| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
mikey

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 8:25 pm |
|
|
|
Witam
Widzę, że tutaj znają się wszyscy na rzeczy, więc chciałbym się troszkę doinformować xD
1. Jakie studia japonistyczne - płatne (czyli takie, gdzie nie obchodzi ich matura, żeby tylko im bulić) są najlepsze i o ile mniejszy poziom prezentują w porównaniu do takich UW, UJ itp?
3. Czy dużo łatwiej dostać się na UW, czy UJ na studia wieczorowe, niż dzienne i czy poziom studiów bardzo się wtedy obniża? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 9:08 pm |
|
|
|
Na tym forum jest kilka tematów o prywatnych japonistykach (WSJO, WSSM, WSWZ, PJWSTK) więc wystarczy, że wejdziesz w odpowiedni temat i sobie poczytasz. Każda prywatna japonistyka ma mniej zajęć z japońskiego niż japka państwowa.
Obecnie studia wieczorowe są tylko na UW i jest to to samo co studia dzienne (ten sam poziom, tyle samo godzin nauki, te same przedmioty) ale są to studia płatne. Wszystkie japonistyki państwowe są oblegane i obecnie sporo osób składa na kilka japonistyk tworząc sztuczny tłum. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mikey

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 10:15 pm |
|
|
|
| Jest jedna rekrutacja, ci co nie dostaną się na dzienne mają szanse na wieczorowe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mikey

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 11:00 pm |
|
|
|
Jeszcze mi tylko powiedzcie jaka prywatna uczelnia jest najlepsza ;p
Przeczytałem już tyle różnych opinii, że się pogubiłem ;/
Jeżeli chodzi o moje oczekiwania od takiej uczelni to chcę zostać tłumaczem ;]
Więc wydawało mi się, że wystarczy luknąć, gdzie jest najwięcej godzin z japońskiego, ale jednak wydaję mi się, że warto jeszcze wziąść pod uwagę poziom nauczania xD
Do tego jeszcze na jednej uczelni 3 latka na innej 5...
Tak, więc kompletnie już nie wiem co o tym myśleć ;(
help... |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 8:05 am |
|
|
|
| Poziom nauczenia się zależy chyba tylko od Ciebie, bo wszędzie przekazują prawie te same informacje. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 10:28 am |
|
|
|
Obecnie już nigdzie nie ma rekrutacji na studia jednolite 5 letnie. Wszędzie jest system 3+2, ale japonistyki prywatne mają tylko studia licencjackie, więc dodatkowe 2 letnie magisterskie trzeba zrobić na uczelni państwowej.
Ciężko obiektywnie ocenić, która japonistyka prywatna jest lepsza bo nie ma żadnego punktu odniesienia. Na WSJO powstała pierwsza japonistyka prywatna, więc tam poziom nauczania już mniej więcej jest uregulowany (na WSSM czy WZWS japonistyki ruszyły rok temu, więc pewnie jeszcze różne zmiany powchodzą) no i na WSJO jest więcej znanych wykładowców i więcej Japończyków (obecnie naucza 5) niż na pozostałych prywatnych. |
|
| Powrót do góry |
|
|
mikey

|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 12:46 am |
|
|
|
A jak to jest z tymi studiami magisterskimi?
Jeżeli ma się licencjat z prywatnej szkoły
to bez problemu można robić 2 lata
magisterke w szkole publicznej? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 9:59 am |
|
|
|
| Obecnie tak (przynajmniej na UJ i UW), ale nie wiadomo jak sytuacja będzie wyglądać na UAMie no i nie wiadomo czy rekrutacja na pozostałe uczelnie się nie zmieni (babka w sekretariacie UJ powiedziała, że planują jakieś egzaminy wstępne na studia magisterskie od przyszłego roku, ale żadnych konkretów na razie nie ma). Nie wiadomo też czy będą przyjmować na tych samych zasadach absolwentów każdej prywatnej japonistyki zwłaszcza, że część z nich ma tryb zaoczny czego na japonistyce państwowej nie ma. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Azusa

|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 10:35 pm |
|
|
|
Korzystając z tematu chciała bym zadać pytanie ;p
Czy osoby które ukończyły japonistykę prywatną będą miały trudniej z załapaniem się do pracy niż osoby po publicznej? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 8:52 am |
|
|
|
| Po samej prywatnej masz tylko licencjat, więc wiadomo że potrafisz mniej niż ktoś z magisterką z japonistyki, a magistrów jest jednak sporo i sam licencjat nie jest dla nich konkurencją. Za to nic nie stoi na przeszkodzie by po prywatnej (ale filologii) iść na studia magisterskie na uczelnię państwową. W tym roku wyszli pierwsi licencjaci ze WSJO i nie było większych problemów ani by załapać się na UJ ani UW. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Jessie

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 10:24 am |
|
|
|
| A Ty Niltinco, gdzie się dostałaś? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 11:51 am |
|
|
|
Ja składałam papiery tylko na UJ i tam też się dostałam . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Azusa

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 12:53 pm |
|
|
|
Czyli po licencjacie robię magisterkę na publicznej i nikt się nie przejmuję tym że licencjat był robiony w prywatnej?
Btw. Niltinco
Czyli mam rozumieć, że masz za sobą WSJO i teraz jesteś na UJ?
Jak wobec tego czujesz się po zmianie uczelni?
Czujesz że jednak brak ci jakichś informacji czy wszystko jest cacy? |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Niltinco

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 1:01 pm |
|
|
|
A dlaczego miałby się ktoś przejmować gdzie był robiony licencjat skoro masz magisterkę? W Polsce może sporo osób patrzy ma na papiery, ale jeśli chcesz np. pracować w japońskiej firmie to im wszystko jedno skąd masz tytuł bo dla nich liczą się twoje umiejętności.
Tak, jestem po WSJO i obecnie zaczynam naukę na UJ. Rok akademicki się jeszcze nie rozpoczął, więc na razie nie wiem czy jestem do tyłu z materiałem i czego mi brakuje. Na razie jedyne co odczuwam po zmianie uczelni to brak czesnego . Jestem też mile zaskoczona, że tak ciepło przyjęli nas tamtejsi japoniści w swoje skromne grono . |
|
| Powrót do góry |
|
|
Azusa

|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 2:20 pm |
|
|
|
Ah no tak przecież rok akademicki się jeszcze nie zaczął głuptas ze mnie^^
Cóż dziękuję za pomoc jak zacznie się rok akademicki to pewnie powtórzę swoje pytanie ;] |
|
| Powrót do góry |
|
|
L-Voss

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Azusa

|