Strona głównaFAQRegulaminGrupyRejestracjaZaloguj się, by sprawdzić wiadomościProfilZaloguj

Studia japonistyczne

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum Japonia :: Japonistyka    
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łyzio

Post Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 7:36 pm   Odpowiedz z cytatem
Witam! Jako, iż to mój pierwszy post na tym ciekawym forum wypada się trochę przedstawić. Jestem obecnie studentem historii na UMK, specjalizuję się w historii wojskowej. Co tu ukrywać jak wszyscy na tym forum interesuje się również Japonią. Szczególnie jej historią wojskową, zwłaszcza w okresie wojny japońsko-rosyjskiej 1904-1905. Ale właściwie piszę do Was z inną prośbą. Czy moglibyście opisać mi jakie tak naprawdę są studia japonistyczne? Proszę bardzo chciałbym tylko uniknąć, tego powszechnego stwierdzenia, że są trudne. My brać studencka dobrze wiemy, że nie ma tak w pełni różowo na studiach jak się słyszało za młodu w opowiadaniach. Nigdy, nie wspominano tam o sesji...Moim skromnym zdaniem każde studia wymagają pewnego nakładu pracy, czasem większego, czasem mniejszego, ale zawsze jakiegoś swojego własnego wkładu. Czy dużo czasu poświęcone jest zgłębianiu historii tego kraju? Co możecie powiedzieć ogólnie o wykładowcach ze swoich uczelni? Jakie egzaminy się preferuje na japonistyce?Ustne czy pisemne? Jakie wymagania są Wam stawiane? Jacy są ludzie? Czy staracie się trzymać razem i pomagać sobie nawzajem?Pozdrawiam serdecznie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Niltinco

Post Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 11:47 am   Odpowiedz z cytatem
Ehh zadałeś kilka pytań, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo każdy (nawet na tej samej japce) widzi to inaczej.

Cytat:
Czy moglibyście opisać mi jakie tak naprawdę są studia japonistyczne?

Są to przeważnie studia filologiczne czyli poza sporą ilością godzin z pnj (praktycznej nauki języka) jest też sporo zajęć kulturoznawczych (historia, literatura, wiedza o kraju – kultura, geografia, polityka, problemy społeczne) oraz parę ogólnych (np. filozofia, angielski). Dla jednych te studia są bardzo ciężkie, a dla innych nie, ale tak jest na każdej uczelni i na każdym kierunku. Różni ludzie, różne opinie. Wiadomo, że łatwiej jest gdy ma się jakieś zdolności językowe, ale nawet bez nich ciężką pracą da się wyrobić niezły poziom znajomości japońskiego, a pozostałe przedmioty to już trochę pasji (by chciało się z przyjemnością przeczytać tyle książek, a nie z przymusu i zapomnieć co w nich było) i samozaparcia bo pamięciówy chyba nikt nie lubi.

Cytat:
Czy dużo czasu poświęcone jest zgłębianiu historii tego kraju?

Na mojej byłej uczelni (WSJO) bardzo mało na to poświęcono bo tylko jeden semestr (więc doszliśmy tylko do pewnej epoki, a resztę trzeba było sobie uzupełnić we własnym zakresie), a że nasz wykładowca (dr Kanert, obecnie niestety już nie uczy na WSJO) jest pasjonatem w tym co robi i zasypywał nas masą różnych ciekawostek i drobiazgów to i egzamin był dość ciężki. Najlepiej jak przeczytasz sobie jego książkę „Starożytna Japonia. Miejsca, ludzie, historia” bo właściwie dokładnie to było na wykładach.

Cytat:
Co możecie powiedzieć ogólnie o wykładowcach ze swoich uczelni?

To zależy co kogo interesuje. Chyba wszystkim podobają się wykłady prof. Majewicza o kulturze japońskiej bo sposób jego prowadzenia wykładów jest po porostu obłędny. Wykłady z historii literatury również mnie zaciekawiły (choć wiem, że wielu na nich przysypia) ale to dlatego, ze po prostu literatura mnie interesuje. Wykłady z historii może i ciekawe, ale to nie moja broszka . Wykład monograficzny to u mnie była dalsza część zgłębiania się w literaturę i sposób jej interpretacji – dla mnie bomba, ale dla niektórych nuda. Wszelkie przedmioty jak filozofia, językoznawstwo, literaturoznawstwo (czyli te przedmioty ogólne) omijałam szerokim łukiem bo przysypiałam z nudów. Gramatyka kontrastywna była dość ciekawa, a gramatyka opisowa byłaby ok. gdyby nie miało się w perspektywie zdawania z tego egzaminu ;P.

Cytat:
Jakie egzaminy się preferuje na japonistyce?Ustne czy pisemne?

To przeważnie zależy od widzimisie wykładowcy. Z pnj są egzaminy zarówno pisemne jak i ustne. Egzaminy z wykładów były tylko pisemne (ale na innych uczelniach bywa, że to co ja miałam zdać pisemnie gdzieś indziej trzeba było ustnie).

Cytat:
Jakie wymagania są Wam stawiane?

Trzeba wiedzieć to co było na wykładach (wiele egzaminów z przedmiotów wykładowych nie wykraczało poza wiedzę podaną na wykładach), pomijając egzamin z kultury bo tutaj akurat trzeba było sporo informacji zdobyć samemu. Z pnj wymagają takiej znajomości gramatyki jaka była na zajęciach (chyba jak na każdej filologii).

Cytat:
Jacy są ludzie? Czy staracie się trzymać razem i pomagać sobie nawzajem?

Ludzie są tacy jak wszędzie, cała gama przeróżnych osobowości i nie da się tego wcisnąć do jednego wora. U mnie raczej stawiało się na pomaganie sobie nawzajem. Nie raz przed egzaminem z japońskiego każdy dostawał jakąś lekcję do opracowania, a potem rozsyłało się już całość do wszystkich zaangażowanych w pomoc. Nie odczułam wyścigu szczurów.

Łyzio

Post Wysłany: Sob Wrz 05, 2009 2:20 pm   Odpowiedz z cytatem
Niltinco napisał:
Ehh zadałeś kilka pytań, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo każdy (nawet na tej samej japce) widzi to inaczej.

Dziękują za odpowiedź. Celowo zadałem takie pytania, gdyż w jakiś sposób chcę poznać Wasze prywatne opinie o Waszym kierunku. Poza tym jestem ciekaw, jak to wygląda z tej drugiej strony, a przecież najlepiej jest dowiedzieć się od osób, które w tym uczestniczą. Tu z kolei pojawia się inne pytanie. Czy kiedykolwiek czuliście się odosobnieni w swoich zainteresowaniach Japonią nim podjęliście się studiów japonistycznych? Pozdrawiam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Japonia :: Japonistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1