bodaj Sławek o tym pisał jak się nie mylę

.
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 11:43 am   Odpowiedz z cytatem
Co do spania w love hotelach, to nie bardzo się opłaca. Rozważałam kiedyś taką opcje i wyszło mi, że najtańszy (faktycznie dość podły) hotel jest tańszy od nocy w love hotelu (w przeliczeniu na osobę). Love hotel jest dobry, jak się gdzieś utknie bez zarezerwowanego noclegu, albo jak ucieknie ostatni pociąg. :)
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 11:46 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
Bodaj Sławek o tym pisał jak się nie mylę

Tak, było coś takiego, ale szczerze mówiąc nie pamiętam szczegółów. To było coś na zasadzie darmowych praktyk buddyjskich, które w zasadzie zupełnie nie były zobowiązujące i można było tylko u nich spać :) Jednak sam osobiście nigdy nie korzystałem z takiej formy noclegu, a jedynie słyszałem od znajomej, że coś takiego jest możliwe (sprawdzone). Niestety nie mam już możliwości dowiedzenia się więcej na ten temat.

Dwie znajome rok temu jeżdżąc przez miesiąc po Japonii korzystały tylko z couchsurfingu, więc może to jest jakaś opcja? W końcu darmowe...

kurimon

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 12:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Kazeko napisał:
Co do spania w love hotelach, to nie bardzo się opłaca. Rozważałam kiedyś taką opcje i wyszło mi, że najtańszy (faktycznie dość podły) hotel jest tańszy od nocy w love hotelu (w przeliczeniu na osobę). Love hotel jest dobry, jak się gdzieś utknie bez zarezerwowanego noclegu, albo jak ucieknie ostatni pociąg. :)

Eeee?? To chyba, ze mowisz o spaniu w hostelowych pokojach wieloosobowych. Przecietny love hotel bierze za pokoj do godziny 10-12 ok 6000 jpy. Znajdz w tej cenie dwojke w hotelu. Poza tym love hotele maja przewaznie bardzo dobre lokalizacje. No i duuuuze lazienki:)

Alaxis

Post Wysłany: Czw Sie 19, 2010 1:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Mi by taka opcja podróży z noclegami w świątyniach odpowiadała. No, może nie cały pobyt, ale część tak. (W końcu i tak jak będę leciał to także w celu zwiedzania świątyń ) Pogoogluje i jak się czegoś dowiem napiszę
Powrót do góry
bolion

Post Wysłany: Pon Sty 10, 2011 1:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Zamieściłam wszystkie potrzebne info o tym jak pojechać do Japonii w sposób w miarę zorganizowany w jednym miejscu:
www.podrozejaponia.blogspot.com
Nie jest to wcale trudne, ale wymaga kilku przygotowań :-)
Powrót do góry
sergioosh

Post Wysłany: Wto Sty 11, 2011 1:17 am   Odpowiedz z cytatem
[TUTAJ_WSTAW_MALPKE]bolion Bardzo fajny blog, ale mam zastrzeżenie co do fragmentu:
bolion napisał:
Polska komórka czy jakakolwiek inna komórka w Japonii nie działa, nawet kilkuzakresowa. Trzeba kupić sobie karty telefoniczne.

To nie jest prawda. Sieci 3G w Europie są bazowane na CDMA, czyli standardzie obowiązującym w Japonii. Każdy telefon 3G powinien działać, choć dzwonienie z niego może nie być zbyt dobrym pomysłem...
Powrót do góry
bolion

Post Wysłany: Wto Sty 11, 2011 2:24 pm   Odpowiedz z cytatem
sergioosh napisał:

To nie jest prawda. Sieci 3G w Europie są bazowane na CDMA, czyli standardzie obowiązującym w Japonii. Każdy telefon 3G powinien działać, choć dzwonienie z niego może nie być zbyt dobrym pomysłem...

Pewnie, że mam telefon 3G i nie było nawet mowy o niczym, w każdym miejscu na świecie działał, ale nie w Japonii. Także możliwe, że powinien, ale niestety nie działa :/ i można się wnerwić jak chce się szybko zadzwonić.
Japonia wymyśliła sobie własną sieć komórkową - (jakby co ja tego nie powiedziałam, bo ja się na tym nie znam, tylko znajomy Japończyk, który pracował jako tester oprogramowania komórek w Japonii), w związku z tym nawet ci z USA nie mogą korzystać ze swoich telefonów.
A przy okazji z Polski do Japonii - to około 10zł za minutę. Czyli za 10 minut wychodzi kosmos. :/
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Wto Sty 11, 2011 4:44 pm   Odpowiedz z cytatem
A w jakiej sieci miałaś ten telefon? Bo np. Play nie ma podpisanej umowy roamingowej z żadnym z operatorów w Japonii, więc nawet telefon 3G z ich kartą sim nie będzie tu działał.
Telefony 3G działają bez zarzutu, wszystko zależy do operatora.

bolion

Post Wysłany: Wto Sty 11, 2011 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Telefon mam w plusie, 3G, międzynarodowe rozmowy, roaming (wszystko było). Nie było zasięgu. I też nie słyszałam o nikim wcześniej, kto by mówił, że mu działał telefon. Także fajnie by było wiedzieć, jak to zrobić Fakt, że na miejscu mam telefon Softbanku i mam to z głowy, no ale.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Sro Sty 12, 2011 6:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja z kolei pierwszy raz słyszę, że komuś telefon 3G nie działał. Może miałaś w ustawieniach wyłączone wyszukiwanie sieci 3G? Nie wiem, nie istotne, ale telefony 3G działają w Japonii normalnie.

btw,
Softbank sucks

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3