Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

moda z japonii

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Toshiko

Post Wysłany: Czw Lis 12, 2009 5:51 pm   Odpowiedz z cytatem
metaloludek napisał:
skoro Ci się to podoba to i owszem ... zarzucę CI brak poczucia smaku. I co nie mogę ? To moja opinia, do której mam prawo. Dla mnie ten styl jest mdły do granic możliwości bo nie posiada żadnej harmonii.

Oczywiście, że możesz, przecież Ci nikt tego nie zabroni
Więc może uświadomisz mnie, nie oświeconą, cóż to jest, ten tzw. "dobry smak"?

Jeśli chodzi o Japończyków to strasznie nie podoba mi się ich podejście do strojów, które prezentowane są w magazynach (np. ageha czy egg). Chodzi mi o to totalne kopiowanie i brak jakiejś własnej inwencji twórczej oraz, co zaobserwowałam wśród lolit, to ubieranie się od stóp do głów w jednej firmie (na przykład: chce ubrać sukienke z meta, to musze do tego dobrać buty, rajstopy, torebke kardigan i płaszcz również od meta), co dla mnie jest bardzo dziwne x_O

metaloludek

Post Wysłany: Pią Lis 13, 2009 3:04 pm   Odpowiedz z cytatem
dobry smak i sztukę to masz w podpisie ... dobry smak przykuwa wzrok ponieważ pobudza zmysły, a takie ubiory to jedynie rażą bo rażą ... bo są mocno kolorowe.

愛のメロディー
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
pichan

Post Wysłany: Sob Gru 26, 2009 4:53 pm   Odpowiedz z cytatem
Ja pamiętam, że w roku 2000 w Japonii było ich (Ganguro) sporo na ulicach, wtedy to było naprawdę modne. Ale to było 9 lat temu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
HikaruYoru

Post Wysłany: Sro Sty 06, 2010 7:47 pm   Odpowiedz z cytatem
Gdyż młodzi Japończycy mają to do siebie, że szybko nudzą się "trendami" i wymyślają coś 'nowego'. Odnosi się to nie tylko do wyglądu, ale także do języka. Wiele rzeczy, które jeszcze nie dawno były super modne, teraz już są passé.
Powrót do góry
aggi

Post Wysłany: Nie Sty 10, 2010 4:13 pm   Odpowiedz z cytatem
Znacie styl "Gothic Lolita"? Według mnie troszkę taki nie na co dzień ale i tak mi się podoba
Powrót do góry
Deidere

Post Wysłany: Wto Sty 12, 2010 10:07 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko Yoshitomi napisał:
slawek15 napisał:
Nie, nie chodzą tak po ulicach na co dzień (....) to już przeżytek (...)

Dokładnie to samo napisałam na pewnym forum, a "dzieci mangi" się zbulwersowały, że bajki opowiadam

Słyszałam od znajomych, że ponoć na Harajuku pod mostem też się juz nikogo nie spotyka, jeśli się zobaczy 3-5 osób to jest dużo i ma się szczęście, że się wogóle na kogoś natrafiło xD

Ja przez te kilka miesięcy od kąd jestem w JP byłam kilka razy w Tokyo i kompletnie nikogo nie widziałam już tak przebranego - a dodam, że jak jestem w TKO to jestem w Shibuja/Shinjuku i okolicach.

Widziałam za to kilka małolat i bandażem na oku, jak to się nazywa ta "moda"? ... Nie pamiętam xD

Ogólnie zaobserwowałam, żę ludzie w Tokyo znormalnieli.
Baby: jakaś spódnica lub szorty, tunika lub tshirt i obowiążkowo wysokie obcasy.
Faceci: niektórzy to styl onikei, ale większość zwykłe dzinsy plus koszulka.

Proponuje przejsc sie po okolicach stacji Shibuya i Harajuku. W niedziele ok. 12-tej jest tego chmara...pokazy cos play czy cuuus (ja nie w temacie). Z reszta zawsze sie ktos znajdzie, a to pan z dlugimi rozowymi wlosami i zakolczykowany tak, ze chyba posila sie dozylnie, albo pani przebrana za gothic lolite. I to nie w duzych miastach. Juz nawet zdjec mi sie nie chce robic;P
Powrót do góry
sasuki

Post Wysłany: Wto Sty 12, 2010 8:55 pm   Odpowiedz z cytatem
Gothic Lolita najbardziej mi się kojarzy z misą z death note , a gdy pierwszy raz zobaczyłam Ganguro to omal zawału nie dostałam z powodu oczobójnych kolorów ( bez urazy)

Majutsutora Katsurui

Post Wysłany: Sro Sty 13, 2010 10:30 am   Odpowiedz z cytatem
A czy ktoś się orientuje co jest teraz takim numerem jeden numerów jeden?
Powrót do góry
HikaruYoru

Post Wysłany: Pon Sty 18, 2010 9:40 am   Odpowiedz z cytatem
Wydaje mi się, że teraz najmodniejsze jest bycie gyaru, zwłaszcza hime gyaru, ane gyaru i gyaru-o.
Powrót do góry
Majutsutora Katsurui

Post Wysłany: Pon Sty 18, 2010 5:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Przeglądnęłam sobie zdjęcia tego co wymieniłaś - takie to trochę słodkie lolitki albo "stajlisz" dziewuchy panowie też jakoś bardziej wypacykowani
Powrót do góry
aggi

Post Wysłany: Pon Sty 18, 2010 6:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Wyglądają jak małe dziewczynki. Zauważyliście że niektórzy Japończycy ( a raczej Japonki ) chcą się stylem ubierania odmłodzić.
Powrót do góry
..:Colinka:..

Post Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:03 pm   Odpowiedz z cytatem
aggi napisał:
Wyglądają jak małe dziewczynki. Zauważyliście że niektórzy Japończycy ( a raczej Japonki ) chcą się stylem ubierania odmłodzić.

Taa... I wiele Japonek wygląda nieco młodziej przez ciuchy i makijaż

Chu chu lovely muni muni mura mura~~

^.~*
Powrót do góry
Madoka-san

Post Wysłany: Sro Cze 30, 2010 7:58 pm   Odpowiedz z cytatem
I udaje im się to odmładzanie. Mi nawet podobają się te ubrania które mają za zadanie odmładzać (niektóre XD!). Ale przecież nie będą ubierać się tak w wieku 30-40 lat.. chyba że jednak xD.

A jak wam się podoba styl (a może makijaż?) Ulzzang?
Powrót do góry
Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Pią Lip 02, 2010 6:01 am   Odpowiedz z cytatem
Wiecie co, Gothic Lolita, Sweet Lolita, Hime nigdy nie było modne w Japonii!!!!!!!!!!!!! To są mniejszości, zaledwie 0.01% kobiet się tak ubiera.
Tak samo Visual Kei to zaledwie 1% japońskiej muzyki.

Co jest modne w Japonii?
To samo co w Ameryce czy Europie z tym, że Japończycy noszą bardziej kolorowe i mniej dopasowane ciuchy xD

Większość facetów nosi zwykłe dzinsy i tshirty, ale mozan też spotkać tzn pedałka czy lalusia, czyli obcisłe dzinsy, różowy tshirt, torebka.

Wśród kobiet,
modne jest noszenie zamałych butów
Modne jest mieć posiniaczone nogi.
Modne jest kupowanie markowych ciuchów w lumpexie.

A! I ostatnio zauważyłam, że modne jest ubieranie kilkuletnich dziewczynek w ciuchy podobne, które noszą nastolatki i dwudziestolatki, czyli minówa, jakiś modny tshirt i obowiązkowo buty na obcasach O.O

.
Powrót do góry
Kazeko

Post Wysłany: Pią Lip 02, 2010 9:00 am   Odpowiedz z cytatem
Dokładnie, Akiko!
Ostatnio minęła mnie na ulicy 5 latka ubrana lepiej ode mnie. Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać.
Od siebie dorzucę, że znaczna większość Japonek nosi spódnice częściej niż spodnie (na moje oko jakieś 65-70% kobiet spotkanych np. w metrze ma na sobie spódnice/spódniczki/miniówki itd) i że generalnie ich ciuszki są bardzo dziewczęce.
Powrót do góry
Tomek

Post Wysłany: Pią Lip 02, 2010 10:26 am   Odpowiedz z cytatem
Akiko wiadomo że takie style nie są tak popularne ale ten topik chyba był po prostu o dziwnych modach.
Powrót do góry
Tegami

Post Wysłany: Pią Lip 23, 2010 7:47 pm   Odpowiedz z cytatem
A dla mnie to, że ich style ubioru są takie ... hmm ... dziwne? ekspresywne? szalone? jest nawet fajne. Jedne stroje śmieszą inne straszą ale przynajmniej (z tego co mi wiadomo) nie ma takiego podejścia jak w Polsce. On się ubiera inaczej czyli jest brudem, idziemy go pognębić. Albo spójrz łysy i w dresach to pewnie tępak. Sam ubieram się w miarę normalnie i pewno bardziej pasuję do opisu tego "tępego dresa". Przynajmniej tak mi się wydaje, że tam nie ma takich uprzedzeń. Oczywiście nigdy tam nie byłem, a moją wypowiedź bazuję na informacjach, które przeczytałem w internecie .
Nie ważne jak człowiek wygląda, ważne jak się czuje

A co do mody jako tematu, to czy w Japonii można znaleźć typowo europejskie subkulturowe style ubioru? Po za tym słyszałem, że Japonia strasznie się Mcdonalduje i wszystko zapożyczają od Ameryki co mnie bardzo smuci. Czy to prawda?

Akiko Yoshitomi

Post Wysłany: Nie Lip 25, 2010 5:39 am   Odpowiedz z cytatem
W sumie to Tegami ma rację. W Japonii każdy ubiera się jak chce i nikt tej osoby nie miesza z błotem, że np nosi róż z błękitem czy ma majtki na głowie czy cos tam innego
W Polsce jeśli nie ubierasz się tak jak nakazuje moda, lub masz własny styl to zaraz Cię zwyzywają od biedaków czy tam brudasów lub poprostu wyśmieją.

Ja osobiście nie ubieram się na japońską modę. Noszę główie to co lubię lub co jest wygodne dla mnie. Czasami noszę jakąś kieckę, innym razem spódnicę i jakiś tshirt a inym razem dres xD Nie mam jednego stylu. I jakoś nigdy nikt nie zwrócił mi uwagi , że moje ciuchy są dziwne, lub żybym zdecydowała się na jeden typ ubrań. W Polsce dość często ludzie zwracali mi uwagę co do mojego ubioru.

Cytat:
A co do mody jako tematu, to czy w Japonii można znaleźć typowo europejskie subkulturowe style ubioru?

Większość Japończyków ubiera się po europejsku właśnie (czytaj mój poprzedni post).

Cytat:
Po za tym słyszałem, że Japonia strasznie się Mcdonalduje i wszystko zapożyczają od Ameryki co mnie bardzo smuci. Czy to prawda

Było tak 20 lat temu Teraz Japonia preferuje modę i zaporzyczenia z Europy. Francja czy Włochy są bardzo stajlisz.

.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Dziwactwa z Japonii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3