Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Dlaczego uważacie się za ludzi kochających Japonię ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonia    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Katrin12345

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 1:22 pm   Odpowiedz z cytatem
Wielu z was "kocha" Japonię. Uważacie się może za jej fanów, ale jest pewne pytanie. DLACZEGO ? Każdy może niby powiedzieć, że kocha Japonię, a tak na prawdę kocha tylko anime i mangę która go zaintrygowała. Na mój gust jeśli ktoś kocha Japonię to nie kocha tylko mangi, anime czy tez kuchni Japońskiej tylko jej kulturę czy też język, to jest osoba właśnie osoba która może powiedzieć, że kocha Japonię.

Moje pytanie brzmi tak jak w temacie czyli " Dlaczego uważacie się za ludzi kochających Japonię?"
Napiszcie dlaczego uważacie się za takich ludzi, co was tak pociąga w tym kraju, że tak go kochacie. :):):)

tomek-tygrysek

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 2:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Fajnie że jestem pierwszy.
Oglądałem anime odkąd miałem 9 lat(zresztą tak się u większości zaczyna).
Potem zacząłem się interesować językiem(najbardziej pismem), no a potem sztuki walki, sztuka i miejsca w Japonii oraz botanika, architektura i muzyka(szczególnie klasyczna).

Czy to nie wystarczy by kochać Japonię???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hayatee

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 3:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Jak mój poprzednik, moje zainteresowanie Japonią zaczęło się od Anime.
Po kilku latach zaczęłam się interesować również kulturą, językiem itp.
Dlaczego tak uwielbiam Japonię ?
Bo intryguje mnie język przedewszystkim. Już nie M&A ale sam język, który w brzmieniu Bardzo mi się podoba. Do tego dochodzi jeszcze kultura, kuchnia, filmy i literatura
Właśnie filmy Japońskie a zwłaszcza horrory uważam za bardzo Ciekawe

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Rika

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 4:18 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja "poznałam" Japonię dzięki kumpeli, na początku byłam temu obojętna, ale jak poznałam bliżej język, kulturę; co mnie zaintrygowało
Jeżeli chodzi o mangę i anime to to było tuż po poznaniu pasjonującej kultury. Dlatego mogę powiedzieć, że kocham Kraj Kwitnącej Wiśni
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 5:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Hmm z jednej strony rozumiem to "kochanie" Japonii a z drugiej mieszkajac tutaj widze ile jest w tym wszystkim naiwnosci. Sam nigdy nie bylem jakos specjalnie zainteresowany tym krajem (nie liczac ogolnego pociagu do Azjatek). Dopiero kiedy tu trafilem (w sumie przypadkiem) to poniekad zostalem zmuszony do zainteresowania sie zarowno jezykiem jak i kultura.
Co zreszta widac bo co prawda mowie plynnie po ichniemu (bez przerw itp.) ale w porownaniu do niektorych osob na tym forum zarowno moje slownictwo jak i znajomosc zasad gramatycznych jest bardzo ograniczona.

W sumie Japonia nie rozni sie od innych krajow. Sa rzeczy mile i niemile, przyjemne i nieprzyjemne itd. Jak dla mnie pozytywy i negatywy sie rownowaza i chyba dlatego tyle juz tu siedze.

I chyba sie rozpisalem nie na temat ale generalnie irytuja mnie twierdzenia o kochaniu czegos czego praktycznie sie nie zna. Dlatego z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze jedyne co naprawde kocham w Japonii to なんこつ i カルピスサワー. Dobranoc.

Papillon

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:17 pm   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
Dopiero kiedy tu trafilem (w sumie przypadkiem) to poniekad zostalem zmuszony do zainteresowania sie zarowno jezykiem jak i kultura.

Kurimon mógłbyś trochę rozwinąć kwestię "przypadkiem" ? naprawdę Twoja wypowiedź jest ciekawa. Zawsze myślałem, że tylko pasjonaci chcący spełnić swoje marzenia przenoszą się do Japonii, a tu taki zonk... oczywiście nie musisz opisywać (zrozumiem). Pozdrawiam

Katrin12345

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:44 pm   Odpowiedz z cytatem
kurimon napisał:
I chyba sie rozpisalem nie na temat ale generalnie irytuja mnie twierdzenia o kochaniu czegos czego praktycznie sie nie zna. Dlatego z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze jedyne co naprawde kocham w Japonii to なんこつ i カルピスサワー. Dobranoc.

Irytują cię ? Dobrze każdy ma swoje odczucia itp.
Może i nie poznałam osobiście Japonii ale uwierz mi, że bardzo, a to bardzo bym chciała.
Zgadzam cię z tobą w kwestii, że każdy kraj ma swoje dobra i te złe strony.

A użyty tutaj słowo "kocham" określa samą pasje, pociąg do czegoś tak bardzo, że chcesz wiedzieć o tym coraz więcej i więcej.

Niltinco

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:59 pm   Odpowiedz z cytatem
Katrin12345 napisał:
A użyty tutaj słowo "kocham" określa samą pasje, pociąg do czegoś tak bardzo, że chcesz wiedzieć o tym coraz więcej i więcej.

To takim razie czym dla ciebie jest zainteresowanie czy fascynacja?
Miłość ma w sobie też coś z zaślepienia, tak że nie dostrzega lub nie chce się dostrzec wad kochanego obiektu.
Dla mnie powody podane przez "zakochanych" powyżej to żadne argumenty i świadczą jedynie o jakimś tam zainteresowaniu (nawet nie wiadomo w jakim stopniu bo rzucają jedynie ogólnikowe hasła). Większość osób jedynie wyciera sobie gębę słowem "miłość" nie potrafiąc podać konkretnych powodów „ochów” i „achów”, a przecież dla zakochanej osoby wymienianie ukochanych cech powinno być banalnie proste, ne?

Katrin12345

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:10 pm   Odpowiedz z cytatem
Użyłam to słowo, żeby podkreślić jego wartość.
Chciałam pokazać w jednym słowie jak to jest ważna i napisałaś jeszcze, że miłość zaślepia zgadzam się i także tym przypadku też troszkę się tak dzieje bo nie patrzymy raczej na negatywne cechy tylko na te dobre te właśnie które tak uwielbiamy. Wiemy o tych złych cechach ale jakoś spływają one po nas i tyle z wad.

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 4:17 am   Odpowiedz z cytatem
Katrin12345 napisał:
" Dlaczego uważacie się za ludzi kochających Japonię?"

Bo Japonia to mój drugi dom i mój mąż jest Japończykiem.

Ogólnie bardzo interesuję się językiem japońskim, haiku, waka, kaligrafią.

Dla osób ogladających japońskie filmy, czytających o Japonii, lub dla tych co byli tu kilka tygodni jako turyści ten kraj wydaje się piękny, cudowny, dla mnie Japonia jest takim samym krajem jak Polska.

.
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 3:41 pm   Odpowiedz z cytatem
Katrin12345 napisał:

Może i nie poznałam osobiście Japonii ale uwierz mi, że bardzo, a to bardzo bym chciała.

I szczerze Ci radze zrobic to jak najszybciej bo wtedy rozczarowanie bedzie mniejsze. Jeszcze nie spotkalem tutaj pasjonata Japonii, ktory po dluzszym pobycie nie byl rozczarowany. Tu naprawde nie jest trudno przyjechac na rok albo dluzej.

Papillon napisał:
Kurimon mógłbyś trochę rozwinąć kwestię "przypadkiem" ?

To zadna tajemnica:) Moze byc troszke przydlugie wiec skroce.

Zawsze chcialem pojechac na jakis kurs jezykowy/wymiane itp bedac w szkole sredniej. Byly rozmowy w domu itp ale jakos decyzja nigdy nie zapadla. Pewnego pieknego majowego dnia (bylem na 3 roku studiow na AE i UAM w Poznaniu) oddawalem chyba jakis papier szefowi a ten nagle zapytal mnie czy nie myslalem o wyjezdzie na studia poza Polska. I zapytal co mysle o Australii:D

Szybka rozmowa z rodzicami i przy pomocy ich jak i szefa we wrzesniu gapilem sie na menu w McDonalds na lotnisku w Sydney. Po 1,5 studiow mialem wracac (planowo) ale do tego czasu tak mi sie swiatopoglad zmienil, ze zaczalem kombinowac coby tu robic byle tylko nie wracac do Europy. A ze w miedzyczasie polubilem Azje... Szukalem pracy w kilku krajach i w sumie konkretne oferty dostalem z Chin i Japonii. Roznica w pensji byla ogromna no i w Japonii mialem blizszych znajomych. Tak wiec 28 marca 2006 ok 6 rano gdy rozgladalem sie za kumplem na Narita (mial mnie odebrac) jakis szalony Japoniec ubrany we flage rzucil sie na mnie od tylu krzyczac "banzaii!!":)

Z miejsca zabral mnie do Meiji Jingu (tam sie umowilismy ze znajoma) i do konca zycia chyba nie zapomne pierwszej miski soba w malej knajpce niedaleko Harajuku.

Jak widzisz Japonii w ogole w moich planach nie bylo. Poza tym juz po przyjezdzie oznajmilem wszem i wobec ze jestem tutaj tylko na rok... Azje i Azjatki (one jedyne mnie nie rozczarowaly - sa dokladnie takie jak sobie wyobrazalem) polubilem bardzo. Polatalem troche po okolicy. Przemieszkalem pare miesiecy w Tajlandii i absolutnie mnie do Europy nie ciagnie. Tesknie troche za rodzina, znajomymi i jedzeniem ale chyba nie az tak zeby teraz wracac.

Mam nadzieje ze nie zanudzilem i sorry za offtopa.

Papillon

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 5:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Dziękuje za rozwinięcie kwestii "przypadku"

kurimon napisał:

Mam nadzieje ze nie zanudzilem i sorry za offtopa.

Jaka nuda!? Jaki offtop!? historia bardzo ciekawa i ściśle związana z tematem.

Podziwiam Twoją silną wolę i odwagę do tak "łatwego" przeniesienia swojego życia na inny kontynent! Trudno powiedzieć czy zdecydowałbym się na taki krok ;/ . Rozumiem, że z czasem znajomi i rozumienie tamtejszego języka pomaga podjąć decyzję - zostaję! Tak trzymać.

-------
kurimon napisał:
Tesknie troche za rodzina, znajomymi i jedzeniem ale chyba nie az tak zeby teraz wracac.

No to zrozumiałe... Schabowy z kapustą + ziemniaczki!
-------
kurimon napisał:
Tak wiec 28 marca 2006 ok 6 rano gdy rozgladalem sie za kumplem na Narita (mial mnie odebrac) jakis szalony Japoniec ubrany we flage rzucil sie na mnie od tylu krzyczac "banzaii!!":)

Hahaha Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić a tym bardziej Twojej reakcji! wtf!?

Pozdrawiam!

Hayatee

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 6:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Kurczę ja też Cię podziwiam kurimon za taki krok xD
Ja bym chyba w życiu na takie coś nie poszła Trzeba mieć odwagę i to w Tobie podziwiam. A Historia bardzo mi się spodobała

metaloludek

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 9:19 pm   Odpowiedz z cytatem
hmmm dlaczego ?
Z kilku powodów ...
-po pierwsze ze sposobu życia. Nie mam na myśli tego w miastach, bo pewno niczym innym od naszego nie odbiega. Mam na myśli życie na peryferiach. Albo się okłamuję, ale jakoś mam wrażenie, że tam dla ludzi najważniejsze jest życie rodzinne, prostota, a nie tak jak w Europie czy Ameryce pogoń za pieniądzem, sztucznym pięknem.

-przyroda ... jak widzę jakiś film z ogrodem japońskim to mam ochotę zatrzymać czas, a zdjęcia z kwitnienia się drzew wiśniowych lub czerwienienia się klonów ... brak słów. Chciałbym to zobaczyć.

-język ... jest taki skromny, a jednocześnie przykuwa wzrok. Człowiek myśli "ciekawe co tu pisze, może to coś ciekawego" ... zresztą już tyle ludzi umie angielski, że ja postanowiłem nauczyć się japońskiego xD

-poniekąd anime ... nie jest to najważniejsza rzecz, ale co poniektóre bajki są fajne :p ... największe wrażenie na mnie jednak wywarł serial "Shogun"

-no i nie byłbym facetem nie mówiąc ... że przecież Azjatki są bardzo ładne (bez urazy Polki ... "polskie dziewczyny są jak witaminy" )

愛のメロディー
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 10:50 pm   Odpowiedz z cytatem
Dzieki za cieple slowa:)

W sumie jedyne co zaplanowalem (dosc szybko) to wyjazd do Au a potem jakos samo sie potoczylo. Dlatego tez mowie, ze w sumie jestem tu przypadkiem.

W Au przed przyjazdem nie znalem nikogo a wyjezdzalem bogatszy o mase znajomych i kilkoro naprawde dobrych przyjaciol. Gdyby nie dwoje z nich to chyba bym zwariowal w pierwszych tygodniach w Japonii. I jak spotykam roznych ludzi tu na miejscu to kazdy mniej wiecej mowi to samo o pierwszych chwilach w tym "cudownym" kraju:) Dlatego tez pisalem wczesniej, ze irytuje mnie kochanie czegos czego na dobra sprawe sie nie zna.

Ale w sumie warto i szczerze polecam nie wahac sie jesli pojawi sie tego typu szansa. Wrocic zawsze mozna:)

Hayatee

Post Wysłany: Czw Lis 12, 2009 4:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli ja bym miała taką szanse to napewno bym z niej skorzystała
Tak jak tutaj niektórych chłopaków pociągają Azjatki tak mnie pociągają Azjaci

lesniok

Post Wysłany: Sob Lis 14, 2009 3:27 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam. Jestem tutaj nowy. Może, nie kocham Azji ale jestem nią zafascynowany. Azjatki są pięknymi kobietami i cieszę się, że kurimon mówi że na nich się nie zawiódł :) Nie oglądam anime ani nie czytam mangi. Chociaż czasami lubię popatrzeć na azjatyckie znaki czy posłuchać tamtejszego języka.
Powrót do góry
Hayatee

Post Wysłany: Sob Lis 14, 2009 5:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Też tak mam xD Język Japoński jest, że tak powiem muzyką dla moich uszu . Bardzo mi się ten język podoba.

dlugers

Post Wysłany: Sob Sty 02, 2010 8:42 am   Odpowiedz z cytatem
Czy kocham Japonię? Sam nie wiem... Trudne pytanie. Kocham to miejsce w którym teraz jestem bo tutaj jest mój dom / rodzina / przyjaciele. Życie to nie bajka - czy to w Polsce czy w Japonii. O Japonii myślę od jakichś 12 lat, ale nie przez anime czy mangę, do Japonii ciągnie mnie mentalność ludzi (zupełnie jak w Norwegii), historia Japonii jest fascynująca, architektura, ogrody Japońskie to arcydzieła, religia shinto też jest bardzo ciekawa... A co do języka Japońskiego to nie pogniewałbym się jakby Japończycy rozmawiali po Polsku... [to tylko język, owszem jest nawet fajny, ale uczyć się tego wszystkiego... no ale trudno ]

To może w skrócie teraz napiszę.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...
Szczerze, to ja kocham to co mam a Japonię traktuję jako fascynację, tak jak i inne kraje orientu. Japonia w szczególności!

Jestem ciekawy ile osób z własnej woli przeprowadziłoby się do Japonii na stałe, rezygnując ze wszystkiego co jest tutaj? Ja Nippon chciałbym zwiedzić.

Kochajmy odmienność ale pamiętajmy o tym kim na prawdę jesteśmy.
Powrót do góry
Chou

Post Wysłany: Sob Sty 02, 2010 11:46 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja tam Japonii nie "kocham". Owszem byłam kiedyś zafascynowana tym krajem ale tylko ze względu na zainteresowanie wyłącznie M&A. W ogóle to śmieszne, że niektóre osoby mają większą wiedzę na temat obcego kraju niż własnego.
Po co na chama poznawać inny kraj xD.

Anime ni kija wiąże się z ustrojem politycznym Japonii, gospodarką czy prawem. (czysto edukacyjnym sensie)

Ci którzy interesują się Japonią i to nie wyłącznie z powodu anime (albo broń boże anime), to owszem fajnie. Widocznie ma konkretne porównanie i to nie tylko Japonia względem Polski, ale też względem innych krajów.
To jest post który mówi, że jestem z tych niewielu :)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2