Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Wyjazd do Japonii

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewita

Post Wysłany: Pon Sty 11, 2010 7:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Ohayou !
Potrzebuję pomocy ! Otóż, na początku września tego roku jadę na 2 tygodnie do Japonii. ( Może ktoś wybiera się do Tokio w tym terminie ? We dwójkę byłoby raźniej ) To mój pierwszy wyjazd gdziekolwiek za granice, więc błagam o radę wszystkich, którzy już tam byli. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje !
Z tego co już się dowiedziałam, to nie potrzebuję wizy, a paszport mam wyrobiony. Zamierzam wykupić kartę Euro<26 STUDENT z polisą WORLD jako ubezpieczenie ( mam 20 lat). Korzystał z niej już ktoś ?
Może ktoś się orientuje jakie linie lotnicze byłyby najlepsze ?
Co do znajomości języka, to potrafię bez większych problemów porozumieć się po angielsku oraz uczę się japońskiego ( 1-szy rok fil. jap. ). Mam też w Tokio znajomego japończyka. Wystarczy ?
Jeśli ma ktoś jakieś pomocne informacje lub też jedzie na wakacje do Japonii i szuka towarzysza podróży to błagam o odpowiedź !
Pozdrawiam Ewita-san
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
shambler

Post Wysłany: Pon Sty 11, 2010 9:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Miłego wyjazdu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
SchwarzerEngel

Post Wysłany: Pon Sty 11, 2010 10:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Podobno karta ISIC jest lepsza i tańsza od EURO, ale nie wiem jak z jej uznawalnością w Japonii.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Sty 11, 2010 10:42 pm   Odpowiedz z cytatem
Ubezpieczenia ISIC nie obejmuje Japonii, natomiast to z Euro<26 jak najbardziej.

VR

Post Wysłany: Pon Sty 18, 2010 1:32 pm   Odpowiedz z cytatem
ISIC obejmuje Japonię i jest DROŻSZY od Euro26. ok 100% nie dam ponieważ tylko słyszałam, że ISIC kosztuje powyżej 100zł. Euro26 jest po 75zł. Ja jadę teraz w marcu do Japonii z koleżanką za bardzo małe pieniądze jak na ten kraj, więc jak masz jakieś konkretne pytania to pytaj bo od pół roku kompletuje informacje i wiem dość sporo - viviop@wp.pl

Chętnie odpowiem na pytania, ponieważ sama miałam na początku problem z informacjami. tak naprawdę w Internecie nie ma za wiele konkretnych informacji jak chce się podróżować na własną rękę.

pzdr.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Sty 18, 2010 7:22 pm   Odpowiedz z cytatem
VR napisał:
ISIC obejmuje Japonię i jest DROŻSZY od Euro26. ok 100% nie dam ponieważ tylko słyszałam, że ISIC kosztuje powyżej 100zł. Euro26 jest po 75zł.

Karta ISIC jest nieco tańsza od Euro<26, ale jak pisałem nie obejmuje Japonii, USA i Kanady. Można oczywiście do niej wykupić dodatkowe ubezpieczenie obejmujące te 3 kraje za 70 zł, co zupełnie się nie opłaca w porównaniu do Euro<26, której ubezpieczenie nie jest ważne tylko na terenie USA i Kanady.

Skowron

Post Wysłany: Wto Sty 19, 2010 5:38 pm   Odpowiedz z cytatem
Hej,

Ja również wybieram się do Japoni, jednak wyjazd planuję w kwietniu. Mam prośbę o radę więc podczepię się bezczelnie do Twojego tematu Ale może będę mógł równiez pomóc. Znlazłem fajną wyszukiwarkę połączeń lotniczych:

http://www.edreams.net/

Bilet mozna załapać od 750$ (może i taniej, bo zależy to od terminu, a ja chcę wylecieć i wrócić w sobotę).

Znalazłem też tani hostel:

http://www.hostelworld.co...okyo/16019

tanio + lokalizacja (z tego co piszą) jest całkiem całkiem.

Zastanawiam się jednak czy rezerwować sobie hostel na cały pobyt w 1 miejscu? Czy lepiej zwiedzać miasto i osiadać na noc w czymś co znajduje się akurat w okolicy? Macie jakieś doświadczenia?

Bez rezerwacji może być chyba ciężko ze znalezieniem czegoś od ręki. Nie lubie planować podróży, ale chyba najbardziej skłaniam się przy rezerwacji 3, 4 różnych hosteli w różnym okresie czasu, w różnych częściach miasta.

Z drugiej strony powrót z głównych części miasta nie będzie stanowił problemu (również nocą )... Będę wdzięczny za radę kogoś doświadczonego!
Powrót do góry
kuroneko

Post Wysłany: Pią Sty 22, 2010 10:32 am   Odpowiedz z cytatem
Z doswiadczeń globtrottera mogę podrzucić tyle, że bookowanie innego hostelu na każdą noc to prawdziwy "pain in the as*". Trzeba bowiem pilnować godzin "check in" i "check out", co mocno ogranicza możliwości wykorzystania czasu w środku dnia. Ale zmiana co kilka dni jak najbardziej wskazana.
Powrót do góry
Skowron

Post Wysłany: Pią Sty 22, 2010 11:01 am   Odpowiedz z cytatem
kuroneko napisał:
Z doswiadczeń globtrottera mogę podrzucić tyle, że bookowanie innego hostelu na każdą noc to prawdziwy "pain in the as*". Trzeba bowiem pilnować godzin "check in" i "check out", co mocno ogranicza możliwości wykorzystania czasu w środku dnia. Ale zmiana co kilka dni jak najbardziej wskazana.

Tak, miałem na myśli zmiany co 3 - 4 dni.

Jakieś propozycje na jakie 3 -4 dzielnice sobie to podzielić?
Powrót do góry
k.

Post Wysłany: Wto Lut 02, 2010 7:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Co do Twej wyprawy do Tokyo i Japonii... Przede wszystkim wykup ubezpieczenie, z autopsji wiem że jest to bardzo ważne!
Jeśli chodzi o linie lotnicze, to ja leciałam Aerofłotem z Moskwy. Jak lubisz wyprawy z dreszczykiem to wybieraj te. Bilety są też tanie, acha i jeśli będziesz leciała w ciągu dnia, nie będzie własnego telewizorka!
Polecam też tanią kapsułkę w Tokyo, w dzielnicy Asakusa, trochę daleko od centrum, ale przy stacji metra!

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Lut 03, 2010 3:49 am   Odpowiedz z cytatem
k. napisał:
Co do Twej wyprawy do Tokyo i Japonii... Przede wszystkim wykup ubezpieczenie, z autopsji wiem że jest to bardzo ważne!

Jak będzie miała karte Euro to nie musi kupować ubezpieczenia.

.
Powrót do góry
Skowron

Post Wysłany: Sro Lut 03, 2010 8:10 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
k. napisał:

Mam od paru lat :)

BTW jest może na tym forum ktoś kto na stałe przebywa w Japonii i miałby ochotę wyskoczyć w kwietniu na jakieś piwko ;> Wiem termin odległy, ale to oznacza tylko więcej czasu na zastanowienie się
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Sro Lut 03, 2010 3:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Skowron napisał:
Akiko Yoshitomi napisał:
k. napisał:

BTW jest może na tym forum ktoś kto na stałe przebywa w Japonii i miałby ochotę wyskoczyć w kwietniu na jakieś piwko ;> Wiem termin odległy, ale to oznacza tylko więcej czasu na zastanowienie się

Stawiasz??

Skowron

Post Wysłany: Sro Lut 03, 2010 5:39 pm   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
Skowron napisał:
Akiko Yoshitomi napisał:
k. napisał:

Stawiasz??

Jak się zgodzę publicznie i zgłosi się więcej osób to zostanę bankrutem więc powiedzmy że się zastanowię
Powrót do góry
Skowron

Post Wysłany: Pią Lut 26, 2010 1:45 pm   Odpowiedz z cytatem
No to bilety kupione :) 19 kwietnia 1szy dzień w Tokio. Do zobaczenia
Powrót do góry
aggi

Post Wysłany: Pią Lut 26, 2010 1:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Miłej podróży:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kurimon

Post Wysłany: Pią Lut 26, 2010 2:12 pm   Odpowiedz z cytatem
Skowron napisał:

Jak się zgodzę publicznie i zgłosi się więcej osób to zostanę bankrutem więc powiedzmy że się zastanowię

Jakie wiecej osob?? W calym Tokyo mieszka tylko ok 400 Polakow. Przeciez wszyscy nie przyjda...

hifi100

Post Wysłany: Pią Lut 26, 2010 3:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Ale przyjadą z Yokohamy ;D

Ps. tylko 400 polaków w Tokio O.o?
Powrót do góry
martinshaolin

Post Wysłany: Pią Lut 26, 2010 11:24 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja to wam tylko powiem, żebyście przygotowali się na pobranie krwi, trzy fotki twarzy, pobranie odcisków palców wskazujących i mini wywiad na lotnisku.
Niektórym trzepią jeszcze walizki hehe

Dbają o bezpieczeństwo jak cholera

hifi100

Post Wysłany: Sob Lut 27, 2010 12:26 am   Odpowiedz z cytatem
Ja pobrania krwi nie miałem, ani nie słyszałem wcześniej o tym.
Poza tym "trzepania" też nie miałem.
I też wywiadu nie było ;P Ja nie mówię ani po Angielsku, ani po japońsku, a jakoś bez problemu (no, może z małymi problemami) wjechałem do kraju, a nawet nie miałem zarezerwowanego żadnego hotelu (i to był ten mały błąd, bo celnik mnie przez moment nie chciał wpuścić, ale jakoś się udało wjechać do kraju)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2