Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Marzenie-podróż

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 6:25 am   Odpowiedz z cytatem
Młode dziewczyny powinny uważać bardzo przy wjeździe do Japonii i starać się mieć wszystko wypisane i przygotowane - w tym adres na czas pobytu w Japonii. Znam pare dziewczyn, które zostały cofnięte na granicy bo nie miały np wpisanego adresu hotelu lub były nieodpowiednio ubrane. Wprawdzie teraz nie ma już takiego problemu z hosstesami jak to się miało pare lat temu, ale mimo wszystko radzę uważać.

Hifi, Kurimon:
Wy nie jesteście błękitnookie niewiasty o jasnej, delikatnej skórze i słodkiej krwi, więc komary was nie lubią xD Dla mnie każdy wypad nad rzekę czy do parku/lasu kończy się serią co najmniej 50 ukąszeń komarów na samych nogach!

Anna:
Wiem, że z deszczem jest różnie. Da się pozwiedzać czy zrobić pranie, ale bywają pory deszczowe bardzo uciążliwe ;/ Rok temu akurat prawie wcale nie padało. Tokyo ma dostep do morza więc na turystów czekają inne "atrakcje" niż sam deszcz w porę deszczową - np tajfuny czy tsunami.

.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kurimon

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 7:29 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:

Hifi, Kurimon:
Wy nie jesteście błękitnookie niewiasty o jasnej, delikatnej skórze i słodkiej krwi, więc komary was nie lubią xD Dla mnie każdy wypad nad rzekę czy do parku/lasu kończy się serią co najmniej 50 ukąszeń komarów na samych nogach!

Czyli wychodzi na to, ze w Japonii nawet komary dyskryminuja cudzoziemcow...No ladnie.. I w dodatku to seksistki (jak wiemy tylko komarzyce gryza..)

Peko-chama

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:27 am   Odpowiedz z cytatem
Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi i w ogole
Przydadzą mi się jednak dopiero za rok, bo koleżanka, z którą miałam jechać nie ma jednak kasy, żeby jechać w tym roku. Trochę smutno, że w te wakacje jednak nie odwiedzimy kraju kwitnącej wiśni i wschodzących marzeń, ale za rok na 100% jedziemy xD
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi!

hifi100

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 11:55 am   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
Akiko Yoshitomi napisał:

Hifi, Kurimon:

Czyli wychodzi na to, ze w Japonii nawet komary dyskryminuja cudzoziemcow...No ladnie.. I w dodatku to seksistki (jak wiemy tylko komarzyce gryza..)

Nie wiedziałem, że trzeba mieć błękitne oczy, żeby zostać pogryzionym przez komary Jak polecę za rok, to będę mógł spać spokojnie, bo kolor oczu mi się nie zmienił ;D

Nie dość, że dyskryminujące seksistki, to jeszcze jakieś ninja muszą być. Ja przez 2 miesiące może ze 3 komary widziałem (góra 3, bo pamiętam tylko jednego... ale może w międzyczasie jakiś przeleciał i nie zwróciłem uwagi na niego)
Nawet zastanawiałem się, czemu tam nie ma komarów - i ewentualnie jak by wyglądały, skoro wszelkie robactwo jest tam o wiele większe niż u nas. (np Karaluchy i pająki wielkości mojej dłoni)
Powrót do góry
AnnaI

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 1:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:

Anna:
Wiem, że z deszczem jest różnie. Da się pozwiedzać czy zrobić pranie, ale bywają pory deszczowe bardzo uciążliwe ;/ Rok temu akurat prawie wcale nie padało. Tokyo ma dostep do morza więc na turystów czekają inne "atrakcje" niż sam deszcz w porę deszczową - np tajfuny czy tsunami.

Wow! Super! dziekuje za wyjasnienie, no inaczej nigdy nie zgadlabym ze pory deszczowe bywaja rozne i ze moga byc uciazliwe. Tysiace turystow odwiedza Japonie kazdego roku, rowniez podczas pory deszczowej i jakos mimo tych wszystkich uciazliwosci i tajfunow i tsunami, udaje sie jakos ludziom miec swietne wakacje.

hifi, przyjedz tutaj na wies, wysadze cie gdzies przy jeziorku czy rzeczce wieczorkiem i zobaczymy czy nadal bedziesz twierdzic ze komarow tutaj nie ma.

kurimon

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 3:33 pm   Odpowiedz z cytatem
AnnaI napisał:

hifi, przyjedz tutaj na wies, wysadze cie gdzies przy jeziorku czy rzeczce wieczorkiem i zobaczymy czy nadal bedziesz twierdzic ze komarow tutaj nie ma.

No tak i wszystko jasne:) Aki mieszka w Tokyo to tam i komary sa metropolitalne i gryza wybiorczo:) A w porze deszczowej jada na wies, np. do Tochigi:D

hifi100

Post Wysłany: Pią Lut 04, 2011 11:06 pm   Odpowiedz z cytatem
AnnaI napisał:

Jeśli to zaproszenie to z chęcią skorzystam, nawet kosztem pogryzienia przez komary. Do Japonii mam w planach się wybrać za 1,5 roku. Więc może uda się sprawdzić na własnej skórze
Byłem na wsi w Nara, błąkałem się po lesie i koło pól ryżowych, ale owadów nie widziałem.
kurimon napisał:

No tak i wszystko jasne:) Aki mieszka w Tokyo to tam i komary sa metropolitalne i gryza wybiorczo:) A w porze deszczowej jada na wies, np. do Tochigi:D

Skubane te moskity ;]
Powrót do góry
Playboy223

Post Wysłany: Pią Lut 11, 2011 2:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale z tymi wielkimi karaluchami i komarami to żartujecie nie?
Powrót do góry
verde94

Post Wysłany: Pią Lut 11, 2011 6:17 pm   Odpowiedz z cytatem
niestety NIE, to nie żart, przykro mi.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sob Lut 12, 2011 4:43 am   Odpowiedz z cytatem
W Tokyo, Saitama i Chiba nie ma wielkich robali - chyba, że to mi się trafiały "bezrobakowe" mieszkania A tak poprawdzie większość Japończyków nie sprząta - Japonki boją się, że złamią tipsy i poprostu nie potrafią sprzatać - i tym samym w japońskich domach jest brud, brud i jeszcze raz brud - więc nic dziwnego, że jakiś monstrum wypełza z kuchni czy spod pudełka. Ja sprzatam i nie mamy żadnych robali.

.
Powrót do góry
Playboy223

Post Wysłany: Sob Lut 12, 2011 10:53 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
W Tokyo, Saitama i Chiba nie ma wielkich robali - chyba, że to mi się trafiały "bezrobakowe" mieszkania A tak poprawdzie większość Japończyków nie sprząta - Japonki boją się, że złamią tipsy i poprostu nie potrafią sprzatać - i tym samym w japońskich domach jest brud, brud i jeszcze raz brud - więc nic dziwnego, że jakiś monstrum wypełza z kuchni czy spod pudełka. Ja sprzatam i nie mamy żadnych robali.

omg.. a ja niestety boję się robali
Powrót do góry
bolion

Post Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 6:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak to nie ma robali? Ja mieszkałam w wymuskanym na amen mieszkaniu, sprzątanym każdego dnia i jak nam raz karaluch przyszedł to przysięgam, że dostałam zawału. One są gigantyczne!
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 4:32 am   Odpowiedz z cytatem
To nie wiem gdzie wy mieszkacie, bo u mnie "sucho" Nie ma karaluchów, pajaków ani innego paskudztwa.

U teściów w pół-drewianym domu czasami w łazience czy kuchni się karaluchy widuje, ale to też raz na 100 lat jeden.

.
Powrót do góry
Yui Kinoko

Post Wysłany: Sob Kwi 30, 2011 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Cześć jestem tu nowa :)
Mam nadzieje, że dobrym temacie zadaje swoje pytanie :)
Czy znacie i polecacie, sprawdzone i dobre strony www, gdzie można zamówić bilet lotniczy? Zaczynam się szykować do wyjazdu, tzw. staram się zorientować ile będzie mnie to kosztować oraz gdzie mogę zamówić bilet lotniczy do Nagoya.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kurimon

Post Wysłany: Nie Maj 01, 2011 7:56 am   Odpowiedz z cytatem
www.expedia.com

www.skyscanner.pl

Yui Kinoko

Post Wysłany: Nie Maj 01, 2011 1:03 pm   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
www.expedia.com

www.skyscanner.pl

Dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3