| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
ONI

|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 1:06 pm |
|
|
|
Ostatnio obejrzałem to anime. Wywołało na mnie bardzo mocne wrażenie i dało dużo do myślenia.
Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem że muszę pogadać z kimś na temat tego anime (niestety w moim otoczeniu nie ma takiej osoby). Dlatego mam do was 2 pytania:
Czy oglądał ktoś to anime?
Jak tak to co czuł po obejrzeniu tego anime i co o nim uważa?
Jeśli nie oglądałeś School Days to szczerze polecam (uwaga anime nie jest przeznaczone dla osób zdołowanych lub o słabych psychicznie).
Krótka recenzja:
"Makoto to nieśmiały, przystojny nastolatek bez jakichkolwiek doświadczeń z płcią przeciwną. Pierwszego dnia drugiego semestru w liceum wpada mu w oko pewna dziewczyna, nie ma jednak odwagi, by z nią porozmawiać. Jak się później okazuje, nie tylko chodzi z nią do jednej szkoły, ale jeżdżą nawet tym samym pociągiem. Przez jakiś czas biedny Makoto bije się z myślami: podejść, czy nie podejść. Jego frustrację zauważa koleżanka z ławki, Sekai i proponuje mu pomoc. Chłopak odmawia i prosi, żeby nikomu nie mówiła o jego sympatii do nieznajomej dziewczyny. Ku utrapieniu, a może i szczęściu bohatera, Sekai zaprzyjaźnia się z jego obiektem westchnień, doprowadzając do ich pierwszego spotkania. Kotonoha Katsura, bo tak nazywa się owe dziewczę, jest typową nieśmiałą i cichą uczennicą, która na dodatek ma czym oddychać, przez co wpędza Sekai w kompleksy. Kotonoha i Makoto przypadają sobie do gustu i zaczynają ze sobą chodzić.
Tak mógłby się zacząć zwykły romans szkolny jakich wiele. Bohaterowie poznają siebie nawzajem, ich związek powoli się rozwija, kończą razem liceum i Żyją Długo i Szczęśliwie. Jednakże (zawsze musi być coś jeszcze) nie wszystko jest takie proste. Okazuje się, że Sekai od dłuższego czasu żywi uczucie do Makoto. Niestety on właśnie znalazł sobie dziewczynę i nawet nie przychodzi mu do głowy, że może podobać się przyjaciółce."
anime.tanuki.pl |
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Arisa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Gromek-kun

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 6:55 pm |
|
|
|
| To anime jest raczej w stylu ecchi, ale jest w nim morderstwo. |
|
| Powrót do góry |
|
|
ONI

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 7:38 pm |
|
|
|
Jak to w szkole troszkę seksu musi być ale to są znikome ilości. Myślę że pod ecchi to jeszcze nie podchodzi.
Gromek-kun nie pisz spoilerów. A co do tego morderstwa to taki tam mało ważny szczegół. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Arisa

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 10:06 am |
|
|
|
Ja oglądnęłam to anime. Jestem wielką fanką zwrotów akcji, więc pewnie dlatego tak mnie wciągnęło. Anime bardzo poruszające, tak jak wspomniał
ONI nie dla ludzi o słabej psychice. _________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tegami

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 9:33 pm |
|
|
|
Ta recenzja jest !!!! SPOILEREM !!!!
A tak pomijając ten fakt (dla własnego bezpieczeństwa i przyjemności oglądania anime recenzję przestałem czytać po pierwszym spoil) to bardzo, bardzo fajnie, że wspomniałeś o takim anime : > bo wydaje się tematycznie podobne do Clannada, który bardzo bardzo przypadł mi do gustu. Skończę Higurashi i obejrzę ; ) _________________ Yagate Kuru hi ha atarashii kisetsu wo hiraita... : )
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Arisa

|
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 8:07 am |
|
|
|
Prawdę mówiąć to SD raczej daleko jest do takiej perełki jak Clannad, ale jeszcze ujdzie. Chociaż główni bohaterowie tak mnie zdenerwowali, że szkoda gadać. Istna populacja idiotów, przez całą serię chyba dzielili jeden mózg, dlatego podejmowane przez nich decyzje były według mnie głupie. Jeśli zdarzyłaby mi się taka sytuacja, jak tej dziewczynie, której biust ledwo mieści się w kadrze (przepraszam, ale imion nie pamiętam, zapomniałam je zaraz po ostatnim odcinku), tak potraktowałabym głównego bohatera, że zapomniałby jak się nazywa. Po drugie na miejscu Sekai ( świat jednak utkwił mi w pamięci) nie wzięłabym towaru z odzysku, choćbym nie wiem jak go lubiła (tak,tak, l u b i ł a,w przypadku nastolatków pojęcia 'miłóść', 'zakochałam/em się' nie istnieją, poza tym nawet w przypadku osób dorosłych i doświadczonych to uczucie jest raczej względnie pojmowane) co najwyżej bym się z nim kolegowała, nic więcej. W końcu przecież facet jest jak autobus- będzie następny (tak samo jest zresztą jest z kobietami).
Główny bohater jest po prostu obrzydliwy. Chyba już nie muszę pisać, dlaczego tak uważam.
Hmm, najkrócej pisząc: SD jest anime, które ogląda się tylko i wyłącznie dla zakończenie (bynajmniej w moim mniemaniu), które jest bardzo nieprzewidywalne (gdyby tylko nie tamta cenzura....)_________________ Gdyby Anime i Manga były zbrodnią każdy otaku dostałby dożywocie :3
 |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 2:04 pm |
|
|
|
Miałam takie same odczucia jak Ty Arisa do głównego bohatera, pełne odrazy i obrzydzenia. Ale jak też wspomniałam wcześniej, podobają mi się nieoczekiwane zwroty akcji. To wszystko co mam do powiedzenia na ten temat.
| Cytat: |
| Ta recenzja jest !!!! SPOILEREM !!!! |
To było do mnie ? _________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
Ostatnio zmieniony przez Hayatee dnia Pon Sie 30, 2010 2:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Tegami

|
Wysłany: Pon Sie 30, 2010 2:19 pm |
|
|
|
| Ta recenzja jest !!!! SPOILEREM !!!! |
To było do mnie ?[/quote]
Nie.
| A, i wskażcie mi kierunek w który mam patrzeć by odnaleźć porównanie do Higurashi |
Myślę, że ktoś tam wyżej wspomniał o Higurashi tylko po to, żeby podkreślić swoje upodobania względem anime, a nie aby porównać te dwa anime.
: P _________________ Yagate Kuru hi ha atarashii kisetsu wo hiraita... : )
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Alaxis

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Peko-chama