Jeśli działa w wordzie, Internet Explorerze itp to i tu powinno. A jeśli i tam nie działa to znaczy że źle coś zrobiłeś i musisz porządnie zainstalowac obsługę znaków... A jeśli tam działa a w Firefoxie nie to znaczy że masz jakąś wersję z błędem... Ale to by dziwne było...
Masz to opisane w tamtym topicu... Zależy od systemu - ale pomijając drobne różnice w nazewnictwie musisz dodać język japoński (full IME japanese support for system - czy jakoś tak) - oczywiście poprosi o płytkę instalacyjną więc dobrze jest mieć ją pod ręką. A wtedy w trayu gdzie masz ikonkę wyboru języka gdzie pewnie masz PL i EN pojawi się jeszcze Microsoft IME (taka czerwona ikonka). Po kliknięciu na nią przestawiasz aktywny program na japoński. A wtedy już pozostaje tylko poustawiać opcje w samym IME (np wyrzucić japońskie ustawienia klawiatury, nastawić input na system jaki nam się podoba itp).
(Instarukcja obejmuje wszelkie windowsy - ale trzeba wziąć pod uwagę że XP jest mądrzejszy od użytkownika i czasami sam sobie coś poprzestawia a starsze - 95 czy 98 nie posiadają IME na płycie instalacyjnej ale w ich przypadku można go bez problemu ściągnąć ze strony microsoftu). W przypadku Linuxa - nie mam pojęcia ale wiem że sytuacja wygląda podobnie
Tak samo jak gdzie indziej czyli jak w http://forum.ohayo-nippon.net/ftopic219.html. Tylko że niektóre programy Windows uważa za nieobsługujące japońskich znaczków więc trzeba zrobić tak:
Kliknąć prawym na Pasek Języka -> Ustawienia... (otworzy się okno 'Usługi tekstowe i języki') wejść na zakładkę Zaawansowane i zaznaczyć pole 'Konfiguracja zgodności'.
Ale dodatkowo warto zainstalować TO rozszerzenie umożliwiające wyświetlanie znaków furigana (małe znaki kana umieszczone nad kanji, pomagające w ich odczytaniu).
Sam mam Firefoxa i uważam że jest dużo lepszy od IE mimo iż właśnie czasem sprawia takie problemy braku automatycznej zgodności z systemem.