Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Japonistyka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siergiej

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam , to moj pierwszy temat na forum. Mam pewne watpliwosci...
Jestem aktualnie na pierwszym roku studiow ekonomicznych w Katowicach, ale powoli dochodze do wniosku, ze nauki ekonomiczne nie za bardzo mnie interesuja. Chcialbym studiowac cos co jest znacznie blizsze mnie i moim hobby. Wiem ze troche za pozno na takie rozmyslenia ale nic na to nie proadze.

Zawsze pociagala mnie kultura Japoni, sztuki walki [karate, iaido, aikido], ceremonie zwiazane z katana. Tu powstaje moje pytanie:

1. Czy zdajac matematyke + rozszerzony angielski na maturze mam jakiekolwiek szanse dostanie sie na japonistyke na publicznej uczelni?
2. Moze warto sprobowac swoich sil poza granicami kraju?

Dzieki z gory za odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
metaloludek

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:17 pm   Odpowiedz z cytatem
zły tok :p

najpierw skończ byle jakie studia byle mieć papierek licencjata (przynajmniej) a potem baw się w zainteresowania.
W Polsce nie liczy się co się kończy tylko czy ma się wyższe wykształcenie, a ekonomię czy resocjalizację czy inne zaoczne studia łatwo ukończyć ... na japonistyce będziesz musiał się trochę napocić ... a idąc z moją radą ... to nawet jak japoński Ci nie "pyknie" to żadna strata bo masz już studia (inne)

愛のメロディー
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Siergiej

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:30 pm   Odpowiedz z cytatem
Chcialem polaczyc zainteresowania ze studiami. Moge sie 'napocic' nad czyms co mnie ciekawi, duzo latwiej mi to przyjdzie niz 'pocenie sie' nad finansami.
Nie wiem czy jest sens meczyc sie te lata z czyms co mnie nie interesuje.
Nie lepiej wszystko postawic na jedna karte?

Ponawiam moje pytania bo w sumie nie dostalem odpowiedzi
Powrót do góry
kurimon

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:56 pm   Odpowiedz z cytatem
Jesli to jest zainteresowanie to po kie licho Ci filologia japonska? Stracisz kupe czasu na uczenie sie rzeczy zupelnie niepotrzebnych jak na kazdej innej filologii. Imho rob sobie ta ekonomie i do tego jakis japonski kurs/szkole prywatna. Tam bedziesz mial mozliwosc nauki jezyka, podstaw kultury itp. bez kretynskiego wkuwania znakow kanji, ktorych od polwiecza nikt nie uzywa czy tez ulubionych potraw 300 konkubin shoguna epoki Heian:/

Siergiej

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 5:06 pm   Odpowiedz z cytatem
Moze macie racje hmm.
To w takim razie czy macie jakies informacja nt kursow jezyka japonskiego + wiedza o kulturze japoni?

Moze ktos kiedys byl na takowym kursie.
Oczywiscie najlepiej by bylo gdyby ta szkola znajdowala sie w Katowicach.
Powrót do góry
Niltinco

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 5:25 pm   Odpowiedz z cytatem
Temat odnośnie japońskiego w Katowicach jest tu:http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic2227.html, a co do nauki o kulturze to chyba najlepiej samemu zdobywać wiedzę poprzez programy (tv/net) i książki. Na niejednym forum o Japonii są działy o książkach z zaznaczeniem co warto przeczytać, a co lepiej omijać. Jak dla mnie najlepszym forum z tego typu informacjami jest http://www.japonia.org.pl/forum/.

metaloludek

Post Wysłany: Sro Paź 28, 2009 7:19 pm   Odpowiedz z cytatem
Siergiej napisał:
Chcialem polaczyc zainteresowania ze studiami.

Na studiach szczególnie dziennych to trzeba łączyć szczęście z umiejętnością podlizywania się ... Nie wiem czy to Twoje pierwsze studia i jeszcze tego nie zauważyłeś ale zapewne większość tych "doświadczonych" zgodzi się ze mną, że studia z jakością nauki mają niewiele wspólnego. Prędzej zraziłbyś się do japonistyki (jak Ci przyjdzie wkuć na blachę pół książki nie wiedząc do czego CI to w ogóle jest* )

* nie jestem studentem japonistyki ale zrezygnowałem z tego powodu z chemii na (ponoć dosyć dobrej szkole) Uniwersytecie Śląskim z powodu ignorancji nauczycieli do wykonywania własnego zawodu.

愛のメロディー
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1