Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Prawo+japonistyka?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Khalis

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 8:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Na początek dżem dobry wszystkim, bo to mój pierwszy post na forum :)

Otóż mam do Was pytanie: co sądzicie o połączeniu japonistyki z prawem? Jestem właśnie po II roku prawa i zastanawiałem się nad rozpoczęciem studiów równoległych właśnie na japonistyce.
Dlaczego?
Bo generalnie w Polsce jest mało, albo wręcz bardzo mało, publikacji nt. prawa japońskiego (dziedzina mnie intersująca, prawo karne, to właściwie tylko dr Izydorczyk i stan prawny sprzed 3 lat...). Znajomość kultury Japonii (która jest fascynująca sama w sobie!) na pewno pomogłaby w poznawaniu prawa japońskiego, a już z pewnością w zrozumieniu jego instytucji. Nie ukrywam, że po studiach miałbym nadzieję na pracę z ww. związaną.
Kolejna sprawa: czy osoba, która nie ma wielkiego pociągu do analizy tekstów literackich, poradzi sobie na takich studiach? O ile kultura, historia i geografia Japonii jest szalenie interesująca, o tyle dostaję drgawek na myśl o analizie dzieł japońskich pod kątem "co autor miał na myśli"
Przeglądałem tematy prac magisterskich z UJ i większość opierała się na analizie literatury i teorii języka...

I dalej: czy nie lepiej i prościej byłoby po prostu zapisać się na kurs języka japońskiego, miast studiów, i spokojnie dążyć sobie do zdania JLPT?

I last but not least: jak wygląda kwestia studiów równoległych na UJ? Czy 20 osób, jako limit na japonistyce, nie przekreśla moich ewentualnych planów? W sekretariacie Wydz. Filologii Orientalnej poinformowano mnie, że "teoretycznie" jest taka możliwość, ale "praktycznie" to w ramach wolnych miejsc. Na różnych forach znalazłem informację, że kilku osobom się udało, czy ktoś z Was ma jakieś pewne i w miarę świeże info na ten temat? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
shambler

Post Wysłany: Wto Lip 13, 2010 8:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
I dalej: czy nie lepiej i prościej byłoby po prostu zapisać się na kurs języka japońskiego, miast studiów, i spokojnie dążyć sobie do zdania JLPT?

Gdybym był na Twoim miejscu, to zrobiłbym właśnie tak i szczerze polecam. Nie wiem czy fizycznie jest możliwe połączenie obu tych studiów, a na takim kursie sam regulujesz sobie tempo nauki do potrzeb i ograniczenia czasowego.... no chyba, że nie masz życia to pewnie by się udał pomysł z nauką także na studiach tego języka :3
Analiza tekstów jak najbardziej i nie tylko tekstów.
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Sro Lip 14, 2010 12:43 pm   Odpowiedz z cytatem
Ode mnie tylko, że prace magisterskie na UJ nie są w większości o literaturze albo teorii języka, ale wyłącznie od nich. Taka jest zasada na wszystkich filologiach UJ (że głupia to zasada, to już inna sprawa).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Sro Lip 14, 2010 9:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Kazeko napisał:
Ode mnie tylko, że prace magisterskie na UJ nie są w większości o literaturze albo teorii języka, ale wyłącznie od nich. Taka jest zasada na wszystkich filologiach UJ (że głupia to zasada, to już inna sprawa).

Wiele zależy od konkretnej filologii i podejścia promotora... Pod samo językoznawstwo można podciągnąć wiele innych tematów i wcale nie uważam żeby było to nudne. Teoria języka nie jest tu chyba do końca odpowiednim terminem, bo przecież można też analizować język w praktyce Poza tym zdarzają się też specjalizacje metodyczne i tłumaczeniowe, więc wcale tak źle nie jest (chociaż na japonistyce się tego nie praktykuje akurat). Jak się człowiek uprze to np. analizę tłumaczenia można podpiąć pod językoznawstwo, ale tak jak już wspomniałam, to zależy od nastawienia promotora. Problem jest taki, że na studiach magisterskich zostaje już niewiele osób, więc zwykle robią góra dwie specjalizacje, także faktycznie nie ma dużego wyboru.
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Czw Lip 15, 2010 1:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Cóż, tematyka na japce UJ jest raczej ograniczona (chociaż może coś się zmienia ostatnio? tego nie wiem).
Znam osoby, które zainteresowane kulturą czy socjologią "podciągnęły" swój temat pod literaturę lub językoznawstwo, niemniej jednak za moich, nie tak dawnych czasów, prace licencjackie o literaturze pisało jakieś 70% osób, z czego większość (za mną włącznie) o Murakamim, Kawabacie, Mishimie...
Powrót do góry
Khalis

Post Wysłany: Czw Lip 15, 2010 2:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękuję za Wasze odpowiedzi! :)
W takim razie lepszym wyjściem dla mnie będzie zaatakowanie kursu języka japońskiego? Skłaniam się, po przejrzeniu ofert szkół językowych, ku szkole Edugint.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1