Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

School Days

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Manga & Anime    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ONI

Post Wysłany: Pią Sty 22, 2010 1:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Ostatnio obejrzałem to anime. Wywołało na mnie bardzo mocne wrażenie i dało dużo do myślenia.
Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem że muszę pogadać z kimś na temat tego anime (niestety w moim otoczeniu nie ma takiej osoby). Dlatego mam do was 2 pytania:
Czy oglądał ktoś to anime?
Jak tak to co czuł po obejrzeniu tego anime i co o nim uważa?

Jeśli nie oglądałeś School Days to szczerze polecam (uwaga anime nie jest przeznaczone dla osób zdołowanych lub o słabych psychicznie).

Krótka recenzja:
"Makoto to nieśmiały, przystojny nastolatek bez jakichkolwiek doświadczeń z płcią przeciwną. Pierwszego dnia drugiego semestru w liceum wpada mu w oko pewna dziewczyna, nie ma jednak odwagi, by z nią porozmawiać. Jak się później okazuje, nie tylko chodzi z nią do jednej szkoły, ale jeżdżą nawet tym samym pociągiem. Przez jakiś czas biedny Makoto bije się z myślami: podejść, czy nie podejść. Jego frustrację zauważa koleżanka z ławki, Sekai i proponuje mu pomoc. Chłopak odmawia i prosi, żeby nikomu nie mówiła o jego sympatii do nieznajomej dziewczyny. Ku utrapieniu, a może i szczęściu bohatera, Sekai zaprzyjaźnia się z jego obiektem westchnień, doprowadzając do ich pierwszego spotkania. Kotonoha Katsura, bo tak nazywa się owe dziewczę, jest typową nieśmiałą i cichą uczennicą, która na dodatek ma czym oddychać, przez co wpędza Sekai w kompleksy. Kotonoha i Makoto przypadają sobie do gustu i zaczynają ze sobą chodzić.

Tak mógłby się zacząć zwykły romans szkolny jakich wiele. Bohaterowie poznają siebie nawzajem, ich związek powoli się rozwija, kończą razem liceum i Żyją Długo i Szczęśliwie. Jednakże (zawsze musi być coś jeszcze) nie wszystko jest takie proste. Okazuje się, że Sekai od dłuższego czasu żywi uczucie do Makoto. Niestety on właśnie znalazł sobie dziewczynę i nawet nie przychodzi mu do głowy, że może podobać się przyjaciółce."
anime.tanuki.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chou

Post Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:03 pm   Odpowiedz z cytatem
Oglądałam tylko ep1 part 1, ale i tak go nie pamiętam .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Arisa

Post Wysłany: Sob Sty 23, 2010 5:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Anime jeszcze nie oglądałam, ale się już przymierzałam do tego. Mam tylko pytanie czy to jest ecchi bądź hentai? Pytam się bo ja wręcz nie trawię anime z tego gatunku. Co innego jeśli w klimatach Higurashi i chodzi mi tu akurat o wszelakiego rodzaju morderstwa

Gromek-kun

Post Wysłany: Sob Sty 23, 2010 6:55 pm   Odpowiedz z cytatem
To anime jest raczej w stylu ecchi, ale jest w nim morderstwo.
Powrót do góry
ONI

Post Wysłany: Sob Sty 23, 2010 7:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak to w szkole troszkę seksu musi być ale to są znikome ilości. Myślę że pod ecchi to jeszcze nie podchodzi.

Gromek-kun nie pisz spoilerów. A co do tego morderstwa to taki tam mało ważny szczegół.
Powrót do góry
Arisa

Post Wysłany: Nie Sty 24, 2010 12:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Och, o tym że przewija się tam jakieś morderstwo przeczytałam na jakiejś stronce, chyba było o tym w komentarzach pod recenzją na tanuki, niektórzy pisali że byli zbulwersowani ostatnim odcinkiem. Teraz mam jeszcze większą motywację żeby to obejrzeć w ferie, bo będę miała więcej czasu aby obejrzeć to na raz . I jeszcze zaintrygowało mnie to że napisałeś że to nie dla osób o słabej psychice

Rika

Post Wysłany: Pon Sty 25, 2010 3:00 pm   Odpowiedz z cytatem
Anime, które opisałeś zaciekawiło mnie . Również postaram się w ferie obejrzeć.
Powrót do góry
Hayatee

Post Wysłany: Nie Sie 29, 2010 10:06 am   Odpowiedz z cytatem
Ja oglądnęłam to anime. Jestem wielką fanką zwrotów akcji, więc pewnie dlatego tak mnie wciągnęło. Anime bardzo poruszające, tak jak wspomniał
ONI nie dla ludzi o słabej psychice.

Tegami

Post Wysłany: Nie Sie 29, 2010 9:33 pm   Odpowiedz z cytatem
Ta recenzja jest !!!! SPOILEREM !!!!
A tak pomijając ten fakt (dla własnego bezpieczeństwa i przyjemności oglądania anime recenzję przestałem czytać po pierwszym spoil) to bardzo, bardzo fajnie, że wspomniałeś o takim anime : > bo wydaje się tematycznie podobne do Clannada, który bardzo bardzo przypadł mi do gustu. Skończę Higurashi i obejrzę ; )

Arisa

Post Wysłany: Pon Sie 30, 2010 8:07 am   Odpowiedz z cytatem
Prawdę mówiąć to SD raczej daleko jest do takiej perełki jak Clannad, ale jeszcze ujdzie. Chociaż główni bohaterowie tak mnie zdenerwowali, że szkoda gadać. Istna populacja idiotów, przez całą serię chyba dzielili jeden mózg, dlatego podejmowane przez nich decyzje były według mnie głupie. Jeśli zdarzyłaby mi się taka sytuacja, jak tej dziewczynie, której biust ledwo mieści się w kadrze (przepraszam, ale imion nie pamiętam, zapomniałam je zaraz po ostatnim odcinku), tak potraktowałabym głównego bohatera, że zapomniałby jak się nazywa. Po drugie na miejscu Sekai ( świat jednak utkwił mi w pamięci) nie wzięłabym towaru z odzysku, choćbym nie wiem jak go lubiła (tak,tak, l u b i ł a,w przypadku nastolatków pojęcia 'miłóść', 'zakochałam/em się' nie istnieją, poza tym nawet w przypadku osób dorosłych i doświadczonych to uczucie jest raczej względnie pojmowane) co najwyżej bym się z nim kolegowała, nic więcej. W końcu przecież facet jest jak autobus- będzie następny (tak samo jest zresztą jest z kobietami).
Główny bohater jest po prostu obrzydliwy. Chyba już nie muszę pisać, dlaczego tak uważam.
Hmm, najkrócej pisząc: SD jest anime, które ogląda się tylko i wyłącznie dla zakończenie (bynajmniej w moim mniemaniu), które jest bardzo nieprzewidywalne (gdyby tylko nie tamta cenzura....)

Hayatee

Post Wysłany: Pon Sie 30, 2010 2:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Miałam takie same odczucia jak Ty Arisa do głównego bohatera, pełne odrazy i obrzydzenia. Ale jak też wspomniałam wcześniej, podobają mi się nieoczekiwane zwroty akcji. To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.
Cytat:

To było do mnie ?

Ostatnio zmieniony przez Hayatee dnia Pon Sie 30, 2010 2:06 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Alaxis

Post Wysłany: Pon Sie 30, 2010 2:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak na razie tylko 3 odc. i chwilowo zastanawiam się co w tym takiego ... hm ... wyjątkowego że oceny wahają się od 1 do 10. Szkolne romansidło, 1 koleś ileś tam dziewczyn... Co do jednego mózgu na jedną serię to popieram, tak to wygląda

No ale jak mówicie że zakończenie ma jakąś wartość to wykończę to .

A, i wskażcie mi kierunek w który mam patrzeć by odnaleźć porównanie do Higurashi
    Służę x-em
Powrót do góry
Tegami

Post Wysłany: Pon Sie 30, 2010 2:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:

To było do mnie ?[/quote]
Nie.

Cytat:
A, i wskażcie mi kierunek w który mam patrzeć by odnaleźć porównanie do Higurashi

Myślę, że ktoś tam wyżej wspomniał o Higurashi tylko po to, żeby podkreślić swoje upodobania względem anime, a nie aby porównać te dwa anime.
: P

Alaxis

Post Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 8:26 am   Odpowiedz z cytatem
Ha ha Super seryjka a zakończenie piękne

Dla kogoś kto oglądał filmy z serii "Alfred Hitchcock Przedstawia" to zakończenie będzie ot takie zwykłe, ni trochę poruszające czy coś. Po prostu widziało się dużo bardziej hm wyjątkowe zakończenia

A oceniłbym 2 razy: 2/10 i 9/10

Ocenę głównie podnosi soundtrack który dla mnie jest bardzo piękny
I przemiana 2 gł. bohaterów. (I to że lubię wariatów. [na ekranie])

Polecam.
Powrót do góry
Peko-chama

Post Wysłany: Sob Paź 02, 2010 10:17 pm   Odpowiedz z cytatem
fajne anime xD obejrzałam je jakieś sto lat temu, ale cos tam jeszcze pamiętam. Moje wrażenia? hmm. Na początku takie ecchi <już ktoś to chyba nawet powiedział>, Jeden chłopak i full dziewczyn, ale coś w tym jest skoro mnie wciągnęło. Koniec bardzo zaskakujący i niesamowity xD Lubię oglądać i czytać takie rzeczy w których ktoś ma coś z psychiką.
Ogólnie daję 8/10 fajne, polecam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Manga & Anime Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1