Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

firefox

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Newbie    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MasterShake

Post Wysłany: Pon Gru 05, 2005 9:15 pm   Odpowiedz z cytatem
chyba tu najbardziej pasuje.Jak w firefox włączyć obsługę japońskich znaków bo nie umiem ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kaiou

Post Wysłany: Pon Gru 05, 2005 11:02 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak jak w całej reszcie systemu - o tym masz tutaj: http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic219.html ......
Powrót do góry
MasterShake

Post Wysłany: Pon Gru 05, 2005 11:12 pm   Odpowiedz z cytatem
ale to przerabiałem i nie działa:/
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Pon Gru 05, 2005 11:17 pm   Odpowiedz z cytatem
Jeśli działa w wordzie, Internet Explorerze itp to i tu powinno. A jeśli i tam nie działa to znaczy że źle coś zrobiłeś i musisz porządnie zainstalowac obsługę znaków... A jeśli tam działa a w Firefoxie nie to znaczy że masz jakąś wersję z błędem... Ale to by dziwne było...
Powrót do góry
MasterShake

Post Wysłany: Wto Gru 06, 2005 8:25 am   Odpowiedz z cytatem
w explorer mam kwadraty a w firefox znaki zapytania.Co dokładnie w opcjach regionalnych mam zrobić?
Powrót do góry
Kaiou

Post Wysłany: Wto Gru 06, 2005 11:59 am   Odpowiedz z cytatem
Masz to opisane w tamtym topicu... Zależy od systemu - ale pomijając drobne różnice w nazewnictwie musisz dodać język japoński (full IME japanese support for system - czy jakoś tak) - oczywiście poprosi o płytkę instalacyjną więc dobrze jest mieć ją pod ręką. A wtedy w trayu gdzie masz ikonkę wyboru języka gdzie pewnie masz PL i EN pojawi się jeszcze Microsoft IME (taka czerwona ikonka). Po kliknięciu na nią przestawiasz aktywny program na japoński. A wtedy już pozostaje tylko poustawiać opcje w samym IME (np wyrzucić japońskie ustawienia klawiatury, nastawić input na system jaki nam się podoba itp).

(Instarukcja obejmuje wszelkie windowsy - ale trzeba wziąć pod uwagę że XP jest mądrzejszy od użytkownika i czasami sam sobie coś poprzestawia a starsze - 95 czy 98 nie posiadają IME na płycie instalacyjnej ale w ich przypadku można go bez problemu ściągnąć ze strony microsoftu). W przypadku Linuxa - nie mam pojęcia ale wiem że sytuacja wygląda podobnie
Powrót do góry
pixa

Post Wysłany: Wto Maj 16, 2006 1:41 pm   Odpowiedz z cytatem
kiedys mozna bylo sciagnac krzaczki ze stronki http://www.megatokyo.com/ niewiem jak jest teraz = p
[jak nie ma to sobie mange obejrzycie ]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
krzychos7

Post Wysłany: Czw Maj 18, 2006 2:49 pm   Odpowiedz z cytatem
Tak samo jak gdzie indziej czyli jak w http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic219.html. Tylko że niektóre programy Windows uważa za nieobsługujące japońskich znaczków więc trzeba zrobić tak:
Kliknąć prawym na Pasek Języka -> Ustawienia... (otworzy się okno 'Usługi tekstowe i języki') wejść na zakładkę Zaawansowane i zaznaczyć pole 'Konfiguracja zgodności'.
Ale dodatkowo warto zainstalować TO rozszerzenie umożliwiające wyświetlanie znaków furigana (małe znaki kana umieszczone nad kanji, pomagające w ich odczytaniu).
Sam mam Firefoxa i uważam że jest dużo lepszy od IE mimo iż właśnie czasem sprawia takie problemy braku automatycznej zgodności z systemem.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Newbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1