Wyszukiwarka
Strona głównaFAQRegulaminUżytkownicyGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Kobieta w społeczeństwie japońskim

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Literatura    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arnes

Post Wysłany: Pią Paź 09, 2009 1:26 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli kogoś interesuje, jakie życie wiodą Japonki, jak zmieniła się ich sytuacja na arenie społecznej i politycznej od czasów utworzenia państwa aż do współczesności, to z mojej strony mogę polecić książkę:

"Japanese Women - New Feminist Perspectives on the Past, Present, and Future" zredagowaną przez Kumiko Fujumura - Fanselow i Atsuko Kameda

japonia

Język: angielski
Stron: 423+ przedmowa i przedstawienie sylwetki K. Fujimura-Fanselow

Jest to zbiór felietonów.
Książka została wydana przez The Feminist Press, wiec jak można się domyślić, kładzie duży nacisk na zmiany w postrzeganiu kobiet w Japonii, aspekty seksizmu w pracy, pozycje kobiety w domu, dążenia do równouprawnienia etc.. Merytorycznie jest jednak rewelacyjna. Napisana klarownie, rzeczowa, bez jakiś szalonych nawoływań do wyzwolenia się spod jarzma mężczyzn. Pomaga za to w zrozumieniu mentalności Japończyków. Opisuje funkcjonowanie Japonek w społeczeństwie. Silną pozycje kobiet w rodzinie, słabą na rynku pracy. Zahacza o historię Japonii. W opis przemian społecznych wplata wydarzenia, które się z nimi wiązały.
Napisały ją Japonki, ale w sposób naukowy i zdystansowany (na tyle na ile to możliwe).

Książka zaczyna podzielona jest na pięć rozdziałów:
1. Women's Place: Cultural and Historical Perspectives
2. Education
3. Marriage, Family, and Sexuality: Changing Values and Practices
4. Women at Work
5. Women's Future: Asserting New Powers

Książka nie posiada jako takich ilustracji. Czarno-białe zdjecia służą jedynie za przekładki, rozgraniczniki poszczególnych rozdziałów.

Polecam.

Jeśli znacie jeszcze jakieś książki o tej tematyce - dopiszcie :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jessie

Post Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 6:40 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam, ja z kolei szukam informacji na temat: życia kobiet w epoce Meiji, jeśli ktoś jest w stanie polecić jakieś tytuły, będę wdzięczna

Ps. Mam na myśli w miarę łatwo dostępną literaturę na terenie Polski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 9:23 am   Odpowiedz z cytatem
Jedyne co w tej chwili przychodzi mi do głowy to "Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności" autorstwa Louis'a Frederic'a. Na Allegro dość często się przewija.

Jessie

Post Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 1:08 pm   Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Jedyne co w tej chwili przychodzi mi do głowy to "Życie codzienne w Japonii u progu nowoczesności" autorstwa Louis'a Frederic'a. Na Allegro dość często się przewija.

Właśnie jestem w trakcie zakupowania tej książki, a właściwie to czekam na listonosza

Zastanawiałam się też nad "Japonia okresu Meiji. Od tradycji ku nowoczesności" myślisz, Niltinco, że znajdę tam coś na ten temat?

Jakieś inne propozycje?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Niltinco

Post Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 1:21 pm   Odpowiedz z cytatem
Nie mam ani nie czytałam tej książki, o której wspomniałaś, ale patrząc na spis treści to jakieś informacje o kobietach tamtych czasów mogą być w rozdziale: "Kształtowanie się nowoczesnego wzoru życia rodzinnego w Japonii okresu Meiji".

Nie ręczę, że tutaj coś znajdziesz, ale na wszelki wypadek podaję do przejrzenia dwa artykuły z Silva Iaponicarum:
"The Concept of Ie in Modern Japanese Society"
http://www.silvajp.amu.edu.pl/Silva%203.pdf#page=9
"Social Cost of Meiji State Transformation"
http://www.silvajp.amu.ed...df#page=11

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Literatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1