Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Matura a UAM.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Amek

Post Wysłany: Pon Cze 28, 2010 1:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej!

Nigdy nie byłem orłem z języka polskiego- tzn nigdy nie byłem w stanie prawidłowo interpretować tekstów literackich. Jednak, jak wszyscy wiemy, przedmiot ten jest wymagany w rozszerzeniu, aby się dostać na wymienioną w temacie uczelnię.

Stąd moje pytanie: będę zdawał również rozszerzony angielski i włoski- jestem pewien, że w przypadku obu przedmiotów moje wyniki nie spadną poniżej 95%. Licząc, że z polskiego otrzymam około 50%- jakie by były moje szanse na dostanie się na tą uczelnię? Jeszcze praktycznie rok nauki przede mną, ale naprawdę uważam, iż ciężko mi się będzie przygotować do tego egzaminu.

Liczę na jakieś odpowiedzi!
Pozdrawiam, Amek :).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Pon Cze 28, 2010 3:09 pm   Odpowiedz z cytatem
Przy takiej ilości kandydatów jaka jest co roku to twoje szanse oscylują w granicy 0. Sorry, ale bywa że ludzie co mają po 80 kilka % z polskiego (a resztę przedmiotów powyżej 90) się nie dostają, a 50 to taka dość biedna suma . Na pewno pojawienie się japonistyki wieczorowej na UAM obniży pułap, ale raczej nie aż tak by dostawały się osoby z taką ilością %.

Amek

Post Wysłany: Pon Cze 28, 2010 3:52 pm   Odpowiedz z cytatem
No nic, to nie pozostaje nic innego, jak pilne uczenie się i nadzieja, że jednak jakoś się uda :).

Dzięki za odpowiedź.
Powrót do góry
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Wto Cze 29, 2010 9:13 am   Odpowiedz z cytatem
Niltinco, chyba trochę przesadzasz. Ja miałam następujące wyniki:

Polski - 76%
Angielski - 95%
Niemiecki - 92%
(wszystko oczywiście na rozszerzeniu)

Rok temu dostałam się w pierwszej turze, 16 pozycja na liście. A później przecież próg jeszcze spadał.
Poza tym trzeba pamiętać, że z różnych przedmiotów jest różny przelicznik, dlatego się to tak przedstawia.

Niltinco, wiem, że dla Ciebie to może żałosny wynik, ale tak to teraz wygląda.
Ja nie jestem w stanie polskiego lepiej napisać, to jest max. A jakoś sobie na tych studiach radzę, więc chyba jednak nie jestem ostatnim debilem.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Wto Cze 29, 2010 10:46 am   Odpowiedz z cytatem
76% to nie 50, a popatrz ilu jest chętnych. Czasem 1% decyduje, że ktoś znajdzie się tuż poza listą. Jak wspomniałam, przez to że UAM otwiera studia wieczorowe to próg na pewno się obniży bo będzie więcej miejsc, ale i tak wątpię by zszedł do poziomu 50% z jakiegokolwiek przedmiotu.

Amek

Post Wysłany: Wto Cze 29, 2010 2:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Wszyscy dobrze wiemy, że 50% nie jest wynikiem zadowalającym. W pierwszym poście podałem taki wynik w celu zobrazowania mojego słabego zorientowania w tym przedmiocie szkolnym. Mimo wszystko, mam jeszcze przed sobą 10 miesięcy nauki- więc wszystko może się jeszcze zdarzyć w tej kwestii.

SchwarzEngel- Twój post mnie podtrzymał na duchu- za co Ci serdecznie dziękuję.

PS: jeżeli są tu na forum ludzie, którzy w zeszłym roku dostali się na UAM, lub w tym roku składają podania- to proszę o podzielenie się ze mną wynikami maturalnymi. Z góry dzięki!

Pozdr.
Powrót do góry
shambler

Post Wysłany: Czw Lip 01, 2010 4:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli naprawdę zależy Ci na tych studiach to proponuję skupić swoją uwagę najbardziej na tych przedmiotach aby podciągnąć się powyżej tych 70%, a także poinformować o tym nauczycieli, aby dawali Ci dodatkowe zadania pod poziom rozszerzony, bo np. moja nauczycielka w liceum przez wszystkie 3 lata dopiero 2 tyg. przed maturą robiła z nami interpretacje wierszy!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1