| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Siergiej

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:06 pm |
|
|
|
Witam , to moj pierwszy temat na forum. Mam pewne watpliwosci...
Jestem aktualnie na pierwszym roku studiow ekonomicznych w Katowicach, ale powoli dochodze do wniosku, ze nauki ekonomiczne nie za bardzo mnie interesuja. Chcialbym studiowac cos co jest znacznie blizsze mnie i moim hobby. Wiem ze troche za pozno na takie rozmyslenia ale nic na to nie proadze.
Zawsze pociagala mnie kultura Japoni, sztuki walki [karate, iaido, aikido], ceremonie zwiazane z katana. Tu powstaje moje pytanie:
1. Czy zdajac matematyke + rozszerzony angielski na maturze mam jakiekolwiek szanse dostanie sie na japonistyke na publicznej uczelni?
2. Moze warto sprobowac swoich sil poza granicami kraju?
Dzieki z gory za odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Siergiej

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kurimon

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 4:56 pm |
|
|
|
| Jesli to jest zainteresowanie to po kie licho Ci filologia japonska? Stracisz kupe czasu na uczenie sie rzeczy zupelnie niepotrzebnych jak na kazdej innej filologii. Imho rob sobie ta ekonomie i do tego jakis japonski kurs/szkole prywatna. Tam bedziesz mial mozliwosc nauki jezyka, podstaw kultury itp. bez kretynskiego wkuwania znakow kanji, ktorych od polwiecza nikt nie uzywa czy tez ulubionych potraw 300 konkubin shoguna epoki Heian:/ _________________ 外人はダメ!
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Siergiej

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 5:06 pm |
|
|
|
Moze macie racje hmm.
To w takim razie czy macie jakies informacja nt kursow jezyka japonskiego + wiedza o kulturze japoni?
Moze ktos kiedys byl na takowym kursie.
Oczywiscie najlepiej by bylo gdyby ta szkola znajdowala sie w Katowicach. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 5:25 pm |
|
|
|
| Temat odnośnie japońskiego w Katowicach jest tu:http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic2227.html, a co do nauki o kulturze to chyba najlepiej samemu zdobywać wiedzę poprzez programy (tv/net) i książki. Na niejednym forum o Japonii są działy o książkach z zaznaczeniem co warto przeczytać, a co lepiej omijać. Jak dla mnie najlepszym forum z tego typu informacjami jest http://www.japonia.org.pl/forum/. |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 7:19 pm |
|
|
|
| Siergiej napisał: |
| Chcialem polaczyc zainteresowania ze studiami. |
Na studiach szczególnie dziennych to trzeba łączyć szczęście z umiejętnością podlizywania się ... Nie wiem czy to Twoje pierwsze studia i jeszcze tego nie zauważyłeś ale zapewne większość tych "doświadczonych" zgodzi się ze mną, że studia z jakością nauki mają niewiele wspólnego. Prędzej zraziłbyś się do japonistyki (jak Ci przyjdzie wkuć na blachę pół książki nie wiedząc do czego CI to w ogóle jest* )
* nie jestem studentem japonistyki ale zrezygnowałem z tego powodu z chemii na (ponoć dosyć dobrej szkole) Uniwersytecie Śląskim z powodu ignorancji nauczycieli do wykonywania własnego zawodu. _________________ 愛おしくて 嬉しくて
悲しくて 切なくて
悔しくて もどかしくて…
愛のメロディー
|
|
| Powrót do góry |
|
|