| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 9:22 am |
|
|
|
witam wszystkich niedawno zacząłem naukę japońskiego (co prawda zbierałem sie pół roku)
mam bardzo dobrą książkę ale i tak mam problemy z budowaniem zdań.
czy zdanie...
Boku pan o tabemasu
...Jest poprawne???
i jak dziewczyny mówią ja???
bo z tego co wiem to mężczyźni mówią "BOKU"
???????????????????
Ostatnio zmieniony przez tomek-tygrysek dnia Wto Lis 03, 2009 4:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 10:27 am |
|
|
|
Do jasnej CHOLERY!!
Do ciebie mówi się jak do ściany! Kompletnie do ciebie nie trafia, że przed wysłaniem posta masz poprawić błędy bo inaczej całość poleci do kosza!
Naprawdę już nie mam ani siły ani cierpliwości do ciebie.
Chcesz się uczyć japońskiego? To najpierw naucz się polskiego bo jak widać to dla ciebie język totalnie obcy! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 3:24 pm |
|
|
|
Ja też się powolutku uczę Japońskiego ale teraz daje sobie troche przerwy bo mam Meksyk w szkole.
A co z tym Twoim "poprawiaczem błędów" ? _________________ `But with that moon in the sky.
Who wants to be alone ..
|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 4:54 pm |
|
|
|
zadowolona???
co wy macie z tym polskim???to jest forum japonia
ale do tematu..... |
|
| Powrót do góry |
|
|
Kanashii

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 6:26 pm |
|
|
|
| Polecam Firefoxa ma automatycznie sprawdzanie błędów |
|
| Powrót do góry |
|
|
Papillon

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 7:25 pm |
|
|
|
| tomek-tygrysek napisał: |
zadowolona???
co wy macie z tym polskim???to jest forum japonia
ale do tematu..... |
Błąd! To jest Polskie Forum o Japonii, a więc posługujemy się na nim poprawną polszczyzną bo przecież jesteśmy Polakami... tak, czy nie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 12:15 am |
|
|
|
To jest taka krucjata ... jeśli, dzięki nam, nie popełnisz jakiegoś błędu pisząc kartkówkę czy dyktando to uznamy to za sukces pedagogiczny xD
powinieneś być nam wdzięcznym ... my to robimy za darmo ... niektórzy płacą za lekcje ortografii xD _________________ 愛おしくて 嬉しくて
悲しくて 切なくて
悔しくて もどかしくて…
愛のメロディー
|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 8:50 am |
|
|
|
raczej nie sądzę że polska ortografia będzie mi potrzebna w szkole ale dobżę.
Możemy przejść do tematu??? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Hayatee

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 5:12 pm |
|
|
|
| Hayatee napisał: |
| staramy się pisać bez błędów ortograficznych. |
staram sie ale to nie łatwe.
możecie mi pomóc???
bo moje pytanie chyba raczej nie było o ortografie. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 5:43 pm |
|
|
|
Otóż to jak do tej pory każdy tylko SPAMUJE na ten temat, a czy pomyśleliście, że on nie jest w stanie zmienić tego w jeden dzień? Dobrze, że pisze i tak wychowując się nie w polsce, bo często sami polacy mają duże problemy z poprawną pisownią. Nawet jeśli to nie jest usprawiedliwieniem to on ma jeszcze 13 lat! Sami go tylko zniechęcacie do języka polskiego co już można odczuć w jego poprzednich postach. Może teraz to jest dla was zwyczajny gówniarz, który robi byki non-stop, ale za parę lat on również będzie dorosły i co wyniesie z tego forum? Durne uwagi jedna po drugiej? Troche cierpliwości. Jedyne co możemy zrobić to poraz kolejny bardzo cię prosić tomek o używanie programów poprawiających błędy ortograficzne, bo jest to poniekąd forum naukowe/edukacyjne i musimy trzymać się pewnych reguł. Od siebie polecam jakieś polskie lektury i zwrócenie uwagę na pisownie.
A co do twojego problemu to :
"Boku pan o tabemasu "
brakuje partykuły WA (pisany znakiem na "HA") przy "Boku", która określa temat zdania.
"Boku" jest kolokwialny w przeciwieństwie do Watashi i używany przez chłopaków/mężczyzn/kolesi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
slawek15

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 6:12 pm |
|
|
|
| shambler napisał: |
| Otóż to jak do tej pory każdy tylko SPAMUJE na ten temat, a czy pomyśleliście, że on nie jest w stanie zmienić tego w jeden dzień? |
1. Zainstalowanie dodatku do sprawdzania pisowni zajmuje minutę, może dwie.
2. Sorry, ale zero tolerancji dla błędów; w wieku trzynastu lat powinno się umieć pisać poprawnie, a jeśli nie patrz pkt. 1
I tu nie chodzi o proszenie, tylko o podporządkowanie się regulaminowi, który obowiązuje wszystkich użytkowników.
| Cytat: |
| wychowując się nie w polsce |
| bardzo cię prosić tomek |
No widać...
'w Polsce', 'sami Polacy', a 'Tomek' to imię, więc też piszemy je z dużej litery. Sorry za czepialstwo, ale jak wszyscy to wszyscy.
EOT
A wracając do tematu:
| "Boku" jest kolokwialny w przeciwieństwie do Watashi i używany przez chłopaków/mężczyzn/kolesi. |
Przez chłopców raczej niż mężczyzn, małych chłopców z przedszkola czy podstawówki. Używane przez mężczyzn jest już znacznie mniej kolokwialne i stosowane w sytuacjach bardziej formalnych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 6:31 pm |
|
|
|
Nie chcę znowu dyskutować o niczym, ale odpowiem tylko na powyższe:
1. Zainstalowanie dodatku do sprawdzania pisowni zajmuje minutę, może dwie. |
Miałem na myśli pisanie jako tako - przez samego użytkownika. Wspomniałem zresztą sam o takim oprogramowaniu w moim poście więc nie trzeba powtarzać. Pisząc normlanie żaden program mu tego nie poprawi, a chyba wam zależy też, aby Polak potrafił pisać poprawnie i tak. Chyba, że chodzi tutaj jedynie o waszą wygodę czytania na forum i "tomek-tygrysek" was nie obchodzi.
2. Sorry, ale zero tolerancji dla błędów; w wieku trzynastu lat powinno się umieć pisać poprawnie, a jeśli nie patrz pkt. 1
I tu nie chodzi o proszenie, tylko o podporządkowanie się regulaminowi, który obowiązuje wszystkich użytkowników. |
Ja to rozumiem i jestem bardzo za, ale innymi metodami niż te, które są w tym temacie, bo wiele osób można wymienić na tym forum za łamanie regulaminu lub nieścisłe trzymanie się go (np. pisanie zupełnych bzdur, powtarzanie tego co powiedziała osoba wcześniejsza myśląc, że coś się wniosło do rozmowy i takich tematów jest multum, lub przykład owego, gdzie się zaspamowało tym samym - każdy się przemądrza jak się powinno pisać)
No widać...
'w Polsce', 'sami Polacy', a 'Tomek' to imię, więc też piszemy je z dużej litery. Sorry za czepialstwo, ale jak wszyscy to wszyscy.
EOT |
No to na moje usprawiedliwienie, które pewnie i tak nikogo nie obchodzi mogę powiedzieć tylko:
a) odnosnie "polska" z malej litery wyglada sytuacja tak, ze rozmawiajac na gg czy to z ludzmi gdzies w necie wymienia sie wiadomosci szybko i pomija kropki/duze litery/haczyki, przyznam ze sam tak robie ale na forum zdarza mi sie zapedzic i zrobic blad samemu, strasznie przepraszam :)
b) "sami polacy" tutaj bez bicia przyznaję się, że zrobiłem błąd, myśląc pewnie o "polskie", zdarza mi się.
c) "tomek" ściągnąłem z nicku, na który rzuciłem tylko okiem i pewnie przez to kolejny błąd, ja strasznie szybko piszę :))))
Miłego wieczoru!
P.S. Nie ma sprawy, rozumiem to czepialstwo, za swoje zdanie trzeba nieraz zapłacić  |
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 9:57 pm |
|
|
|
dzięki shamber.
czyli boku= ja (męrzczyzni)
watashi=ja (kobiety)
i zdanie brzmi:
boku wa pan o tabemasu???
Ostatnio zmieniony przez tomek-tygrysek dnia Pią Lis 06, 2009 9:08 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
SchwarzerEngel

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 10:14 pm |
|
|
|
| tomek-tygrysek napisał: |
dzięki shamber.
czyli boku= ja (męrzczyzni)
watashi=ja (kobiety)
i zdanie brzmi:
boku wa pan o tabemasu??? |
Watashi odnosi się do obu płci i nikogo nie obraża (i tego się lepiej trzymać na początku, a później wdawać się w niuansy stylistyczne typu "boku", na razie bym na Twoim miejscu "boku" nie używała).
Kobiety mówią czasami "atashi", chociaż może to brzmieć nieco infantylnie.
Generalnie zdanie jest poprawne. |
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 9:11 am |
|
|
|
Watashi wa pan o tabemasu