| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
dziarra17

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 6:03 pm |
|
|
|
Chciałbym polecić wszystkim zainteresowanym Japonią, książkę Joanny Bator "Japoński Wachlarz".
Wprawdzie nie jest to książka rodem z Japonii, jednak dogłębnie porusza sprawy z nią związane a w szczególności kulturę i zwyczaje japończyków. Autorka opisuje w niej swoje przeżycia z pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni i to, co najbardziej rzuca się w oczy nowo przybyłemu gaijin.
Jak wygląda życie przeciętnych japończyków, na co najbardziej zwrócić uwagę przebywając w Japonii, jak wygląda życie stolicy Kraju Kwitnącej Wiśni? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w "Japońskim Wachlarzu".
Kilka słów Autorki:
~
~
"Jeden z cudownych i niespodziewanych kaprysów losu sprawił, że spędziłam dwa lata w Japonii, pracując na jednej z tokijskich uczelni. Podobnie jak poszukiwacz złota w kopalni , tak antropolog w kulturze takiej jak japońska nie powstrzyma się przed drążeniem tematów, które każdego dnia olśniewają go bogactwem nowych możliwości. Pisanie, cowieczorne próby przyszpilenia tego, co wydarzyło się za dnia, mozolna translacja tekstu ulicy, stały się rutyną mojego japońskiego życia. Dzień po dniu przez dwa lata te "zeszyty spod poduszki" nawarstwiały się w osobisty tekst dokumentujący doświadczenie spotkania z inną kulturą. Zachwyty i pytania skłaniały mnie do szukania odpowiednich książek, a te pociągały za sobą nowe zachwyty i pytania, kolejne spacery, kolejne książki. Tak powstała "moja Japonia", zestaw widoków z Krainy Kwitnącej Wiśni, które składają się na "Japoński wachlarz".
~
~
Wrzystkich gorąco zachęcam do zakupu tego tytułu, naprawdę warto.
Więcej informacji pod tymi adresami:
http://www.gandalf.com.pl/b/japonski-wachlarz/
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/389785_________________  |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 6:26 pm |
|
|
|
| ja spotkałam się z kolei z bardzo, ale to baaaaardzo niepochlebną opinią jednego z doktorów japonistyki UAMu, który niedawno z Tokio wrócił, jeśli choci o książke pani Bator, nazwaną "pseudoekspertem"... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
Ostatnio zmieniony przez nezumi dnia Sob Maj 27, 2006 9:29 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:23 pm |
|
|
|
| ja nie mowie, że nie warto czytać... ale to, ile ta książka kosztuje, można o wiele lepiej ulokować... _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Riko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
mottomo

|
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 9:04 pm |
|
|
|
| Przeczytałem prawie całą i zgodzę się z tymi którzy nazywają ją "pseudo". Czyta się średnio a większość informacji to prywatne wspomnienia z czego autorka wysnuwa czasem błędne wnioski (niestety nie podam przykładu bo czytałem już dość dawno i nie pamiętam). Myślę że książka jest dobra dla tych którzy dopiero zaczynają poznawać współczesną kulturę Japonii bo jako wiarygodne źródło naukowe książka nie daje rady. |
|
| Powrót do góry |
|
|
nezumi 芸者

|
Wysłany: Sob Maj 27, 2006 9:33 am |
|
|
|
Bennosuke - odnośnie twojego offtopicu: ja już mam "jestem kotem" w łapkach [= Ale nie wiem, czy jest w księgarniach ;P
A co do polecania "wachlarza" - dopiero, gdy ma się ogólne wyobrażenie o Japonii, na tyle wyczulony zmysł krytyczny, że można zweryfikować podawane tam informacje, to odpiero wtedy powinno się ją czytać. Wcześniej może baaaardzo wypaczyć obraz Japonii. Takie moje zdanie. _________________ It's not easy being green. Kermit the Frog
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Madlen

|
Wysłany: Czw Paź 12, 2006 8:03 pm |
|
|
|
| ja jestem w trakcie czytania tej ksiazki i czytajac wasze opinie wlasnie sie nie zastanawiam czy nie przerwac tego. Czy moglibyscie przyblizyc swoje krytyczne nastawienie do tej ksiazki? |
|
| Powrót do góry |
|
|
hifi100

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Noi

|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 6:04 pm |
|
|
|
hm... zgadzam się niestety z niepochlebnymi opiniami na temat owej pozycji. Jak dla mnie czytało się to to całkiem nieźle i jak zaczęłam tak też zaraz skończyłam, lecz należy zaznaczyć, że Pani Bator używa słownictwa zapożyczonego z antropologii kultury, a sama takowych studiów nie ukończyła, to może nie jest jeszcze aż tak przeszkadzające, bo w końcu wolno a nawet powinno się czerpać z różnych dziedzin wiedzy, ale gdy pojęcia owe nie występują to styl autorki staje się bardzo średni... no może to i zaleta, bo każdy może ją zrozumieć
podobnie też jak mottomo i nezumi sądzę, że dobrze jest ją przeczytać dopiero jak już o Japonii się trochę wie, ale z drugiej strony to dla tych, którzy już są obeznani w temacie, w tym swoistym "pamiętniku z podróży" nie znajdą zbyt wiele, przynajmniej ja nie znalazłam, niestety
na obronę Pani Bator mogę sparafrazować nieco jej słowa napisane we wstępie, a mianowicie, że nie miała wcale zamiaru pisać obszernej monografii o kulturze japońskiej, a więc tutaj akurat nie można się za bardzo przyczepić
myślę, że jest to pozycja, którą można przeczytać ale niekoniecznie kupić, ja trochę żałuję, że wydałam na nią tyle pieniędzy...  _________________ (kiedyś byłam chiaki ;P)
|
|
| Powrót do góry |
|
|