| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Katrin12345

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 2:59 pm |
|
|
|
Fajnie że jestem pierwszy.
Oglądałem anime odkąd miałem 9 lat(zresztą tak się u większości zaczyna).
Potem zacząłem się interesować językiem(najbardziej pismem), no a potem sztuki walki, sztuka i miejsca w Japonii oraz botanika, architektura i muzyka(szczególnie klasyczna).
Czy to nie wystarczy by kochać Japonię??? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 5:49 pm |
|
|
|
Hmm z jednej strony rozumiem to "kochanie" Japonii a z drugiej mieszkajac tutaj widze ile jest w tym wszystkim naiwnosci. Sam nigdy nie bylem jakos specjalnie zainteresowany tym krajem (nie liczac ogolnego pociagu do Azjatek). Dopiero kiedy tu trafilem (w sumie przypadkiem) to poniekad zostalem zmuszony do zainteresowania sie zarowno jezykiem jak i kultura.
Co zreszta widac bo co prawda mowie plynnie po ichniemu (bez przerw itp.) ale w porownaniu do niektorych osob na tym forum zarowno moje slownictwo jak i znajomosc zasad gramatycznych jest bardzo ograniczona.
W sumie Japonia nie rozni sie od innych krajow. Sa rzeczy mile i niemile, przyjemne i nieprzyjemne itd. Jak dla mnie pozytywy i negatywy sie rownowaza i chyba dlatego tyle juz tu siedze.
I chyba sie rozpisalem nie na temat ale generalnie irytuja mnie twierdzenia o kochaniu czegos czego praktycznie sie nie zna. Dlatego z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze jedyne co naprawde kocham w Japonii to なんこつ i カルピスサワー. Dobranoc. _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:17 pm |
|
|
|
| kurimon napisał: |
| Dopiero kiedy tu trafilem (w sumie przypadkiem) to poniekad zostalem zmuszony do zainteresowania sie zarowno jezykiem jak i kultura. |
Kurimon mógłbyś trochę rozwinąć kwestię "przypadkiem" ? naprawdę Twoja wypowiedź jest ciekawa. Zawsze myślałem, że tylko pasjonaci chcący spełnić swoje marzenia przenoszą się do Japonii, a tu taki zonk... oczywiście nie musisz opisywać (zrozumiem). Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
|
Katrin12345

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:59 pm |
|
|
|
| Katrin12345 napisał: |
A użyty tutaj słowo "kocham" określa samą pasje, pociąg do czegoś tak bardzo, że chcesz wiedzieć o tym coraz więcej i więcej.  |
To takim razie czym dla ciebie jest zainteresowanie czy fascynacja?
Miłość ma w sobie też coś z zaślepienia, tak że nie dostrzega lub nie chce się dostrzec wad kochanego obiektu.
Dla mnie powody podane przez "zakochanych" powyżej to żadne argumenty i świadczą jedynie o jakimś tam zainteresowaniu (nawet nie wiadomo w jakim stopniu bo rzucają jedynie ogólnikowe hasła). Większość osób jedynie wyciera sobie gębę słowem "miłość" nie potrafiąc podać konkretnych powodów „ochów” i „achów”, a przecież dla zakochanej osoby wymienianie ukochanych cech powinno być banalnie proste, ne? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Katrin12345

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Akiko Yoshitomi

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 4:17 am |
|
|
|
| Katrin12345 napisał: |
| " Dlaczego uważacie się za ludzi kochających Japonię?" |
Bo Japonia to mój drugi dom i mój mąż jest Japończykiem.
Ogólnie bardzo interesuję się językiem japońskim, haiku, waka, kaligrafią.
Dla osób ogladających japońskie filmy, czytających o Japonii, lub dla tych co byli tu kilka tygodni jako turyści ten kraj wydaje się piękny, cudowny, dla mnie Japonia jest takim samym krajem jak Polska._________________ "すべての方法で愛を見つかることはいい"
. |
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 5:49 pm |
|
|
|
Dziękuje za rozwinięcie kwestii "przypadku"
Mam nadzieje ze nie zanudzilem i sorry za offtopa. |
Jaka nuda!? Jaki offtop!? historia bardzo ciekawa i ściśle związana z tematem.
Podziwiam Twoją silną wolę i odwagę do tak "łatwego" przeniesienia swojego życia na inny kontynent! Trudno powiedzieć czy zdecydowałbym się na taki krok ;/ . Rozumiem, że z czasem znajomi i rozumienie tamtejszego języka pomaga podjąć decyzję - zostaję! Tak trzymać.
-------
Tesknie troche za rodzina, znajomymi i jedzeniem ale chyba nie az tak zeby teraz wracac.
|
No to zrozumiałe... Schabowy z kapustą + ziemniaczki!
-------
Tak wiec 28 marca 2006 ok 6 rano gdy rozgladalem sie za kumplem na Narita (mial mnie odebrac) jakis szalony Japoniec ubrany we flage rzucil sie na mnie od tylu krzyczac "banzaii!!":)
|
Hahaha Nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić a tym bardziej Twojej reakcji! wtf!?
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 9:19 pm |
|
|
|
hmmm dlaczego ?
Z kilku powodów ...
-po pierwsze ze sposobu życia. Nie mam na myśli tego w miastach, bo pewno niczym innym od naszego nie odbiega. Mam na myśli życie na peryferiach. Albo się okłamuję, ale jakoś mam wrażenie, że tam dla ludzi najważniejsze jest życie rodzinne, prostota, a nie tak jak w Europie czy Ameryce pogoń za pieniądzem, sztucznym pięknem.
-przyroda ... jak widzę jakiś film z ogrodem japońskim to mam ochotę zatrzymać czas, a zdjęcia z kwitnienia się drzew wiśniowych lub czerwienienia się klonów ... brak słów. Chciałbym to zobaczyć.
-język ... jest taki skromny, a jednocześnie przykuwa wzrok. Człowiek myśli "ciekawe co tu pisze, może to coś ciekawego" ... zresztą już tyle ludzi umie angielski, że ja postanowiłem nauczyć się japońskiego xD
-poniekąd anime ... nie jest to najważniejsza rzecz, ale co poniektóre bajki są fajne :p ... największe wrażenie na mnie jednak wywarł serial "Shogun"
-no i nie byłbym facetem nie mówiąc ... że przecież Azjatki są bardzo ładne (bez urazy Polki ... "polskie dziewczyny są jak witaminy" ) _________________ 愛おしくて 嬉しくて
悲しくて 切なくて
悔しくて もどかしくて…
愛のメロディー
|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 10:50 pm |
|
|
|
Dzieki za cieple slowa:)
W sumie jedyne co zaplanowalem (dosc szybko) to wyjazd do Au a potem jakos samo sie potoczylo. Dlatego tez mowie, ze w sumie jestem tu przypadkiem.
W Au przed przyjazdem nie znalem nikogo a wyjezdzalem bogatszy o mase znajomych i kilkoro naprawde dobrych przyjaciol. Gdyby nie dwoje z nich to chyba bym zwariowal w pierwszych tygodniach w Japonii. I jak spotykam roznych ludzi tu na miejscu to kazdy mniej wiecej mowi to samo o pierwszych chwilach w tym "cudownym" kraju:) Dlatego tez pisalem wczesniej, ze irytuje mnie kochanie czegos czego na dobra sprawe sie nie zna.
Ale w sumie warto i szczerze polecam nie wahac sie jesli pojawi sie tego typu szansa. Wrocic zawsze mozna:) _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
lesniok

|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 3:27 pm |
|
|
|
| Witam. Jestem tutaj nowy. Może, nie kocham Azji ale jestem nią zafascynowany. Azjatki są pięknymi kobietami i cieszę się, że kurimon mówi że na nich się nie zawiódł :) Nie oglądam anime ani nie czytam mangi. Chociaż czasami lubię popatrzeć na azjatyckie znaki czy posłuchać tamtejszego języka. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
dlugers

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 8:42 am |
|
|
|
Czy kocham Japonię? Sam nie wiem... Trudne pytanie. Kocham to miejsce w którym teraz jestem bo tutaj jest mój dom / rodzina / przyjaciele. Życie to nie bajka - czy to w Polsce czy w Japonii. O Japonii myślę od jakichś 12 lat, ale nie przez anime czy mangę, do Japonii ciągnie mnie mentalność ludzi (zupełnie jak w Norwegii), historia Japonii jest fascynująca, architektura, ogrody Japońskie to arcydzieła, religia shinto też jest bardzo ciekawa... A co do języka Japońskiego to nie pogniewałbym się jakby Japończycy rozmawiali po Polsku... [to tylko język, owszem jest nawet fajny, ale uczyć się tego wszystkiego... no ale trudno ]
To może w skrócie teraz napiszę.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...
Szczerze, to ja kocham to co mam a Japonię traktuję jako fascynację, tak jak i inne kraje orientu. Japonia w szczególności!
Jestem ciekawy ile osób z własnej woli przeprowadziłoby się do Japonii na stałe, rezygnując ze wszystkiego co jest tutaj? Ja Nippon chciałbym zwiedzić.
Kochajmy odmienność ale pamiętajmy o tym kim na prawdę jesteśmy. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Chou

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 11:46 pm |
|
|
|
Ja tam Japonii nie "kocham". Owszem byłam kiedyś zafascynowana tym krajem ale tylko ze względu na zainteresowanie wyłącznie M&A. W ogóle to śmieszne, że niektóre osoby mają większą wiedzę na temat obcego kraju niż własnego.
Po co na chama poznawać inny kraj xD.
Anime ni kija wiąże się z ustrojem politycznym Japonii, gospodarką czy prawem. (czysto edukacyjnym sensie)
Ci którzy interesują się Japonią i to nie wyłącznie z powodu anime (albo broń boże anime), to owszem fajnie. Widocznie ma konkretne porównanie i to nie tylko Japonia względem Polski, ale też względem innych krajów.
To jest post który mówi, że jestem z tych niewielu :) |
|
| Powrót do góry |
|
|