| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
maka1986

|
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 4:07 pm |
|
|
|
Witam.
Chciałem się spytać z jakich materiałów, książek skryptów korzystacie w ramach zajęć na filologii?
Nie chodzi mi tu wyłącznie o książki do nauki języka bo to nie jest jedynym przedmiotem zajęć.
Również książki do nauki historii kultury Japonii itp. były by mile widziane
.
Jakie publikacje uważacie za ciekawe a jakie niekoniecznie?
Myślę o studiach na WSSM choć troche mnie martwi że wprowadzili nieco dziwnych specjalności.Ale to raczej za jakiś czas póki nie uporam się z bieżącym kierunkiem studiów.Myśle ewentualnieo równoległym studiowaniu 2 kierunków ale do tego lepiej się zacząć przygotowywać zawczasu i mieć potem prostrzy start. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 10:25 am |
|
|
|
Na temat WSSM wypowiadał się nie będę, za to z chęcią poruszę temat publikacji, książek, itd.
Część studentów japonistyki już przed studiami interesuje się Japonią, a co za tym idzie sporo czyta o tym kraju. W takim wypadku posiadają odpowiednią wiedzę, którą na studiach mogą jeszcze poszerzyć.
Są też osoby nastawione bardziej na język i zdarza się, że dopiero na studiach zaczynają poznawać Japonię, jej obyczaje, historię, itd. Wtedy pracy może być nieco więcej (w tym zakresie). Mówię oczywiście z mojego doświadczenia, każdy z Was może mieć nieco inne zdanie na ten temat.
W każdym razie jeśli chodzi o książki o Japonii (że tak ogólnie je nazwę), to też zależy, o co Ci dokładnie chodzi.
Historia: książki profesor Tubielewicz, doktora Kanerta, Halla, Ewy Pałasz-Rutkowskiej (by nie podawać konkretnych tytułów, które i tak sprowadzają się często do kombinacji słów "historia" i "Japonia":);
kultura: tego jest od groma, żeby wymienić tylko "Japonia. Nippon" Michała Derenicza, "Kultura Japonii - słownik" J. Tubielewicz, "Życie po japońsku" Janiny Rubach-Kuczewskiej, a także wiele innych.
Publikacje których należy unikać:
wszystkie książki Włodzimierza Wowczuka
to przy czym palce maczał pan Murat (ten od karate Tsunami)
z pewnym dystansem podejść należy do tekstów pani Bator;
coś by się jeszcze znalazło :)
Publikacji na temat Japonii jest naprawdę dużo, jeśli czytasz jakąś książkę, poruszającą wiele zagadnień, jest szansa że coś Cię zaciekawi i będziesz chciał dowiedzieć się więcej o czymś konkretnym, w ten sposób sięgniesz po kolejną książkę, i tak dalej i tak dalej^^
Jeśli interesuje Cię coś konkretnego, napisz, a ja lub inni Użytkownicy z pewnością coś polecą.
Pozdrawiam :) _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|
maka1986

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Aliśka

|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 9:23 pm |
|
|
|
Gdy miałam historię Japonii korzystałam z Krótkiej historii Japonii. Od samurajów do SONY autorstwa Curtisa Andressena. Tę lekturę polecał naszej grupie także wykładowca do nauki przedmiotu. Książka nie jest szczególnie gruba i wygodnie się ją czyta. Uważam, że na początek jest idealna.
Języka uczyliśmy się z Minna no nihongo, ale jest to książka napisana w całości w krzaczkach.
Książki pani Tubielewicz mogę polecić z całą pewnością. Są znakomicie napisane. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Norek

|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 7:49 am |
|
|
|
Jeśli chodzi o książkę " Krótka historia Japonii. Od samurajów do SONY", to wydaje mi się, że można ją przeczytać jako "kolejną", na pierwszym miejscu stawiając "Historię Japonii" Jolanty Tubielewicz, następnie "Japonia" - z serii Historia państw świata w XX wieku (tu znajdziesz bardzo dobre, dość szczegółowe informacje na temat nie tylko historii Japonii od drugiej połowy XIX wieku - szczerze polecam), autorstwa Katarzyny Stareckiej i Ewy Pałasz-Rutkowskiej. Niedawno ukazała się "Historia Japonii" http://www.bookmaster.pl/...3198.xhtml ale tę dopiero przeczytam w te wakacje. Na pewno jednak jest to książka bardzo dobra (gruba - chyba ze dwa razy grubsza niż książka Tubielewicz), doktor Kanert był bodajże konsultantem (nie wiem, czy książkę tłumaczyła osoba będąca z zawodu japonistą).
Pierwsze dwie są autorstwa polskich japonistek, pozostałe są tłumaczeniami.
Do tej listy dodać możesz książki Halla, który natrzaskał ich kilka (a przynajmniej kilka dostępnych jest w polskim tłumaczeniu).
Jeśli więc chodzi o historię Japonii, jest w czym wybierać i z czego czerpać wiedzę. Polecam przeczytać je w takiej kolejności w jakiej je podałem, będziesz mieć pewność, że informacje są rzetelne.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, pisz, a z chęcią polecę jakieś ciekawe książki do zgłębienia poszczególnych tematów^^[/url] _________________ "YOU DON'T NEED A REASON TO HELP PEOPLE"
|
|
| Powrót do góry |
|
|