Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Liceum w japoni...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Wiem ze było już wiele podobnych tematów ale chciałbym aby ktoś odpowiedział na moje konkretne pytania.
Jestem uczniem gimnazjum (ostatni rok) czy istnieje możliwość aby pójść do japońskiego liceum lub technikum lecz dopiero od 3 roku czy lepiej było by pójść od pierwszego?? Bo pomyślałem że jeżeli skończę 18 lat to sam mógłbym pojechać do Japoni i zapisać się do tamtejszego liceum lub technikum. Najbardziej interesowało by mnie technikum informatyczne.
Wiem ze możecie pomyśleć sobie "dzieciak naoglądał się anime i teraz wydziwia" ale tak nie jest bo anime oglądam okazyjnie (bardzo rzadko)
miałbym ogromną satysfakcję wiedząc ze skończyłem japońską szkołę (a może nawet i studia) i to byłby bardzo dobry start i nawet tu w polsce było by mi łatwiej znaleźć prace.
proszę abyście poważnie potraktowali moje pytanie.
Gorąco pozdrawiam
Jacek

hifi100

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Cześć

Nie zrozum mnie źle, ale moim zdaniem, to sam niepoważnie potraktowałeś to wszystko.
Znasz jakiś język obcy (najlepiej Japoński) na bardzo dobrym poziomie?
Bo japończycy nie zawsze mówią po angielsku. A nawet jak mówią, to jest to bardziej "Ingrisz" niż "English" .. a w "Ingriszu" przyda się znajomość języka japońskiego.

Nie wiem czy "naoglądałeś się anime" czy nie. Ale wydaje mi się, że nie przemyślałeś tego dobrze.

W sumie nie znam się na tych szkołach i studiach, ale wydaje mi się, że raczej ciężko (nawet bardzo ciężko) będzie Ci coś znaleźć.
Może się mylę, ale mówię to po różnych takich "swoich" obserwacjach na różnych forach.

Sam poczekam na wypowiedzi innych (którzy się znają lepiej ode mnie ) może sam się dowiem czegoś ciekawego ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Z angielskim nie ma problemu, znam angielski na poziomie komunikatywnym i już od dłuższego czasu (około 6 miesięcy) rozmawiam z japonczykami (oczywiście po angielsku) staram się jak najszybciej (w miarę możliwości) nauczyć się japońskiego.
Przemyślałem to naprawdę bardzo dokładnie bo myślałem nad tym rok i w końcu się zdecydowałem że postaram się coś zrobić.

Yatchan

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:36 pm   Odpowiedz z cytatem
1. Nie umiesz japońskiego? Jak w takim razie zamierzasz uczyć się w japońskim liceum? Tam zajęcia są tylko po japońsku.

2. Skąd zamierzasz wziąć pieniądze na utrzymanie i czesne? Nie myśl, że ktoś da Ci pracę w Japonii.

3. Bez gwaranta Japończyka zapomnij o wynajęciu mieszkania.

4. Do 20 roku życia jesteś w Japonii niepełnoletni.

5. Nie dostaniesz wizy bez załatwionego miejsca w liceum, zagwarantowanego utrzymania i poręczenia ze strony japońskiej.

Może brutalne, ale tak to mniej więcej wygląda.

japonia Piszę poprawnie po polsku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
slawek15

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Jacek139 napisał:
(...)czy istnieje możliwość (...)

Nie, nie istnieje.
Znasz japoński biegle na tyle, by uczyć się w japońskiej szkole? Nie znasz. Skąd to wiem, bo gdybyś znał, nie zadawałbyś takich pytań. Prawdopodobnie nie znasz nawet podstaw. Więc z czym do ludzi?

W Japonii, jak w większości krajów, są licea anglojęzyczne, do których uczęszczają głównie cudzoziemcy. Jeśli cię na nie stać, droga wolna. Jednak jeśli faktycznie masz dziesiątki tysięcy dolarów rocznie na taką szkołę, to wyjechanie do Japonii, by tam do takowej pójść byłoby kompletnym idiotyzmem i nic by ci absolutnie nie dało.

Cytat:
Wiem ze możecie pomyśleć sobie "dzieciak naoglądał się anime i teraz wydziwia" ale tak nie jest bo anime oglądam okazyjnie (bardzo rzadko)

Częstotliwość oglądania anime nie ma nic do rzeczy. Wydziwiasz i tyle.

Weź się lepiej za naukę tutaj, najpierw idź do liceum, skończ je, dostań się na studia, również je skończ i wtedy zacznij myśleć na wyjazdem (ewentualnie w trakcie) - jeśli oczywiście jeszcze ci nie przejdzie, ale nawet jeśli ciągle będziesz chciał do Japonii, zmądrzejesz (mam nadzieję) na tyle, by inaczej na to spojrzeć.

Tymczasem może jedna faktycznie pooglądaj anime....

Btw.
Spójrz na obrazek pod moim postem...

Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 9:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Spodziewałem się takich odpowiedzi i byłem na to przygotowany, o poręczenie z japońskiej strony nie ma problemu rozmawiałem już o tym z kilkoma znajomymi (pełnoletnimi) z japoni.
Wiem ze to bardzo trudne, a z anime chodziło mi bardziej ze nie to interesuje mnie w japoni i to nie dla tego chcę wyjechać, zdaję sobie sprawę że są to ogromne koszta ale mimo wszystko spróbuje,
myślę że istnieje jednak jakaś możliwość jeżeli nie znam języka postaram się ją znaleźć.
Pozdrawiam :)

shambler

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 9:44 pm   Odpowiedz z cytatem
Opisz nam tutaj kiedy Ci się uda
Powrót do góry
Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 9:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Pewnie że opiszę (jeżeli mi się uda)

Voldx

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 9:58 pm   Odpowiedz z cytatem
Powiem Ci, że naprawdę mnie załamałeś tym co opisałeś.
Z całym szacunkiem, ale trzeba być kompletnym idiotą żeby wyjechać do Japonii aby się uczyć nie znając języka.
Pomijając już tą najważniejszą podstawę czyli język nie wiem skąd weźmiesz tak olbrzymie pieniądze na naukę tam + koszty utrzymania.
Bardzo mnie ciekawi także co sądzą na ten temat Twoi rodzice. Czy mimo tak młodego wieku puszczą Cię samego do tak oddalonego kraju? Pierw odrośnij od ziemi i dopiero myśl o takich akcjach. Ucz się pilnie i zrób sobie jakieś kursy językowe, skończ japonistykę i dopiero myśl poważnie o takim wyjeździe.

Teraz pytanie za 100 pkt - Jesteś milionerem?

Ostatnio zmieniony przez Voldx dnia Nie Sty 24, 2010 10:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Jacek139 napisał:
o poręczenie z japońskiej strony nie ma problemu rozmawiałem już o tym z kilkoma znajomymi (pełnoletnimi) z japoni.

A znasz ich chociaż osobiście? Czy tylko tak pytałeś przez internet ludzi, których na oczy nie widziałeś? Pytam, bo to nie jest takie hop-siup.
Poza tym, jak napisał Yatchan, do 20 roku życia nie będziesz w Japonii pełnoletni, nie wynajmiesz normalnie mieszkania, ani w zasadzie nic sam nie załatwisz. Czy ci twoi znajomi znają cię na tyle i są chętni do tego, by cię niańczyć przez tyle lat?

Jeśli cię faktycznie stać, to jedź tam najpierw, zobacz, jak ten kraj w ogóle wygląda, spędź z miesiąc sam w Tokio i wtedy przemyśl wszystko jeszcze raz.
Piszę to wszystko, bo chyba sobie sprawy nie zdajesz, że jesteś jeszcze dzieckiem. Nie mógłbyś w Polsce do Warszawy wyjechać i tam mieszkania wynająć, nie mówiąc już o załatwieniu tysiąca innych spraw (które załatwić trzeba), a ty się chcesz sam do Japonii pchać? Sorry, ale I don't think so...

Życzę ci z całego serca, abyś to Japonii wyjechał, bo w sumie czemu nie, z odpowiednim przygotowaniem nie jest to nawet takie niewykonalne, ale zejdź na ziemię, zobacz, ile masz lat, na jakim etapie życia jesteś i pomyśl jeszcze raz.

Pozdrawiam

Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:15 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie nie jestem milionerem. Wiem ze wiążą się z tym ogromne koszta.
Nie nie pojechał bym tam sam... to chyba oczywiste moi rodzice wiedzą i starają się coś zrobić w tym kierunku, a do japonii pojechał bym z moim przyjacielem on jest juz pełnoletni i w polskim prawie i w japońskim i też chce pojechać do japoni.
Wiem że jestem młody i sam nic nie mogę. Ale i tak będę się starał.
Wiem także to że nie jestem taki jak inni więc proszę nie oceniajcie mnie po tym ze napisałem że jestem w gimnazjum, i że to wystarczy do tego żeby określić jaki jestem. Zdaje sobie sprawę ze wszystkiego ze są ogromne koszta ze nic sam nie załatwię i że sam bym tam minuty nie przeżył ale właśnie dlatego pisze na tym forum żeby dowiedzieć się o każdej ewentualnej możliwości.

( a nie po to żeby słuchać obelg...)

slawek15

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Po pierwsze, nikt cię nie ocenia po tym, że jesteś gimnazjalistą, ale uwierz mi, osoby na tym forum wiedzą, że nie masz na to szans, bo jesteś za młody, nie znasz ani języka, ani kultury, a z tego, co widzę, kasy na to przygotowanej też nie masz...

Czy ten twój znajomy jest twoim prawnym opiekunem? I czy on jest tak samo do wyjazdu przygotowany, jak ty? Bo jeśli tak, to powodzenia...

Z mojej strony nie ma tu żadnych obelg, bo nie o to w tym chodzi. Chodzi o to, byś przejrzał na oczy i realistycznie spojrzał na swoje szanse, które na tym etapie są, co tu dużo mówić, marne...
Nikt tu nie określa, jaki jesteś, bo to nie ma znaczenia, liczy się to, że formalnie nie masz za bardzo możliwości wyjechać w tym wieku bez rodziców. Jak wspomniał już Yatchan, z wizą (podstawa wjazdu) też miałbyś problemy, więc ごめんね

Planuj sobie, co chcesz, ale nie dziw się, że ludzie, którzy mają od ciebie większe doświadczenie życiowe, reagują tak, a nie inaczej, bo to się kupy nie trzyma...

Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:54 pm   Odpowiedz z cytatem
Rozumiem.
To nie z twojej strony padła obelga.
Przykro mi że nikt mnie nie zrozumiał, mój przyjaciel jest bardziej przygotowany do wyjazdu bo to on 2 lata temu dał pomysł.
Rozumiem że jesteście bardziej doświadczeni życiowo ode mnie i doceniam to że w ogóle poświęcacie czas aby mi uświadomić jakie to trudne i jestem bardzo wdzięczny, ale ja rozumiem i zdaje sobie sprawę ze wszystkiego. Chciałem się dowiedzieć jakie "są" możliwości.
Czytam forum już od długiego czasu i wiem jakie są przeciwności i ze mam minimalne, wręcz znikome szanse na to aby tam uczęszczać do jakiejkolwiek szkoły.

hifi100

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 11:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak juz było wcześniej napisane.

Najpierw wyjedź na wakacje, i zobacz co i jak wygląda.
Ja po 2 miesiącach (Baaaardzo udanych) stwierdziłem ,ze jednak nie chciałbym (o dziwo) spędzić tam życia, albo nawet 5 lat.

czemu? sam nie wiem tego dokładnie. Niby było super, ale jednak życie tam (na co dzień) wydawałoby mi się takie (monotonne? )

Może Ty też inaczej odbierzesz ten kraj ... każdy ma swój punkt widzenia.
Nie ma co z góry zakładać, że już trzeba wyjechać na ileś tam lat.
Najpierw zobacz co i jak, później decyduj
Powrót do góry
Nashami

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 11:17 pm   Odpowiedz z cytatem
No już się tak nie chmurz, bo mnie samej aż się przykro zrobiło po tym ostatnim zdaniu :)
Nie wszystko stracone! Pamiętaj, że Japonia, choć daleka i odległa, nie jest niedostępna, można do niej dotrzeć, można też (chociażby po części) zrealizować swe marzenia. Jeśli nie nauka w technikum, to może co innego?
Interesujesz się kulturą, sztuką Japonii? Może zapiszesz się na kurs, podszkolisz język, wybierzesz się na wycieczkę krajoznawczą, poznasz ciekawych ludzi..
Nie ma co ukrywać, język to podstawa. Ale nie trzeba od razu studiować Japonistyki, można wziąć kurs. Sorry - nauczycielka mojej koleżanki pojechała po raz pierwszy do Japonii, kompletnie nie znając języka japońskiego, po trzech miesiącach władała nim już naprawdę nieźle. Tzn, wiem, że nie wszystkich stać na trzymiesięczny pobyt w Japonii ale piszę to tylko po to, żeby uświadomić Ci, że japoński DA się przyswoić. To kwestia wkładu i systematyki. Ja narazie uczę się sama z podręcznika do japońskiego (tak, tak, wiem, zaraz co poniektórzy na mnie wsiądą, i będą teksty typu: "kolejny szurnięty samouk, każdy mówi tak samo, dopóki nie natrafi na rzecz nie do przeskoczenia"). Mówcie sobie co chcecie. Jak tylko uzbieram kasę to odrazu inwestuję w kurs do Japońca. JEst taka powiedzenie że jak się bardzo chce to można.
Takze przemyśl to sobie jeszcze na spokojnie. Może da się to wszystko zrealizować inną drogą? Pogadaj z kolegą i z rodzicami. Ja tam trzymam za Tobą i wierzę w Ciebie
Pozdrawiam Cię ciepło i głowa do góry :)

Jacek139

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 11:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzięki.
Wiem że jest jakaś możliwość więc dlatego jeszcze nie przestałem pisać i jeżeli jest jakiś sposób to znajdę go.
Byłem przygotowany na takie odpowiedzi bo wiem ze to nie jest łatwe wręcz prawie niemożliwe w moim przypadku.
Ale będę próbował.

kurimon

Post Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:45 am   Odpowiedz z cytatem
Jedyna mozliwosc jaka dla Ciebie istnieje to wymiana uczniowska. Wiem, ze cos takiego jest bo kiedys spotkalem tu licealistke z Polski. Nie pamietam ile to trwalo ale chyba ok jednego semestru. Mieszkala z rodzina japonska.

Poza tym w Twoim przypadku innych mozliwosci nie ma. Jesli nikt Cie tu jeszcze nie przekonal to wejdz na strone japonskiego biura imigracyjnego i poczytaj o wizach. Tam masz czarno na bialym co na ktora wize potrzeba i tego nie przeskoczysz. Wiec twierdzenie, ze jesli sie tylko chce to mozna jest bzdura.

Niltinco

Post Wysłany: Pon Sty 25, 2010 8:59 am   Odpowiedz z cytatem
Chyba najlepszym i najtańszym rozwiązaniem dla ciebie na taki wyjazd jest stypendium dla licealistów/uczniów technikum (trwa max. do 5 miesięcy). By wziąć w nim udział musisz mieć mniej niż 17 lat i znać japoński (poziom co najmniej 4 kyuu) i angielski. Rekrutacja odbywa się na zasadzie egzaminu (najpierw pisemny, a jeśli się go zda to ustny) z japońskiego i angielskiego. Konkurencja co roku rośnie więc lepiej być jednak na poziomie wyższym niż 4 kyuu .
Informacje co i jak znajdziesz w tym wątku: http://forum.japonka.pl/viewtopic.php?t=296.

Jacek139

Post Wysłany: Pon Sty 25, 2010 10:32 am   Odpowiedz z cytatem
Już o tym czytałem, na następny rok spróbuje (jeżeli wcześniej mi się nie uda ) Tylko obojętnie co bym niewymyślił potrzebny jest język, więc tak czy inaczej muszę się go nauczyć. Będę się uczył tyle ile moge i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nashami

Post Wysłany: Pon Sty 25, 2010 7:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Wiec twierdzenie, ze jesli sie tylko chce to mozna jest bzdura...

kurimon, na miłość Boską chodziło mi o to, że jeśli komuś na czymś BARDZO zależy, to będzie w stanie dużo zdziałać w tym kierunku, i tak łatwo się nie podda. Jeśli nie tą drogą to inną, tak jak już wcześniej Jackowi pisałam. Czyli że z pewnych planów będzie pewnie musiał zrezygnować, ale to nie znaczy, że ma zrezygnować ze w s z y s t k i e go, jeśli chodzi o kontakt z Japonią itp itd, że są jeszcze inne opcje... To jest właśnie ta polska mentalność, malkontenctwo, narzekanie i podcinanie innym skrzydeł, a mniej konkretów i chęci do działania. Pisze chłopak, że będzie próbował swoich sił, no i spoko! niech próbuje! Ja mu tam życze jak najlepiej. Zamiast kurczę truć go cynicznymi i zjadliwymi wypowiedziami jak w wypadku co poniektórych.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2