| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Flaha

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:04 pm |
|
|
|
| Cześć czołem kluski z rosołem. Chciałbym dowiedzieć się jakie macie metody nauki znaków? Chce ulepszyć swoją i ciekawią mnie wasze rozwiązania! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Toshiko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Flaha

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:25 pm |
|
|
|
| Toshiko napisał: |
Pisanie, pisanie, pisanie i jeszcze raz pisanie.
Lepszej metody nie znajdziesz. |
No tak, tylko to już wiem, chodzi mi o dokładniejsze wytłumaczenie. Podam przykład, w tej chwili uczę się na zasadzie:
mam znak i złożenia do niego piszę pierwsze złożenie x10 po czym zaczynam następne złożenie i gdy ów znak skończę powtarzam wzrokowo całość zasłaniając sobie np. czytanie i tłumaczenie (i tak dalej z każdym znakiem aż dojde do 50). Chodzi mi bardziej o to czy np. ktoś z was uczy się zapamiętując aby czytań znaków i złożenia wtedy łatwiej wchodzą itp. Głównie chodzi o to że mój sposób jest strasznie pracochłonny a jak wiadomo poza znakami jest jeszcze "kilka" innych (imo ważniejszych) przedmiotów na które ciężko znaleźć czas. Czyli po krótce, jak jest najszybciej i najskuteczniej zarazem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Flaha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 10:17 pm |
|
|
|
ja proponuje książke "Język Japoński" ASSIMIL jest fajnie zrobiona uczysz cię języka a kana sama wchodzi(kożystam z kśiążki miesiąc i już znam połowe hiragany i pare kanji)
Proponuje też powiesić sobię tablice kany nad łóżkiem albo nad monitorem komputera i spoglądać na nią co jakiś czas.
jeżeli niechceż kupować żadnej książki to znajć strone internetową do nauki japońskiego która ma słowa zapisane to polsku, w kanie i w romaji
uczyć cię z tego słówek lub zdań a kana sama wejdzię
Zacznij używać Firefoxa lub Worda do sprawdzania pisowni!! Nie obchodzi mnie czy mieszkasz w Anglii, Polsce czy na Marsie, ani ile masz lat. Gdyby dało się na tym forum dawać bany już dawno byś go dostał! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Flaha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:53 pm |
|
|
|
| Flaha napisał: |
あなたのポーランド語はちょっと悪いだからもっと勉強してください! |
そちらもちょっと日本語を復習すればいいんじゃないでしょうか  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Flaha

|
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 12:39 am |
|
|
|
Wiesz, ja to napisałem tylko i wyłącznie dlatego, że sam zacząłeś offtopic i do tego nie wiedzieć czemu, po japońsku... dla szpanu?
EOT
A wracając do tematu - nauka znaków to zwykła pamięciówka. W zasadzie składająca się z dwóch części :
1. czytania jak najwięcej, żeby przyswoić sobie złożenia i ich "wygląd"
2. pisania, żeby ręka zapamiętała, bo znak często pisze się potem automatycznie, bez zastanawiania się, jak on w ogóle wygląda
Ale nauka znaków powinna też iść w parze z normalną nauką języka. Ni wolniej, ni szybciej, bo to nie ma sensu. Można sobie oczywiście poczytać znaki dla wprawy, ale nie należy się przejmować, że nic się z tego nie zapamięta, bo żeby znaki weszły do głowy, to trzeba ich używać, a na początku nauki (czasami ten początek jest dość długi) nie bardzo jest jak używać złożeń, bo nie zna się na tyle języka.
Uniwersytet Warszawski wydał kiedyś taką książkę "Pismo Japońskie" będącą zbiorem materiałów, które tamtejsi studenci musieli opanować na zajęciach z pisma. Warto się w to zaopatrzyć, bo pomimo, iż tempo nauki jak na japonistyce jest nie do osiągnięcia, to jak pisałem wcześniej, można sobie od czasu do czasu poczytać, tym bardziej, że są zdania przykładowe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Rika

|