| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Angel Original

|
Wysłany: Sro Gru 28, 2005 6:03 pm |
|
|
|
Zastanawiam się, czy ktoś a Was obejrzał może film pt. "Casshern" ?
Bo ja go obejrzałam i ... bardzo mi się podobał. Wiem, że to jest bardzo trudny i ciężki film, ale niesie głębokie przesłanie... Jak dla mnie świetny i zaskakujący... Nie wiem, czy ktoś też tak uważa, a może inaczej ?_________________
by Angel Original
_
Elen síla lúmenn' omentielvo |
|
| Powrót do góry |
|
|
bennosuke 鯉の殺人犯

|
|
| Powrót do góry |
|
|
MasterShake

|
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 12:01 am |
|
|
|
| Cashhern-w przyszłości toczy się wojna.Naukowiec opracował produkcję ludzkich tkanek na nowe narządy.Jego syn ginie na wojnie,coś w laboratorium poszło nie tak itp.IMHO film słaby.Kupiłem go w media i się zawiodłem.Jutro go wciągnę raz jeszcze to wam napiszę szerszą recenzję |
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 12:50 pm |
|
|
|
Nie ma problemu :) Oto recenzja:
Casshern(2004)
produkcja: Japonia, reżyseria Kazuaki Kiriya, scenariusz Dai Sato
gatunek: Dramat, Sci-Fi
Obsada:
Tatsuya Mihashi: Furoi Hakase
Toshiaki Karasawa: Burai
Mayumi Sada: Sagure
Yusuke Iseya: Casshern/Tetsuya Azuma
Kumiko Aso: Luna Kozuki
Gorô Naya: Narêtâ
Akira Terao: Doktor Ayuma
Kanako Higuchi: Midori Azuma
Fumiyo Kohinata: Profesor Kozuki
Hiroyuki Miyasako: Akubon
Jun Kaname: Barashin
Hidetoshi Nishijima: Porucznik Pułkownik Kamijo
Mitsuhiro Oikawa: Kaoru Naito
Susumu Terajima: Sakamoto
Cała planeta została podzielona pomiędzy dwie rywalizujące ze sobą organizacje. Po 50 latach bezwzględnej wojny Wielka Wschodnia Federacja pokonała siły Europy i objęła panowanie nad całą Eurazją.
Jednak za zwycięstwo przyszło ludziom zapłacić straszliwą cenę. Lata chemicznej, biologicznej i nuklearnej walki zniszczyły i zatruły ziemię, a ludzie zaczęli zapadać na tajemnicza chorobę.
Japonia, dalece rozwinięty technicznie świat.
Pewien naukowiec, doktor Azuma, oświadcza, że udało mu się odkryć sekret regeneracji ludzkich komórek. W ten sposób możnaby uratować człowieka przed amputacjami, chorobami skóry, poparzeniami czy chorobami narządów wewnętrznych. Azuma wyznaje jednak, że nie przeprowadzil dokładnych testów na ludziach i potrzebuje dofinansowania badań. Po jego otrzymaniu otwarte zostaje laoratorium. Tymczasem syn naukowca postanawia wyruszyć na wojnę, pozostawiając za sobą niezadowoloneo ojca, pragnącego by ten poświęcił się medycynie oraz narzeczoną. Na wojnie Tetsuya poznaje straszliwą rzeczywistość - armia z tajemniczego rozkazu morduje mężczyzn, kobiety i nawet, dzieci.
Na jednej z misji Tetsuya, chcąc uratować dziecko, ginie od wybuchu granatu.
W tym czasie doktor Azuma nie poczynil żadnych postępów w swych badaniach. Laboratorium, wypełnione substancją z kawałkami ludzkich zwłok, zostaje nagle uderzone dziwnym piorunem i wszystko się zmienia. Pobudzone do dzialania komórki zaczynają się łączyć i regenerować, tworząc ze zwłok nowych, żywych neo- ludzi. Przerażeni ludzie postanawiają ich zabić... Czworo neo-ludzi dociera jednak na szczyt góry, gdzie chroni sie w opuszczonej fabryce. Owe istoty pragną po prostu życ, ale ludzie nie chca im na to pozwolic. Postanawiaja wiec walczyc o swoje prawo do zycia...
Tymczasem rodzina Tetsuji dowiaduje sie ojego smierci. Zrozpaczony ojciec wklada cialo mezczyzny do dziwnej substancji w laboratorium. Chlopak odzyskuje zycie, jednak przyrost miesni zmusza doktora Azume do umieszczenia syna w specjalnym kombinezonie. Tymczasem armia robotow neo-ludzi terroryzuje miasto. Jedynie Tetsuya ma sile, ktora pozwala mu zmierzyc sie z wrogiem. Tak narodzil sie cyberbohater, Casshern.
W czasie swojej wedrowki, Tetsuya odkrywa, jak wielka potrafi byc ludzka ambicja i chec posiadania nieskonczonej wladzy, do czego prowadzi bezsensowna wojna, ze gniew rodzi gniew, a smierc kolejna smierc. Poznaje takze, co jest w zyciu najwazniejsze. W ten sposob dochodzi do zaskakujacego finalu...
informacje dotyczace obsady oraz pierwsze 2 akapity zaczerpniete ze strony
www.filmweb.pl_________________
by Angel Original
_
|
| Powrót do góry |
|
|
ling_chou

|
Wysłany: Sob Gru 31, 2005 1:59 pm |
|
|
|
z recenzji wynika, że film nawet fajny, natomiast trzeba niestety obejżeć zobaczyć grę aktorów itd.długo by gadać nad kryteriami oceny :wink:, ale każdy ma przecież własny gust  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Sayuri

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 12:09 pm |
|
|
|
Mnie sie podobala ta dramatyczna scena koncowa i widoczny wtedy moral "Śmierć niesie śmierć "... polecam ludziom, którzy potrafią w ciężkim i naprawdę trudnym kinie dostrzec jego prawdziwe przesłanie, zamiast ziewając twierdzić, że to głupota bo nic nie zrozumieli..  _________________
by Angel Original
_
|
| Powrót do góry |
|
|
mosad

|
Wysłany: Czw Mar 09, 2006 12:50 pm |
|
|
|
hmmmm nie mialem okazji obejrzec... a wiele osob ktore znam nie za ladnie mowilo o tym filmie ;]_________________
| Cytat: |
| "Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage" - Lao Tzu |
www.macross.wordpress.com |
|
| Powrót do góry |
|
|
Angel Original

|
Wysłany: Pią Mar 10, 2006 2:45 pm |
|
|
|
nie dziwie sie tak jak mowilam, film jest trudny do zrozumienia. Nie polegaj na opinii innych- obejrzyj i ocen sam ;]_________________
by Angel Original
_
|
| Powrót do góry |
|
|
kagemusha

|
|
| Powrót do góry |
|