Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japońska mentalność

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gakusei

Post Wysłany: Wto Gru 20, 2005 11:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Pewnie wiele osob zastanawia sie jak bardzo mentalnosc ludzi z japonii rozni sie od mentalności mieszkańców polski, wlasnie wróciłem od kyoko, mojej koleżanki która przyjechała dzięki aisec-owi do polski, rozmawiałem z nią dlugo o różnicach miedzy nami, miedzy charakterami i przyzwyczajeniami ludzi z obu miejsc na ziemi.
Po pierwsze, pary zakochanych na ulicach obściskujących sie, podróżujących sobie mnóstwo pocałunków w środku miasta, na ulicy - to jest absolutnie nie do przemyślenia w Japonii, maximum jest spacer oraz trzymanie sie podczas niego za ręce.
Różnica nr2, wielu mieszkańców Japonii naprawdę dba o nienaruszalność swojej prywatności wiec odpadają raczej wieloosobowe mieszkania studenckie.. Japonia...dziwny kraj... przepiękne kobiety, wspaniała kultura i całkowicie odmienne podejście do każdego "normalnego dnia"

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kaiou

Post Wysłany: Sro Gru 21, 2005 1:32 pm   Odpowiedz z cytatem
Co masz na mysli przez całkowicie odmienne podejście?

Czy takie przepiękne to bym nie twierdził :)

Różnice kulturowe wyrastają z zupełnie innego wychowania które właśnie bazuje na kulturze - powiązane jest to z językiem. Japonia wyrosła na bardzo silnym feudaliźmie - jej społeczeństwo jest społeczeństwem warstwowym (tateshakai) - tzn że bardzo ważne jest kto jest wyżej a kto niżej. Stąd wiele różnic w zachowaniu czy obyczajach.

Do tego róznice w samym myśleniu (często narzucone przez język - tzw kalka językowa) - dla przykładu Japończycy najczęściej nie potrafią myśleć abstrakcyjnie. Są też oduczeni samodzielności - całe ich życie polega na poleganiu na innych i na tworzeniu wzajemnych współzależności.

Ciekawe jest też to że Japończyk jest zupełnie inny kiedy przyjedzie w nasze progi a zupełnie inny kiedy jest w Japonii... Ale to w sumie spowodowane przez bardzo silny grupizm i metodę "wbijanego gwoździa".

Dodatkowo Japończycy inaczej pojmują czas - my go widzimy liniowo - wszystko się nawarstwia - co stało się kiedyś doprowadziło nas do miejsca gdzie jesteśmy i na nas caly czas wpływa. Japończycy są pod wpływami buddyjskimi - dla nich czas to zamknięte koło - a każdy dzień czy rok to zamknięte koło które nie ma nic wspólnego z poprzednim. M.in dlatego Japonia ma tak złe stosunki z Chinami bo jeszcze nie przeprosiła za to co zrobiła w czasie drugiej wojny światowej. Dla Japończyków jest wręcz niepojęte dlaczego mieliby przepraszać - przecież stało się, ten okres się zakończył - nie istnieje...

Do tego w Japonii sa duże róznice w mentalność w zależności od regionu - prawdziwi Japończycy (prawdziwa Japonia to według nich Honshu) np nie znoszą często tych "wsioków" z Kyushu i Hokkaido (a to najfajniejsi ludzie w całym kraju :) )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gakusei

Post Wysłany: Sro Gru 21, 2005 4:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou napisał:
Czy takie przepiękne to bym nie twierdził :)

ok, to akurat kwestia gustu

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ling_chou

Post Wysłany: Wto Gru 27, 2005 12:36 pm   Odpowiedz z cytatem
hmmmm. Kaiou masz absolutną rację chcialbym tylko jeszcze coś dodać, że u nich przy takim zaludnieniu prywatność jest na wagę złota. Myślę że dodatkową przyczyną ich odmienności jest to co w latach 70 i 80 robili Amerykanie: dewastacje pomnikow(religijnych i nie) gwałty itd. Być może dlatego słowo gaijin jest odrobinkę obraźliwe. Poza tym, Japończycy wiele wieków żyli na swoich wyspach w odosobnieniu kulturowym, a wszechobecne tam kataklizmy zmusiły ich do takiego, a nie innego stylu życia. A i Kaiou żeby było jasbe popraw mnie jak masz ochotę, bo ostrzegam że moje domysły oparte są na dość wątpliwych źródłach...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kaiou

Post Wysłany: Wto Gru 27, 2005 8:51 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie no, pewnie masz sporo racji - tak naprawdę dlaczego są jacy są nikt na 100% nie jest w stanie powiedzieć. A prywatność mają dużo bardziej posuniętą niż w naszym przypadku
Powrót do góry
Nyami

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:37 am   Odpowiedz z cytatem
Już w samych mang można sie dużo dowiedzieć. Nawet jak ktoś ze soba chodzi to odrazu cała szkoła "wybucha" plotki sie snują, a to przecież tylko jedna para! Oczywiście w mangach zawsze jest troszkę przesady, ale możliwe, że dużo prawdy. To samo ze spaniem. Jak niby dziewczyna i chlopak mogą spać w jednym pokoju? U nas... troszke dziwoty, ale nie ma kontrowersji (tak mi się zdaje )
Zastanawia mnie tylko kto w takim razie jest "lepszy"...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
bennosuke
鯉の殺人犯

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:42 am   Odpowiedz z cytatem
Mam nadzieje ze nie opierasz sie w tej wypowiedzi tylko na mangach...

Nyami

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 12:05 pm   Odpowiedz z cytatem
Hm... nie ~_^ Mam duzo doczynienia z mangami i z anime na codzień, ale to nie tak, że tylko z nich czerpię informacje `
Uczyłam się japońskiego (niestety tylko) przez pół roku. Uczyła mnie Japonka (Pozdrowienia Ota sensei! ) oraz polski nauczyciel bywający wielokrotnie w Japonii plus specjalna wizyta studenta japońskiego XD Więcej na lekcjach mieliśmy o kulturze niż o samej gramatyce `
Więc spokojnie. Dla mnie zawsze wpadnie do głowy najpierw manga, ale potwierdzone słowami Oty-san
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 3:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Nigdy się w opinii nie kieruj opinią Japończyka na temat własnej kultury. Ona zawsze jest spaczona z deczka :) Do tego dochodzi drobny fakt że Japończyk poza granicami swojego kraju to inny Japończyk niż u siebie w kraju (nawet jeśli mówimy o tej samej osobie)

Manga też nie jest adekwatnym źródłem - bo to tak, jakby Polskę na podstawie Jeż Jerzego czy Kajka i Kokosza oceniać. Oczywiście jest tam trochę wzorców kulturowych ale bez przesady.

Nie ma też tego kto jest "lepszy" - jesteśmy "inni" ale obstawiałbym że żadna z kultur nie jest "lepsza"....
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 4:28 pm   Odpowiedz z cytatem
Moim zdaniem to dobrze, że Japońska kultura różni się od naszej - jakby wszędzie było tak samo to by było nudno odmienność jest potrzebna, ot np. zeby teraz o niej rozmawiac ;]

Elen síla lúmenn' omentielvo
Powrót do góry
Nyami

Post Wysłany: Pią Gru 30, 2005 4:29 pm   Odpowiedz z cytatem
Co racja to racja. Jak to sie mówi: " co kraj, to obyczaj"
Powrót do góry
ling_chou

Post Wysłany: Sob Gru 31, 2005 2:16 pm   Odpowiedz z cytatem
Kaiou: troszeczkę się z Tobą nie zgodzę. Polskie komiksy. o których mówiłeś nie odnoszą się do życia codziennego w naszych czasach bezpośrednio. Czym innym jest np. GTO. gdzie widać trochę jak tam japonia wygląda(pomijając zwariowane pomysły i przygody ;P). By zanalizować naszą kulturę trzeba poczytać nasze książki i powchodzić na np. blogi młodzieży. Tam dopiero można sobie poczytać <patrzy w niebo kręcąc głową>. Japonia zawsze kojarzyła mi się z pewnego rodziaju tajemniczością i odosobnieniem. Przez nagły napływ nowości z Ameryki i Europy młodzież Japońska chce naśladować odmienną i ich zdaniem atrakcyjniejszą kulturę zachodu. Zawsze wydawało mi się to złe, bo każdy kraj, jak to powiedziała Nyami, ma swój obyczaj i przez takie głupie mody gubią swoją tożsamość narodową.

ufff. się napisałem . tak czy inaczej chciałem tylko na koniec przypomnieć, żebyście nie zwracali uwagi na moją pisownie i gramatykę :wink: bo są dramatyczne

Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Sob Gru 31, 2005 3:19 pm   Odpowiedz z cytatem
ling_chou ma poniekąd rację - amerykanizacja i to nie tylko w Polsce, ale i na skalę światową, jest bardzo powszechnym od dawna zjawiskiem. Japonia jest za to alternatywa dla ludzi, ktorzy nie ulegli amerykanizacji, czyms innym, orientalnym, egzotycznym, tajemniczym i bardzo dobrze, ze jednak nie caly swiat ulegl zachodowi bo przeciez wschod ma rowniez wiele do zaoferowania i uwazam, ze jest tak atrakcyjny wlasnie przez swoja tak odmienna mentalnosc Poznawanie innych kultur jest bardzo ciekawe i uwazam, ze powinno sie poznac takze kulture swego kraju ;]
pozdrawiam!!

Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Sob Gru 31, 2005 7:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Oj Ling, Ty naprawdę wierzysz że to co pokazane w GTO to prawda? To ma mniej wspólnego z rzeczywistością niż Kajko i Kokosz... Bo Kajko i Kokosz przynajmniej pokazują normalne rekacje na pewne sytuacje - tu właśnie wychodzą uwarunkowania kulturowe... natomiast GTO nie bardzo, bo wszystko jest jakby w krzywym zwierciadle...

Angel - ale jak długo? Młodzież japońska już jest zamerykanizowana. Żyją na sposób zachodni myśląc na sposób wschodni i często wychodzi coś wręcz absurdalnego. I możesz mi wierzyć że za 20 lat pewnie ze świecą będzie tam szukać rameniarni i trzeba będzie jeść w Macach czy KFC itp :/ Problem polega na tym że my np zapożyczamy z innej kultury bardzo do naszej zbliżonej - oni nie - nie wiedzą co dobre co nie i nie podchodzą do tego za grosz krytycznie...
Powrót do góry
Angel Original

Post Wysłany: Pon Sty 02, 2006 11:27 am   Odpowiedz z cytatem
no coz, wiem, ze tak jest i dlatego mysle ze warto cieszyc sie jeszcze z resztek tego co nam pozostalo

Powrót do góry
TakuanSoho

Post Wysłany: Sro Sty 18, 2006 12:52 pm   Odpowiedz z cytatem
Japonia z Chinami faktycznie ma nieciekawe układy , ale Japończycy nie znoszą Koreańczyków i na odwrót.
Powrót do góry
Gosia

Post Wysłany: Czw Sty 26, 2006 12:37 pm   Odpowiedz z cytatem
Trszeczkę się wrócę:
Cytat:
Ciekawe jest też to że Japończyk jest zupełnie inny kiedy przyjedzie w nasze progi a zupełnie inny kiedy jest w Japonii...
tę wypowiedź mogę poprzeć, miałam nauczyciela Japońskiego przyleciał z aiseca i dostał swoje mieszkanie, urządzenie do gotowania ryżu itp. Jego miszkanie było pod akademikiem. Daisuke codziennie wieczorem chodził do studentów na imprezy i na lekcjach cały czas zachwalał polską wódkę :) Ogólnie nawet na lekcjach był taki całkiem nie pasujący do tych wszystkich stereotypów.

Kaiou

Post Wysłany: Pon Sty 30, 2006 11:12 am   Odpowiedz z cytatem
A ile później mógł w kraju opowiadać jak to z barbarzyńcami obcował
Powrót do góry
Kinga-chan

Post Wysłany: Nie Maj 13, 2007 8:59 pm   Odpowiedz z cytatem
hehe 'barbarzyńcami' coś w tym jest.. Co do amerykanizacji - eh eh w Japonii to wybitnie przykre zjawisko Należy jednak pokładać nadzieje w inteligencje tego narodu (i że wkońcu znudzi im się to;)) hmm Zastanawiałam się jednak nad pewną częścią ich mentaności tzn. pracowitości.. Z czego tak naprawde może ona wynikać? ahh no i czy słusznie słyszy się opinie o tym jaka to japońska młodzież nie jest ambitna, dlatego że mają dosyć ciężki system edukacji a biorą jeszcze mase dodatkowych zajęć...
Powrót do góry
Mateushi

Post Wysłany: Czw Maj 17, 2007 5:35 pm   Odpowiedz z cytatem
wiesz slyszalem albo czytalem gdzies ze sa tak pracowici gdyz przerzucili swoje zamilowanie do walki etc. na odbudowe kraju po II wojnie swiatowej zamiast walczyc i burzyc sie zabrali sie za odbudowe wlasnego panstwa , ta pracowitosc stala sie w pewnym momencie cecha narodowa(a moze bardziej norma spoleczna czy cos w tym stylu) oczywiscie nie jest to 100% pewna odpowiedz a co do tego systemu edukacji to poprostu jezyk sam w sobie jest trudny chodzi tu o glownie o pisownie wiedza w ich jezyku trudno wchodzi poprostu w glowe byl kiedys program gdzies w tv na temat tego jak dzieci zalamuja sie pod naciskiem stresu od nauki i wymogów , wiara zamknieta 3 lata z rzedu w pokoju rodzice donosza jedzenie zero kontaktu z otoczajaca rzeczywistoscia (oczywiscie co do trudnosci nauki to moje spekulacje nie wiem w jakim stopniu sa trafne : ) )
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2