| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Szymen

|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 6:59 pm |
|
|
|
Gdyby wszyscy mieli takie podejście, nie tylko w branży cukierniczej (czy jak jej tam ) to nie odkryto by wielu rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie dzisiaj życia Po prostu postęp byłby niemożliwy.
Nie pamiętam już, podam raczej mgliste pojęcie, ale daaawno ktoś powiedział, że wszystko zostało już odkryte, widać jak bardzo się mylił Tylko nie pamiętam, czego to dotyczyło, ale chyba wiele osób tak twierdziło, jak w starożytności, tak i w sprawie oświetlenia chyba, ale głowy nie dam, i bardzo prawdopodobne, że mogę wprowadzić w błąd, ale cóż, chęci miałem, a i cel szczytny  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Majutsutora Katsurui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 8:20 am |
|
|
|
| Majutsutora Katsurui napisał: |
| Zgadzam się i dlatego dobrze że są ludzie którym podchodzą smaki typu "chipsy o smaku świnki morskiej" lub "lody kalesonowe" - ja do nich jednak nie należę i w kategorii kulinarnej wolę kompozycje smakowe oparte na tradycyjnej bazie (jak już mówiłam). |
Tradycje kulinarne, jak każde inne tradycje, mają swój zasięg. Dlatego lody makrelowe w Japonii nie powodują takiego zdziwienia, jak u nas.
U nas mogą budzić zdziwieniena przykład czipsy o smaku pieczonej wiewiórki. Konia z rzędem temu, kto wie, w jakim kraju można było takie dostać. Kto zgadnie? |
|
| Powrót do góry |
|
|
shambler

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 9:54 am |
|
|
|
W Wielkiej Brytanii.
Poza tym co to za postęp ludzkości, nowy smak lodów? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Majutsutora Katsurui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Szymen

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 5:27 pm |
|
|
|
| shambler napisał: |
| Poza tym co to za postęp ludzkości, nowy smak lodów? |
Może nie tyle postęp ludzkości w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale dobrze jest szukać nowych rozwiązań, nawet, jeśli chodzi o tak przyziemny aspekt jakim są lody/słodycze Może przez takie właśnie szalone z pozoru inicjatywy ktoś wynajdzie w przyszłości kolejną coca colę (wiem że nie dobra, ale masy ją kupują i im smakuje ) czy inną pyszność, którą będą się zajadać nasze wnuki, nie wyobrażając sobie życie przed tym Albo już całkowicie puszczając wodze fantazji, dzięki, dajmy na to, lizakom o smaku kiszonej kapusty (sic!) wynajdzie się lek na raka?? Nigdy nic nie wiadomo  |
|
| Powrót do góry |
|
|
kuroneko

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Majutsutora Katsurui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
shinobi89

|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 12:02 am |
|
|
|
| lody o smaku makreli ?? hmmm juz bym wolala wasabi xD _________________ Hana-wa Sakuragi , Hito Wa Bushi
|
|
| Powrót do góry |
|
|
Majutsutora Katsurui

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Ewita

|
|
| Powrót do góry |
|
|
tomek-tygrysek 羊

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 5:15 pm |
|
|
|
| z tych chyba tylko jadłem kaktusowe. |
|
| Powrót do góry |
|
|
metaloludek

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 11:19 pm |
|
|
|
W mojej opinii makrela z mlekiem (bo przecież lody to śmietanka, a śmietanka z mleka) to może doprowadzić do sensacji żołądkowych.
Do dzisiaj pamiętam jak mój kolega wyleciał z klasy bez słowa (w kierunku toalety w wiadomym celu), bo na śniadanie popił wędzoną makrelę mlekiem xD _________________ 愛おしくて 嬉しくて
悲しくて 切なくて
悔しくて もどかしくて…
愛のメロディー
|
|
| Powrót do góry |
|
|
sergioosh

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kasken

|
|
| Powrót do góry |
|
|
Kazeko

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 1:42 pm |
|
|
|
Mnie zdarzyło się jeść na wyspie Awaji lody o smaku cebuli (miejscowa specjalność), kolega kupił i wszyscy brali "po lizie". Smakowało trochę jak chipsy cebulowe, ale jeden "liz" wystarczył mi aż nadto.
Przy okazji warto zauważyć, że Japończycy mają obsesję "meibutsu", jedzenia "smakołyków" charakterystycznych dla regionu, w którym się znaleźli. Każde miasto, miasteczko a czasem nawet i wioska muszą mieć swoją "specjalność", wiec niektóre pomysły przyprawiają o ból głowy i żołądka. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Tomek

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 6:17 pm |
|
|
|
(sory ale nie czytałem poprzednich postów)
W sumie sok z kaktusa jest dobrym wiec lody też powinny być. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Sivert

|
|
| Powrót do góry |
|
|