| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Arnes

|
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 1:26 pm |
|
|
|
Jeśli kogoś interesuje, jakie życie wiodą Japonki, jak zmieniła się ich sytuacja na arenie społecznej i politycznej od czasów utworzenia państwa aż do współczesności, to z mojej strony mogę polecić książkę:
"Japanese Women - New Feminist Perspectives on the Past, Present, and Future" zredagowaną przez Kumiko Fujumura - Fanselow i Atsuko Kameda
Język: angielski
Stron: 423+ przedmowa i przedstawienie sylwetki K. Fujimura-Fanselow
Jest to zbiór felietonów.
Książka została wydana przez The Feminist Press, wiec jak można się domyślić, kładzie duży nacisk na zmiany w postrzeganiu kobiet w Japonii, aspekty seksizmu w pracy, pozycje kobiety w domu, dążenia do równouprawnienia etc.. Merytorycznie jest jednak rewelacyjna. Napisana klarownie, rzeczowa, bez jakiś szalonych nawoływań do wyzwolenia się spod jarzma mężczyzn. Pomaga za to w zrozumieniu mentalności Japończyków. Opisuje funkcjonowanie Japonek w społeczeństwie. Silną pozycje kobiet w rodzinie, słabą na rynku pracy. Zahacza o historię Japonii. W opis przemian społecznych wplata wydarzenia, które się z nimi wiązały.
Napisały ją Japonki, ale w sposób naukowy i zdystansowany (na tyle na ile to możliwe).
Książka zaczyna podzielona jest na pięć rozdziałów:
1. Women's Place: Cultural and Historical Perspectives
2. Education
3. Marriage, Family, and Sexuality: Changing Values and Practices
4. Women at Work
5. Women's Future: Asserting New Powers
Książka nie posiada jako takich ilustracji. Czarno-białe zdjecia służą jedynie za przekładki, rozgraniczniki poszczególnych rozdziałów.
Polecam.
Jeśli znacie jeszcze jakieś książki o tej tematyce - dopiszcie :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 9:23 am |
|
|
|
| Jedyne co w tej chwili przychodzi mi do głowy to "Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności" autorstwa Louis'a Frederic'a. Na Allegro dość często się przewija. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 1:21 pm |
|
|
|
Nie mam ani nie czytałam tej książki, o której wspomniałaś, ale patrząc na spis treści to jakieś informacje o kobietach tamtych czasów mogą być w rozdziale: "Kształtowanie się nowoczesnego wzoru życia rodzinnego w Japonii okresu Meiji".
Nie ręczę, że tutaj coś znajdziesz, ale na wszelki wypadek podaję do przejrzenia dwa artykuły z Silva Iaponicarum:
"The Concept of Ie in Modern Japanese Society"
http://www.silvajp.amu.edu.pl/Silva%203.pdf#page=9
"Social Cost of Meiji State Transformation"
http://www.silvajp.amu.ed...df#page=11 |
|
| Powrót do góry |
|
|