Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Skuteczne metody nauki znaków!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Język Japoński    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaha

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:04 pm   Odpowiedz z cytatem
Cześć czołem kluski z rosołem. Chciałbym dowiedzieć się jakie macie metody nauki znaków? Chce ulepszyć swoją i ciekawią mnie wasze rozwiązania!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Toshiko

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:14 pm   Odpowiedz z cytatem
Pisanie, pisanie, pisanie i jeszcze raz pisanie.
Lepszej metody nie znajdziesz.

Flaha

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 7:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Toshiko napisał:
Pisanie, pisanie, pisanie i jeszcze raz pisanie.
Lepszej metody nie znajdziesz.

No tak, tylko to już wiem, chodzi mi o dokładniejsze wytłumaczenie. Podam przykład, w tej chwili uczę się na zasadzie:
mam znak i złożenia do niego piszę pierwsze złożenie x10 po czym zaczynam następne złożenie i gdy ów znak skończę powtarzam wzrokowo całość zasłaniając sobie np. czytanie i tłumaczenie (i tak dalej z każdym znakiem aż dojde do 50). Chodzi mi bardziej o to czy np. ktoś z was uczy się zapamiętując aby czytań znaków i złożenia wtedy łatwiej wchodzą itp. Głównie chodzi o to że mój sposób jest strasznie pracochłonny a jak wiadomo poza znakami jest jeszcze "kilka" innych (imo ważniejszych) przedmiotów na które ciężko znaleźć czas. Czyli po krótce, jak jest najszybciej i najskuteczniej zarazem.
Powrót do góry
Rika

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 8:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Proponuję kupić książeczki z serii "Kana na wesoło", można je znaleźć na waneko.pl, lub w większych księgarniach. Mi te książeczki bardzo pomagają
Powrót do góry
Flaha

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 9:45 pm   Odpowiedz z cytatem
Rika napisał:
Proponuję kupić książeczki z serii "Kana na wesoło", można je znaleźć na waneko.pl, lub w większych księgarniach. Mi te książeczki bardzo pomagają
Dzięki za propozycję ale spasuje tu nie chodzi o materiały do nauki, tylko o sposób, metode. Mam materiały, ja chce poznać wasze (forumowiczów) sposoby na nauke znaków, to jak wam się najlepiej przyswaja znaki. Poza tym nie wiem ile te "książeczki" zawierają znaków, ale sądząc po okładkach i ilości tomów oraz opisie wygląda na to że nie za dużo.
Powrót do góry
tomek-tygrysek

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 10:17 pm   Odpowiedz z cytatem
ja proponuje książke "Język Japoński" ASSIMIL jest fajnie zrobiona uczysz cię języka a kana sama wchodzi(kożystam z kśiążki miesiąc i już znam połowe hiragany i pare kanji)

Proponuje też powiesić sobię tablice kany nad łóżkiem albo nad monitorem komputera i spoglądać na nią co jakiś czas.

jeżeli niechceż kupować żadnej książki to znajć strone internetową do nauki japońskiego która ma słowa zapisane to polsku, w kanie i w romaji
uczyć cię z tego słówek lub zdań a kana sama wejdzię

Zacznij używać Firefoxa lub Worda do sprawdzania pisowni!! Nie obchodzi mnie czy mieszkasz w Anglii, Polsce czy na Marsie, ani ile masz lat. Gdyby dało się na tym forum dawać bany już dawno byś go dostał!
Powrót do góry
Flaha

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 10:37 pm   Odpowiedz z cytatem
tomek-tygrysek napisał:
ja proponuje książke "Język Japoński" ASSIMIL jest fajnie zrobiona uczysz cię języka a kana sama wchodzi(kożystam z kśiążki miesiąc i już znam połowe hiragany i pare kanji)

Proponuje też powiesić sobię tablice kany nad łóżkiem albo nad monitorem komputera i spoglądać na nią co jakiś czas.

jeżeli niechceż kupować żadnej książki to znajć strone internetową do nauki japońskiego która ma słowa zapisane to polsku, w kanie i w romaji
uczyć cię z tego słówek lub zdań a kana sama wejdzię
あなたのポーランド語はちょっと悪いだからもっと勉強してください! . Wracając do tematu, chodzi mi o bardziej "zaawansowane" metody nauki ZNAKÓW, czyli powiedzmy masz materiały z znakami po czym bierzesz kartkę i co robisz z tą kartką żeby zapamiętać znaki których chcesz się nauczyć (starasz się najpierw zapamiętywać czytania kun i on po czym nauka złożeń jest łatwiejsza, czy nie wiem piszesz jedno złożenie milion razy) . Czy ja źle konstruuje swoje pytania ? Jeśli tak to przepraszam.
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Flaha napisał:
あなたのポーランド語はちょっと悪いだからもっと勉強してください!

そちらもちょっと日本語を復習すればいいんじゃないでしょうか

Flaha

Post Wysłany: Pon Lis 09, 2009 12:29 am   Odpowiedz z cytatem
slawek15 napisał:
Flaha napisał:
あなたのポーランド語はちょっと悪いだからもっと勉強してください!

そちらもちょっと日本語を復習すればいいんじゃないでしょうか
Zamiast wytykać mi błędy w japońskim którego jeszcze się uczę i zrozumiałe jest, że mogę popełnić błąd (pewnie chodzi ci o użycie”だ” zamiast ”です”) napisałbyś coś na temat ?
Powrót do góry
slawek15

Post Wysłany: Pon Lis 09, 2009 12:39 am   Odpowiedz z cytatem
Wiesz, ja to napisałem tylko i wyłącznie dlatego, że sam zacząłeś offtopic i do tego nie wiedzieć czemu, po japońsku... dla szpanu?
EOT

A wracając do tematu - nauka znaków to zwykła pamięciówka. W zasadzie składająca się z dwóch części :
1. czytania jak najwięcej, żeby przyswoić sobie złożenia i ich "wygląd"
2. pisania, żeby ręka zapamiętała, bo znak często pisze się potem automatycznie, bez zastanawiania się, jak on w ogóle wygląda

Ale nauka znaków powinna też iść w parze z normalną nauką języka. Ni wolniej, ni szybciej, bo to nie ma sensu. Można sobie oczywiście poczytać znaki dla wprawy, ale nie należy się przejmować, że nic się z tego nie zapamięta, bo żeby znaki weszły do głowy, to trzeba ich używać, a na początku nauki (czasami ten początek jest dość długi) nie bardzo jest jak używać złożeń, bo nie zna się na tyle języka.

Uniwersytet Warszawski wydał kiedyś taką książkę "Pismo Japońskie" będącą zbiorem materiałów, które tamtejsi studenci musieli opanować na zajęciach z pisma. Warto się w to zaopatrzyć, bo pomimo, iż tempo nauki jak na japonistyce jest nie do osiągnięcia, to jak pisałem wcześniej, można sobie od czasu do czasu poczytać, tym bardziej, że są zdania przykładowe.

Hayatee

Post Wysłany: Pon Lis 09, 2009 4:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Myślałam wcześniej czy to napisać ale się zdecydowałam xD
Podam Ci sposób nauki mojej pani od Angielskiego, na przyswajanie słówek. Ja dzięki temu nauczyłam się czasowników nieregularnych
To jest tak:
Piszesz sobie na karteczce znak, który chcesz się nauczyć, zawijasz karteczke i znów, i tak kilka razy. Nie wiem czy Ci się to przyda. Mi pomogło przy Chemii i Niemieckim
Powodzenia

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Rika

Post Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:31 pm   Odpowiedz z cytatem
Jakie "znaki" kolega chciałby się nauczyć: kanji, hiragana czy katakana?
Powrót do góry
Flaha

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 12:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Rika napisał:
Jakie "znaki" kolega chciałby się nauczyć: kanji, hiragana czy katakana?
Kolega chciałby się nauczyć do maja 2010 700 znaków kanji a jest na 380 i potrzebuje ulepszyć swój sposób nauki ponieważ często jest tak, że brakuje czasu na gramatyke
Powrót do góry
Rika

Post Wysłany: Sro Lis 11, 2009 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Według mnie przejrzyj te książeczki, które tobie poleciłam
Znaków w dwóch książeczkach poświęconych kanji jest ok 100, resztę znaków możesz do nauczenia wykorzystać ze str: http://www.japonka.pl/moo...hp?id=108.
Wracając do sposobów: uczenie się kanji (można powiedzieć) to moje hobby, więc bardzo lubię uczyć się czegoś nowego przy muzyce i dużej ilości pisania, jak wcześniej forumowicze napisali:
"Pisz, pisz i jeszcze raz pisz!" Życzę powodzenia
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Język Japoński Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1