| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| CZy jesteś za??????? |
| tak |
|
58% |
[ 7 ] |
| nie |
|
41% |
[ 5 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 12 |
|
pablo18l

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 11:56 pm |
|
|
|
Witam od niedawna zacząłem na poważnie podchodzić do tego, by uczyć się języka japońskiego. Chciałbym dostać od was jakieś rady jak się szybko uczyć i to co się nauczę nie zapominać tego. Chciałbym także abyśmy my forumowicze stworzyli jakieś kółko nauki japońskiego np. przez jakiś program (skyp czy TS), tak by członkowie mogli uczyć się razem i trenować język w praktyce.
Po za tym chciałbym się dowiedzieć jakie warunki trzeba spełnić by dostać się na japonistykę słyszałem żę trzeba mieć dobrze zdaną maturę do tego najlepiej z angola, ja niestety zdawałem z "niemca".
Prosiłbym o szybką odpowiedź oraz jeśli to możliwe realizację mojego planu.
ありがと za wysłuchanie mnie.
Ostatnio zmieniony przez pablo18l dnia Czw Lis 26, 2009 10:14 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 9:13 am |
|
|
|
Dla mnie BOMBA.
Chociaż w sumie to "język japoński" pełni to samą funcie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
pablo18l

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 3:02 pm |
|
|
|
| Od przyszłego roku zamierzam iść na studia japońskie, ale zanim to nastąpi chciałem się trochę się już nauczyć japońskiego i zapoznać parę osób mających takie same zainteresowania co i ja. Dlatego też pragnę stworzyć takie kółko nauki japońskiego. A co do kursu to mam jeden już zainstalowany na komputerze oraz korzystam z2 kursów internetowych, wczoraj ściągnąłem kurs audio, ale i tak wolę się uczyć z kimś młodym, bo nie lubię nauczycieli wole mieć jakiegoś senpaia. Jeśli Nie chcesz pomagać nie musisz, ale i tak stworzę takie kółko, jeśli zdobędę parę członków. Chodzi mi o to by uczyć nowych i uczyć się razem z nimi, jednakże mile widziany byłby ktoś już zaawansowany w tejże dziedzinie. Jeśli nawet nikt z zaawansowanych nie będzie chciał pomóc, to i tak będzie raźniej uczyć się w grupie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:28 pm |
|
|
|
Kursy internetowe powiadasz, miałam raczej na myśli kurs w sensie fizycznym: sala, krzesła, około 10 ludzi… Czaisz?
| Cytat: |
| Chodzi mi o to by uczyć nowych i uczyć się razem z nimi |
Prowadził ślepy głuchego.
Ty który nic nie umiesz, będziesz uczyć innych, nic nie umiejących i nawzajem też się będziecie uczyć. Hmmm…Co o tym sądzisz? Zastanów się… i przyznaj, że jest to bezsensu
| Cytat: |
| Jeśli Nie chcesz pomagać nie musisz, ale i tak stworzę takie kółko, jeśli zdobędę parę członków. |
Spoko loko, zrobisz jak zechcesz, ja Ci tylko mówię, że gdyby to było fizycznie istniejące kółko, można by pogratulować pomysłu i mieć nadzieję, że coś takiego jakiś czas przetrwa i w miarę prosperować będzie, a tak... No cóż... Życzyć Ci mogę powodzenia. :)
A wnioskując z Twojej wypowiedzi traktujesz to poważnie, zamierzasz startować na japonistykę. Ja Ci tylko powiem, że większość użytkowników tego forum to dzieci, którym do studiów daleko i powagi również. M&A w głowie, pokemony i inne Naruta.
Pzdr i powodzenia  |
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:50 pm |
|
|
|
Mów sobie co chcesz Jessie niektóre "dzieci" chcą się uczyć japońskiego.
Ja chętnie bym wziął udział.
Dobrze by było gdybyś zrobił bloga.
Ostatnio zmieniony przez tomek-tygrysek dnia Czw Lis 26, 2009 4:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
ONI

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:31 pm |
|
|
|
Strona, forum jak i czat na którym wypowiadają się osoby uczące się japońskiego i wspierają się nawzajem jest pod tym adresem www.japonka.pl.
Co do japonistyki to wszystkie informacje znajdziesz na stronach uniwersytetów, na których są te studia (google nie gryzie, a samodzielność nie boli). Do tego na tym forum nie raz był wałkowany ten temat, więc wystarczy że poszukasz. |
|
| Powrót do góry |
|
|
pablo18l

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 11:04 pm |
|
|
|
jeśli chodzi o założenie kółka w realu to w najbliższym czasie będzie to niemożliwe z tego względu, że dzieli nas odległość, większość co się ostatnio odzywa pochodzi z Olsztyna bądź z Warszawy. A co do strony japonka.pl to korzystam z niej ale odkryłem na niej parę błędów nie pamiętam już jakich bo za bardzo nie przykładam do tego uwagi, wolę się czegoś nauczyć.
Wracając do tego kółka na początek właśnie chciałem stworzyć je interaktywne, tak jakbyśmy się spotykali normalnie tyle, że byśmy się nie widzieli tylko słyszeli i widzieli co piszemy. Na początek była by to grupa 6 osobowa bo tyle maks na raz przez Skype może gadać, chciałbym by w tej grupie znajdował się jakiś doświadczony osobnik co by wyjaśnił gramatykę choć nie musiał by być na każdym spotkaniu. Ta grupa miała by powstać po to by używać w praktyce język japoński ucząc się od podstaw. Mi osobiście nauka lepiej do głowy wchodziła gdy się razem z kimś uczyłem nawet jak ja i ta 2 osoba nic nie wiedzieliśmy na dany temat. Chociaż każdy kto by chciał dołączyć do kółka na pewno zna parę wyrazów japońskich (uzbierał by się niezły słowniczek), osobiście jestem w posiadaniu paru ciekawych wyrażeń po japońsku. Jest także inny aspekt tworzenia tej grupy poznanie innych osób mających te same zainteresowania, i porozmawiania z nimi interaktywnie. Na razie gdyby nikt z zaawansowanych osób nie chciał pomóc byłbym w stanie poprowadzić lekcje gdyż jestem w posiadaniu kursu audio odmiany czasowników i rożne słówka, ale najpierw muszą być chętni. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 11:32 pm |
|
|
|
Owszem na japonce zdarzają się błędy, ale są one w każdym kursie online, a czasem też w podręcznikach. Wcale nie musisz się opierać o materiały podawane na głównej stronie japonki, ale forum jak i czat to właśnie to o co ci chodzi czyli grupa ludzi chcących uczyć się japońskiego (głównie na własna rękę) i wspierających się w tym, więc nie widzę sensu zakładania osobnego "kółka" (na japonce można umówić się w kilka osób na chacie/skype lub gg - zwłaszcza że istnieje taki temat jak wzajemna pomoc w nauce przez komunikatory internetowe).
Raczej zapomnij, że ktoś z zaawansowanych tylko tobie lub wam (zależy czy zbierzesz grupę) będzie pomagał i nauczał za free bo co jak co, ale przygotowanie do nauczania (no chyba, że ktoś odwala fuszerkę) jednak zajmuje trochę czasu (nie mówiąc już o samej nauce), a każdy ma własne życie i o wiele ważniejsze rzeczy do roboty. Nauka z samymi noobami też nie ma sensu bo wystarczy, że jeden coś źle zrozumie i przekaże to dalej, a już mamy tabun ludzi powielających jakiś błąd. |
|
| Powrót do góry |
|
|
pablo18l

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 12:05 am |
|
|
|
Owszem masz racje mógłbym korzystać z pomocy innych forum jednakże zarejestrowałem się na tym, przeczytałem tu wiele ciekawych i wyczerpujących porad i dlatego chciałem coś takiego stworzyć z członkami tego forum.
Ja naprawdę chcę się uczyć japońskiego w miłym i przyjaznym gronie. Chciałbym być wspierany i wspierać innych w drodze do celu, a samo napisanie "dobrze ci idzie" lub "sporo się już się nauczyłeś" nie jest tym samym co usłyszenie tego od kogoś.
Moja rodzina mnie wyśmiewa, że w ogóle się interesuje takim czymś, niestety nie mam dziewczyny (dziwne troche jak na chłopaka mającego już 20 lat), która by mnie wspiera, co także powinni robić moi rodzice, nie mam nikogo kto by mnie popchnął do działania w tym kierunku. Dlatego też da inicjatywa jest moją ostatnią deską ratunku w drodze do realizacji planów. Chciałem stworzyć coś ciekawego, anapotkałem się na krytykę jak ze strony rodziny i znajomych (kurna rozklejam się, aż mi łza z oka poleciała, nie żartuje). Nie robię tego tylko dla siebie, ale inni także maja takie przeszkody.
Chciałbym z kimś porozmawiać o tym, najlepiej w cztery oczy, ale i tak nikt nie chciałby sie ze mną spotkać w mojej okolicy. Czuje się z tym wszystkim osamotniony, a także przytłoczony ogromem tego co sam miałbym zrobić, dlatego też wspomóżcie w realizacji tego planu zamiast go krytykować (i znowu sie rozklejam, kso chłop a płacze śmieszne -> płacze i śmieje się sam ze siebie jednocześnie). |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 12:29 am |
|
|
|
| Jeśli sam się nie potrafisz do tego zmobilizować i wesprzeć to może rzeczywiście sobie podaruj. |
|
| Powrót do góry |
|
|
pablo18l

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 12:35 am |
|
|
|
właśnie mi o to chodzi że nie chcę sobie tego podarować. chce się nauczyć płynnie i prawie bezbłędnie mówić i pisać po japońsku jednakże potrzebuje małej pomocy w tym. Nie znam w mojej okolicy ludzi mających takie samo zainteresowanie bo na pewno bym założy takie kółko w realu, jednakże nie znam nikogo takiego.
Jeśli nikt nie chce nikomu pomóc to po co to w ogóle wszystko???
Będę musiał sam się uczyć sam jeżeli nikt nie che pomóc. I to ma być polska SOLIDARNOŚĆ (nie ta partia polityczna), o którą walczono.
A tamto wyżej to była chwila słabości
Ostatnio zmieniony przez pablo18l dnia Pią Lis 27, 2009 12:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 12:36 am |
|
|
|
Jeśli sam nie masz na tyle motywacji i silnej woli, żeby się porządnie zabrać za naukę japońskiego, to sorry, ale z czym do ludzi? Myślisz, że jak pójdziesz na japonistykę, to będzie fajnie, będziesz się z ludźmi z roku się spotykać na kawce i wspólnie sobie mówić, jak to jest fajnie i się "wspierać"? Nie, będziesz musiał siedzieć i się sam uczyć, bo większość nauki to po prostu zapier****nie samemu.
Jakie chcesz mieć kółko z członkami forum, jak nie będzie tam nikogo, kto się faktycznie będzie na rzeczy znał? Jak już pisała Niltinco, jeden zrobi błąd i wszyscy będą go powtarzać. Nie tędy droga. Naukę możesz rozpocząć choćby teraz i nikogo do tego nie potrzebujesz, choćby na japonce, kursach internetowych, czy z jednej z książek do samodzielnej nauki. Szału nie będzie, ale warto chociaż liznąć podstawy. "Miłe i przyjazne grono" nie zastąpi ci samodzielnej pracy, a może w niej przeszkadzać, więc się nie "rozklejaj", tylko do pracy, jeśli ci faktycznie zależy.
Pierwszy raz widzę, żeby ktoś chciał zakładać kółko wzajemnej adoracji i wsparcia dla ludzi uczących się japońskiego...
I serio, popracuj nad psychą, bo inaczej jakoś cię nie widzę na studiach japonistycznych....
Przykre, ale prawdziwe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Pekka (^_^)

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 2:48 am |
|
|
|
No, po tylu "pomocnych" radach niejeden by się załamał, ale widzę, że Pablo dysponuje niesamowitym zapałem i nieskończoną chęcią opanowania japońskiego.
Drogi Pablo, uwierz lub nie, ale większość ludzi na tym forum jest skłonna pomóc Ci w nauce - przynajmniej ta mniejszość, która wie, jak to zrobić. Po co zakładać kółko, skoro wystarczy napisać w dziale "Język japoński". Za każdym razem gdy machniesz tam jakiś post, wszyscy będą go widzieć i zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie pomóc. I nie martw się dwoma tysiącami użytkowników na forum. W tym dziale tylko garstka osób ma coś do powiedzenia, więc szybko się zorientujesz, kto co potrafi. Na moje oko to niemal jak kółko fanów japońskiego, tylko że bez sztucznego umawiania się, wielkich akcji ze skypem, msn, gg itp.
Japoński jest w Twoim zasięgu, ale musisz skumać, że nauka języka to wbrew pozorom zabawa dla samodzielnych (a brak dziewczyny działa na Twoją korzyść). Poznasz to doskonale na studiach.
Najogólniejszy plan jest taki, że bierzesz jakiś podręcznik - im większy, tym lepszy - i uczysz się go na pamięć. W międzyczasie wspomagasz się różnymi wynalazkami w rodzaju kursy audio, kursy on-line, kursy na Japonce itd. Jak się gdzieś potkniesz, to przyjdź do działu "Język japoński" i napisz nam, z czym masz problem.
Nie trać czasu i energii na tworzenie kółek i innych towarzystw. Jak na forum będzie widać, że nauka idzie Ci całkiem zgrabnie, to kółko samo się zrobi, bo reszta mośków będzie chciała też tak spróbować. A do tego czasu Ty możesz już sporo umieć.
Dlatego solidarność solidarnością, ale im wcześniej zaczniesz przyzwoitą naukę, tym lepiej dla Ciebie. Szuraj do podręczników i widzimy Cię w "Języku japońskim". A jakbyś miał problem z podręcznikiem, to dowiedz się, z czego korzystają/korzystali ci, którzy już coś umieją i wybierz coś dla siebie.
PS W ankiecie dałem "nie", bo już od kilku języków nie potrafię się uczyć inaczej niż samodzielnie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
pablo18l

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 10:22 am |
|
|
|
Dzięki Pekka, w końcu jakaś życzliwa dusza, która nie krytykuje, lecz radzi.
Na razie nie będę zakładał takiego koła (chyba, że ktoś będzie chciał-> pisać na Pm), tylko wezmę się do pracy. Jednakże zawsze wolałem uczyć się razem z kimś, bo zawsze nauka lepiej do głowy mi wchodziła jak coś słyszałem, a nie jak coś czytam. Tak naprawdę do nie do końca wyraziłem moją intencję tak jak chciałem, chyba nie każdy zrozumiał co chciałem przekazać. No to do dzieła trzeba się uczyć i nie poddawać, a jeśli ktoś stanie na drodze . |
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 1:02 pm |
|
|
|
1. Jeśli zbierze się parę osób nie znających japońskiego nie widzę w jaki sposób założenie koła może pomóc. Suma dowolnej ilości zer wciąż da zero xD
2. Wg mnie ma to sens, jeśli znalazłbyś kogoś, kto wyrazi chęć prowadzenia zajęć on-line. Są programy do prowadzenia audiokonferencji z wirtualną tablicą, więc technicznie jest to jak najbardziej możliwe.
3. Na forum możesz szukać odpowiedzi na zadane pytania i ewentualnie sam je zadawać. Nie służy jednak do rozwiązywania problemów za Ciebie czy uczenia Cię. Postaw się w miejscu osoby, do której kierujesz swoje pytania. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 1:09 pm |
|
|
|
Tak, jesteśmy źli i niedobrzy, ale niemal każda z tych "złych" osób powiedziała jak taka nauka (obojętnie czy samodzielna, na kursie czy japonistyce) wygląda - bez siedzenia samemu nad książkami nie ma mowy o opanowaniu czegokolwiek.
Mimo, że nie jesteś wzrokowcem i wolisz słyszeć jak ktoś wykłada ci gramatykę to i tak najlepiej będzie jak zaopatrzysz się w jakiś podręcznik do japońskiego ("Nihongo wa kantan desu yo" albo "Japoński dla początkujących" autorstwa Mackiewicz). Te książki nie zawierają żadnych CD, ale niedawno pojawiło się na rynku coś takiego również autorstwa Mackiewicz:http://www.sklep.gildia.pl/literatura/109635-ewa-krassowska-mackiewicz-japonski-mow-pisz-i-czytaj-cd-w-komplecie. Nie wiem jak się prezentuje, ale myślę że autorka totalnej kaszany nie wypuściła natomiast nigdy prze nigdy nie kupuj nic innego do japońskiego z CD wydanym w Polsce bo są to zwykłe (i do tego gówniane) rozmówki. Do ćwiczeń najlepsza jest książka "Praktyczny kurs gramatyki języka japońskiego. Wybór ćwiczeń" z UAMu.
Gdy już zaopatrzysz się w te książki i zaczniesz się z nich uczyć to wtedy możesz wejść na wspomniane przeze mnie forum japonki i poszukać w odpowiednim temacie osób, które również uczą się same i chcą powtarzać nauczony materiał z kimś poprzez komunikatory. Oczywiście jeśli znajdziesz osobę wiedzącą o wiele więcej od ciebie i mającą czas by ci tłumaczyć zagadnienia przez skype no to lux, ale znając życie najlepszym rozwiązaniem będzie wspomniane wypisywanie problematycznych zagadnień w odpowiednim dziale na tym forum i czekanie na odpowiedź.
Zacznij naukę od hiragany i katakany (tablice do nauki spokojnie można znaleźć w internecie). Fajnie, że masz zapał do nauki, ale najpierw ją zacznij, a potem wygłaszaj wzniosłe hasła bo takich osób jak ty poznałam z kilkadziesiąt i tylko garstka nadal uczy się japońskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
|