| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
plastic

|
Wysłany: Czw Paź 01, 2009 6:46 pm |
|
|
|
Pytania kieruję do osób, które mają juz za sobą żmudną rejestrację do JLPT.
Dostałam już voucher, pierwsze pytanie:
1. Czy załączoną instrukcję mam im odesłać?
Apropo formularza, to zauważyłam, że składa się z oryginału i kopii,
2. Czy obydwie, uzupełnione części mam przesłać?
3. Pytanie 22 (na samym dole) również do uzupełnienia?
4. Czy mam to odrywać, czy zostawić? Tak w skrócie, co mam z tym zrobić?
5. Pytanie 9 instytucja, gdzie się uczyłam japońskiego. Czy jeśli uczyłam się w domu, to mam napisać 'w domu'?
6. I czy mam to napisać w swoim ojczystym języku?
Odezwę się, gdy będę mieć więcej pytań, a tymczasem czekam na odpowiedzi. :) |
|
| Powrót do góry |
|
|
3x3cu70r

|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 10:06 pm |
|
|
|
Po pierwsze, dzień dobry...
Po drugie pozwolę sobie odpowiedzieć, jako że mnie samego dziś w tej kwestii instruowano
1.Użyj czarnego długopisu, wypełniasz tylko 1 stronę bo reszta przebija i nie trzeba tego wypełniać. Zresztą jak zaczniesz pisać na pierwszej to zobaczysz efekt na następnych. Tak, po to to jest W instrukcji masz wszystko napisane, ale że po angielsku to niektórzy muszą się na tym skupić Sam miałbym z tym problem. Przy okazji raczej nie używaj polskich znaków, chyba że przy adresach na dole.
2.Instrukcji chyba nie trzeba odsyłać. Jest ona raczej dla ciebie, ponieważ zawiera także informacje dot. wypełniania karty odpowiedzi na samym egzaminie - nie różni się to zbytnio od naszej obecnej matury.
Formularz składa się z dwóch części, ponieważ jedno jest dla Japan Foundation a drugie dla lokalnego ośrodka egzaminacyjnego... chyba :) Bo w zasadzie zawiera elementy ankiety.
3. Pytanie 22 musisz wypełnić, bo chcesz raczej otrzymać wyniki egzaminu, nie? Wpisujesz adres, na jaki później wyślą Ci wyniki.
4. NIC NIE ODRYWAJ!!! Wysyłasz takie całe, jak dostałaś, ale wypełnione (oprócz tych pól, których wypełniać nie trzeba, chodzi tu o examinee registration number). Aha i najlepiej wysłać od razu z dowodem wpłaty za egzamin (oryginałem, ale zostaw sobie kopię na później, kolega mnie na to uczulał)
5. Jeżeli ktoś przychodził do domu i Cię uczył, może być np. home tutor. Jeżeli jesteś samouk i zero kursów, zero zajęć w szkole to nie wiem, jak jest po angielsku samouk? :)
6. No właśnie, uczulano mnie dziś, że raczej jest to english
Jeżeli popełniłaś jakiś błąd, zabiłaś formularz bądź uważasz, że masz pytania to najlepiej zadzwonić do organizatorów bezpośrednio. Telefon jest na stronie internetowej Polsko-Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych (google it... zakładka odnośnie Nihongo Nouryoku Shiken)
Do tego zwrócono mi uwagę, żeby wyraźnie pisać, najlepiej drukowanymi i do tego najlepiej jak jest napisane w instrukcji - tzn Polacy często piszą dziwnie liczbę cztery (4) i oni to mogą podobno odczytać jako 1 xD.
EDIT: I zapomniałem dodać - 2 zdjęcia 3x3cm. |
|
| Powrót do góry |
|
|
plastic

|
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 2:21 pm |
|
|
|
| Dziękuję za odpowiedzi :) |