Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Słownik

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rika

Post Wysłany: Sro Mar 10, 2010 7:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam. Mam nadzieję, że to pytanie już nie padło, a mianowicie: czy są dobre słowniki polsko-japońskie, i na odwrót? Szukałam takich słowników dużego formatu, jednak znalazłam tylko kieszonkowe, czy takie "duże słowniki" są w sprzedaży?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Czw Mar 11, 2010 6:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Rika napisał:
Witam. Mam nadzieję, że to pytanie już nie padło, a mianowicie: czy są dobre słowniki polsko-japońskie, i na odwrót? Szukałam takich słowników dużego formatu, jednak znalazłam tylko kieszonkowe, czy takie "duże słowniki" są w sprzedaży?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Niestety nie ma... Jest słownik Wiedzy Powszechnej(jap.-pol.) wydany w ramach międzynarodowego projektu tworzenia słowników, które mają zawierać najpotrzebniejsze na początku nauki słówka. Nie wiem jakie zdanie inni mają na ten temat, ale słownik ten bardzo często nie jest już wystarczający na pierwszym roku japonistyki. Jego plusem jest łatwa obsługa(hasła są ułożone wg polskiego alfabetu) - jak wiadomo zwykle słowniki układane są wg kanji i trzeba umieć z nich korzystać. Takich słowników japońsko-polskich nie ma. Z tego względu nie bez powodu poleca się dobrą znajomość języka angielskiego. Temat słowników ang.-jap. był już poruszany na tym forum. Najbardziej user-friendly jest chyba Hadamitzky, większość wykładowców go poleca. Oczywiście jeśli ktoś ma więcej pieniążków to można zainwestować w denshi jisho, czyli najwygodniejszy sposób sprawdzania słówek :)
Słownik WP ma też taki plus, że jest podanych kilka znaczeń słowa i do każdego przykłady, ale niestety jako podstawowe źródło do sprawdzania słówek jest niewystarczający.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sylka1989

Post Wysłany: Czw Mar 11, 2010 7:03 pm   Odpowiedz z cytatem
a mogą być angielsko japońskie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1